hvor jeg koeber zithromax dosage

ingen recept zithromax side

Dersom du ønsker behandling i utlandet bør du derfor på forhånd undersøke mulighetene for å få behandlingen dekket, med mindre du er innstilt på å dekke utgiftene selv.

Om uforutsett helsehjelp som det oppstår behov for under midlertidig opphold i utlandet, se omtale under ”Reiseforsikring, helsehjelp i utlandet, dødsfall i utlandet”.

Utgifter ved planlagt behandling i utlandet må du dekke selv, med mindre du oppfyller vilkårene etter noen av disse ordningene for planlagt behandling i utlandet:

 • Ved fristbrudd:
  Dersom du har rett til nødvendig helsehjelp etter pasientrettighetsloven § 2-1, men ikke får hjelpen innen den fastsatte fristen. Kontakt HELFO Pasientformidling, som snarest vil finne et tilbud til deg enten i Norge eller i utlandet. Du kan i stedet å søke om å få utstedt blankett E112 i medhold av trygdeforordning nr. 1408/71, for eksempel dersom du har ønske om å bli behandlet et spesielt sted i EØS-området. Etter denne ordningen får du behandlingen på behandlingslandets vilkår. Kontakt i så fall HELFOs regionkontor i den regionen der du bor.
 • Ved mangel på adekvat behandlingstilbud i Norge:
  Dersom det ikke finnes et adekvat tilbud i Norge for den lidelsen du har, kan du ha rett til nødvendig helsehjelp i utlandet etter pasientrettighetslovens § 2-1 femte ledd. Kontakt Oslo universitetssykehus HF, Helse Bergen HF, St. Olavs hospital eller Helse Nord RHF, avhengig av hvilken helseregion du bor i.
 • Behandling utenfor sykehus i EØS-land:
  Hjelp hos lege, fysioterapeut, psykolog, tannlege, kiropraktor og liknende i andre EØS-land kan refunderes i den utstrekning pasienten ville fått helsehjelpen på det offentligs bekostning i Norge. Refusjon vil i hovedsak være aktuelt for behandling utenfor sykehus, men nærmere regler er fastsatt i forskrift. Mer informasjon om regelverket rundt ordningen finner du her. Refusjonskrav fremsettes overfor HELFO.
 • Behandlingsreiser:
  Enkelte behandlingsreiser til utlandet finansieres gjennom en egen tilskuddsordning på statsbudsjettet. Dette er et supplement til behandlingstilbud i Norge for pasienter med revmatiske lidelser, psoriasis, senskader etter poliomyelitt og barn og ungdom med astma, lungesykdommer eller atopisk eksem i varmt og solrikt klima. Oslo universitetssykehus HF, Rikshospitalet, kan gi informasjon.
 • Dialyse og oksygenbehandling m.m.:
  Personer med vedvarende og regelmessig behov for oksygen- og dialysebehandling kan få dekket utgifter til slik behandling under midlertidige utenlandsopphold i medhold av folketrygdloven § 5-24. Man kan også få dekket utgifter til helsehjelp ved fødsel i utlandet. HELFO kan gi mer informasjon (www.helfo.no).

Dersom det er aktuelt for deg å motta behandling i utlandet, bør du være klar over at norske tilsynsmyndigheter ikke behandler klager på helsehjelp mottatt i andre land. Les mer hos Helsetilsynet.

Makeupartisten Conny Bäckström som bland annat arbetat med Eurovision Song Contest ger sina bästa tips på vad du som har rosacea ska tänka på kring hudvård och smink.

Upp till en av tio svenskar är drabbade av hudsjukdomen rosacea som drabbar centrala delar av ansiktet. Besvären är något vanligare hos kvinnor än män. Conny Bäckström är makeupartist med produktioner som Eurovision Song Contest, Melodifestivalen, Idol, Stjärnorna på slottet och Alcazars krogshow Disco Defenders på meritlistan.

Rosacea är vanligt och i mitt arbete träffar jag många som besväras av rodnad, svullnad och knottror i ansiktet. Jag får ofta frågor om hudvård och smink vid rosacea och då brukar jag ge de här råden“, säger Conny Bäckström, som utöver makeupartist även är en av medlemmarna i showgruppen After Dark.

Skippa tvålen och välj en mild ansiktsrengöring med neutralt eller lätt surt pH-värde. Den bör vara fri från olja, parfym, färgämnen, parabener och andra konserveringsmedel. Använd fingertopparna och rengör med lätta rörelser, gnugga och skrubba inte huden.

Tips! Skölj med ljummet vatten eftersom hett vatten kan trigga rodnad och skov. Badda ansiktet torrt med en mjuk bomullshandduk efteråt.

Många vill använda toner – ansiktsvatten – för att ta bort rester av makeup och smuts efter rengöring, men välj i så fall en toner med omsorg. Många toners har en sammandragande effekt och avdunstar snabbt från huden, vilket kan ge sveda och förvärrad ansiktsrodnad vid rosacea.

Tips! Kom ihåg att hudens naturliga fett som finns kvar efter rengöring skyddar huden – det behöver egentligen inte avlägsnas.

Nu till några tips om makeup. Använd en gultonad olje- och parfymfri foundation och concealer med UVA/UVB skydd. Den foundation som du väljer ska matcha din hudton så nära som möjligt medan concealern bör vara en nyans ljusare. Applicera i lätta rörelser med en antibakteriell foundationborste. En mineralfoundation är ofta ett bra val för hud med rosacea eftersom den brukar vara fri från irriterande ingredienser. Fixera lätt med puder.

Tips! I vissa fall kan det även behövas lite gultonad foundationpuder över de rödaste ansiktspartierna. Använd lätta drag.

Många vill ge ansiktet struktur och fräschör med rouge, men tänk på att kinderna redan tenderar att ha en del färg vid rosacea. Vill du använda rouge så är en naturlig, ljusare och skir nyans bättre än till exempel rött, rosafärgat eller korall. Svep lätt över kinden med borsten.

Tips! Mineralrouge är ett bra alternativ. Det samarbetar med huden och täpper inte igen porerna.

Använd gärna parfymfria och allergitestade produkter för din ögonmakeup. Mascara och eyeliner ska vara lätta att applicera och lätta att ta bort genom att bara skölja med ljummet vatten.

Tips! Välj neutrala färgtoner. Eftersom de innehåller mindre pigment brukar de vara mindre irriterande för huden än skuggor med starka toner.

Undvik röda nyanser på läpparna eftersom det kan framhäva ansiktshudens rodnad. Använd en neutral färg och undersök skalor som ”nude”, ”beige, ”peach” eller ”brown” för att hitta din personliga favorit. Vänd dig till ett varuhus eller makeupbutik med utbildad personal som kan ge råd och vägledning.

Tips! Ett bra alternativ till läppstift är beigetonat läppglans.

Några sista råd om hudvård också. Fuktighetsgivande hudvård är viktigt om man har rosacea. Välj en mild och fuktgivande ansiktskräm för den dagliga hudritualen. Kolla innehållsförteckningen och undvik produkter med parfym, färgämnen, parabener och andra konserveringsmedel.

Tips! Det är viktigt att undvika stark solexponering om man har rosacea. Skydda ansiktet i solen med en solhatt och använd solkräm/solstift med både UVA- och UVB-skydd.

Fakta rosacea

Rosacea är en hudåkomma som drabbar vuxna efter 20-års åldern och där kvinnor drabbas oftare än män. Cirka 10 % av alla skandinaver drabbas av rosacea i en eller annan form. Till skillnad från acne drabbar rosacea enbart ansiktet. Läs mer om symtom, behandling och ta reda på om du lider av rosacea.

Psoriasis är en av våra vanligaste folksjukdomar och drabbar ofta personerna i ung ålder. För att belysa vikten av att behandla hela sjukdomsbilden har en ny informationsfilm tagits fram som släpps i dag, till ära av Internationella Psoriasisdagen.

Psoriasis är en kronisk inflammatorisk sjukdom och mer än hälften av de som insjuknar gör det innan de har fyllt 25 år. Sjukdomen påverkar inte bara huden utan är mer omfattande än så. I så ung ålder är man extra sårbar och många upplever en sämre livskvalitet till följd av sjukdomen.

Med den nya informationsfilmen, som är framtagen i samarbete mellan Förbundet Ung med psoriasis och läkemedelsföretaget Lilly, vill man inspirera fler unga som lever med psoriasis att söka hjälp och bli mer delaktig i sin vård och behandling. För tyvärr är det så att många patienter får felaktig eller fördröjd diagnos och otillräcklig tillgång till vård – och så ska det förstås inte vara. Det finns också en stor okunskap om denna sjukdom generellt, det fastslog WHO i en resolution 2014.

Dagen firas den 29 oktober i ett 50-tal länder världen runt. Temat för årets Internationella Psoriasisdag är hopp, handling och förändring.

Det här kan du göra:

Hopp – ge hopp genom att stödja forskningen om psoriasis och psoriasisartrit.

Handling – agera och bli medlem i Psoriasisförbundet.

Förändring – sprid Psoriasisförbundets budskap och använd deras hashtags #ihopepso #iactpso #ichangepso för att skapa en digital, global Wall of Hope för alla med psoriasis och psoriasisartrit.

Psoriasis och psoriasisartrit kan se ut på olika sätt och sätta sig på olika delar på kroppen. För att öka kunskapen om sjukdomen har Psoriasisförbundet uppdaterat sin bildbank och även skapat en poster (på bilden) som du gärna få dela med dig av. Vi berättar också om några av de vanligaste myterna kring psoriasis.

Tanken är att bilderna i den nya bildbanken bland annat ska användas av journalister som vill skriva om psoriasis. Postern Psoriasisförbundet har tagit fram visar exempel på hur sjukdomen ser ut. Postern kan alla ta del av och även dela med sig av – så sprid den gärna så ökar vi kunskapen! Om du klickar på toppbilden i det här blogginlägget laddas postern ner separat som en.pdf (5,4 MB) Postern kommer bland annat skickas ut till alla vårdcentraler under hösten tillsammans med information om psoriasis, psoriasisartrit och Psoriasisförbundet.

Psoriasis och psoriasisartrit är allvarliga kroniska sjukdomar som inte bara drabbar huden och lederna utan även andra organ i kroppen. Sjukdomen påverkar livet på många sätt, både fysiskt, psykiskt och socialt och har stor påverkan på människors livskvalitet. I Sverige finns det 250 000 – 300 000 personer med psoriasis, vilket gör sjukdomen till en av våra vanligaste folksjukdomar. Även om psoriasis är en utbredd sjukdom och de flesta känner till någon som drabbats är okunskapen om psoriasis hög. En undersökning från Psoriasisförbundet visar att 9 av 10 svenskar fortfarande tror att psoriasis först och främst är en hudåkomma.

Det förekommer även en hel del andra påståenden och föreställningar om sjukdomen som helt enkelt inte stämmer. Här råder vi bot på några av de vanligaste missuppfattningarna.

hvordan man koeber zithromax z-pak

Flate vorter er små, kommer gjerne i grupper, og er vanligst i ansiktet, på halsen, armene og beina – og gjerne langs kloremerker.

Fotvorter kommer under føttene og er de eneste som kan gjøre vondt fordi de er utsatt for trykk pga. skoene eller når vi går.

Kjønnsvorter ser ut som små blomkållignende utvekster og kan sitte på kjønnsleppene, penis eller i endetarmsåpningen. De smitter ved seksuell kontakt, og forekommer vanligst hos unge voksne. Det går som oftest 1 – 6 måneder fra man er smittet til vortene viser seg. Noen typer kjønnsvorter kan øke risikoen for kreft i livmorhalsen.

Når kroppen har bygget opp immunforsvaret mot vorteviruset, blir vorten ofte borte av seg selv. Det beste du kan gjøre er derfor å ”vente og se” i et halvt til ett år i første omgang. Plagsomme vorter, særlig fotvorter, kan du behandle med vortemiddel eller vorteplaster som du kjøper på apoteket. Bruk ikke kniv til å skjære bort en vorte! Det kan føre til blødning og stygge sår - og smitte med flere vorter som resultat.

Kjønnsvorter skal alltid behandles av lege, her skal man ikke ”vente og se” eller forsøke noe kjerringråd. Søk også lege hvis vortene blir plagsomme, gjør vondt eller hvis du får betennelse i dem.

De hyppigste soppinfeksjonene er fotsopp, ”ringorm” og neglesopp. Soppene finnes over alt rundt oss og kan smitte fra dyr, og mellom mennesker, enten ved direkte kontakt eller via badegulv og fuktige håndklær.

Fotsopp trives best der det er varmt og fuktig, og er vanligst mellom de tre ytterste tærne. Huden blir rød, flasser og klør og får sår og sprekker. Det beste er å unngå fotsopp ved å holde føttene rene og tørre. På apoteket finnes reseptfrie midler mot fotsopp.

”Ringorm” har ikke noe med ormer å gjøre, men er en soppinfeksjon som gir runde, røde flekker i huden, ofte med flassing. På apoteket får du kjøpt effektive soppmidler.

Neglesopp gir tykk og misfarget negl, tåneglene er mest utsatt. Neglesopp kan være vanskelig å få bukt med. Apoteket har legemidler som hjelper, men behandlingen er langvarig. I hardnakkede tilfeller kan legen skrive ut tabletter.

- Det er bra å vite hva som er i veien før man begynner å behandle selv, så søk lege for å få fastslått at det virkelig er en soppinfeksjon hvis du har mistanke om det, råder professor Fyrand.

Rød og kløende hodebunn skyldes oftest forstyrrelser i hudens talglag. Blir det riktig ille, kalles tilstanden seborroisk eksem med grålige fete og tykke flassområder i hodebunn, øyebryn og vipper, ved roten av nesevingene og på brystet. Dette behandles best med regelmessig hårvask med vanlig sjampo, evt. med tjæretilsetning. Ved seborroisk eksem er også det soppregulerende midlet Fungoral effektivt, også som shampo til hodebunnen. Dessuten kan en lege foreskrive et kortisonholdig hårvann.

Noen sykdommer finnes bare i hodebunnen, men oftest er de en del av hudsykdommer som finnes andre steder på kroppen også, som flass, seborréisk eksem, sopp eller psoriasis. Ofte har de kløe som fellessymptom, og hvis hodebunnen klores opp, blir huden irritert og mister sin naturlige beskyttelse mot sykdomsfremkallende bakterier. Dermed forverres plagene. God hygiene er derfor en viktig forholdsregel. Men har man plager, bør man i alle fall søke lege som kan gi de medisinene som behøves.

Psoriasis gir rød hud med sølvhvite, tørre og kløende flassområder i hodebunnen, særlig bak ørene. Utslettet finnes vanligvis også andre steder på kroppen. De som har psoriasis, har som regel vært hos lege og fått råd og medisiner.

Herpesutslett rundt munnen begynner med kløende, stikkende smerte i leppen. Etter hvert blir det små blemmer som brister og danner skorper. Sårene gror i løpet av ca. en uke. Er du mye plaget med munnsår, så snakk med legen din. Det finnes midler som hjelper.

Herpes på kjønnsorganene er et brennende, kløende utslett som etter hvert blir væskende blemmer og sår som så gror. Herpes smitter ved seksuell kontakt. Søk lege! Det finnes medisiner som demper smertene og gjør at utbruddene kommer sjeldnere.

Helvetesild er smertefullt utslett på ene siden av kroppen. Før det bryter ut, gjør det vondt og klør i et begrenset hudområde. Søk lege straks, det finnes medisiner som demper smertene og hindrer nye utbrudd, men de skal brukes på et tidlig stadium av sykdommen før å virke best mulig.

 • Søk lege hvis du har et hudproblem.
 • Søk lege hvis du bruker legemidler og får hudplager når du ferdes i solen. En del legemidler kan skiftes ut med andre midler som ikke gir hudproblemer i solen.
 • Søk lege snarest hvis du har mistanke om hudkreft (sår som ikke vil gro, føflekker som forandrer seg), herpes på kjønnsorganene eller helvetesild.

Impotens, eller erektil dysfunksjon, er en vanlig tilstand hos menn og kan behandles med både medisiner og livsstilsendringer.

P-piller, minipiller, p-ring, p-plaster er noen få eksempler på hormonelle prevensjonsmidler som er tilgjengelig på dagens marked.

Luftveislidelser er vanlig og kan styres med riktig kunnskap.

Impotens, eller erektil dysfunksjon, er en vanlig tilstand hos menn og kan behandles med både medisiner og livsstilsendringer.

Mannlig mønster skallethet er svært vanlig, men prosessen kan nedbremses og til og med gjenvekst kan forekomme.

For tidlig utløsning er vanlig hos menn og kan bekjempes med både selvhjelpsteknikker og medisinering.

Eller kombinasjonspiller, er et av de mest populære prevensjonsmidlene på markedet, og er over 99% sikkert.

Minipiller inneholder ikke østrogen, som er hovedforskjellen mellom p-piller og minipiller.

P-plaster beskytter i likhet med p-piller mot uønsket graviditet, men er et plaster som settes på huden.

P-ring, en vaginal ring, inneholder østrogen og gestagen. Nesten 100% effektiv mot graviditet.

Nødprevensjon kan brukes 36-72 timer etter ubeskyttet samleie eller dersom prevensjonsmiddel har feilet.

Man kan utsette mensen med medisinering dersom mensen skal komme på en ubeleilig tid.

Symptomer på overgangsalderen kan forekomme når egenproduksjon av østrogen avtar.

Symptomene på hirsutisme og uønsket hårvekst kan minimeres ved behandling.

Herpes Simplex er en herpes virustype som forårsaker både herpes i underlivet og forkjølelsessår.

hvordan man køber zithromax

Pustuleuze dermatosen
- Furunkel
- Carbunkel
- Impetigo (krentenbaard. felle roodheid en pustels in het gezicht. Vooral bij kinderen)
- Acne conglobata (ernstige acne op nek, gezicht, rug en billen. Dubbel- en reuzecomedonen, infiltraten, abcessen, fistels en littekens)
- Acne excoriee
- Acne vulgaris (comedonen, pustels)
- Naevus comedonicus
- Rosacea (papels, pustels, teleangiectasieen op het gezicht)
- Folliculitis (pustel in de haarzak. Er kan een haar door de pustel steken)
- Folliculitis barbae (sycosis barbae. De gehele haarfollikel is ontstoken. Zit in de baardstreek)
- Dermatitis perioralis
- Dermatitis ocularis
- Dermatomycose
- Pustulosis palmoplantaris (op handpalmen en voeten pustels in verschillende stadia, schilfering, erytheem. Pustels drogen uit in bruine maculae)
- Psoriasis pustulosa (temperatuursverhoging, pijn, malaise. De steriele pustulae kunnen samenvloeien tot bullae)
- Secundaire pustelvorming bij herpesinfecties enz.
- Geneesmiddeleneruptie
- Pitysporum-folliculitis
- Seniele comedo

Trichosen
- alopecia areata (ronde tot ovale plekken van haaruitval, kunnen samenvloeien)
- alopecia praematura
- alopecia androgenica (als gevolg van androgene steroiden. Bij vrouwen diffuus dunner wordend haar. Bij mannen vooral op de kruin en in de slapen)
- anageen effluvium (diffuuse haaruitval 7-14 dagen na cytostatica of andere toxines)
- telogeen effluvium (door koortsende ziekte, zwangerschap, narcose, geneesmiddelen, voedingsdeficienties en endocriene stoornissen na 3 maanden haaruitval)
- ectodermale dysplasie (erfelijke aandoening)
- allopecia areata (pleksgewijze haaruitval)
- tinea capitis (haarstompjes aanwezig, schilfering. Positieve KOH test)
- secundaire syfilis
- traumatische alopecie (vaak door tractie aan de haren door vlechten, bleken)
- trichotillomanie (dwangmatig uittrekken van haren)
- verlittekenende folliculitis (ontstekingsverschijnselen en pusvorming)
- lupus erythematodes (grillige haaruitval, met schilfering en roodheid)
- pseudopellade van Brocq (verlittekening, zonder ontstekingsverschijnselen. Idiopathisch)
- aplasia cutis congenita (haaruitval op 1 plek. Aangeboren)

- hirsutisme (te veel haar dat via een mannelijke distributie groeit)
- hypertrichose (te veel haar dat niet via een mannelijke distributie groeit)

Ulcereuze dermatosen
- ulcus cruris venosum (zweer op been door aderinsufficientie)
- ulcus cruris arteriosum (zweer op been door slagaderinsufficientie. Vaak lateraal of pretibiaal. Vaak 's nachts pijn)
- gemengd arterieel en veneus ulcus cruris (zweer door ader- en slagaderinsufficientie)
- microangiopathisch ulcus (door insufficientie microcirculatie. Vaak bij hypertensie en diabetes. Vaak meerdere zweertjes)
- decubitus/ traumatisch ulcus (doorligplek/ zweer na ernstig ongeluk)
- neurotrofisch ulcus (zweer die onstataat door verminderd gevoel in de huid. Vaak op voetzolen)
- ecthyma (door streptokokken of stafylokokken. Acuut beloop. Purulente korsten. Onstaan na infectie van bijv. een insektenbeet)
- ulcus bij vasculitis (pijnlijke zweer. Daarnaast purpura, livedo, noduli, nodi)
- ulcererende tumor
- pyoderma gangraenosum (opgeworpen en livide-rode rand, ontstaat in korte tijd, zeer pijnlijk. Immunologische oorzaak)

Vaatziekten en vasculaire reacties
- varicositas
- tromboflebitis
- tromboflebitis migrans
- cutane vasculitis van de kleine bloedvaten
- septische purpura/vasculitis
- capillaritis/ gepigmeneerde purpura

Dermatomycosen
- dermatofytosen
- candidiasis
- malassezia infecties

Squameuze afwijkingen of droge huid
- keratosis piloris
- ichthyosis vulgaris

Sclerose
- lichen sclerosis

Tumoren (premaligne en maligne)
- Keratosis actinica
- Verruca seborrhoica
- Morbus Paget
- Morbus Bowen
- Naevus pigmentosus
- Blue naevus
- Naevus naevocellularis
- Atheroomcyste
- Dermatofybroom
- Spinocellulaircarcinoom
- Basaalcelcarcinoom
- Plaveiselcelcarcinoom
- Melanoom (superficial spreading melanoma SSM, nodulair melanoom, lentigo maligna melanoma LMM, acrolentigineus melanoom, subunguaal melanoom)
- Angiomateuze tumoren
- Overige

I had problems with my swollen feet expecially in my left leg. Also problems with dry and pigmentation in the skin especially in my right side of my body. I lost lots of hair, even my eyebrown and eyelashes falls out. Also problem with acne in my skin. The only medicine I took was hair volume (vitamine and minerals for the hair). I also helsp with my digesitve system. After ayurveda treament with Asha I'm cured.

Skadliga bakterier, parasiter och svampsjukdomar är en dålig grogrund för tarmen och hälsan!

Skadliga bakterier håller nyttobakterierna i schack och kan ta över tarmfloran allt mer om det vill sig illa.

Parasitsjukdomar och svampsjukdomar som Candida är vanligare än många människor tror och kan ställa till stora problem. Som tur var kan såväl parasitsjukdomar och Candida behandlas, ofta på liknande sätt.

Magens och tarmens bakterier brukar delas in i två huvudgrupper:

 • Nyttobakterier
  Lactobacilluskulturer, exempelvis acidofilus, bulgaricus och bifidusbakterier. Probiotika är nyttobakterier.
 • Skadliga bakterier
  Förruttnelsebakterier ( Coliforma bakterier ), parasiter, svamp.

Nyttobakterierna behövs för kroppens näringsomsättning. De skadliga bakterierna kan om de tar överhanden skapa stora problem, främst i tarmfloran och tarmväggarna.

Att gemomföra tarmrening av något slag kan var det första steget för att återfå balansen i tarmen. Escherichia coli (E-coli) är en vanligt förekommande förruttnelsebakterie som lever i tjocktarmen och som vid obalans kan ta överhanden över nyttobakterierna, vilket inte är bra. Detta kan sen vara en grogrund för olika slags parasiter och svampar som Candida att ta överhanden.

Förruttnelsebakterierna tillverkar också olika sorters gifter (toxiner) som kan göra så vi känner oss energilösa och trötta. Nervsystemet anses även kunna bli påverkat negativt av dessa toxiner. Brist på signalsubstansen acetylkolin som behövs för nervsystemet anses bl.a. kunna ske. Förruttnelsebakterierna livnär sig gärna på vitaminer, enzymer och proteiner m.f. För mycket och oönskade förruttnelsebakterier i tarmen kan därför även vara grovgrund för näringsbrist av olika slag.

Parasiter fungerar toxisk då de är främmande för vår kropp och kan göra skada på kroppen. Parasiter kan vi få i oss på många sätt: från våra husdjur, genom att äta rå (inte genomstekt) kött och fisk, dricka förorenat vatten utomlands m.m. Många människor har parasiter i sin kropp, detta utan att veta om det. De gör störst skada i tarmsystemet men kan även finnas på flera ställen, som i levern mf. I tarmarna kan de finnas gömda och bygga bon i tarmfickor, i tarmslem och tarmplack. Inälvsmaskar är en typ av parasiter som kan finnas i våra tarmar. Inälvsmaskar delas in i grupperna plattmaskar (Platyhelminthes) och rundmaskar (Nemathelminthes). Exempel på maskar kan vara rävbandsmask (ifrån kött), springmask (vanlig hos små barn), hakmask, piskmask, spolmask och trikiner.

Tecken på problem med parasiter kan vara:

 • Kroniska matsmältningsproblem
 • Gaser i magen
 • Diarré/ förstoppning
 • Ovanligt stor trötthet
 • M.fl.

Candida är en jästsvamp som ingår i vår normala kroppsflora. Finns normalt i munnen, mag- tarmkanalen och slidan. Det finns ett flertal oika typer av Candida där Candida albicans är den vanligaste formen. Candida trivs i fuktig och varm miljö, ca 37 grader. Minst 25 % av befolkningen beräknas ha överskott av Candida i västvärlden. Candida kan om det vill sig illa utvecklas till en svampsjukdom (mykoser) och skapa stora problem i kroppen. Candida kan då invadera alla kroppens organ men trivs då särskilt väl i matsmältningskanalen och i tarmarna.

Om man har parasiter i kroppen så ökar även detta risken för Candidaproblem.

Tecken på problem med Candida kan vara:

 • Dålig matsmältning
 • Diarré/förstoppning
 • Gaser i magen
 • Försämrat immunförsvar
 • Flytningar
 • Svampinfektioner i underlivet
 • Sveda när man kissar
 • Urinvägsinfektioner
 • Menstruationsrubbningar
 • Klåda i anus
 • Allergier
 • Psoriasis
 • Blåsor i munnen
 • Rinnande ögon
 • Illaluktande andedräkt
 • Problem med blodsockret (se insulin)
 • Trötthet
 • Humörsvängningar
 • Depressioner
 • Huvudvärk
 • Hud- och hårproblem
 • Försämrat minne
 • Koncentrationssvårigheter
 • Dålig blodcirkulation
 • Återkommande förkylningar
 • Muskelsmärtor (även muskelsjukdomen fibromyalgi)
 • Ofullständigt nedbrytning av proteiner
 • M.fl.

I munnen heter Candidabesvär torsk. Symtom kan vara vit beläggning på tungan, sprickor i mungipan. På huden rodnande utslag mellan skinkorna eller under brösten. Candiasvampen kan lura kroppen att den har tillräckligt med östrogen, vilket kan föra med sig det att kroppens naturliga produktion av hormonet östrogen minskar.

Tarmsjukdomar som IBS kan förväxlas med candida.

även reaktioner från vaccinering av olika slag har kopplats till Candidabesvär.

Candida kan få hjälp och bre ut sig och skapa obalans i kroppen. När detta sker kan det även skapas en mer aggressiv form av Candida som kan växa genom tarmens slemhinnor och gynna läckage av toxiner (över 80 st) av olika slag till resten av kroppen anser somliga.

Candidaobalans kan uppstå bl.a. beroende på:

aristocort prism