seroflo piller golf

kan jeg faa seroflo vs advair

Infraröd teknologi utformades först av NASA för att ha en värmealstrande handuk på rymdfärder. Japaner har sedan utvecklat tekniken och skapade bl.a över 150 betydelsefulla patent med denna teknologi under 1977- 1987.

Infrarött ljus är ett begränsat spektra av ljus energi från solen, men på grund av dess längre våglängder kan den inte ses av mänskliga ögon som man kan med t.ex ultravioletta strålar. Energin som erhålls från solen är mycket viktigt och dessutom nyttigt för alla människor och djur på jorden. En människa kan absorbera dessa strålarn på grund av den genomträngande förmågan de har i huden. När strålarna går in genom huden till vävnader, omvandlas de från ljusenergi till värmeenergi i kroppen. Genom denna effekt kan vävnadslager expandera som i sin tur bidrar till en bättre blodcirkulation och värmen som produceras hjälper kroppen att bli fri från gifter och metaboliskt avfall genom svettning. IR strålarna kan inte blockeras av syremolekyler och kvävemolekyler i luften så vågorna går direkt in i kroppen vilket inte skadar huden utan hjälper kroppen att kännas varm.

Det elektromagnetiska spektrumsegmentet som varierar mellan 4 till 1.000 mikron kallas Far Infrared (FIR). Föreställ dig en kall höstdag när solen skiner. Man kan känna hur solens strålar värmer huden. Denna värme som upplevs är FIR strålar/vågor. FIR är en helt säker form av naturligt ljusenergi. Det skall inte förväxlas med UV strålning, som kan bränna och skada huden. FIR vågor vibrerar med samma frekvens som allt organiskt material (5,6 till 1000 mikrometer). Det kan tränga in ca 40 mm in i huden och värma oss då dessa strålar vibrera i samma takt ( frekvens) som vi gör. FIR bastun fördubblar dessa hälsosamma FIR vågor med hjälp av särskilda FIR anpassade material i värme elementen. Det som FIR strålningen gör i kroppen är att vattenklusters ( vattnets molekylgruppkedjor) blir mindre och formar ett hexagonalt mönster och då detta sker frigörs avlagringar, slaggprodukter och överskotts syror som har bundits i kroppen tidigare då den inte haft förmåga att transportera bort avfallet från kroppen. Detta är, i min personliga uppfattning, ohanterade avfallsprodukter som är bidragande orsak till att man har olika obalansen som man kallar sjukdom, övervikt, fibromyalgi mm i kroppen.

Det som är bra med infraröd bastu och vanlig bastu är att svettningen som utsöndras blir en naturligt detoxmetod. När vi svettas rensas kroppen från ackumulerade kemikalier eller gifter ut genom våra porer och ut ur vår kropp. Detta är den i särklass snabbaste sättet att bli av med gifter ur kroppen.

Svettbehandling har länge använts av spakliniker och terapeuter för att hjälpa kroppen från skadliga gifter. En infraröd bastu tar denna utrensning ett steg längre och förbättrar kroppens förmåga att svettas. Svettning är en av endast fyra möjligheter kroppen har vid eliminering av olika toxiner. De andra tre elimineringskanalerna är via tarmtömning, vår andning och urinering.

Väldigt många personer är i dag försurade i sina kroppar, dvs har ett överskott av ”sura mineraler” i kroppen. Vi rekommenderar starkt alla att se filmen om syror i kroppen: ”Du är inte sjuk du är försurad” för att förstå kroppens olika strategier vid försurning. Problemet många människor har idag är att dom tillför kroppen hela tiden saker som inte är bara skapar slagg eller toxiner i kroppen men dom frigör inte kroppen från något. Med andra ord stannar dom kvar i kroppen och skapar överskott av syror, obalanser och sjukdom. Infraröd strålning skapar möjlighet för toxiner att frigöras och släppas ut ur cellerna.

Det finns många fördelar med infraröd bastu! Här är några:

1. Infraröd bastu förbättrar immunförsvaret.
En artificiell feber genereras av infrastrålar i en infraröd bastu vilket kraftigt förbättrar kroppens immunförsvar.

2. Infraröd bastu förbättrar Hjärt-och kärlverksamheten.

Hjärtfrekvens och blodcirkulation ökar genom användning av infraröd bastu. Eftersom blodet uppmuntras att flöda runt i kroppen innebär detta en större omsättning av syre till extremiteter och det ökar blodflödet utan att få de negativa effekterna av ökat blodtryck. Detta innebär att infraröd bastu också kan vara säkrare för dem med hjärtbesvär jämfört med för heta bastubad med ånga och stenar som personer med hjärtbesvär rekommenderas att undvika.

3. Du förbränner mer fett och kalorier i en infraröd bastu.

Medans du slappnar av och njuter i en infraröd bastu jobbar kroppen på för fullt. Ett 30 min. bastubad är som att springa ca 10 km och mätningar visar att man förbränner upp till 600 kalorier i kroppen under denna tiden!
En infraröd bastu kan med andra ord ses som passiv träning fast du vilar. Medans du sitter i en infraröd bastu jobbar kroppen hårt. Med andra ord skapar 30 minuter i en IR bastu lika mycket svett och hjärtverksamhet som att springa en mil!

Kroppen använder flera metoder att kyla ner sig på då den blivit uppvärmd genom infraröd bastu. Hjärtfrekvens, hjärtminutvolym och ämnesomsättningen ökar, blodkärlen vidgas för att flytta uppvärmt blod inuti kroppen ut mot huden. Syrerikt blod transporteras till syrefattiga muskler. Värme överförs från blodet till svett och släpps ut genom avdunstning på huden. Detta är precis samma effekt som sker genom träning! NASA har forskat i denna passiva träning och har insett att den var idealisk för austronater att hålla sig i form på vid rymdfärder.

4. Infraröd bastu tar bort tungmetaller ur kroppen

Den avgiftningspotential som infraröd bastu har är upp till tre gånger större än med en konventionell bastu om man jämför svettninen från denna och en konventionell bastu.
Den faktiska mängd vatten i svett när du använder en konventionell varmluftsbastu är ca 95-97%. Svett som kommer från en IR bstu har ca 80-85% vatten och 15-20% annat innehåll. De r esterande 15-20% från IR bastuns svett innehåller giftiga rester som bly, kadmium, nickel, koppar, natrium, aluminium, bensen, klorid, fluorid, etc. Mätningar visar att svett från bastubad från infraröd bastu innehåller olika tungmetaller såsom Cadmium.
Se bilderna nedan från Karen Russel som var kraftigt förgiftad av tungmetaller i kroppen. På endast 5 veckor kunde hon vända en nedåtgående spiral som pågått länge med förhöjd vikt, illamående mm med sin infraröd bastu. Karen berättar att efter 2 och ett halft års kämpande med tungmetaller i kroppen ( bly, kvicksilver mm) var hennes värden oförändrade i kroppen. Eter 5 veckor med infraröd bastu kände hon sig mycket bättre och hennes bly och kvicksilvervärden i kroppen var normala igen.

5. Infraröd bastu ger ökad fettförbränning och viktminskning

Hon hade redan tappat vikt innan hon köpte en portabel infraröd bastu, men när hon använde sin infraröda bastu nästföljande 2 månader fick hon 65-70% minskning av celluliter och hennes fetthalt sjönk från 38% till 20% i kroppen. Här kan du se en studie som gjorts om viktminskning med infraröd bastu.

6. Du får bättre hud med infraröd bastu

När huden används som utrensningsorgan går mycket orenheter ut och man får en torrare men mjukare hud än man jhade innan. Vi var själva förvånade i början när vi använde Infraröd bastu men otvivelaktikt får man bättre hud och det märks efter 2-3 ggrs användning.

7. Infraröd bastu lindrar kronisk smärta och fibromyalgi

Kroppen värms upp inifrån med infraröd värme, vilket tvingar giftrester som finns under huden att komma ut. På grund av detta kan infraröd bastu vara till hjälp vid behandling av eksem, akne och psoriasis. Med myalgi samt vissa typer av reumatism, är avsevärd minskning av smärta och deformation är inte ovanliga.

Om man ser på temperaturen i en infraröd bastu är bara 55-60 C° men upplevs mycket varmare av kroppen. Det finns många andra fördelar med att använda en infraröd bastu. Den avgiftar kroppen inte bara kroppen effektivt, en infraröd bastu används för att för att behandlar lokala smärtor i kroppen. så när cirkluationen ökar i kroppen, absorberar kroppen den behagliga FIR strålningen vilket har bevisats lindra kronisk smärta, artrit, ryggvärk, fibromyalgi, bursit, mm
Mycket bra resultat har uppnåtts i kampen mot olika hud, muskel och ledbesvär. Från radikalt smärtminskning till att avbryta medicineringen helt.

8. Effektiv utrensning och Detox sker med andra ord i en Infraröd bastu!

Sammantaget kan man säga att en riktigt djup och effektiv detox sker med infraröd basu och man blir piggare och lättare i humör. Vill du göra den ändå effektivare kan du läsa vår sida hur man gör en kraftfull detox med infraröd Bastu.
Infraröd bastu används till och med för drogrehabiliterering i vissa länder då det rensar ut så effektivt! Fördelen är då att man får ut toxinerna men man har väldigt lite återfall i anslutning med sin utrensning av droger. Man har även rapporterat bättre sömn vid användande av infraröd bastu.

9. Infraröd bastu bad möjliggör avslappning

har tester visat. Dessutom minskar depression då man vid svettning rensar ut emotioner ur kroppen och möjliggöra en plats för människor att varva ner och koppla av.

Infraröd bastu görs som portabla produkter i trä eller ultra portabla som är vikbara som man kan ha under sängen i en lägenhet/stugan, vilket tillåter användaren att ta fördelarna med infraröd bastu varhelst dom vill använda den, enotrolig fördel mot fastinstallerade enheter. Genom att värma upp kroppen, stimuleras blodflödet. Ökad blodcirkulation ger ökad energinivå vilket befrämjar kroppens förmåga till självläkning och den allmänna hälsan. Håller du på att bygga om hemma skall du definitivt läsa om skillnaderna är mellan infraröd bastu och en vanlig bastu här.

Något som är viktigt att titta på vid köp av en IR bastu är EMF strålningen
( Den strålning som avges i bastun. ) Vår har mkt låg nivå av strålning.
Här kan du se en film om EMF strålningen i vår IR bastu:

Vi har efter personlig användning blivit så övertygade av denna produkt att vi vill dela med oss till alla som vill ta ansvar för sin hälsa. Ta del av vårt exklusiva erbjudande vi har på vår infraröd bastu.

 • Kräver medicinsk diagnos
 • Symptom: Blanka utslag, klåda, sveda eller fjällig hud
 • Färg: Vanligtvis röd
 • Plats: Underlivet, övre delen av låren, hudveck, mellan skinkorna
 • Behandling: Utvärtes krämer eller UV-ljusterapi

Genital psoriasis är psoriasis som uppkommer kring genitalierna. Tillståndet är inte smittsamt och ofta ärft. Genital psoriasis kan utlösas av svampinfektioner, och de med genetisk predisposition är mer mottagliga för psoriasis. Psoriasis visar sig vanligtvis i 20-årsåldern.

Om du har genital psoriasis har du oftast också mer typisk psoriasis på knän och armbågar. För en del kan genital psoriasis dock vara den enda sorten du har.

Genital psoriasis kan ibland visa sig som väl avgränsade, röda blanka utslag på genitalierna hos kvinnor och män. Det kan också dyka upp som jämna, torra, röda hudförändringar, utan det fjällande som är typiskt för andra former av psoriasis. Den vanligaste formen av genital psoriasis är så kallad omvänd psoriasis under brösten, nära ljumskarna och armhålorna. Utslagen brukar klia och svida.

Underlivet
I underlivet brukar utslagen vara symmetriskt spridda över huden på blygdläpparna, och ibland runt anus. Det kan blossa upp på pubis (området ovanför genitalierna), vulva och penis, men drabbar sällan insidan av slidan. Psoriasis på vulva ser ofta ut som en jämn, icke-fjällande rodnad. Att klia på detta område kan orsaka infektion, torrhet, och resultera i förtjockad hud och mer klåda. Psoriasis på penis kan se ut som små, röda fläckar på ollonet och skaftet. Huden kan vara fjällig eller blank och glänsande. Genital psoriasis drabbar både omskurna och icke omskurna män.

Övre delen av låren
Det kan också visa sig på övre delen av låren, och då som små, runda fläckar som är röda och fjälliga. Sitter det mellan låren blir det lätt irriterat, särskilt om låren gnids mot varandra när du går eller springer.

Hudveck
Psoriasis visar sig generellt som icke-fjällande och rödvitt i ljumskar eller nära anus. Huden kan också ha sprickor. Personer som är överviktiga eller atletiska kan ha en infektion kallad intertrigo, vilket visuellt liknar en svampinfektion i hudvecken.

Mellan skinkorna
Psoriasis mellan skinkorna kan vara röd och icke-fjällande eller röd med stora fjäll. Huden i detta område är inte lika ömtålig som i ljumskarna.

hvordan man koeber seroflo 500

Candidaobalans kan uppstå bl.a. beroende på:

 • Antibiotika, Intag av pencillin --> förstör den nyttiga bakteriefloran och göder Candidabakterierna
 • P-piller --> förstör den nyttiga bakteriefloran och göder Candidabakterierna
 • Stress
 • Om du är otränad, då candida trivs i en syrefattig miljö. Se fysisk träning.
 • Dålig kost, en allt för sockerrik och jästrik föda, mjölkrik kost
 • Brist på zink och överskott av koppar
 • Intolerans mot proteinerna gluten och kasein
 • Försurning, se syra/basbalansen
 • Diabetes, se Insulin
 • Underskott på magsyra i magsäcken
 • Försvagat immunförsvar
 • Mycket plack (beläggning) på tarmväggarna, se tarmrening
 • Tungmetaller
 • Amalgamfyllningar kan leda till kvicksilverförgiftning, stör dels immunförsvaret men främjar även Candida anser många.

Det är större risk för spädbarn, gravida och äldre att få Candida.

Det finns en koppling mellan candidabesvär och IBS - Irritable Bowel Syndrome.

Undvik allt för sockerhaltig kolhydratrik föda. Undvik snabba kolhydrater (se GI-värde ). Socker bör undvikas, yoghurt, vetemjöl lika så. Alkohol, jäst och svamp också. Ät i stället grönsaker, en aning frukt och bär går bra. Ät grövre sädesprodukter, grovt råg, havre, korn, hirs, bovete mm. Nötter är bra. Kött går bra, zink och vitamin B7-biotin motverkar candida. Var sparsam med mjölkprodukter.

Neem är en Ayurvedisk ört/medicin som är bra mot svamp och Candida. Den är även leverrenande, antiseptisk och antibakteriell. Tester har visat att Neem även bibehåller de nyttiga nyttobakterierna. Läs mer på den externa sidan Lifeproducts.

Parasitsjukdomar kan man få bukt med på ett par månader genom att tex. inta olika sorts parasitdödande örter av olika slag. Svåra Candidabesvär kan ta betydligt längre tid, här är intaget av svamp- och bakteriedödande örter/kost viktig men av största vikt är att ställa om kosten under behandlingstiden mot kost som inte innehåller socker, jäst och mjölkprodukter i större utsträckning. Detta eftersom man vill ta bort dessa naturliga näringskällor för svampen.

En blandning av malört, valnöt och kryddnejlika är parsitdödande,

använd kuren under 3 veckor

Följande örter och kost är bra vid behandling:

 • Neem (Ayurvediska medicin) --> bakteriedödande, bra mot svamp och Candida
 • Tranbär --> bakteriedödande, bra mot Candida
 • Grapfruktkärneextrakt --> svamp- och bakteriedödande, bra mot Candida, parasiterdödande
 • Enbär --> bakteriedödande
 • Citron --> bakteriedödande
 • Olivolja --> svampdödande, bra mot Candida
 • Mjölkört --> bra mot Candida
 • Gurkmeja --> antiinflammatorisk, parasitdödande
 • Vitlök --> bakterie- och svampdödande, bra för immunförsvaret, blodrenande, full med svavel och selen som är bra mot Candida.
 • Kryddnejlika --> dödar parasitägg
 • Kokos och Kokosnötolja --> svamp- och virusdödande, bakterie- och parasitdödande
 • Vitamin B7 (Biotin) --> motverkar svamptillväxt, bra mot Candida
 • Pau dárco --> örtté som är svamdödande, bra för immunförsvaret, bra mot Candida
 • Malört --> parasitdödande
 • ​ Renfana --> parasitdödande, bra mot springmask
 • Pumpakärnor --> parasitdödande
 • Aloe vera --> parasitdödande, antiinflammatoriskt
 • Timjan --> parasitdödande
 • Graviola --> bakteriedödande, parasitdödande
 • Triphala --> bakteriedödande
 • Valnötter/valnötsolja--> parasitdödare
 • Granatäpple --> bakteriedödande
 • Papaya --> parasitdödande

Tillskott av selen är bra för att tillverka vita blodkroppar som i sin tur kan ta död på Candida.

För att komma med bukt med parasiter så kan man behöva göra en kur minst en månad. För att få vetskap om man har parasiter så kan en professionell tarmsköljning vara ett sätt att ta reda på detta. En bra kur är följande:

Undvik kost som innehåller mycket socker, kött och mjölkprodukter under behandlingen.

 • Te utav malört --> dödar parasiter
 • Vitlök --> bakterie- och svampdödande, bra för immunförsvaret, blodrenande, fullt med svavel och selen.
 • Valnötsolja (valnötsextrakt) --> dödar parasiter
 • Olivolja --> bakteriedödande, svamp- och virusdödande, dödar parasiter
 • Papaya --> parasitdödande
 • kryddnejlika - dödar parasitäggen

Ät och inta ovannämnda kost och örter flera gånger per dag under en månads tid.

Bästa sättet för att bli av med parasiter i tarmen och göra så att parasiterna inte har någons stans att ta vägen och fästa sig på i tarmarna är att kontinuerligt rensa tarmen, se tarmrening.

Ingredienserna kan köpas hos hälsokosten, finns även speciella medel mot parasitbekämpning hos såväl din läkare som hos din hälsokostbutik.

Behandling av Candida kan ta lång tid. Återupprepa därför kuren med jämna mellanrum.

Undvik kost som innehåller mycket socker, undvik snabba kolhydrater (se GI-värde ), dra ner på mjölkprodukter - yougurt och kesella bara i små mängder. Undvik vetemjöl, svamp och alkohol. Ät grönsaker, nötter, kött, fullkornsprodukter, olivolja. Frukt innehåller fruktos så man bör dra ner på frukt till att börja med, kan äta mer frukt eftersom men var försiktig med bananer (1/2 per dag) och vindruvor.

 • Te utav malört
 • Pau Darco te
 • Vitlök
 • Kryddnejlika

det kan vara svårt att ställa diagnos på Candida särskilt när tarmen är drabbad.

Stefan Hagelberg, med dr, överläkare, sektionen för barnreumatologi, Astrid Lindgrens barnsjukhus, Karolinska universitetssjukhuset,Stockholm

Bengt Månsson, med dr, överläkare, sektionen för barnreumatologi, barn- och ungdomsmedicinska kliniken och reumatologiska kliniken, Skånes universitetssjukhus, Lund

Anders Fasth, professor, överläkare, sektionen för immunologi och reumatologi, Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus, Göteborg

Den vanligaste inflammatoriska ledsjukdomen hos barn och tonåringar är juvenil idiopatisk artrit.

Juvenil idiopatisk artrit är en uteslutningsdiagnos.

Bara ca 1–3 procent av barn och tonåringar med juvenil idiopatisk artrit har positiv reumatoid faktor (RF) och/eller anticitrullin­antikroppar (anti-CCP).

Barn med ledinflammation riskerar att utveckla asymtomatisk uveit, och risken är ökad om barnet är litet och har positiva antinukleära antikroppar (ANA).

En vanlig vanföreställning har varit att barnreumatism växer bort i tonåren. Så är inte fallet. Men med bättre läkemedel och omvårdnad är läget för dessa barn gynnsammare än för bara några tiotal år sedan.

Omhändertagandet har utvecklats mot nästan uteslutande poliklinisk vård. Tidigare var slutenvård vanligare, eftersom patienternas allmäntillstånd var sämre, behovet av fysikalisk terapi större på grund av ledskador med kontrakturer och fler patienter behövde opereras. Artroplastik, ett uttryck för permanent ledskada som ett resultat av »misslyckad« behandling, är mycket ovanlig i dag. Höftplastik, den vanligaste artro­plastiken hos ungdomar med ledsjukdom, var (räknat på de senaste 20 åren) mest frekvent kring millennieskiftet.

Förekomsten varierar i olika delar av världen

Reumatisk ledsjukdom har tidigare benämnts juvenil kronisk artrit och juvenil reumatoid artrit. Beteckningarna har använts olika i olika delar av världen. Sedan 1997 finns en gemensam internationell benämning och definition – juvenil idiopatisk artrit (JIA) (Fakta 1).

seroflo prisoners

HØSTEN 2013

3.9 Fagmøte: Anders Zachrisson;Om skillet mellom indre og ytre i psykoanalysen,
eller hva er egentlig et ytre objekt!

Spørsmålet hva vi mener med termen «ytre objekt» har sin rot i psykoanalysens erkjennelses- teoretiske grunnlag. Freuds ståsted var kantiansk og det ser ut som om analysen har holdt fast ved det. I foredraget ser jeg på hvordan forholdet mellom ytre og indre ble oppfattet av Freud og i objektrelasjonsteoriene. På den bakgrunnen foreslår jeg en enkel modell for å differensiere objektbegrepet langs én sentral dimensjon: indre objekt, ytre objekt og faktisk person. Hovedargumentene er: (1) det finnes ingen direkte, formidlet persepsjon av den faktiske personen – opplevelsen av den andre er alltid preget av betrakterens subjektivitet; (2) ved sterke overføringsreaksjoner og projeksjoner, domineres opplevelsen av indre objekter – den andre personen «blir» et ytre objekt for betrakteren; (3) når overføringen eller projeksjonen i mindre grad preger opplevelsen, forblir den andre i høyere grad en adskilt annen – en person i sin egen rett.

En klinisk vignett illustrerer tankegangen som blir sammenfattet i en grafisk modell. Og med modellen som bakgrunn reflekterer jeg over sorg, ensomhet og «the third position».

20.9 Fagmøte: Michael Feldman: «Too many words»

30.9 Merk mandag kl.19.00: Siri Hustvedt: «In the Room – about psychoanalysis and art»
Siri Hustvedt er en amerikansk forfatter med norsk mor og norskættet far. Hun er opprinnelig fra Minnesota, og studerte på St. Olaf College, før hun flyttet til NY, der hun har en doktorgrad i litteratur fra Colombia University.
Hustvedt debuterte i 1983 med diktsamlingen Reading to you., men det er hennes fire romaner, Med bind for øynene, Lily Dahls fortryllelse, Det jeg elsket og Når du ser meg, som har gitt henne både et internasjonalt renommé og en sentral posisjon i moderne amerikansk litteratur. Hun utga i 2010 den nevrologiske selvbiografien Den skjelvende kvinnen eller historien om nervene mine.
Hun bor og arbeider i Brooklyn, NY, sammen med sin mann, forfatteren Paul Auster.

5/11 Fagmøte ved forskningsutvalget: Pål Ulvenes: Prosessforskning i dynamisk terapi

Foredraget vil fokusere på to studier av psykoterapiprosessen:
Den terapeutiske alliansen blir regnet som en fellesfaktor* i psykoterapi, men det ser ut til at alliansen virker forskjellig for forskjellige terapiformer. Altså ser det ut til at selv om forskjellige retninger i psykologien oppnår om lag de samme resultatene, så er prosessene som leder til endring forskjellige.
Arbeidet med affekt er også av mange regnet som en fellesfaktor, og metaanalyser viser at dette affektarbeidet er knyttet til utfall av terapi. Hvordan affekten aktiveres i terapi er mindre utforsket, og typisk er bare en del av terapidyaden inkludert i forskningen. En undersøkelse av samspillet mellom terapeut, pasient og affektive responser vil bli presentert med bakgrunn i detaljerte data.
Begge studiene er del av doktorgraden til Ulvenes

*En fellesfaktor er et forhold ved terapiprosessen som ansees å være viktig for utfallet ved alle (de fleste) typer psykoterapi.

Pål Ulvenes er Psykolog/Ph.D. ved Forskningsinstituttet Modum Bad.
Psykolog fra NTNU 2008, Ph.D fra Universitetet i Oslo 2013.
IEDTA godkjent veileder og lærer i affektfobi terapi.
Ulvenes har jobbet som kliniker ved Modum Bad, men har de siste årene hovedsakelig konsentrert seg om forskning. Han har hold flere foredrag om affekt fobi behandling og forskning på dynamisk og kognitiv terapi både i Norge og internasjonalt.

26/11 Fagmøte: Evelina Ciapaite holder sitt medlemsforedrag.

3/12 Fagmøte: Shahram Shaygani holder sitt medlemsforedrag.

10/12 Julemøte: Trond Berg Eriksen holder foredrag om Søren Kierkegaard.

Trond Berg Eriksen er professor i idéhistorie ved Universitetet i Oslo. Han har skrevet flere oversiktsverk over vestens idéhistorie. Til 200-årsjubileet for Søren Kierkrgaards fødsel utgav han i 2013 boken «Søren Kierkegaard, den fromme spotteren» som er en nytolkning av
Søren Kierkegaard hvor han satte forfatterskapet hans i en idéhistorisk sammenheng med vekt på Kierkegaards selvforståelse som forfatter og viste hvordan Kierkegaard påvirket Ibsen, Kafka, Heidegger og etterkrigstidens eksistensialister.

Etter foredraget blir det servering av tapas, vin og mineralvann. Påmelding ved å betale kr. 350,- til foreningens konto 6039 05 97528 innen 1. desember.

Første møtedato våren 2014 er satt til 14. januar.

Tirsdag 15. januar: Tormod Knutsen: Psykodynamisk psykoterapi og psykoanalyse – to sider av samme sak?Den norske psykoanalysen har en nesten 100-årig historie. I de siste 50 år har det imidlertid eksistert to forskjellige psykoanalytiske tradisjoner i Norge, sprunget ut fra den opprinnelige foreningen: Norsk psykoanalytisk forening / institutt og Institutt for psykoterapi. De to instituttene har en noe ulik oppbygging og praksis, og har medlemskap i to ulike internasjonale psykoanalytiske sammenslutninger. Diskusjonen om det er en tydelig avgrensing mellom psykoanalyse og (psykodynamisk) psykoterapi, eller hvor denne grensen evt. går, er stadig aktuell, samtidig som det er en tilsynelatende tilsvarende diskusjon – innen begge institutter – om det er en motsetning mellom det å analysere og det å behandle. Har for eksempel Freuds advarsel om furor sanandi («helbredelsesraseri») fortsatt klinisk relevans eller bør den betraktes som en museumsgjenstand? Foredraget tar utgangspunkt i klinisk materiale og søker å belyse disse problemstillingene, som antas å være av betydning for utdanning for terapeuter og analytikere, samt utøvelsen av klinisk praksis.
Erik Stänicke vil kommentere foredraget.

Tormod Knutsen er psykiater i avtalepraksis i Oslo og er utdannet ved begge instituttene. Han har vært administrativ leder ved Institutt for psykoterapi og Leder av Instituttrådet ved Norsk psykoanalytisk institutt, og har erfaring med planlegging og gjennomføring av utdanningen ved begge instituttene. Han er medredaktør av boka «Psykoterapi i utvikling», Oslo: Akademika forlag, 2012, og er forfatter av kapitlet «Psykoanalytisk psykoterapi eller psykoterapeutisk psykoanalyse?».

Tirsdag 5. februar: Alexandra Billinghurst orienterere om IPA. Åpent for tillitsvalgte.

Tirsdag 12. februar: Veilederforum.

Tirsdag 9. april: Fagmøte ved Forskningsutvalget,Helene Nissen-Lie: «Terapeuteffekten og
terapeutfaktorer: Terapeutens bidrag i psykoterapi».

Nissen-Lies forskning viser at psykoterapeuters selvforståelse virker inn på pasienters opplevelse av den terapeutiske prosess og på deres utbytte av terapi. Resultatene tyder bl a på at pasienter har mest nytte av å gå i behandling hos terapeuter som er mer ydmyke og villige til å gå inn i en konstruktiv selv-kritisk evaluering i det terapeutiske arbeidet. Hun vil i sitt foredrag gjøre rede for bakgrunnen for å studere terapeuten som person, referere sentrale funn fra forskningen på psykoterapeuten, og legge frem egne funn som kan drøftes i plenum.
Steinar Lorentzen kommenterer foredraget.

Helene A. Nissen-Lie er psykolog og arbeider for tiden som postdoktor ved Psykologisk Institutt, Universitetet i Oslo og på Diakonhjemmet sykehus, Poliklinikken for Barn og Unge (BUP Vest). Hun har fullført en doktorgrad ved Psykologisk Institutt, Universitetet i Oslo, der hun har forsket på forskjeller mellom psykoterapeuter (psykologer, psykiatere, kliniske sosionomer ol.) og betydningen av deres selvforståelse for prosess og utfall i psykoterapi med voksne pasienter i offentlig psykisk helsevern i Norge. Empirisk forskning siste tiår har vært særlig opptatt av hva som kjennetegner gode og mindre gode psykoterapeuter og Nissen-Lies avhandling er et bidrag til å belyse nettopp dette.

Tirsdag 14. mai:Anne Kristin Rustad: Avslutningen av en analyse – endelig og uendelig

Tirsdag 11. juni:Sommermøte: Foredrag ved kunstneren Halvard Haugerud: Betraktninger om Edvard Munch og hans kunst fra en malers synspunkt

«Munch er så ofte beskrevet og omtalt i et kunsthistorisk perspektiv. Jeg ønsker å se på ham som maler uten å legge så mye vekt på motivene i bildene hans eller hvilken plass han har i kunsthistorien. Dessuten prøve å si noe om hans påvirkning på malere og billedkunstnere etter ham.»

Halvard Haugerud er maler og avsluttet Kunstakademiet i -86. Siden har han jevnlig holdt utstillinger, de fleste i Oslo, og de siste 10 årene på Galleri Haaken. Han arbeider mest med landskap i mindre formater.

Fredag 31.8: Otto F. Kernberg: Psychoanalytic treatment of severe narcissistic regression.

Otto F. Kernberg, M.D., F.A.P.A., is Director of the Personality Disorders Institute at The New York Presbyterian Hospital, Westchester Division and Professor of Psychiatry at the Weill Medical College of Cornell University. Dr. Kernberg is a Past-President of the International Psychoanalytic Association. He is also Training and Supervising Analyst of the Columbia University Center for Psychoanalytic Training and Research. Dr. Kernberg is not only a principal architect of object relations theory but is also widely regarded as one the world’s leading expert on borderline personality disorders and pathological narcissism. He has authored and co-authored over 20 books, his most recent being «The Inseparable Nature of Love and Aggression» (2011). He has an impressive number of publications and has received several number of prizes for his research.
Tirsdag 23.10 Fagmøte: » Hva skal vi med barn?- Tidlig omsorg sett fra barnets perspektiv, – Et psykoanalytisk bidrag.»
Innledning til diskusjon ved Liv Aalen, Anne Kristin Rustd og Sidsel Gilbert.
«Hva skal vi med barn». Dette er tittelen på boken til Simen Tveitereid, som kom i 2008, og som gjennomgår mye av den forskningen som er gjort når det gjelder små barn i barnehage. Når vi leser den, ser det ut som om denne forskningen illustrerer noe vi egentlig vet, og som ligger implisitt i all psykoanalytisk utviklingsteori: at hele dager i barnehage for ettåringer, innebærer et alvorlig brudd i en relasjon som er under utvikling, og som det lille barnet trenger for å utvikle en trygg emosjonell tilknytningsevne som basis for psykisk helse.
Hva kan vi, på bakgrunn av psykoanalytisk utviklingsteori, si om hvordan tidlig omsorg bør være? Kan psykoanalytisk behandling av barn og voksne kaste lys over barnets reaksjoner på det bruddet som barnehagestart representerer?
Hva sier barnehageforskning og nevrovitenskap om dette?
Hva gjør barnehagebruddet med foreldrenes sensitivitet overfor barnets emosjonelle behov?
Kan dette bruddet som barnehagestart ved ettårs alder er, bøtes på i noen grad?

NB – Nytt møte tirsdag 6. november: Trude Ulla Solberg holder sitt godkjenningsforedrag.

Torsdag 15.11: Foredrag med Michael Feldman: «The telling of a dream – Action and Interaction.»

“In this paper I want to shift the focus from the view of the dream as primarily a special kind of object which the patient brings and which provides privileged access to the patient’s unconscious mind. I think we have increasingly come to recognise the complex interaction with the analyst that is involved in the telling of a dream. “

ingen recept floxin antibiotic