minocin levering

minocin for billig fliegen

Den mest almindelige type psoriasis hedder på latin plaque psoriasis eller psoriasis vulgaris. Det er den type psoriasis, som 80 % af alle psoriasis-patienter lider af. Den viser sig ved røde og hvide pletter med en skællet overflade. Pletterne begynder som en lille rød prik eller dråbe, der vokser sig til store røde og skællende, fortykkede hudpletter.

Pletterne er typisk runde og i størrelsen 3-10 cm. Ofte optræder pletterne symmetrisk; det vil sige, at hvis du har en plet på den ene albue, vil du have en tilsvarende plet på den anden albue. Udbruddet kan være i form af få pletter eller brede sig til det meste af kroppen. Pletterne klør og giver en brændende fornemmelse i huden.

Plaque psoriasis eller psoriasis vulgaris opstår typisk på albuer, knæ, ben, fingerknoer, ryggen, håndflader, fodsåler, kønsorganer og i hårbunden.

Invers psoriasis er en variant af den almindelige psoriasis-type. Invers eller indvendig psoriasis opstår oftest i varme og fugtige hudfolder. Det kan være under armene, i lysken, under brysterne, mellem balderne, i underlivet og på kønsdelene.

Invers psoriasis viser som røde, glinsende pletter, der typisk ikke skæller. Hos kvinder, der har psoriasis i underlivet, viser udslættet sig typisk på og mellem skamlæberne, i lysken og på indersiden af lårene. Hos mænd vil det være på indersiden af forhuden.

Invers psoriasis kan let forveksles med en svampeinfektion, blandt andet fordi der også er kløe i forbindelse med udbruddet.

Guttat psoriasis er endnu en meget almindelig form for psoriasis. Den viser sig typisk ved 2-5 mm dråbeformede udslæt over hele kroppen.

Guttat psoriasis opstår ofte i en ung alder i forbindelse med en infektion, typisk en streptokokinfektion i forbindelse med en halsbetændelse.

Ved pustuløs psoriasis dannes der blærer i huden fyldt med væske eller pus. Blærerne tørrer efterhånden ind og bliver til brunlige skorper. Pustuløs psoriasis kan ramme håndflader og fodsåler eller generelt over hele kroppen. De ramte områder bliver hævede, røde og ømme. Denne type psoriasis rammer som oftest kun voksne.

Hårbundspsoriasis er en meget almindelig type psoriasis, der rammer omkring hver anden psoriasis-patient. Den optræder typisk i hårgrænsen bag ørerne, i nakken eller i panden, hvor den ses som svagt røde pletter eller kløende, fortykkede områder med skæl.

Omkring 25-50 % af alle psoriasis-patienter rammes også af neglepsoriasis, der ses som punktformede fordybninger i neglen (’fingerbølprik’) eller mørke misfarvninger eller fortykkelse af neglen. Der kan også være striber i neglen, og neglen kan blive løs. Både tå- og fingernegle kan blive angrebet.

Hvis du oplever symptomer, der kan minde om symptomerne ved psoriasis, er det vigtigt, at du går til din læge. Din praktiserende læge vil eventuelt henvise dig til en hudlæge, der kan stille diagnosen og foreslå en behandling.

Det er vigtigt, at du har en sikker diagnose, inden du selv går i gang med at forsøge forskellige behandlinger, idet symptomerne kan være udtryk for andre sygdomme.

Psoriasis kan desværre ikke helbredes, og det gælder, uanset hvilken type psoriasis, du lider af. Formålet med behandlingen vil derfor altid være at lindre generne, holde sygdommen under kontrol og sørge for, at den ikke ødelægger livskvaliteten.

Da sygdommen er kronisk, kan man let blive slået helt ud, når man får diagnosen psoriasis – en sygdom med kløende og meget synlige udslæt. Du reagerer måske ved at blive vred, ked af det, føle afmagt eller fornægte sygdommen. Det er aldrig sjovt at se anderledes ud, hverken for børn eller voksne, men måske er det særligt svært for børn og unge i teenageårene.

Det bedste, du kan gøre, er at sætte dig godt ind i sygdommen, og hvad den indebærer. Det er også vigtigt, at du tager aktiv del i behandlingen og orienterer dig om, hvad du kan gøre for at forebygge udbrud.

Når lægen skal vælge behandlingsform, vil det afhænge meget af, hvilken type psoriasis du har, og hvor hårdt du er angrebet. Graden af psoriasis måles på en såkaldt PASI-score, og inddelingen i grader afhænger primært af, hvor stor en del af kroppen, der er angrebet. Der skelnes mellem let, middelsvær og svær psoriasis.

Den første behandling, som lægen vil foreslå, vil næsten altid være udvortes behandling med cremer, salver, shampoo, skum og linimenter. Det er midler med indhold af tjære, D-vitamin eller hormoner af forskellig styrke, for eksempel binyrebarkhormon. Det hele er noget, som du selv skal bruge derhjemme.

Da psoriasis er en inflammationssygdom, handler det om at modvirke bakterier og bekæmpe betændelsestilstanden i huden.

Ved let psoriasis vil det ofte være nok at behandle med en fed fugtighedscreme eller cremer og salver.

Særligt invers psoriasis kan blive ledsaget af infektioner med svampe og bakterier, der så også skal behandles med særskilte præparater.

Ved middelsvære tilfælde af psoriasis kan lokalbehandlingen med cremer, salver og lignende suppleres med tjærebade eller saltvandsbade, der har en gavnlig effekt på huden. I Danmark er der to saltvandsbade: i Mariager og på Læsø. Derudover kan man få klimabehandling med saltvandsbade i Det Døde Hav i Israel.

Tjærebade kan man få på hospitalet, hvor man også kan få behandlinger med påsmøring af tjære. Tjære er en af de ældst kendte metoder til behandling af psoriasis. Det er en effektiv behandlingsform. Ulempen ved tjære er dog, at det lugter grimt og øger lysfølsomheden i huden.

Sol i moderate mængder har en gavnlig virkning på psoriasis. Jævnlige sol-og badeferier vil derfor være gavnlige for psoriasis-patienter. Og mange patienter oplever også, at deres sygdom bliver bedre om sommeren, hvor solen og den højere luftfugtighed har en gavnlig virkning.

I stedet for behandling i solen kan man anvende kunstigt lys i form af lysterapi, blandt andet med ultraviolet lys. Det er for mange en effektiv behandlingsform.

Ved lokalbehandling behandler man kun det angrebne område på huden. Ved en systemisk behandling behandler man derimod hele kroppen. Det kan man gøre med tabletter eller indsprøjtninger.

Systemisk behandling bruges kun til patienter med svær og invaliderende psoriasis, da det er en skrap behandling.

En stor del af behandlingen mod psoriasis skal du selv stå for derhjemme. Du skal selv smøre dig med cremer og salver efter den plan, du har fået af din læge. Det er vigtigt for et godt behandlingsresultat, at du overholder planen. Derudover er det også med til at minimere risikoen for nye udbrud.

Desværre stopper mange psoriasis-patienter med behandlingen for deres sygdom, fordi de ikke orker at smøre sig med cremer og salver hver dag, eller fordi de ikke føler, at behandlingen virker. Men det er vigtigt at finde en ny behandlingsform frem for helt at stoppe med behandling.

Selv om du er arveligt disponeret for psoriasis, skal der alligevel en udløsende faktor til, for at sygdommen bryder ud. Det kan være: en infektion (for eksempel med streptokokker eller hiv), alkohol, rygning, overvægt, stress, graviditet eller visse lægemidler. Og selv om du allerede har psoriasis, kan du også selv gøre meget for at forebygge eller hindre nye udbrud. Du kan sagtens have psoriasis, men opleve, at der går flere år mellem udbruddene. Chancen for, at der går lang tid mellem hvert udbrud, stiger, hvis du passer godt på dig selv og din krop.

En sund livsstil med alkohol i moderate mængder eller slet ingen alkohol, ingen rygning, sund mad og motion har en gavnlig indvirkning på psoriasis.

Stress, både fysisk og psykisk, er ikke godt for kroppen – og heller ikke når du har psoriasis.

Når du har psoriasis, er det vigtigt, at du smører dig med cremer mindst en gang dagligt. Hud med psoriasis bliver hurtigere tør end normal hud. Hvis huden bliver for alt for tør, kan den begynde at drysse med skæl. Det ser ikke rart ud og påvirker ens velbefindende.

Undgå lange varme bade, der virker udtørrende på huden. Og husk at smøre dig godt ind i creme, hver gang du har været i bad.

Sollys har en gavnlig effekt på psoriasis-patienter, men det er selvfølgelig vigtigt, at du nyder solen i moderate mængder og husker at smøre dig med en god solcreme, så du ikke bliver forbrændt.

minocin tabletter jingle

Undersøgelserne viser hermed, at patienter der skærer ned på eller helt undgår at indtage alkohol skaber en mere positiv effekt mod sygdommen. Der forskes stadig meget i dette område så vi i fremtiden også kan helt konkret specificere, hvor stor en mængde alkohol indtagelse har denne effekt på psoriasis.

Animalsk fedt
Der har været meget diskussion mellem læger, vedrørende om der er en målbar positiv effekt for psoriasis patienter ved at nedsætte indtagelsen af animalsk fedt.** Det er på nuværende tidspunk stadig uklart samt dokumenteret, hvorvidt det har nogen form for betydning for patienterne. Med forsigtighed kan der konkluderes, da psoriasis patienter i forvejen har en større risiko for at udvikle diabetes, hjertekarsygdomme samt åreforkalkning, burde indtagelsen af animalsk fedt holdes nede.

**Animalsk fedt også kaldet mættet fedt, forekommer i diverse kødprodukter.

Vegetabilsk fedt og fiskeolie
Ved flere forskellige studier er der bliver undersøgt hvorvidt omega 3 og 6 har en gavnlig effekt på psoriasis og hvordan disse to essentielle fedtstoffer påvirker kroppen.

Omega 6 indgår i store dele af vores normale kost. Her er der påvist en høj koncentration af omega 6 i hudlæsioner hos psoriasispatienter. Disse er med til at danne inflammatorisk tilstand i kroppen, hvis forholdet mellem omega 6 og 3 er for store. Studierne viser konkret at et øget indtagelse af omega 3 kan bidrage til at mindske betændelsestilstanden i huden.

Ved at tilsætte fiskeolie (omega 3) til kosten, kan man forbedre sin psoriasis. Omega 3 har den virkning på kroppen at den genopbygger cellemembranerne samt forsinker celledelingen, som er hovedsynderen ved psoriasis. På nuværende tidspunkt er der ingen dokumentation om hvor store mænger der skal til af omega 3, for at det have et klart positivt virkning hos alle.

Det er derfor utrolig vigtig at indtage fisk og fiskeoliekapsler. Et forhøjet omega 3 indtagelse skaber en bedre balance i kroppen mellem omega 3 og omega 6 og derved også en mere positiv effekt og synlige resultater. Omega 6 findes i blandt andet nødder, brød, dåsetun, vegetabilske olier som raps, majs, solsikkeolie samt meget mere. Vores levemåde gør at vi har overflod af omega 6, der et derfor utrolig vigtigt med fisk og fiskeolie kapsler, det er kun derfor at vi nævner det igen at det er særdeles vigtig med øget indtagelse af omega 3 i form af fisk eller fiskeolie på kapsler.

Kalorielet diet og vægttab
Undersøgelserne viser, ved vægttab og derved reducering af ens BMI, ses der tydelig positive resultater i forhold til forbedring af sygdommen. Studiet viser ydermere, at en kalorielet diet, kan resultere i et faldt helt op til 45% af celledelingen i kroppen efter fire uger. Hvad mere spektakulært er at indtagelsen af omega 6 falder ved det lavere indtag, og derved skabes et mere balanceret forhold mellem omega 3 og omega 6. Konklusionen og det endelig resultat peger på, en lavere betændelsestilstand i kroppen som i helhed forbedre psoriasis.

Gluten fri kost
Det er kendt, at gluten fri mad, kan forbedre hudlæsioner. Psoriasis patienter der især har en form for gluten allergi, vil have gang at undlade fødevare indeholdende gluten. Flere studier har vist at gluten har en vis negativ effekt på kroppen. Større mænger indtagelse af gluten kan resultere i fordøjelsesbesvær, træthed, eksem, hyperaktivitet samt mange andre besværlige symptomer. Indtagelsen af gluten stresser kroppen og derved hudens celler end nødvendigt og især psoriasis patienter der i forvejen har stressede celler vil kunne mærke den negative effekt. Glutenfri diet skaber en bedre balance i kroppen og derved vil ens stress niveau i kroppen også falde og resulterer i en sænket celledeling. Gluten finde i blandt andet kornsorter som hvede, byg og rug.

D-vitaminer
D-vitaminer har en betydelig del i modningen af celler samt deling af samme. Tidligere studier viser at solens stråler har en positiv effekt og derved er med til at forbedre psoriasis patienternes tilstand.

Ved nyere undersøgelser af dette, er konklusionen den: ”Tilskud af vitamin D3 kan have en markant forbedring af nogle psoriasis ramte.” En mere dybdegående analyse af dette er dog krævet, for at fastslå hvorvidt vitamin D3 gør en større forskel, da undersøgelsen viste forskellige resultater der ikke kan fastslås med 100% sikkerhed.

Fremtidens psoriasis kost
En varieret og sund kost er altid det vi skal stræbe efter, desværre er det ikke altid lige så nemt. Kosten har en vigtig rolle på vores krops sundhed, det er derfor utrolig vigtigt at vi tænker os om, hvad det endelig vi sidder og spiser. En længerevarende diskussion har stået på om en forkert kost kan være mulig årsag til udvikling af lidelsen. Her er lægerne splittet og intet kan på nuværende tidspunkt dokumenteres. Om du har psoriasis eller ej så er det en god ide at følge Sundhedsstyrelsens anbefalinger om den kost vi skal indtage i hvilke mængder.

Psoriasis er en forfærdelig autoimmun sygdom man på nuværende tidspunkt ikke kan helbrede. Det er derfor utrolig vigtig at skabe sig et overblik og danne en psoriasis kost man er villig og viljestærk til at følge. Du vil ikke kun få en mere sund livsstil men også dæmpe udbruddene på psoriasis.

Psoriasis can be worrying, especially when you see your child struggle with itching or discomfort.

For most kids, psoriasis is limited to just a few patches that usually respond well to treatment. More serious cases might need more aggressive treatment. But the good news is that there are many options. If one treatment doesn't work, another probably will.

Psoriasis (suh-RYE-uh-sus) is a non-contagious disease that causes skin cells to build up on the surface of the skin, forming itchy red raised areas (plaques) and thick scales. It can appear anywhere on the body but is most commonly found on the scalp, knees, elbows, and torso.

Psoriasis is a long-lasting (chronic) condition that can get better or worse, seemingly at random. It may go away completely before suddenly reappearing.

For many kids, psoriasis is just a minor inconvenience; for others, though, it can be quite serious. Psoriasis can lead kids to feel self-conscious about their appearance. Sometimes that affects their emotions, and some kids may develop low self-esteem and even depression as a result.

Right now, there's no cure for psoriasis, but a number of good options are available to treat the symptoms. Lifestyle changes, such as maintaining a healthy diet and weight, also can help ease the symptoms.

Doctors aren't sure why people get psoriasis, but they do know how the disease works. White blood cells known as T lymphocytes or T cells are part of the immune system. They travel through the bloodstream fighting off bacteria, viruses, and other things that cause illnesses. When someone has psoriasis, however, T cells attack healthy skin as if they were trying to fight an infection or heal a wound.

Skin cells, which are made deep in the skin, normally take about a month to rise to the surface, where they die and are sloughed off. When psoriasis triggers T cells to attack healthy skin, the immune system responds by sending more blood to the area and making more skin cells and more white blood cells. This forces skin cells to rise to the surface in a few days instead of a month. The dead skin and white blood cells can't be shed quickly enough, and they build up on the surface of the skin as thick, red patches. As the skin cells die, they form silvery scales that eventually flake off.

Psoriasis isn't contagious. Some people inherit the genes that make them susceptible to having it. Many with psoriasis have an immediate family member who also has the disease.

Risk factors that can increase the chances of psoriasis outbreaks include:

 • Infections.Strep throat, colds, and other infectious diseases trigger the body's immune system to respond, making a psoriasis outbreak more likely.
 • Obesity. The plaques that are produced by many kinds of psoriasis often develop in folds of skin.
 • Certain medicines. Lithium, beta-blockers for high blood pressure, and drugs used to prevent malaria have been shown to increase the risk of psoriasis.
 • Stress. High stress levels can have an effect on the body's immune system and can make psoriasis symptoms worse.
 • Skin irritations. Cuts, scratches, sunburns, rashes, and other irritations that affect the skin can make a psoriasis outbreak more likely.
 • Cold weather. In the winter, kids generally spend more time indoors and get less sun. A moderate amount of direct sunlight can help to improve psoriasis.

People with psoriasis will most likely have one or more of these symptoms:

 • raised red patches of skin that can have silvery scales on them
 • dry, cracked skin that may bleed at times
 • itching, soreness, or a burning sensation in the affected area
 • thick, pitted fingernails

There are many different types of psoriasis that all have their own symptoms. Common types include:

 • Plaque psoriasis. By far the most common type of psoriasis, this causes dry red patches (plaques) and silvery scales. Plaques can appear anywhere on the skin but most often are on the knees, elbows, lower back, and scalp. They can be itchy and painful and may crack and bleed.
 • Guttate psoriasis. This most often affects people younger than 30 and often shows up after an illness, especially strep throat. It causes small red spots, usually on the trunk, arms, and legs. Spots also can appear on the face, scalp, and ears or where someone had plaque psoriasis.
 • Pustular psoriasis. This type of psoriasis causes the skin to become red, swollen, and covered with pus-filled bumps. Usually, this is on the soles of the feet or the palms and fingertips. Sometimes, though, it covers large areas of the body. This is known as generalized pustular psoriasis, and can sometimes be accompanied by fever, chills, severe itching, and fatigue.
 • Inverse psoriasis. This causes smooth, raw-looking patches of red skin that feel sore. The patches develop in places where skin is touching skin, such as the armpits, buttocks, upper eyelids, groin and genitals, or under a woman's breasts.
 • Erythrodermic psoriasis. This type of psoriasis is rare. It can cause a bright red rash that covers the entire body, making the skin look as if it has been burned. It's often accompanied by intense itching and pain, a fast heartbeat, and an inability to maintain a proper body temperature.

Usually, diagnosis of psoriasis is fairly straightforward. The doctor will physically examine your child's skin, scalp, and nails and ask you and your child some questions. The doctor may ask if anyone in your family has psoriasis and if your child recently had an illness or started a new medication.

On rare occasions, the doctor may remove a skin sample (do a biopsy) to examine it more closely. A biopsy can tell the doctor whether it's psoriasis or another condition with similar symptoms.

There are lots of ways to treat psoriasis, and different things work for different people. Be sure to talk with a doctor to figure out what treatments work best for your child.

Psoriasis treatments fall into three categories:

 1. Topical treatments are creams, lotions, and ointments applied directly to the skin. These include moisturizers, prescription corticosteroids and vitamin D creams, and shampoos made with salicylic acid or coal tar. Topical treatments can effectively treat many types of mild to moderate psoriasis, but can be a little messy.
 2. Light therapy(phototherapy) involves using natural or artificial ultraviolet (UV) light to treat the psoriasis symptoms. A doctor may recommend brief daily exposure to the sun, but too much sunlight can make psoriasis worse. More aggressive forms of light therapy include using controlled doses of UV light on the affected skin, laser therapy, and therapies that combine UV light with medicines and topical treatments.
 3. Oral or injected medications are used to treat severe psoriasis or psoriasis that resists other treatments. They include pills, shots, and medicines given intravenously (through an IV into a vein). Some of these can have serious side effects and might be prescribed for short periods of time only.

A doctor might try one therapy and then switch to another, or recommend a combination of therapies. It's not always easy to find a therapy that works, and sometimes what works for a time will stop being effective. It's important to work closely with the doctor to stay on top of your child's treatment.

Besides following your doctor's advice, you can help your child by making healthy lifestyle choices:

 • Serve healthy foods. Eating a lot of fruits and vegetables can help fend off diseases that might trigger psoriasis.
 • Help your child stay at a healthy weight. This decreases the risk of inverse psoriasis.
 • Remind your child to keep skin clean and well moisturized. Bathing daily with bath salts or oils and then applying moisturizer can help ease the symptoms of psoriasis.
 • Spend time outdoors. Limited amounts of natural light can help with psoriasis.
 • Give your child emotional support. Many kids who have emotional problems due to their psoriasis can benefit from talking with a therapist or joining a support group of people who understand the challenges of dealing with psoriasis.

Most psoriasis will respond well to treatment, but it's important to stay on top of it. If your child should apply an ointment twice a day, remind him or her to do so; if a little more sun is recommended, join your child for a daily walk. Your efforts, and your child's, will help control psoriasis symptoms.

generisk minocin uses

– Oönskade effekter måste dokumenteras, inte minst för att patienter ska kunna få bra information och göra välgrundade val. En av de svårigheter forskarna möter när de utformar sina studier är att man i dag inte är riktigt överens om vad som kan betraktas som en oönskad effekt. Inom forskningen behöver man utveckla gemensamma strategier för hur biverkningar ska definieras och rapporteras.

Mer än var fjärde svensk har enligt Sifo någon gång fått hjälp av en psykolog eller terapeut. Men det har funnits mycket litet forskning om risker och eventuella negativa effekter av behandlingen.

I en sammanställning från SBU, Statens beredning för medicinsk utvärdering, av mer än 100 studier om effekter av psykologisk behandling, var det bara fyra som hade tillräcklig information om eventuella risker.

Frågan om negativa effekter av psykoterapi har aktualiserats i samband med fallet Sture Bergwall (Thomas Quick), och för ett år sedan hölls en vetenskaplig konferens på Karolinska institutet om falska minnen och om vad Quick-fallet kan lära forskarvärlden.

I en webbaserad enkätstudie från Stockholms universitet som besvarades av 74 behandlare framkom att nästan samtliga tyckte att det existerar ett problem med negativa effekter, och att de flesta hade egna kliniska erfarenheter av detta. Deras kunskap om forskning på området var relativt låg. Ungefär 80 procent av behandlarna var legitimerade psykologer och 30 procent av dessa var även legitimerade psykoterapeuter.

What motivates us? What would we like to accomplish? Men and women confront these questions differently.

Through the creation of a supporting and inspiring team environment with accurate professional and personal guidance you will be able to get in touch with, confront and solve the most significant issues of your life.

The Omnitherapy process is a journey shared by both the therapist and the patient. We will walk with you hand in hand, and heal the painful places you were afraid to touch.
We will help you wake your dormant powers that you have missed.

The change you will experience will be significant, and will affect your life directly. This experience and process will havea direct positive impact on your life

For about 20 years now, we have been working, guiding and helping people in both Israel and Europe, escorting them through life crises and important crossroads, in their search for accomplishment and fulfillment, helping them grow.

Along the years the feedback we have received from people is that our way of work is incredibly effective and elegant, Which has urged us to start teaching and sharing this method and for that we are very grateful and thankful. We have distilled the principles of this method to make them accessible and applicable, so that they could lead anyone to growth and development.

She enters the clinic, first meeting; before she even speaks […]

“My stomach ached a lot this week. But it’s normal […]

Between partners there is an unwritten contract that they are […]

In the course of 20 years, Omni touched the body, the heart and the soul of hundreds of patients in Israel and abroad. With sensitivity and love she leads her patients and students to enjoy the good and beauty inside themselves

As a teacher, a therapist and a workshops’ guide, Ron has a clear and accurate sight of human mental interior. He guides his students and his patients safely towards their breakthroughs and to their next level of development

For 25 years Gilly has been building a bridge between the psychological world and the holistic and spiritual world. Her work with people combines professionalism with magic and endless love

We work with people in order to enhance the quality of their lives – to make them happier and more vivacious, to help them let go of past pain and reconnect to their heart’s passion – but for what purpose?

We wholeheartedly believe that the answer to this question is to be found in the relationships between individuals! To be a better father, a more partaking companion, a more supportive friend, a person who donates to his surroundings and have a positive effect on life …

Relationships are what gives our lives meaning and validity.

We see ourselves as part of the one body called humanity, consisting, like the human body, of a multitude of organs and cells, every one of which has a special and important role. This body doesn’t feel so well lately. It doesn’t breathe well, it doesn’t eat well, it hurts both itself and the world in which it is living. The more we will take care of each other, the more we will feel well, be healthy, attentive, sensitive and strong, the bigger the chance we shall swiftly recover.

It’s a collective effort for the entire human community on earth, and we feel sure that, if we will all shoulder it together, we could create a thriving human society. That is our obligation, and this is the source of motivation for our work.

Psykoterapi, bruken av psykologiske metoder i behandling av psykiske lidelser og problemer. Målet er at klienten skal oppnå en endring i retning av økt livskvalitet, eller bedret psykisk helse.

Hva som regnes som endring, varierer med alvorlighetsgrad av problemene, funksjonsnivå ved behandlingsstart og de konkrete målene for terapien.

Mål for endring kan være bedring av symptomer, økt arbeidsevne, selvtillit og livsglede, bedre kontakt med andre mennesker og tilpasning, eller bedring av kroppslig velvære og livskvalitet.

Psykoterapeutiske virkemidler har vært anvendt fra de tidligste tider. Eksempler er tempelsøvn, håndspålegging, magi og åndemaning.

Den moderne psykoterapi startet med psykoanalysen, som blant annet hadde sitt utspring i hypnotismen.

Det er siden 1900-tallet utviklet flere psykoterapeutiske retninger og teknikker. De bygger delvis på psykologiske teorier, delvis på klinisk erfaring, og delvis på forskning.

Et grunnleggende skille i bruk av virkemidler går mellom ren samtaleterapi og ren atferdsterapi, det vil si om man kun anvender samtalen som virkemiddel, eller om man også øver inn alternativ atferd.

Enkelte vil hevde at kun den rene samtaleterapi fortjener betegnelsen «psykoterapi». I moderne psykoterapi er imidlertid skillet mellom samtaleterapi og atferdsterapi mer eller mindre utvisket, da mange terapeuter anvender begge teknikker når dette synes tjenlig for å nå de terapeutiske mål.

Man har funnet at uansett teknikk eller teoretisk tilnærming må visse forutsetninger være oppfylt for at terapien skal være virksom:

 • Forholdet mellom terapeut og klient må være preget av trygghet, åpenhet og aksept
 • terapeuten må rette oppmerksomheten mot og anerkjenne tegn på bedring og endring
 • klienten må få opplevelsen av å få utvidet forståelse av og innsikt i egne problemer gjennom terapien.

Disse faktorene bidrar til å gi klienten håp og tro på endring.

Psykoterapi kan foregå med ulik hyppighet, og over kortere eller lengre tid. Ved klassisk psykoanalyse møtes terapeut og klient flere timer i uken gjennom flere år.

I andre terapiformer, som atferdsterapi eller kognitiv terapi, inngår man gjerne en avtale om et totalt timeantall, for eksempel 10 timer. Støtteterapi kan gå over mange år med lange opphold mellom timene. Rådgivning er oftest begrenset til noen få samtaler.

order periactin online cheap