kan jeg kobe amoxil suspension

amoxil rabat

Hodebunnspsoriasis er en form for psoriasis som kan opptre i forbindelse med andre typer psoriasis, vanligvis plakkpsoriasis eller guttat psoriasis. 50 % av alle som har en eller annen form for psoriasis, har også hodebunnspsoriasis. Denne formen for psoriasis opptrer i nakken, ved ørene eller ved hårfestet i pannen. Hos noen kan hodebunnspsoriasis opptre som svakt røde flekker, mens andre har kløende, fortykkede, skjellende områder. Det kan noen ganger være vanskelig å skille psoriasis fra flasseksem. Denne formen for psoriasis klør som regel mer enn de andre formene.

Neglepsoriasis – cirka 25–50 % av alle med psoriasis har dette. Hos noen vises dette som enkle, punktformede fordypninger i neglene, hos andre som mørke misfarginger eller fortykkelse av neglen. Neglepsoriasis kan se ut som en kraftig neglesoppinfeksjon.

Pustuløs psoriasis er en mer alvorlig form for psoriasis. Den kan være lokal eller generalisert, og rammer rundt 5 % av alle med psoriasis. Denne typen forekommer vanligvis kun hos voksne, og kjennetegnes av gulaktige, pussfylte pustler (blemmer). Den lokale formen for pustuløs psoriasis forekommer på bestemte områder av kroppen, for eksempel på tær, håndflater, fotsåler og fingre, og det affiserte hudområdet er hovent, rødt og har blemmer.

Den vanligste formen for pustuløs psoriasis er pustulosis palmoplantaris (PPP), som vanligvis kun rammer kvinner. Denne typen rammer nesten kun røykere (95 % av alle med PPP), og forekommer som oftest på håndflatene og/eller fotsålene. PPP gjør huden rød, øm, hoven og med pussdannende blemmer. Hos noen kan blemmene være smertefulle og gjøre at man ikke klarer å bruke hendene på normal måte eller gå på fotsålene. I det første stadiet er blemmene gulfargede og rundt 1–10 mm store, men endrer deretter utseende til å få en brunfarget overflate som skaller av etter 1–2 uker.

Generalisert pustuløs psoriasis er en alvorlig, men sjelden, form for psoriasis. Ved denne formen dannes det blemmer som sitter tett på hverandre og gjør huden rød og øm. Pasienten påvirkes gjennom feber, tretthet/utmattelse, muskelsvakhet og redusert appetitt. Det er også vanlig at pasienten føler seg frossen og får høy puls. Pasienter med generalisert pustuløs psoriasis må innlegges på sykehus, dette gjelder først og fremst eldre personer, fordi tilstanden kan være livstruende. Infeksjoner, medisiner eller brannskader fra solen er faktorer som kan utløse pustuløs psoriasis.

Erytrodermisk psoriasis er den mest sjeldne formen for psoriasis – kun 1 % av alle psoriasispasienter har dette. Denne formen klør mye og er smertefull til forskjell fra de andre formene. Huden blir svært rød, væskefylt, hoven og skjeller kraftig. Symptomene kan ligne på dem man får av en brannskade. Erytrodermisk psoriasis kan skyldes utløsende faktorer som infeksjon, alkoholisme, en del medisiner, psykisk stress og avbrutt psoriasisbehandling. Ved erytrodermisk psoriasis påvirkes hudens evne til å danne en barriere mot væske- og varmetap. I tillegg er hudens barriere mot bakterier ødelagt eller kraftig redusert. Disse faktorene gjør denne formen for psoriasis livstruende, og pasientene blir derfor innlagt på sykehus etter at diagnosen er stilt. Der får de væsketilførsel, og noen ganger reguleres kroppstemperaturen.

Hvilke tilstande kan man behandle?

TCM Akupunktur. (Traditionel Chinese Medicin)

Ar kan opstå efter hudsygdomme, kirurgiske indgreb eller traumer. Ar kan være til stor kosmetisk gene og mange isolerer sig eller undgår situationer, hvor hudens ar ses tydeligere.

“Da jeg skulle på date med min nye kæreste, søgte mine øjne efter den plads i restauranten med mindst mulig belysning. Han skulle jo ikke sidde og tælle alle mine ar…”

Kamilla, 35 år, om at leve med ar efter hudsygdommen akne

Man kan ikke behandle alle acne ar ens. Optimal behandling forudsætter en analyse af huden på vores klinik i Odense. Herefter kan forskellige behandlinger ofte kombineres for at opnå et tilfredsstillende resultat. Effekten ses indenfor uger efter første behandling og tiltager over måneder. Behandlingerne skal ofte gentages for at optimere resultatet.

Acne ar ses hos mange mennesker efter hudsygdommen acne vulgaris, hvor ubehandlet dyb betændelse i huden og byldedannelse kan medføre ar. Behandling af acne vulgaris er vigtig for at forebygge udviklingen af ar.

Når der er opstået ar, kræver optimal behandling kendskab til forskellige typer ar og forskellige behandlingsteknikker.

Ofte ses en kombination af forskellige typer af ar:

  • Icepeak scars (istap-ar): Smalhalsede, spidse, dybe ar (sjældne)
  • Rolling scars (bølge-ar): Bløde fordybninger i huden (hyppige)
  • Box scars (kasse-ar): Lodret-kantede, fladbundede ar (hyppige)

Bølgeformede ar eller “rolling scars” er ofte fikseret i underhuden med arvævstråde, som bør løsnes med subcision for at opnå et tilfredsstillende kosmetisk resultat. Dybe icepeak- eller box-ar kan behandles med TCA cross.

Det er desværre en udbredt misforståelse, at alle ar kan behandles ens med laser. Korrekt behandling af ar kræver kendskab til flere forskellige behandlinsteknikker.

Røde ar og “rolling scars” efter akne. Til højre ses resultatet efter behandling med subcision og Regenlite laser.

Læs mere om behandling af ar efter akne (acne vulgaris) under behandlinger.

Fortykkede ar og keloid

Ar kan blive fortykkede, røde og kløende. Keloider er særligt fortykkede ar, der strækker sig ud over området for den primære skade. Fortykkede ar og keloider har øget forekomst af stive kollagenfibre og blodkar og har færre elastiske elastinfibre end normale ar. Keloider forsvinder ikke af sig selv og kommer desværre oftest igen, hvis man forsøger at operere det væk. Har man et fortykket ar, er der stor risiko for at udvikle fortykkede ar andre steder på huden. Keloid-dannere bør undgå unødvendig hudskade, fx piercinger.

Keloider og fortykkede ar kan behandles med en kombination af laser og indsprøjtning af få dråber binyrebarkhormon. Effekten af behandlingen viser sig hurtigt, og arret bliver pænere og mindre kløende. Behandlingen kan gentages for at opnå et optimalt resultat.

Læs mere om behandling af ar med fx laser og micro-needling.

Operationsar

Efter operationer eller hudtraumer, hvor huden er blevet lukket med nål og tråd, efterlades et ar. Ar bliver ofte pænere med tiden, men kan være til kosmetisk gene.

Hvis du er ked af et ar og ønsker at få det gjort mindre synligt eller generende, er der behandlingsmuligheder. Afhængig af arrets udseende, vil det kunne behandles med laser eller andre indgreb, der kan gøre en stor forskel.

Vi tilbyder behandlinger af alle typer ar på hudlægeklinikken i Odense.

Læs mere om behandling af operationsar med avanceret laser og micro-needling med Dermapen.

Hvilke tilstande kan man behandle?

amoxil prison

Vi har alle en masse naturligt forekomne svampe på kroppen, men hvis vi giver dem de rette betingelser, bliver de til gene for os.

ÅRSAG: Svamp i neglene opstår ofte i forlængelse af, at man har svamp i huden mellem tæerne og under foden.

BEHANDLING: Kun en undersøgelse hos lægen eller hudlægen kan afgøre, om der er tale om svamp. Svamp i neglene behandles mest effektivt med receptpligtig medicin, men der kan forekomme tilfælde, hvor behandlingen ikke hjælper. Medicinen kan have bivirkninger, så det er vigtigt at drøfte problemet med lægen, inden behandlingen påbegyndes.

Psoriasis kan også give fortykkede negle. Også patienter, der ikke har Psoriasis i udbrud, kan have psoriasis i neglene. Fodterapeuten kan slibe neglene ned, men ikke altid helt til normal tykkelse, da der kan være nerver og blodkar, der er trukket op igennem neglen.

Nedsunken forfod. Vi kender alle udtrykket “nedsunken forfod” eller “nedsunken fodrodsknogle”. Der er tale om én og samme lidelse, hvor fodens lange mellemfodsknogler ændrer stilling. Fra naturens hånd er vi udstyret med en lille bue på tværs af forfoden. Denne bue medvirker til, at vi kan have et fjedrende afsæt, når vi går og løber. Hvis denne bue ikke er tilstede, bliver afsættet mere hårdt og går direkte hen over ledhovederne på mellemfodsknoglerne. Derved bliver trykket, fra knoglerne ned på huden og underlaget, voldsomt meget større.

Hudens naturlige reaktion på en overbelastning er, at den begynder at fortykke sig. Derved opstår der hård hud, som kan blive så voldsom, at den sidder som en hård plade under hvert ledhoved. Hvis trykket bliver yderligere forøget, f.eks. på grund af et tyndt lag væv, dannes der ligtorne. Den hårde hud og ligtornene kan bevirke, at det føles som at gå på en sten eller en nål og kan være yderst smertefuldt.

ÅRSAGER: Der kan være flere årsager til en nedsunken forfod.
Gravide kvinder vil i en periode være meget overvægtige i forhold til deres normalvægt, hvilket øger belastningen på foden.
Overvægt i al almindelighed medfører øget belastning af forfoden.
Tungt arbejde øger ligeledes belastningen på foden og forfoden i særdeleshed.
Brugen af sko med høje hæle gør, at hele kropsvægten kommer til at hvile på forfoden, hvilket den slet ikke er beregnet til.

Disse belastninger kan medføre, at forfodens muskulatur og sener forlænges, hvorved de ikke længere er stramme nok til at opretholde forfodens tværbue.
Ved en nedsunken forfod har fodtøjet stor betydning, idet et snævert fodtøj hindrer fodens muskler i at arbejde normalt. Desuden vil en høj hæl medføre et stærkt forøget tryk hen over forfoden, hvilket vil modarbejde eventuelle fodøvelsers virkning. Det samme sker ved brugen af fodtøj med en meget hård sål, som for eksempel i træsko. Det er vigtigt, at forfoden kan arbejde naturligt og frit under gang og løb.

BEHANDLING OG FOREBYGGELSE: Da den lille tværgående bue dannes ved hjælp af små muskler og sener i foden, er det meget svært at genoptræne. Man har ingen bevidst kontakt til de enkelte små muskler, og kan derfor ikke træne dem op enkeltvis. Fodterapeuten kan dog vejlede om forskellige øvelser, således at man kan bibeholde og endda styrke forfodens muskulatur. Nogle er tillige af den mening, at hvis man laver øvelserne ihærdigt nok, kan man til en vis grad gendanne tværbuen.

Fodterapeuten kan umiddelbart afhjælpe generne ved en nedsunken forfod ved hjælp af en fodbehandling, hvor den hårde hud og ligtornene fjernes. Men hvis denne behandling er den eneste der modtages, vil det fortsatte tryk fra de nedsunkne fodrodsknogler medføre, at den hårde hud og ligtornene gendannes efter kort tid.
Ønskes der et bedre og længerevarende resultat, skal fodbehandlingen følges op af et aflastende indlæg. Fodterapeuten er uddannet til at fremstille et sådant indlæg efter individuelle målinger. Dette sker efter aftale og i samråd med borgeren. Fodterapeuten benytter forskellige materialer og fremstillingsmetoder afhængig af problemets art, den almene helbredstilstand, fysik og aktivitet.

Anklen er fra naturens hånd et meget stabilt led, der kan tåle kolossale belastninger uden problemer. Nogle mennesker har dog så løse ledbånd, at denne stabilitet er svækket. Dette medfører, at disse “hypermobile” mennesker ofte vrikker over i ankelleddet. Disse hyppige vrid i leddet medfører yderligere løshed i ankelleddet og man er således fanget i en ond cirkel.
Problemet med løse ankelled kan også opstå af andre årsager, blandt andet hvis man kommer ud for en alvorlig ledskade i forbindelse med sport eller arbejde, eller hvis man vrikker over som følge af højhælede sko, træsko eller andet.

For at modvirke det løse led, bør man anskaffe fodtøj, der kan stabilisere foden og modvirke, at man vrikker over i ankelleddet. Et stabiliserende indlæg kan evt. være nyttigt. Fodterapeuten kan være behjælpelig med vejledning om korrekte sko samt fremstilling af indlæg.

Modsat løse ledbånd kan der i ganske særlige tilfælde opstå nedsat bevægelighed i ankelleddet. Her sker det modsatte, nemlig at ledbåndene bliver for stramme og leddet “låses” fast indenfor et ganske lille bevægelsesområde. Hvis man i den situation kommer til at overbelaste leddet, kan det medføre store smerter. Også her kan et indlæg være på sin plads, således at man modvirker for store bevægelser i leddet. Fodterapeuten kan vejlede om forskellige fodøvelser, der kan afhjælpe problemet helt eller delvist.

Skæv/Indadbøjet Storetå. Hos nogle bøjer storetåen ind mod 2. tåen. Dette medfører ofte en knyst på siden af foden. Det er en tilstand, som tit giver problemer i form af hård hud og ligtorne på knysten, samt en nedgroet negl på storetåen.

ÅRSAG: Fodtøj. Hos nogle mennesker opstår tilstanden lettere end hos andre, men uanset hvor hurtigt eller langsomt tilstanden opstår, så skyldes det fodtøjet, der er for spidst i snuden.
Indadbøjet storetå er en tilstand, som ofte hænger sammen med nedsunken forfod.

BEHANDLING: Fodterapeuten kan behandle den hårde hud, ligtornene og neglen samt fremstille aflastninger, så tåen kommer ud på plads – hvis den er mobil. Ved en mobil indadbøjet storetå ses ofte gode resultater med hyppige og vedvarende fodøvelser.
Hvis knysten giver meget store gener, kan den opereres.

Behandlingerne er dog kun effektive, hvis der samtidig ses kritisk på det benyttede fodtøj. Fodterapeuten kan vejlede i fodøvelser, der får tåens muskler til at arbejde effektivt igen.

Hammertæer er når tæerne bøjer sammen i det midterste led, således at leddet bøjer opad.

ÅRSAGER: Hammertæer opstår ofte i forbindelse med, at man bruger sko uden fast hælkappe, hvorved man bliver nødt til at krumme tæerne for at holde skoene på. Denne krumning bliver efterhånden permanent. Også sko med en hælrem gør, at man krummer tæerne, fordi skoen ikke er stabil nok.
En anden årsag er, at nr. 2 tå ofte er længere end storetåen, og da man hyppigst måler skoens længde efter storetåen, ja så må 2. tåen altså bøje sig.
Til at begynde med er hammertåen mobil – dvs. at man kan strække den ud med fingrene. Hvis man ikke gør noget ved tilstanden på dette stadie, vil tåen med tiden blive stiv og der kan opstå en del gener. Hammertæer kan også være en følge af nedsunken forfod.

BEHANDLING: Det vigtigste er at skifte de sko ud, der er årsag til problemet. Hvis du har en hammertå der er mobil, kan du hver dag sørge for at strække tåen ud. Det kan du gøre med fingrene. Du kan også sætte hælen på den modsatte fod forsigtigt ned på leddet. Dette gøres bedst siddende.
Hvis tåen er blevet stiv og du har gener af den, så kan den i yderste konsekvens opereres af en ortopædkirurg.

GENER: Ovenpå leddet kan der opstå hård hud og ligtorne, hvilket skyldes, at leddet presses op mod skoens overlæder.
Ligtorne er hård hud der går dybt ned i huden og trykker på nervespidserne. De kommer, når der er et stort tryk på et lille afgrænset område.
Hård hud opstår, når et fremspringende punkt på foden vedvarende udsættes for tryk eller gnidning.

Neglen kan fortykke. Det kan skyldes at neglen rammer jorden under gang eller at neglen presses mod skoen. Det deraf kommende tryk fortykker neglen.
Der kan komme hård hud og ligtorne på spidsen af tåen, fordi den går ned i jorden i stedet for at pege ligeud.

Fodterapeuten kan fremstille forskellige aflastninger, så tåen, alt efter stivhed, rettes ud eller aflastes. Desuden kan fodterapeuten fjerne hård hud og ligtorne, men man skal være klar over, at så længe årsagen ikke fjernes, så vil den hårde hud og ligtorne komme igen. Det kræver, at man gennemgår sine sko og kasserer dem, der er årsag til generne, for at man kan få det bedre i tæerne.

Der kan opstå ligtorne mellem tæerne, og disse kan forekomme uanset tæernes udseende. Da tæerne ligger tæt sammen, opstår der øget varme og fugt mellem tæerne. Ligtornen ligner derfor ikke en sædvanlig ligtorn, men vil ofte være blød og sej i konsistensen med en let hvid kant omkring et mørkere område. Deraf navnet “blød ligtorn”.
Ligtornen mellem tæerne er grundlæggende ikke anderledes end en almindelig hård ligtorn, og kan også have et lag af hård hud ovenpå.

ÅRSAG: Ligtornen opstår som et resultat af tryk på den pågældende tå. Trykket skyldes oftest for snævert fodtøj, der medfører, at tæernes knogler presses mod hinanden. Den bløde ligtorn opstår sædvanligvis hvor tåknoglernes led-hoveder ligger overfor hinanden, hvorved trykket mellem tæerne forøges.
Behandling og forebyggelse:
Fodterapeuten kan fjerne ligtornen. For at løse problemet på længere sigt, bør man anvende fodtøj med en større bredde over tæerne, hvilket fodterapeuten gerne vejleder om. For at modvirke at ligtornen gendannes, kan fodterapeuten tillige fremstille en aflastning til tåmellemrummet, så trykket fjernes fra det pågældende sted.

Ligtorne er hård hud, der går dybt ned i huden og trykker på nervespidserne. De forekommer, når der er et stort tryk på et lille afgrænset område.
Hård hud opstår, når et lidt større sted vedvarende udsættes for tryk eller friktion.

ÅRSAG: For smalle sko.

BEHANDLING: Sko med større bredde. Fodterapeuten kan fjerne den hårde hud og ligtorne, men man skal være klar over, at så længe årsagen ikke fjernes, vil den hårde hud og ligtorne komme igen. Det kræver, at man gennemgår sine sko og kasserer dem, der er årsag til generne. Først da vil man få det bedre i tæerne.
Den hårde hud og ligtornene opstår ikke, fordi du en sjælden gang har de spidse sko på til en fest, men opstår ved vedvarede brug af sko, der er for smalle.

Nogle mennesker kan opleve gener i fodens vrist. Årsagen kan være de omtalte “træskoknuder”. En anden årsag til gener ovenpå foden kan være nedsat bevægelighed – eller stivhed i mellemfods-knoglerne. Det medfører ofte en generende overbelastning når man bevæger sig fremad, idet der da sker en bøjning opad i mellemfoden. Kan mellemfoden ikke bevæge sig i fornødent omfang, “klemmer” det i leddene, og der opstår gener. Her kan det være en fordel, at gå i fodtøj med en lidt stiv sål som til en vis grad modvirker, at man bøjer i mellemfoden. Derved lettes den fremadskridende bevægelse i gangmønsteret.

ÅRSAG: Dette er en reaktion på en overbelastning, der er forårsaget af fodtøj. Især træsko (heraf navnet) er årsag til disse knogletilvækster. Personer med en høj svang vil, når de går i træsko, presse oversiden af foden eller vristen meget hårdt op imod overlæderet. Det samme kan gøre sig gældende ved sko, der strammer over vristen eller, hvor kanten af skoen, det pågældende sted, er meget hård.
Igen ser man kroppen reagere mod for stor en belastning med en fortykkelse. I dette tilfælde er der dog tale om en fortykkelse af knogle eller bindevæv, der danner disse knuder oven på foden.

BEHANDLING: Der er kun ét at gøre og det er at tage hensyn til problemet, når der købes nyt fodtøj. I ganske ekstreme tilfælde kan der anbefales et kirurgisk indgreb.

“Træskoknuder”
Hos ganske mange mennesker opstår der en “knude” på oversiden af foden, oftest over storetåens eller andentåens mellemfodsknogle.

amoxil 12h dosis

De fleste praktiserende speciallæger i psykiatri har som andre læger overenskomst med sygesikringen. Det betyder, at behandling hos en praktiserende speciallæge i psykiatri er gratis, dog begrænset til et antal samtaler årligt. Gruppe 1 patienter skal henvises af egen læge. Der findes også praktiserende psykiatere uden overenskomst med sygesikringen.

Nogle psykologer har overenskomst med sygesikringen om et begrænset antal behandlinger, når man er henvist af en praktiserende læge. Man skal betale en del af regningen selv, og ordningen gælder kun et begrænset antal samtaler i særlige situationer, fx. når man har været udsat for vold, en ulykke eller i forbindelse med alvorlig sygdom og død. Begivenheden må højst ligge ½ år tilbage. Alle andre behandlinger hos en psykolog betales af klienten selv.

På nogle hospitaler er der afdelinger der tilbyder psykoterapi i lidt større målestok. Der er behandlingen gratis.

Inden for det sociale system er der visse muligheder for behandling, især for familier og børn og unge. I specielle tilfælde kan der ydes tilskud til terapi over bistandsloven. Spørg din kommune.

Psykologisk Institut på Københavns Universitet kan yde gratis behandling, men har yderst begrænset kapacitet. Det samme gælder studenterrådgivningerne for uddannelsessøgende. Desuden findes der muligheder i nogle patientforeninger og på nogle få psykoterapeutiske uddannelsessteder.

I langt de fleste andre situationer må man selv betale for sin terapi. Prisen aftales med den enkelte psykoterapeut. Normalt er behandling i gruppe billigere end individuel behandling.

Overvej først om skal det være en kvindelig eller mandlig terapeut. Kontakt terapeuten og forhør om ventetid og pris. Aftal eventuelt en eller to samtaler så I ser hinanden an.

Psykoterapi er hjælpsomt i en lang række af livets kriseprægede situationer, såsom:

  • vanskeligheder med at danne familie, parforholdsproblemer, forældrerollen, seksuallivet, utroskab, skilsmisse.
  • problemer på arbejdspladsen, samarbejdsproblemer, mobning, stress.
  • brug for at få skabt klarhed og ro om svære valgsituationer.
  • et ønske om personlig udvikling, lære sig selv bedre at kende, komme i balance, gøre op med gamle vaner og mønstre, mindreværd, generthed.
  • hjælp til at komme igennem sorgen over at have mistet nære personer, eller til at komme videre efter alvorlige hændelser og ulykker.
  • Depression – angst - tomhedsfornemmelse – meningsløshed – søvnløshed - spise problemer.
  • hjælp og støtte til at komme videre i livet i forbindelse med en psykisk lidelse.

I Danmark er der ingen regler for, hvem der må udbyde psykoterapi. Enhver kan tilbyde psykoterapi og og at tage klienter. Med andre ord, er det et gråt marked hvor det er en god idé at undersøge den professionelle, læse, se video osv. om personen inden du vælger.

Hvem har tilstrækkelig uddannelse og erfaring til at arbejde med psykoterapeutiske metoder? Der findes mange forskellige faggrupper, som anvender psykoterapeutiske arbejdsmetoder. Mange mennesker har svært ved at adskille de forskellige faggrupper og forveksler derfor ofte de mest kendte faggrupper - psykologer, psykiatere og psykoterapeuter.

Psykoterapeut er en ubeskyttet titel i Danmark, hvorfor enhver kan kalde sig psykoterapeut, uden at dette siger noget om personens udannelsesmæssige eller erfaringsmæssige baggrund. Hvis psykoterapeuten er medlem af en Psykoterapeutforening, har psykoterapeuten en relevant grunduddannelse af X antal års varighed samt fx en af foreningen godkendt psykoterapeutisk videreuddannelse (med egenterapi, teori og supervision) på X antal år og min. X års fuldtids klinisk erfaring som psykoterapeut.

Læs også Professor i Psykiatri Poul Videbech: Depression. Værd at vide

Artiklar och ytterligare litteratur tillkommer utifrån föreläsares anvisningar

1. utg.: Stockholm: Natur & kultur, 2012 - 348 s. ISBN:978-91-27-13167-5 LIBRIS-ID:13415641 Sök i biblioteket

Artiklar och ytterligare litteratur tillkommer utifrån föreläsares anvisningar

2. uppl.: Lund: Studentlitteratur, 2008 - 318 s. ISBN:978-91-44-04936-6 LIBRIS-ID:10674788 Sök i biblioteket

Pilgrim Press, 2014 - 410 s. ISBN:9789198997916 LIBRIS-ID:17238133 Sök i biblioteket

Artiklar och ytterligare litteratur tillkommer utifrån föreläsares anvisningar

Lund: Studentlitteratur, 2009 - 273 s. ISBN:978-91-44-05262-5 LIBRIS-ID:11584447 Sök i biblioteket

Artiklar och ytterligare litteratur tillkommer utifrån föreläsares anvisningar

2., [rev.] uppl.: Lund: Studentlitteratur, 2013 - 232 s. ISBN:978-91-44-07959-2 LIBRIS-ID:13909031 Sök i biblioteket

1. utg.: Stockholm: Natur & kultur, 2013 - 216 s. ISBN:9789127132146 (inb.) LIBRIS-ID:13913153 Sök i biblioteket

2. ed.: London: SAGE, 2011 - 435 p. ISBN:978-1-84860-686-9 (inb.) LIBRIS-ID:12159800 Sök i biblioteket

2. rev. & utökade utgåvan: Stockholm: Natur & Kultur, 2013 - 424 s. ISBN:9789127135604 (inb.) LIBRIS-ID:14291372 Sök i biblioteket

2nd ed.: New York: Guilford, 2011. - 391 s. ISBN:1-60918-504-8 ¹33.95 LIBRIS-ID:12291483 Sök i biblioteket

Ytterligare litteratur i form av ev. manualer och/eller artiklar tillkommer i samråd med handledaren.

Oxford: Oxford University Press, 2004 - xxi, 461 s. ISBN:0-19-852916-3 (hft.) LIBRIS-ID:9373318 Sök i biblioteket

1. utg.: Stockholm: Natur & kultur, 2011 - 390 s. ISBN:978-91-27-12112-6 (inb.) LIBRIS-ID:11789339 Sök i biblioteket

Artiklar och ytterligare litteratur tillkommer utifrån föreläsares anvisningar

6. uppl.: Lund: Studentlitteratur, 2015 - 361 s. ISBN:9789144103587 LIBRIS-ID:17978461 Sök i biblioteket

Artiklar och ytterligare litteratur tillkommer utifrån föreläsares anvisningar

2nd ed.: New York: J. Wiley, 2002 - 284 s. ISBN:0-471-49087-3 (hbk) LIBRIS-ID:8648141 Sök i biblioteket

amantadine forsendelsesnummer