cefixime reception

lav pris cefixime generation

Elocon är en topisk behandling vid psoriasis och andra hudåkommor. Läkemedlet innnehåller substansen mometasonfuroat, mer känt som mometason, som är en typ av kortikosteroid. Den aktiva substansen verkar inflammationshämmande och klådstillande genom att hämma effekten av de inflammatoriska kemikalier immunsystemet frisätter i samband med psoriasisutbrott. Elocon finns tillgänglig som kutan lösning för hårbotten, salva eller kräm och tillverkas av läkemedelsföretaget Merck Sharp and Dohme.

Psoriasis drabbar ungefärligen två till tre procent av befolkningen i Sverige. Forskning har visat att psoriasis inte är en kroniskt sjukdom, dock är de allra flesta fall av psoriasis kronisk. De vanligaste symptomen är irritation i huden vilket tar sig i uttryck genom rodnad, klåda och fjällning och fjällande vävnad i det drabbade området. Vanligast är att psoriasisutbrott äger rum i hårbotten, armbågar och knän samt nedre ryggen.

Sjukdomen går i skov, vilket innebär att symptomen kan vara frånvarande under vissa perioder för att sedan blossa upp och ge mycket besvär under andra perioder. Psoriasisutbrott orsakas ofta av en trigger, som exempelvis rökning, överdriven alkoholkonsumtion, stress eller som reaktion på läkemedel eller retningar som t.ex. shampo eller annan kosmetika.

Varför psoriasis inträffar fortfarande inte helt förstått, men sjukdomen antas orsakas av ärftlighet i kombination med felaktig aktivering av kroppens immunsystem. Detta innebär att immunsystemet felaktigen angriper den egna kroppen i vad den tror är en infektion i huden, fastän ingen infektion faktiskt finns närvarande. Detta gör att immunsystemet frisätter inflammatoriska kemikalier som orsakar den rodnad och irritation i huden som kännetecknar psoriasis. Det orsakar också en snabbare omsättning av hudceller, vilket renderar i överskott av hudceller.

Vid behandling av psoriasis kommer läkare som första åtgärd försöka förstå vilka triggers patienten utsätts för, och begränsa exponeringen av dessa. Vid fall då denna åtgärd inte är tillräcklig kan dock en riktad, receptbelagd behandling skrivas ut. Mometason, som är en typ av kortikosteroid, är ett exempel på detta. Mometason verkar i kroppen genom att hämma frisättandet av inflammatoriska kemikalier av immunsystemet, vilket stoppar psoriasisutbrott och hämmar irritation och låter angripna områden av huden läka.

Hos oss på Treated.com kan du snabbt, smidigt och säkert få tillgång till den receptbelagda behandling vid psoriasis som du behöver. Allt du behöver göra är att fylla i vårt medicinska frågeformulär online - sen sköter vi resten. En av våra legitimerade läkare kommer att granska ditt ärende och om behandlingen bedöms säker och ändamålsenlig för dig så skrivs ett recept ut. Alla våra godkända beställningar skickas med spårbar expressändning och levereras inom 24 timmar - så att du kan börja behandla besvärande psoriasis redan nästa arbetsdag.

Använd alltid detta läkemedel enligt din läkares anvisningar och se även till att läsa igenom de instruktioner som finns i bipacksedeln innan du inleder denna behandling. Detta kommer hjälpa till med att maximera effekten av läkemedlet samtidigt som risken för eventuella biverkningar minimeras.

 1. Använd alltid detta läkemedel enligt läkares anvisningar.
 2. I fall av psoriasis påstrykes Elocon tunt på det angripna området en gång om dagen.
 3. Vid fall av psoriasis i hårbotten ska ett par droppar kutan lösning fördelas och försiktigt masseras in.
 4. Ingen version av Elocon ska användas långvarigt.
 5. Vid användning av Elocon salva eller kräm i ansiktet ska inte behandlingstiden överskrida fem dagar.
 6. Elocon kutan lösning för hårbotten ska endast användas i hårbotten.
 7. Överskrid inte dosen som bestämts av läkaren.
 8. Om du glömmer att ta Elocon ska du bara ta din dos när du kommer ihåg och sedan fortsätta behandlingen i planerad takt.

Ovan information är endast en sammanfattning av hur du använder Elocon. Mer detaljerade anvisningar och instruktioner återfinns i den bifogade bipacksedeln.

Liksom alla läkemedel kan Elocon orsaka vissa biverkningar, även fast alla användare inte behöver uppleva dem. Det är dock mycket viktigt att du på förhand känner till dessa biverkningar så att du kan vidta lämpliga åtgärder om de skulle inträffa.

Tala omedelbart om för läkare om du skulle uppleva några tecken på allergisk reaktion, som t.ex. svullnad av ansikte, läppar, mun eller hals eller nässelutslag eller om dina psoriasissymptom förvärras.

Det är vanligare att biverknignar uppstår vid långvarig behandling med topiska kortikosteroider. Vanliga biverkningar är: bakteriell infektion och sekundär hudinfektion, inflammation i hårsäckarna, akne, förtunning av huden, röda utslag och värmeutslag, pigmentförändringar, bränningar, stickningar, klåda, överdriven hårväxt eller uppmjukning av huden och bristningar.

Se den bifogade bipacksedeln för detlajerad information om eventuella biverkningar.

Underrätta alltid din läkare om vilka andra läkemedel du tar, även receptfria sådana.

Detta läkemedel ska inte användas för att behandla något av följande: rosacea, akne, hudatrofi, dermatit runt munnen, klåda i underlivet, blöjeksem, munsår, vattkoppor, bältros, vårtor, sår eller sårig hud eller hudinfektioner.

Ja. Effekterna av Elocon ska inte påverkas av alkohol.

Ja. Din körförmåga ska inte påverkas av detta läkemedel.

Rådfråga alltid läkare eller apotekspersonal innan du använder Elocon om du är gravid, tror att du är gravid eller planerar på att bli gravid eller ammar. Risk finns att fostret påverkas under graviditeten.

Förvaras säkert och svalt (ej över 25°C).

Elocon kutan lösning innehåller: mometasonfuroat, isopropylalkohol, propylenglykol, hydroxipropylcellulosa, natriumdivätefosfatdihydrat, fosforsyra och renat vatten.

Elocon lotion innehåller: mometasonfuroat, hexylenglykol, renat vatten, fosforsyra, titandioxid, aluminiumstärkelse­octenylsuccinat, vitt vax, vitt mjukt paraffin och hydrerad sojabönlecitin.

Elocon salva innehåller: mometasonfuroat, hexylenglykol, renat vatten, fosforsyra, propylenglykolstearat, vitt bivax och vit mjuk paraffin.

Använd inte Elocon om du är allergisk mot någon av ingredienserna ovan. Du bör i sådant fall rådfråga läkare om en alternativ behandlingsform.

Nej. Elocon är en receptbelagd behandling som endast kan köpas om läkarkonsultation ägt rum och recept skrivits ut. Vår kombinerade hälso- och apotekstjänst erbjuder kostnadsfri läkarkonsultation online.

Det kan du ta reda på genom att fylla i vårt medicinska frågeformulär, vilket endast tar ett par minuter. Därefter kommer en av våra legitimerade läkare granska ditt ärende, och om behandlingen bedöms lämplig för dina symptom skrivs ett recept ut. Varje godkänd beställning skickas med spårbar sändning och levereras inom 24 timmar.

 • Legitimerade läkare
 • Endast godkända läkemedel
 • Expressleverans
 • Säker betalning
 • Registrerat apotek
 • Smidig receptförnyelse

Hos Treated.com kan du alltid känna dig säker. Vi kommer aldrig dela eller sälja dina personuppgifter till tredje part. Alla våra sändningar skickas med ett diskret paket där både avsändaren och paketets innehåll hålls förseglat. Det tillkommer dessutom inga extra kostnader för frakt, och alla beställningar som blivit godkända av en av våra läkare och av vårt apotek innan klockan 17.00 svensk tid levereras nästföljande arbetsdag - hela vägen hem till din ytterdörr.

Hitta den behandling du behöver.

En legitimerad läkare granskar dina uppgifter

Spårbar leverans nästa dag.

Förnya ditt recept smidigt och snabbt online.

Psoriasis är en av våra stora folksjukdomar och över 300 000 svenskar beräknas lida av den. En av dessa är Elisabeth som tack vare en ny kräm blivit fri från sina plågsamma torrsprickor och sin smärta!

Elisabeth Hanshammar, 69 år, i Staffanstorp utanför Lund, fick veta att hon hade psoriasis vid ett läkarbesök för två år sedan. Sedan dess har hon provat flera av de vanligaste krämerna för att försöka lindra sina plågsamma torrsprickor.
– Ingen av dem har hjälpt. Jag fick så fruktansvärt ont när jag smorde in mig. Jag fick pressa mig varje gång, hela kroppen sa ”jag vill inte, jag vill inte”, berättar hon.
Smärtorna gjorde att hon hade svårt att motivera sig att hålla sig till det schema som läkaren ordinerat henne.
– Det blev svårt att följa rutinerna i längden. Det var lättare att skippa insmörjningarna lite då och då och följa minsta motståndets lag.
Dessutom tyckte Elisabeth att de dagliga behandlingarna var rent ut sagt lite äckliga.
– Det var jämt kletigt och kladdigt. Jag fick sova med både strumpor och vantar och det tog himla lång tid innan smörjan gick in i huden. Ofta var huden fortfarande kladdig när jag vaknade på morgonen också.
Det var då hennes läkare rådde henne att pröva krämen Ovixan.
– Det var som att kliva in i en ny värld. Smärtorna försvann och det tog bara ett par dagar innan effekten syntes på huden också, säger Elisabeth. Dessutom kändes det ingenting när jag smorde in mig och krämen gick jättesnabbt in i huden, den blev faktiskt mjuk och fin efter mindre än en halvtimme.
Till Elisabeths förvåning blev den snabba effekten också varaktig.
– Det var helt fantastiskt. Efter mindre än en vecka visade jag upp händerna för mina väninnor och reaktionen var ju bara ”wow”. Det syntes nästan ingenting av sjukdomen!
Kan brodera igen
I dag smörjer Elisabeth in sig varje kväll och sitter sedan och läser en halvtimme medan hennes Ovixankräm verkar. Sedan kan hon släcka lampan och sova gott. På dagarna använder hon bara vanliga receptfria handkrämer och hon har kunnat börja brodera igen!
– Det gick inte tidigare, då bara fastnade trådarna i hudflagorna på mina fingrar.
Däremot försöker Elisabeth att undvika vatten så gott hon kan, så disk och andra hushållsgöromål har hon lämnat över på resten av familjen.
– Min man har sett hur jag har kämpat och han har verkligen lidit med mig. Hur jag mådde påverkade honom också. Det gjorde så ont att tårarna rann på oss båda. Men allt det där är borta nu. Jag har inga smärtor längre – och inga sprickor heller!
Elisabeth vet att Ovixan inte får hennes psoriasis att försvinna. Hon får leva med sin sjukdom. Men den nya krämen har gjort tillvaron betydligt lättare – förutsatt att hon inte slarvar med sin behandling.
– Om jag reser bort eller missar av någon annan anledning så märks det direkt. Då kommer klådan och sprickorna tillbaka. Så jag försöker verkligen sköta mig varje dag. Det är det absolut värt!

Ovixan är behagligare än andra krämer
Ovixan är en ny starkt verkande grupp III-glukokortikoid för akut behandling av bl a psoriasis och eksem. Reza Yazdanpanah, överläkare inom hud och estetisk dermatologi vid Ängelholms sjukhus och Dermakliniken i Malmö, svarar här på frågor om krämen.
Vilken är skillnaden mellan Ovixan och andra krämer?
– Den aktiva kortisonsubstansen är densamma. Men Ovixan har en speciell sammansättning som gör att den inte kladdar utan tränger lätt in i huden och gör behandlingen behaglig för patienten. Den är också doftfri och fri från konserveringsmedel vilket är en fördel eftersom många patienter är överkänsliga och lätt drabbas av kontaktallergier.
Hur används den?
– Det handlar om långvarig behandling med ett nertrappande schema och därefter en underhållsbehandling under 4–8 veckor.
Vad tycker patienterna?
– Erfarenheterna är goda under det dryga år jag har ordinerat krämen. Upplevs en kräm som lättanvänd blir det enklare att följa det schema man fått av sin doktor och resultatet blir då givetvis bättre.
Vad händer om du missar någon behandling?
– Att hoppa över någon dag är inget problem, men du bör följa det schema läkaren har gett dig. Att avbryta en behandling kan straffa sig genom att utslag och rodnader kommer tillbaka.
Vilka patienter kan använda Ovixan?
– Jag rekommenderar den till patienter med kroniska hudsjukdomar som är i behov av mer långsiktig behandling. Inte bara psoriasis utan även atopiska eksem och alla kortisonkänsliga dermatoser.
När ska man undvika att använda den?
– Du ska inte använda starka kortisonkrämer i ansiktet för mycket. På ögonlock och andra känsliga strukturer ska det helt undvikas. Gravida ska inte använda kortisonkräm under längre tid och helst inte alls.
Finns det några biverkningar?
– Jag har inte sett några på mina Ovixanpatienter. Det finns i stort sätt ingen negativ samverkan med andra läkemedel.

Gåtfull folksjukdom
Psoriasis är en kronisk sjukdom som drabbar huden och ibland lederna. Cirka 300 000 svenskar beräknas ha sjukdomen. Varför man drabbas är läkarna fortfarande osäkra på. Infektioner, slitage på huden och solljus finns ofta med i bilden. Sjukdomen ger röda fjällande utslag eller fläckar, ofta på knän, armbågar, i hårbotten eller underlivet. Men som i Elisabeths fall kan även torrsprickor vara ett symptom.
I dag finns ingen behandling som botar psoriasis men sjukdomen går däremot att mildra på flera olika sätt. Vid lindrigare psoriasis används oftast utvärtes behandling som mjukgörande salvor, kräm eller ljusbehandling. Mer svårbehandlad psoriasis kräver oftast invärtes behandling (t ex tabletter) eller biologiska läkemedel som är kopior av eller liknar ämnen som redan finns i kroppen och oftast ges som injektioner.

Detta kan du göra själv:
Se över din livsstil. Regelbunden motion, hälsosam vikt och rökstopp kan lindra besvären.
Ta ett bad i varmt, men inte hett, vatten. För att undvika att torka ut huden, bada inte mer än 15 minuter. Efter badet, smörj in lotion medan huden är fuktig. Torr hud kan förvärra symtomen.
Koppla av. Stress och psoriasis har samband. Försök hitta en avslappningsteknik som passar dig.
Undvik starka rengöringsmedel och hushållskemikalier.

kan jeg faa cefixime trihydrate

Svetten er kroppens virkemiddel til å unngå overoppheting.

Det er viktig å behandle fotsvette, ikke bare for å unngå vond lukt, men også fordi en fuktig fot lettere blir angrepet av fotsopp og fotvorter.

Aktive mennesker svetter mer på beina og er derfor mer utsatt for fotsopp. Den vanligste fotsoppens kjennetegn er ved at huden mellom tærne blir oppløst, rød og sprekker litt. Ofte forbundet med kløe.

Fotsopp kan man også få ved smitte, som for eksempel i felles dusjer og garderober, (fuktige flater hvor flere personer går i den samme fuktigheten).

Det er viktig å holde seg tørr på føttene og skifte til rene og tørre sokker ofte. Et godt hjelpemiddel er å blåse kald luft med en hårføhner mellom tærne.

Fotterapeuten forhandler produkter til bruk ved fotsvette og fotsopp.

Få råd og veiledning hos fotterapeuten.

Vorter er godartet utvekster i hud eller slimhinner, og er forårsaket av et virus.

Den vanligste typen vorter får man som regel på hender og under føtter. Slike vorter kommer gjerne på 10-15% av barn i skolealder.

Vorter opptrer ulikt fra person til person, kommer an på typen vortevirus.

Vorterviruset trives i fuktig miljø. Bruk derfor sko i felles garderober og dusjer for å unngå og bli smittet eller for ikke og smitte andre. NB. Hold føttene tørre i sokker og sko.

Vorter forsvinner vanligvis innen 2 år. Det er derfor ikke nødvendig med behandling hvis ikke vorten er smertefull.

Fotterapeuten ved råd dersom behandling ønskes.

Torn er en fortykket hud som stikker som en kjegle inn i foten.

Torner oppstår gjerne på trykkpunkter. Steder på huden som stadig er utsatt for feil trykkbelastning. De fleste torner oppstår som regel mellom tærne og under foten.

De kan være veldig smertefulle og kjennes ut som nålestikk i foten.

Fotterapeuten kan fjerne tornen og avlaste området for trykk. Viktig er også å finne årsaken til feilbelastningen og informere om dette. Det er viktig å fjerne årsaken til at tornen er oppstått.

Oppsøk fotterapeut for råd og behandling.

Tørr hud blir stram og sprekker lett i hudoverflaten. Den kan føles ru og sår.

Har man tørr hud så flasser man en del og det klør lettere enn normal hud.

Ytterst i huden lages et fettlag som beskytter hudens naturlige fuktighet. Hvor mye fett som produseres kan være arvelig belastet, men påvirkes også av ytre faktorer, som for eksempel:

 • Tørr og varm luft
 • Vinterkulde
 • Sol
 • Sterke såper

En stor del av befolkningen over 60 år har tilsynelatende tørr hud.

Huden blir tørrere ved hyppig bruk og langvarig bruk av hudpleiepreparater med høyt vanninnhold.

Lange fotbad bør unngås. Det anbefales ikke lenger enn 3 til 5 minutter.

Grønnsåpe har en ph verdi på ca 10, og fotbad med grønnsåpe vil derfor tørke ut huden.

Tørr og sprukken hud er inngangsport for bakterier.

Fotterapeuten gir deg behandling og gode råd for daglig pleie av huden.

Der huden er tørr og utsatt for belastning over lengre tid, har den lett for å sprekke. Hudsprekker kan være overflatiske eller være så dype at de begynner å blø. Det kan være veldig smertefullt fordi huden er veldig lite elastisk på dette punktet.

Sprekker på foten kan skyldes akseendringer og endret vektfordeling i foten som fører til avvik fra det normale. Bruk av galt skotøy og overvekt kan også være en årsak.

Fotterapeuten kan lime hudsprekker på foten for at sprekken skal få gro innenfra.

Huden må smøres daglig i en periode med fettholdig fotkrem. Skotøyet bør granskes og mulig endres.

Man kan få infeksjoner som sopp eller bakterier i slike hudsprekker.

Oppsøk derfor fotterapeut og få hjelp og råd for slike plager.

Neglesopp er veldig vanlig blant både voksne og eldre.

I en frisk negl kommer ikke soppen inn i neglen. Dersom man har slått neglen, dunket borti noe eller hatt trange sko etc, får soppen en inngangsport hvis neglen har løsnet litt.

Personer med nedsatt immunforsvar og de som bruker medikamenter har økt sjanse for neglesopp.

Neglen blir missfarget, sort-brun-gul. De kan bli veldig tykke, porøse og flisete. Neglen løsner ofte fra neglesengen fra ytterkant og innover mot neglebåndet.

Fotterapeuten sliper vekk så mye som mulig av det på neglen som er infisert.

 • Egenpleie med soppdrepende midler
 • Tablettkur over 3 måneder

Når en har neglesopp bør man unngå å bruke neglelakk, ettersom det gir soppen mye bedre vekstvilkår og formerer seg mye fortere.

generisk cefixime capsules

Påvisning av virusantigen med PCR (polymerase chain reaction) mot HSV 1 og 2 gir rask og sikker diagnostikk. Dyrking i cellekultur gir også sikker diagnose. Serologisk diagnostikk er lite nyttig.

Symptomatisk. Topikal behandling med aciklovir 5 % eller penciklovir 1 % smurt på ved første tegn til utbrudd kan forkorte sykdomsvarigheten noe, men sjelden hindre utbrudd. Dibrompropamidin krem kan ev. smøres på for å hindre sekundærinfeksjon.
Prilokain (EMLA) og sinksalve kan ha lindrende effekt ved utbrudd med sterke smerter.

Systemisk langtidsbehandling med valaciklovir 250–500 mg × 2 eller aciklovir 400 mg × 2 begrenses til plagsomme, hyppig residiverende herpesutbrudd særlig genitalt (spesialistbehandling).

Ved alvorlig, kraftig førstegangsutbrudd, utbrudd hos immunsupprimerte, herpes i atopisk eksem (eczema herpeticum), infeksjoner mor/barn, nyfødte etc. er korttidsbehandling med valaciklovir i 1 uke aktuelt (spesialistoppgave).

Reaktivering av varicella zoster-virus.

Ensidige stikkende smerter med dermatomutbredelse, oftest etterfulgt av utslett i form av grupperte vesikler som omdannes til kruster. Utslettet kan enkelte ganger spre seg videre, spesielt ved nedsatt immunitet og allmenntilstand. Symptomene når maksimum i løpet av ca. 1 uke, senere gradvis tilbakegang. Diagnose sikres ved PCR av vesikkelinnhold.

Postherpetisk nevralgi defineres som smerte som varer lenger enn fire uker etter den akutte infeksjonen og kan vedvare i måneder og år. Typisk er intense dype og utstrålende smerter, unormalt smertefull reaksjon på berøring og forlenget reaksjon på hudstimuli.

Ved herpes zoster over flere dermatomer, uttalte smerter tidlig i forløpet, zoster i ansiktet og hos immunsupprimerte gis valaciklovir peroralt: 1,0 g × 3 i 7 dager. Behandlingen bør hos immunkompetente startes innen 72 timer etter utbrudd. Valaciklovir er en aciklovir-ester med bedre absorpsjon og biotilgjengelighet enn aciklovir.

Det eksisterer en godkjent vaksine mot vannkopper i Norge, Varilrix. En annen vaksine, Zostavax, kan gis som profylatisk behandling til personer over 50 år for forbygge herpes zoster, og har forbyggende effekt hos ca 50 %, med avtagende effekt med økt alder.

Vanlig hos barn og yngre voksne, særlig ved atopisk eksem.

Skyldes kontaktsmitte med et poxvirus som gir proliferasjon av epidermale celler med endret cytoplasma.

Enkeltstående, glatte, navleformete papler, 1–5 mm store, med sentral umbodannelse. Mange HIV‑positive pasienter får mollusker som kan være uvanlige både i utseende, størrelse og lokalisasjon.

Hos mindreårige barn kan man gjerne avstå fra behandling og avvente spontan tilbakegang av molluskene. Skraping med kyrette eller frysing med flytende nitrogen er som regel effektivt for å fjerne lesjoner, men kan være smertefullt. Residiv eller nye mollusker sees ofte til tross for behandling, helt til kroppen selv klarer å lage en immunreaksjon mot poxviruset. Hvis man velger å curretere mollusker hos barn, anbefales lokalbedøvelse med lidokain–prilokain krem 1–2 timer under okklusjon før behandling. Frysing med nitrogen gir ingen blødning og er en velegnet behandling av mollusker hos pasienter med HIV-smitte.

Barn med mollusker i områder med atopisk eksem får ofte problemer med kløe og sår. Dette behandles med lokalt glukokortikoid gruppe I–III i noen dager.

Molluskene forsvinner ofte spontant etter 6–12 måneder. Forut for spontan tilbakegang sees ofte en plutselig økt inflammasjon som ikke trenger behandling med antibakterielle midler. Ved redusert cellulær immunitet er langvarig forløp og residiv vanlig.

Symptomer: Tinea pedis (fotsopp): fissurer mellom tærne med lettgradig inflammasjon og kløe. Tinea manuum (håndsopp): ensidig erytem og hvitlig keratotisk aksentuering av hudfurer i håndflatene. Tinea capitis (sopp i hodebunnen): oftest hos barn, lett skjelldannelse, flekkvist håravfall, sparsom eller kraftig inflammasjon (to typer). Tinea unguium (neglsopp): gulaktig misfarget, fortykket og distalt porøs negl, onykolyse.

Diagnostikk: Påvisning av sopp ved dyrking, PCR eller mikroskopi.

Legemiddelbehandling: Overflatiske hudmykoser: lokalbehandling med imidazolderivater eller terbinafin i 2–3 uker. Dyp tinea og tinea capitis: terbinafin peroralt 250 mg × 1 i 4–6 uker i samråd med dermatolog. Ved tinea capitis også ukentlig vask med ketokonazol sjampo i opptil ett år etter avsluttet peroral behandling. Tinea unguium: terbinafin 250 mg daglig peroralt i 3 måneder (tånegler) eller 6 uker (fingernegler). Lokalbehandling med amorolfin neglelakk i 12 måneder dersom bare den distale tredjedelen av neglen er affisert.

Soppinfeksjoner i hud kan forårsakes av dermatofytter og gjærsopp. Dermatofyttinfeksjoner er trolig sjeldnere i Skandinavia enn ellers i verden. Overdiagnostisering og feilaktig bruk av antimykotika er sannsynligvis ganske vanlig.

Dermatofytter lever kun av nydannet keratin som finnes i epidermis, negler og hår. Tre hovedarter er vanlige patogene hos mennesker: Trichophyton, Microsporum og Epidermophyton. Artene har ulik evne til å invadere og til å fremkalle inflammasjon. Den vanligste dermatofytten i Norge, Trichophyton rubrum, kan ikke trenge inn i uskadet hud. Enkelte sjeldne, men mer aggressive sopparter (eks. Microsporum canis) kan infisere intakt hud. Etnisk afrikanske har en type hårstruktur som gjør dem mer disponerte for soppinfeksjoner i hår.

Utslettet skyldes inflammasjon og sprer seg utover fra et sentrum med rød, skjellende randsone der soppen er mest aktiv. Dette er de typiske manifestasjoner av tinea corporis (ringorm) og tinea cruris (skrittsopp). Når soppen vokser ned i epidermis som kler hårsekkene, kan det kliniske bildet bli kviselignende inflammasjon (dyp tinea). I slike situasjoner vil ikke alltid lokale antimykotika ha effekt pga. mangelfull penetrasjon.

Tinea pedis. Fissurer i huden mellom tærne med lettgradig inflammasjon og kløe. Starter ofte ensidig. Områder med skjelling og annulær keratolyse i huden på fotsåler. Tinea pedis skyldes oftest Trichophyton rubrum som lager lite inflammasjon. Tinea pedis er mindre vanlig hos barn og forveksles ofte med atopiske vinterføtter.

Tinea manuum. Ofte ensidig erytem og hvitlig keratotisk aksentuering av hudfurer i håndflatene (pudderflassing). Tinea manuum forveksles ofte med eksem og psoriasis.

Tinea capitis forekommer oftest hos barn, men hos etnisk afrikanske også hos voksne. Klinisk sees to varianter av tinea capitis. Den ene frembyr lett skjelldannelse, flekkvist håravfall, sparsom inflammasjon. Den andre har kraftig inflammasjon, i blant nesten som en abscess (kerion Celci).

Tinea unguium. Neglesopp på tærne er ofte kombinert med tinea pedis. Dermatofytter kan også angripe fingernegler. Neglen blir gulaktig misfarget, fortykket og porøs distalt. Løse keratinmasser ansamles under neglen som løftes opp (onykolyse). Etter hvert kan neglen bli deformert med musespist utseende.

Med unntak av interdigital tinea pedis bør diagnosen alltid verifiseres med påvisning av sopp ved dyrking, PCR eller mikroskopi. Dyrkingsprøve tas best ved å skrape fra kanten av utslett eller fra undersiden av neglen.

Overflatiske hudmykoser responderer på lokalbehandling med imidazolderivater (ketonazol, klotrimazol, ekonazol og mikonazol) eller terbinafin i 2–3 uker. Residiv og resmitte er vanlig ved tinea pedis. Dyp tinea og tinea capitis kan by på terapeutiske problemer. Behandling er terbinafin peroralt 250 mg × 1 i 4–6 uker i samråd med dermatolog. Ved tinea capitis anbefales parallell ukentlig vask av håret med ketokonazol sjampo i ett år etter avsluttet peroral behandling. Dette gjelder hele husstanden.

Ved tinea unguium vil terbinafin 250 mg daglig peroralt i 3 måneder for tånegler og 6 uker for fingernegler gi tilheling hos ca. 50–70 %. Tånegler som ikke vokser vil ikke ha effekt av peroral behandling. Lokalbehandling av onykomykoser har svært lav tilhelingsfrekvens, men vil kunne redusere smittsomhet. Amorolfin neglelakk 5 % 1–2 ganger i uken over 12 måneder kan forsøkes dersom bare den distale tredelen av neglen er affisert.
Likeledes behandling med ciklopiroks 0,8 % neglelakk 1 x daglig i 6–12 måneder ved neglesopp som affiserer mindre enn de distale 75 % av neglematriks på maksimalt 5 negler. Kombinasjonsbehandling med antimykotisk neglelakk og peroral behandling øker trolig tilhelingsprosenten noe.

Unngå unødig bruk av tette sko og støvler. Dette kan medføre mekaniske skader og maserert fuktig hud som gir inngangsporter for soppinfeksjon. Bruk av badesko/fottøy i offentlige dusjer, idretts- og svømmehaller er trolig effektiv profylakse. Ved uttalt fotsvette og fuktighet på føttene kan ullsokker forsøkes. Ved hyppige tilbakefall av tinea pedis/unguium vil man trolig ha nytte av en ukentlig smøring med antimykotisk krem på føtter for å hindre residiv.

Vanlig soppinfeksjon. Pityriasis versicolor debuterer gjerne om sommeren eller under opphold i subtropiske og tropiske områder. Årsaken er at økt svette- og talgsekresjon øker soppens evne til å invadere keratinet, og dessuten synes hypopigmenteringen mest tydelig i solbrun hud.

hvor jeg koeber serpina benefits