koeb generisk suprax dosing

billigste suprax side

L40.0 - Psoriasis vulgaris
L40.1 - Generaliserad pustulär psoriasis
L40.3C - Psoriasis palmaris et plantaris
L40.4 - Guttat psoriasis
L40.5 - Psoriasis med ledsjukdom
L40.8 - Annan psoriasis
L40.8A Flexural (invers) psoriasis
L40.8B - Erytrodermi vid psoriasis
L40.8C - Atypisk psoriasis
L40.8W - Annan specificerad psoriasis
L40.9 - Psoriasis, ospecificerad

Nestle FO, Kaplan DH, Barker J. Psoriasis. N Engl J Med. 2009

Griffiths CE et al. A classification of psoriasis vulgaris according to phenotype. Br J Dermatol. 2007

Menter A et al. Guidelines of care for the management of psoriasis and psoriatic arthritis.
J Am Acad Dermatol, Section 1-2, 2008, section 3-5, 2009

Läkemedelsverkets behandlingsrekommendationer 2011

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Ordet psoriasis kommer från det grekiska 'psora' som betyder skorv och klåda.

Bild på psoriasis – en obotlig systemsjukdom som bland annat ger symptom på huden.

Psoriasis har blivit en folksjukdom.

300 000 personer i Sverige är drabbade.

Här får du veta mer om den vanliga sjukdomen psoriasis: Symptom, behandling, orsaker och om de olika typerna av psoriasis så om i hårbotten, på naglarna och psoriasisartrit.

Psoriasis är en obotlig systemsjukdom som framförallt ger symptom på den drabbades hud. Ungefär två till tre procent av Sveriges befolkning lider av psoriasis och sjukdomen är lika vanliga bland båda könen. Psoriasis uppträder i skov. Det innebär att en drabbad person kan vara symptomfri i perioder.

Följande kan vara tecken på att du lider av psoriasis.

Röda fjällande fläckar på olika delar av kroppen.

Röd i hudveck, till exempel ljumskar och armhålor.

 • Psoriasis kan vara ärftligt, dock är inte det helt kartlagt.
 • Andra saker som kan orsaka psoriasis är: halsfluss orsakad av streptokocker, vissa läkemedel eller någon hudåkomma. Även stress kan utlösa sjukdomen.
 • Psoriasis smittar inte

Källa: Netdoktor är Sveriges ledande hälsoportal. Mer än 100 framstående läkare och andra medicinska experter skriver och uppdaterar faktainnehållet på Netdoktor.se

Det är inte ovanligt att psoriasis - förutom hudutslag – ger ledbesvär. Cirka 30-40 procent av dem med psoriasis utvecklar psoriasisartrit som är en ledinflammation och orsakar värk och stelhet. Den varianten bryter vanligtvis ut mellan åldrarna 30-55 år. Det är vanligt att ledvärken uppstår i ett enstaka finger eller led. Ibland sätter sig artriten i ryggslutet i lederna mellan korsbenet och bäckenbenet. Även benhinnor, senor och ögon kan drabbas av inflammation. Ofta är problemen relativt lätta, men enstaka personer drabbas av svåra besvär vilket kan ge funktionsnedsättning.

Psoriasis kan även förekomma i hårbotten. Den typen av utslag kan vara svåra att skilja från en viss typ av eksem - så kallat seborriskt eksem, även känt som mjälleksem. Lider du av detta kan man behandlas med mjukröntgen, även kallad Buckybehandling. Patienten utsätts då för svag röntgenstrålning som bara påverkar det yttersta hudlagret. Behandlingen pågår en gång i veckan i sex veckor.

Psoriasis kan påverka naglarna genom att göra dem gropiga och sköra. Det finns flera olika typer av psoriasis. Plackpsoriasis - vilken åstadkommer stora sjok av fjäll – är den mest vanliga. En person kan ha flera olika typer av psoriasis samtidigt. Övriga former är guttat psoriasis, invers psoriasis och nagelpsoriasis.

Psoriasisfläckar kan behandlas på flera sätt. Ljusterapi samt olika salvor – vissa innehållande kortison, andra d-vitamin – är vanliga behandlingsformer. Även kortisoninjektioner samt olika slags tabletter, bland annat med med A-vitamin, används liksom bucky-röntgen där angripna hudområden får kortvariga röntgenstrålar. Sol och salta bad är också bra.

Orsaken till att fläckarna uppstår är att immunförsvaret börjar motarbeta sin egen kropp vid psoriasis. Istället för att lindra en inflammation startar immunförsvaret en process som skadar kroppens celler. Fler hudceller är vad som är nödvändigt på vissa hudområden produceras.

Enligt en amerikansk studie löper kvinnor som dricker fem starköl i veckan dubbelt så stor risk att drabbas av psoriasis jämfört med kvinnor som inte dricker öl, men däremot annan alkohol. Forskarna tror att ölets negativa inverkan kan bero på malten och dess koppling till gluten. Allmänt sett anses dock alkohol som en riskfaktor för att utlösa psoriasis för den som har ärftliga anlag för sjukdomen.

Psoriasis är lika vanligt bland män som kvinnor. Den kan drabba alla åldrar - från nyfödda upp till mycket gamla personer, den äldsta som drabbats var 103 år. Det är dock vanligast att den bryter ut hos personer som är i 20-årsåldern eller i 40-50-årsåldern.

25 procent av kvinnorna och 15 procent av männen med psoriasis fick sjukdomen redan som barn - när de var under 14 år. år. Psoriasis hos barn är något mer lokaliserad till hudvecken. Ett första symptom hos små barn kan vara ett utbrett blöjeksem med markerad rodnad i ljumskar och stjärtveck.

För många är följderna av psoriasis lindriga och förändrar inte tillvaron. Men för vissa kan besvären bli så stora att det påverkar livet i övrigt, socialt och/eller arbetsmässigt. Speciellt yngre personer med svår psoriasis kan utveckla depressioner. Cirka var fjärde psoriatiker har en måttlig till svår form. Övriga har mildare besvär.

För psoriasisdrabbade är det viktigt att smörja in huden med mjukgörande salva, speciellt efter bad.

TLV (Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket) har meddelat att Otezla (apremilast) ska ingå i läkemedelsförmånen. Otezla är en ny icke-biologisk oral behandling som är godkänd för behandling av psoriasis och psoriasisartrit. För behandlingen av dessa sjukdomar är Otezla den första orala behandlingen som godkänts de senaste 15 åren och det är det första läkemedlet i en helt ny klass.

Psoriasisbehandling har de senaste tio åren genomgått en dramatisk utveckling men fortfarande är det många patienter som inte har en tillfredsställande behandling och som upplever att sjukdomen har en stor inverkan på deras livskvalitet. Därför finns det behov av fler behandlingsalternativ som kan underlätta för patienterna. Otezla är en ny behandling i en helt ny klass. Det är en tablett som tas två gånger om dagen, en PDE4-hämmare som verkar inuti cellen och minskar sjukdomsaktiviteten.

I TLVs beslut står att läsa: Otezla ska användas hos patienter som inte fått tillräckligt svar av, eller som inte kan behandlas med, standardbehandling vid dessa sjukdomar. TLV bedömer att Otezla innan eller efter att man behandlat med ett flertal biologiska läkemedel som TNF-alfa-hämmare och IL-hämmare är relevant jämförelsealternativ vid både plackpsoriasis och aktiv psoriasisartrit.

- Det här är ett glädjande beslut för de patienter med psoriasis och psoriasisartrit som inte svarar på, eller som av olika anledningar inte bör få de befintliga behandlingarna, men som nu får tillgång till ett nytt behandlingsalternativ. Psoriasis och psoriasisartrit kan påverka patienter psykiskt, fysiskt och socialt och Otezla kan bidra till att förbättra patienternas livskvalitet, något vi naturligtvis är mycket glada över, säger Bengt Gustavsson, medicinsk chef på Celgene.

Otezla ingår nu i högkostnadsskyddet med begränsning enligt följande:

 • För behandling av måttlig till svår kronisk plackpsoriasis hos vuxna patienter som inte svarat på eller som har någon kontraindikation mot eller är intoleranta mot annan systemisk behandling inklusive ciklosporin, metotrexat eller psoralen och ultraviolett A-ljus (PUVA).

hvor meget suprax side

Nu har ju inte Newsvoice någon högre trovärdighet så kan du ge oss lite bättre källor som visar att dessa företag är kriminella vore åtminstone jag tacksam.

@ Fredrik Jansson betr att man kan bli ”…sämre av solljus..”

Du är långt ifrån ensam om att bli sämre av solljus. Jag känner många lupus-patienter som inte kan vistas i solljus eller ens åka bil om solen skiner. De tål ofta inte heller lysrör, de nya gräsliga ‘spar’lamporna, dataskärmar etc. Vissa kan inte ens vistas ute, även om solen inte skiner – utan slokhatt, mörka glas och långärmat etc. Bl a kan huden bli röd, utveckla blåsor osv..som om man bränt sig – och har man redan eksem (lupus rash) kan detta förvärras. — Och naturligtvis finns det ingen regel utan undantag – vissa lupus-patienter mår bättre av att vistas i solen. ( En länk för information om SLE (Systemic lupus erythematosus): http://www.lupusuk.org.uk ) — Det finns massor av länkar på nätet (googla) med bilder på lupus rash..en sjukdom inte helt olik psoriasis.

Ett av problemen med lupus är att mitokondrierna inte fungerar som de ska. ‘Soporna svämmar över i tunnorna’ – och kroppen har helt enkelt inte tillräckligt med ‘sopgubbar’ att ta hand om sk*ten. Inte undra på att man kan känna sig ‘förgiftad’ med flunsasymptom, ‘utslagen’ hud, överväldigande trötthet (som inte går att vila bort), hjärnsläpp, irritation, värkande leder, fibromyalgi, IBS, lung-hjärt och njur -problem, syn och hörsel-problem etc. Listan på symptom kan vara längre….

Att ta tillräckligt med bl a D3 är viktigt för alla – men speciellt för den som lider av hudproblem. Personligen har jag märkt att inte bara min hud utan hela kroppen (även ‘knoppen’) mår bättre sedan jag började ha LCHF-stuk på kosten för ca 14 mån sedan- ekologiskt ‘allt’ är det enda som funkar för mig, bl a pga att jag inte tål besprutningsmedel och en mängd andra man-made kemikalier.

Jag skulle inte bli ett dugg förvånad om det skulle visa sig att de flesta kroniska tillstånd beror på ‘små filurer’ som tar sig runt i kroppen via våra blodkärl. Tack vare Dr Enby har det ju faktiskt redan visat sig att så är fallet. Ja, jag är då helt inne på samma linje.

För övrigt är jag övertygad om att om vi tog bättre hand om planeten (och varandra) genom att sluta förgifta den, skulle kroniska sjukdomar minska oerhört i omfattning. Tänk vilka besparingar det skulle innebära för hela samhället! Ja, inte för de stora ‘parasit’-företagen förstås – men de behövs ju faktiskt inte!!

Vilka påståenden gör jag som är orimliga? Du påstår att vad Erik Eneby forskat på i över 30 år inte ens finns. Är det för att svampceller och mänskliga celler har olika egenskaper och utseende, som gör att du kan avgöra det hela som bluff? Det är väl inte det som hans forskning bygger på? Jag ser möjlighet att någon kastar ljus på det som stämplats som kroniska obotliga sjukdomar och plågar människor mer eller mindre. Det är min egna fria tanke. Du får anse den hur orimlig du vill. Förklara för Erik Eneby och kanske alla vi andra, varför han har fel i stället. Jag tror inte det håller med att veta att svampceller och mänskliga celler ser olika ut.

Noterar detta – synd att den inte finns att köpa i UK men står på min lista inför nästa Sverigebesök. Fördelarna med naturlig såpa rent allmänt har man ju känt till i långa tider – låter jätteskönt att ha detta i bad eller fotbad.

Gammal mörkad kunskap behöver ut i ljuset! Alla sjukdomar ska läkas inifrån och ut..liksom man anser i TCM (Traditional Chinese Medicin).

Kan det möjligen vara så att skälet till att man inte tillämpar dessa teorier beror på att man väldigt klart kunnat visa att det inte stämmer? Det är ju väldigt tydliga skillnader på svampceller och människoceller som numera enkelt går att påvisa med lite färgämne och ett mikroskop.

Ett gott råd till Elisabet Karlsdotter – och andra internet-debattörer:

”Common courtesy is a small gesture that makes a big difference and should be practiced as often as possible..”

Med vänlig hälsning, Mayne

Sture. Om du har svårt att hitta så testa att söka på valfria olika läkemedelsbolag på NewsVoice. Artiklarna du finner baseras på information från New York Times, CNN, Washington Post och en rad andra välrenommerade medier. För att göra det ändå lättare för dig har jag lagt in artiklar om Big Pharma i högerkolumnen, så att du inte ska missa dem.

Vill du ha direktlänkar till nyheter om läkemedelsindustrins kriminella verksamhet måste du googla på de olika läkemedelsbolagens namn som jag nämnde ovan och lägga till sökord som ”law suit”, ”bribery”, ”court case” eftersom svenska mainstream knappt skriver om dessa domstolsfall.

Kutym i debatter är att den som kommer med ett påstående också tar fram källan. Då menar man den ursprungliga artikeln. Att citera NewsVoice är inte tillräckligt eftersom de har gjort en egen tolkning av vad som står i den ursprungliga artikeln.

Svar till Sture Haglund.
Ännu enklare än att låna skolans mikroskop är att granska figur 1-5 på sidorna 8-10 i denna länk: http://www.3rdmisc.com/pdf/3rdmisc201301en.pdf
När dessa bilder visades för en mykolog på Botaniska i Göteborg var svaret att det borde vara sporsäckssvampar. Det är bara det att mikroskopbilderna är tagna från en bröstcancertumör.
Men så fasta i er världsbild som du och Karlsdotter sitter, så sitter också en överväldigande majoritet med professionella onkologer och andra cancerforskare – och ibland är det mycket enklare att förneka verkligheten än att ändra den bild man sitter fast.
Till Sture som kan sin svamp. Är det ascomyceter på bilderna?
Ingemar Ljungqvist

Vad sägs om en klinisk långtidsstudie, så att käbblet kan hållas till ett minimum?
Det enda vi med säkerhet vet är att dagens mediciner inte kan bota.

Allt annat är hypoteser, och hypoteser är till för att provas.

Återigen, det skulle behövas en allemans-FASS som fylls i efter hand på lämpligt sätt. En komparativ jämförelse mellan olika behandlingsformer, oavsett tradition, och där fördelar och nackdelar listas för respektive sjukdom med underkategori behandling.

Ok Sture om du inte orkar klicka mer än ett klick i taget så här har du några en-klicks-referenser som visar att bolagen som Psoriasisförbundet samarbetar med är kriminella på olika sätt (och detta är bara några exempel):

”Access to medicine 2014” som säger följande om de 20 bolagen i studien dvs GlaxoSmithKline, Novo Nordisk, Johnson & Johnson, Novartis, Gilead Sciences, Merck, Sanofi, AbbVie, Bayer, Eisai, Roche, Bristol-Myers Squibb, Boehringer Ingelheim, AstraZeneca, Pfizer, Eli Lilly, Astellas Pharma, Daiichi Sankyo, Takeda):

”Commitment to ethical behaviour does not correlate with performance. All have codes of conduct governing bribery and corruption, but 18 were the subject of settlements or fines for corrupt behaviour, unethical marketing or breaches of competition law.”

Jo jag plockar björklöven och andra örter innan midsommar.
Dem torkar jag genom att lägga dem på en ugnsplåt och en ren kökshandduk på plåten.
Själv så lyckades jag komma över sådana gamla medicin burkar, men vanliga glasburkar går bra, i sådan kan du förvara de torkade bladen i. Och ställer dem i en mörk skafferi.
De jag har samlat är: Björklöv, brännässla (plockar dem som unga skott) och så länge du plockar av dem så kommer det att komma nya. Vinbärsblad, hallonblad(är stärkande för livmodern). Men mest har det blivit av björk och brännässla. Brännässla är blod renande och innehåller väldigt mycket näring. Likadant är det med björklöv (mycket C-citaminer).

Ja det var det bland annat, hade även allergi mot gråbo.

Jag hade väldigt mycket kronisk smärta samt extrem trötthet och på detta pollenallergi till våren.
Men detta har varit en resande experiment.
När jag gick till läkaren för att gå till botten med dessa åkommor så visade provsvaren att allt var bra
Kom över en artikel om en kvinna som hade fibromyalgi och att hon hade slutat att äta fläsk kött. I samband med detta blev jag påmind om en annan artikel som jag hade läst några år tidigare om en man någonstans i Sverige som hade botat sig själv från cancer, genom örter som han exprementerat på sig själv.(läkarna hade vägrat att friskförklara honom)
Men det tog ett tag innan jag började ändra min kost hade småbarn under denna perioden.
Förvandlingen kom nog i olika omgångar:Jag fastade, gjorde jouice detox, tog bort kött, satte in kött i kosten igen. Började med LCHF. Och under tiden så började jag att läsa om vitaminer och vad de var bra för och i vilka örter de fanns i samt hur bristerna påverkade min kropp.
Och på så sätt så kunde jag koppla mina små samt stora krämpor till olika brister i min kropp.
Nu består min kost till 80% rawfood, vilket innebär att jag någon gång äter kött och varm mat. Jag gör mycket gröna smothis. Tagit bort all socker,vitt mjöl och mejeri ptodukter.

Nu har jag energi även fast att jag sovit dåligt så har jag en djupare ork, är mer fokuserad. Smärtorna i kroppen är borta och jag känner mig smidig. Orkar träna efter en stressig dag på jobbet.

Mitt råd är att man måste lyssna på sin kropp och sjukdomar och krämpor vare sig de är stora eller små, har ju sin koppling i ande, kropp och själ.
För jag har som person under denna resans gång också fått ta itu med mig själv, och jag håller fortfarande på.
Men börja i små steg, det är värt det och jag har hållit på i ca 5 år.
Jag äter dessutom vitaminer samt alg tabletter och och då köper jag grönt pulver som består av vetegräs samt hampaprotein och något mer i kommer inte ihåg.
Märket Renee Woltaire, sök på detta namnet så kommer du fram till hemsidan.

Hoppas detta kunde vara till hjälp för dig.

Jag förstår om sjuka griper tag i alla möjliga förklaringar. Just nu är det inne med att lösa det mesta via kost där det ena efter det andra ska uteslutas. Sen lite alternativ medicin på detta så är de flesta sjukdomarna botade. Har ingen funderat på vem som tjänar pengar på dr Sannas såpa eller annat hokus pokus? Efter att varit gift med en man med svår psoriasis har jag en hel del erfarenhet av sjukdomen. Jag är också sjuksköterska. Jag bestrider att psoriasis är en svampinfektion. Inga barn ärver svampinfektioner men psoriasis är ärftligt, två av hans barn har hittills fått det. Svamp drabbar de flesta människor nån gång i livet, efter behandling försvinner infektionen och man blir bra. Psoriasis drabbar en liten del av befolkningen och den är kronisk. Den kan förändras över tid men finns ändock. Min man provade verkligen allt, salvor, cytostatika, ljusbehandling, tjärbad och även alla råd från välmenande bekanta. Hudläkaren sa att förmodligen skulle han vara ganska bra bara han smörjde sig varje dag även om det var med smör. Ett psykiskt lidande utan dess like som dessutom ledde till ledbesvär med allt vad det innebär. Att sola i 2-3 veckor intensivt kunde hålla sjukdomen i schack upp till ett halvår. Oavsett läkemedelsindustrin så är det väl tur att vi har forskning som är oberoende och att vi slipper leva i villfarelser från 1800-talet! Nära den som är riktigt korkad kan säga att det vi vet behöver vi ingen forskning på. Så naivt att tro att vetenskapen i hela världen aldrig studerat detta i ett mikroskop. Tro vad du vill men lägg inte ytterligare bördor på de som är sjuka för det är det sista de behöver.

Ingrid. Tråkigt att du haft psoriasis så länge. Vad jag förstår finns det många typer av psoriasis som angripit många typer av människor alla med lite olika psykofysisiologisk konstitution. Kanske en eller flera av dessa psoriasisvarianter är systemisk.

Kanske en typ tom handlar om immunologiska problem. Och om det stämmer är det fantastiska nyheter att naturliga lösningar även kan bota ”immunologisk psoriasis”.

En sak är klar, det finns inte en nyckelfärdig lösning som fungerar för alla. Alltså måste alla respektera alla de botande lösningar som finns. Hit räknas självklart inte kortison som tycks vara en symptombehandlare som kosmetiskt kamoflerar problemet, i mina ögon.

Jag har haft psoriasis i 3-4 år och har intentionen att inte ha det i 50 år och jag vägrar gå på myten att det är en kronisk obotlig sjukdom.

hvor meget suprax 400mg

Psoriasis er en af de mest udbredte hudsygdomme der findes. Det er en arvelig og kronisk sygdom der angriber hudens celler. I Danmark er det ca. 3% af befolkningen der er påvirket af denne sygdom. Dvs. 160.000 mennesker der må døje med denne irriterende lidelse. Der er ingen forskel på køn, da både mænd og kvinder bliver ramt lige hyppigt. Psoriasis opstår normalt mellem 12-30 års alderen, dette kan dog varierer fra person til person.

Psoriasis kan angribe stort set alle steder på kroppen og ses ofte i form af tør hud og kløende udslæt. Sygdommen skyldes kroppens egen immunforsvar, som overreagerer og danner hud celler 6-7 gange hurtigere end hvad normen er.

Kan bruges til både voksne samt børn
Epaderm Emollient salve

Mild, brugervenlig og effektiv
Epaderm 2-i-1

Effektiv med kultjæreekstrakt
Exorex Lotion 5%

Føler du dig usikker på hvad psoriasis er, så kan du læse meget mere om det i disse 3 bøger, her vil du lære meget mere om de forskellige former af psoriasis, hvilke behandlingsformer der findes, samt hvad du selv kan gøre for at hæmme symptomerne. Livet består ikke kun i at sluge piller som lægen giver dig, der er utrolig meget man selv kan gøre og derved hæmme udviklingen af denne sygdom.

Informativ viden
Skrevet af M. Fjordgård

Psoriasis håndbog
Skrevet af Solveig Esmann

Alternativ behandling
Skrevet af Dr. Paganos

I denne artikel gennemgår vi emner som:

 • Psoriasis behandling
 • Psoriasis former
 • Psoriasis symptomer
 • Psoriasis kost
 • Psoriasis produkter
 • Psoriasis nyheder

Der findes efterhånden en del forskellige behandlinger i forskellige former. Nogle er mere effektive end andre, desværre er de ikke alle uden bivirkninger. Jo større sværhedsgrad du har af psoriasis, desto flere bivirkninger indeholder behandlingen. Har du en mild form for psoriasis, så er det altid forslået at den første behandling skal bestå af cremer, salver, gel og olier. Denne form af behandling kan håndkøbes enten i fysiske butikker eller på nettet. Denne form for psoriasis behandling er den mildeste der findes. Det eneste der kræves af dig er at du smører det indkøbte på det på rørte område efter anbefaling. Da vi alle er forskellige, har det den betydning at nogle af disse olier, cremer, gel og salver ikke vil virke helt efter hensigten, derfor må du personligt finde frem til den creme, olie, gel eller salve der virker bedst for dig. Ser det ud til at intet virker så bliver du nød til at rykke til andre metoder som har flere alvorlige bivirkninger. Dette er selvfølgelig uheldigt, da det både er del dyrere og mere langsommelig behandling. Her må du tage kontakt til din personlig læge.

Årsagen til psoriasis er stadig ukendt, det har dog været muligt at udrede sygdomsforløbet. Der er stærk indikation på, at det er de hvide blodlegemer der er årsagen til psoriasis udvikler sig. De hvide blodlegemer som er en del af kroppens naturlige immunforsvar, bevæger sig ud i huden, hvor de påvirker hudcellerne til at dele sig 6-7 gange hurtigere end det normale.
Denne proces kan sættes i gang af stress, skrammer og rifter i huden, infektion, koldt vejr og endda nogle former for medicin. Huden bliver inflammeret (rød og hævet). I kapløbet om at få kroppen til at bevare sit normale niveau, begynder cellerne at dele sig med en utrolig fart. Hvor det normalt tager 28 dage for den enkelte celle at udvikle sig, sker dette på blot 3-4 dage. Kroppen prøver derefter at skille sig af med de ekstra hudceller, der kan ses som de tykke, hvide skæl.

 • Psoriasis er en arvelig og kronisk sygdom.
 • Ca. 3% af Danmarks befolkning er ramt af denne sygdom i forskellige former.
 • Overreaktion af immunforsvaret hvor hudcellerne dannes 6-7 gange hurtigere end hvad normen er.
 • Ses ofte som højrødt udslet med hvide skæl.
 • Sygdommen ses ofte på: albue, knæ, knoer skulder samt ryggen. Andre steder på kroppen er dog ikke udelukket.
 • Risikoen vil altid være tilstede for et nyt udbrud, også selv om der har været lange sygdomsfrie perioder.
 • Psoriasis smitter ikke.


En kort video om Psoriasis med “The Doctors” og Stacy London.

For flere tusinde år siden blev psoriasis beskrevet som en slags spedalskhed. Navnet ”Psoriasis” stammer fra oldgræsk og betyder ”kløe”. I dag ved man, at det er en immunologisk sygdom som ikke smitter.

Der findes forskellige former for psoriasis i både udbredelsen samt forløbet af sygdommen. Det starter ofte med små røde hævelser, der vokser i størrelse hvorved der også dannes hvide skæl.

Hvis man har mistanke om, at man lider af psoriasis, skal du tage kontakt til din praktiserende læge. Han/hun vil henvise dig til en hudlæge, der derefter kan stille en kvalificeret diagnose og muligvis også sætte en behandling i gang. Psoriasis er en kronisk sygdom, det vil sige at den ikke kan helbredes, der findes dog mange behandlings muligheder, afhængig af sværhedsgraden og typen af psoriasis.
Kommer udbruddene med jævne mellemrum, kan disse skyldes bestemte faktorer. Finder du frem til synderen, kan du fremover forebygge nye udbrud i en vis grad. Her gælder det stress, rygning, alkohol, visse typer medicin og kulde.

Føler du dig alene med lidelsen og du tænker at ingen kan forstå dig. Måske tør du ikke at gå udenfor på baggrund af slem psoriasis. Der findes en glimrende side hvor du kan finde et fællesskab for alle der er pårørte af psoriasis. På Danmarks Psoriasis Forening kan du finder andre som dig, læse nyheder samt meget andet om denne sygdom. Hvis du har brug for støtte i kampen mod psoriasis, er dette det helt rette sted.

Et godt råd til psoriasis ramte er, at have en god creme ved hånden og holde huden smidig. Her er der tale om en creme eller salve uden tilsætningsstoffer og alt for mange kemikalier, da disse kan gøre det værre.

Psoriasis er en af de mest almindelige og udbredte sygdomme. Det er en autoimmun og kronisk sygdom der kan ramme mænd og kvinder uanset alder. Størst risiko for udviklingen af psoriasis forekommer dog ved 10-30 års alderen.

 • Psoriasis symptomer kan vise sig på mange måder.
 • Hyppigste form for psoriasis ses som velafgrænsede skællende eller røde områder, størrelsen kan variere fra små dråbe formede pletter til håndflade store områder.
 • Psoriasis rammer tit huden, det er dog kendt at det kan ramme både negle og led. Ved angreb på neglene, vil der tydeligt kunne ses fordybninger i negleoverfladen, striber eller løsningen af neglen. Derudover ses der også gullig misfarvning. Er der tale om led, så kan området hæve og være meget smertefuld.
 • Forløbet med sygdommen kan variere meget i intensitet med perioder. Da psoriasis er kronisk vil den aldrig helt forsvinde, selv om det ser ud til at den er gået helt væk, der findes flere forskellige metoder at hæmme udbruddene.

Psoriasis findes i flere forskellige undertyper af sygdommen. De har hver især deres egne symptomer og sine karakteristiske træk. Du kan læse mere om undertyperne her:

 • Invers psoriasis
 • Plaque psoriasis
 • Guttat psoriasis
 • Psoriasis i hårbunden
 • Pustuløs psoriasis
 • Neglepsoriasis
 • Psoriasisgigt

Du kan læse meget mere om hver undertype længere nede i artiklen.

Man kender endnu ikke årsagen til psoriasis, der er dog efter mange års studier fastsat hvilke faktorer der kan være med til at fremprovokere psoriasis. Psoriasis er en ikke smittende sygdom, det ses dog hyppigt at personer med specielle vævstyper har større chance for udviklingen af sygdommen. Vævstyperne der er i den større risiko gruppe er: HLA CW6, HLA DR7, HLA B13, HLA B17, HLA DR7 og HLA B16.

Her kommer faktorerne ind som kan være med til at fremprovokerer psoriasis:

 • Infektion
 • Medicin
 • Psykisk stress
 • Skader på huden
 • Klima
 • Rygning
 • Alkohol
 • Euforiserende stoffer
 • Overvægt
 • Kost

Du kan læse nærmere om disse faktorer og hvilke betydning de har samt hvad du kan gøre hvis du har psoriasis. Alt dette kan du finde under Psoriasis kost.

Som tidligere skrevet kan psoriasis have flere forskellige faktorer, især hvis man dykker ned til undertyperne af sygdommen. Det kan være ret svært at bedømme symptomerne da mange af disse kan ligne andre almindelige sygdomme. Hvis du er i tvivl, så tag kontakt til din læge, da med sikkerhed kan give dig et kvalificeret svar eller sende dig til en specialist. Det værste du kan gøre er at lade som ingen ting og håbe på det bedste. Psoriasis har det med at vokse sig større og udvikle sig til mere alvorlige psoriasis typer hvis intet bliver gjort. Sørg for at følge læges råd for at dæmpe udbruddene og pas på dig selv.

Som tidligere nævnt, findes der flere forskellige undergrupper og former af psoriasis som alle reagere og opfører sig forskelligt.

Hvad er plaque psoriasis?
Plaque psoriasis er den mest udbredte form for psoriasis. Ca. 80% af alle der lider af psoriasis, har denne form for lidelsen. Plaque kan forekomme alle steder på kroppen.

Hvilke kendetegn er der ved plaque psoriasis?
Ved plaque psoriasis er det typisk at se hævede og afgrænsede røde områder, dækket af skinnende skæl. Typisk for denne form af psoriasis er at den oftest starter som guttate psoriasis (dråbeformet), går over i nummulate psoriasis (møntformede) og flyder så sammen til plaque formen.

Denne form af psoriasis har 2 slags skæl. Det øverste skæl sidder løst og kan derfor nemt fjernes, hvorimod de nederste skæl sidder godt fast i huden. Undgå at skabe disse da huden hurtigt kan komme til at bløde. Bliver de øverste skæl ikke fjernet, vil de efter noget tid selv falde af.

Plaque psoriasis kan forekomme overalt på kroppen, den findes dog hyppigst på ryggen, hårbunden, knæ og albuer.

erythromycin reception