hvor kan jeg købe roxithromycin tablets

roxithromycin forsendelse sikkert

Infraröd teknologi utformades först av NASA för att ha en värmealstrande handuk på rymdfärder. Japaner har sedan utvecklat tekniken och skapade bl.a över 150 betydelsefulla patent med denna teknologi under 1977- 1987.

Infrarött ljus är ett begränsat spektra av ljus energi från solen, men på grund av dess längre våglängder kan den inte ses av mänskliga ögon som man kan med t.ex ultravioletta strålar. Energin som erhålls från solen är mycket viktigt och dessutom nyttigt för alla människor och djur på jorden. En människa kan absorbera dessa strålarn på grund av den genomträngande förmågan de har i huden. När strålarna går in genom huden till vävnader, omvandlas de från ljusenergi till värmeenergi i kroppen. Genom denna effekt kan vävnadslager expandera som i sin tur bidrar till en bättre blodcirkulation och värmen som produceras hjälper kroppen att bli fri från gifter och metaboliskt avfall genom svettning. IR strålarna kan inte blockeras av syremolekyler och kvävemolekyler i luften så vågorna går direkt in i kroppen vilket inte skadar huden utan hjälper kroppen att kännas varm.

Det elektromagnetiska spektrumsegmentet som varierar mellan 4 till 1.000 mikron kallas Far Infrared (FIR). Föreställ dig en kall höstdag när solen skiner. Man kan känna hur solens strålar värmer huden. Denna värme som upplevs är FIR strålar/vågor. FIR är en helt säker form av naturligt ljusenergi. Det skall inte förväxlas med UV strålning, som kan bränna och skada huden. FIR vågor vibrerar med samma frekvens som allt organiskt material (5,6 till 1000 mikrometer). Det kan tränga in ca 40 mm in i huden och värma oss då dessa strålar vibrera i samma takt ( frekvens) som vi gör. FIR bastun fördubblar dessa hälsosamma FIR vågor med hjälp av särskilda FIR anpassade material i värme elementen. Det som FIR strålningen gör i kroppen är att vattenklusters ( vattnets molekylgruppkedjor) blir mindre och formar ett hexagonalt mönster och då detta sker frigörs avlagringar, slaggprodukter och överskotts syror som har bundits i kroppen tidigare då den inte haft förmåga att transportera bort avfallet från kroppen. Detta är, i min personliga uppfattning, ohanterade avfallsprodukter som är bidragande orsak till att man har olika obalansen som man kallar sjukdom, övervikt, fibromyalgi mm i kroppen.

Det som är bra med infraröd bastu och vanlig bastu är att svettningen som utsöndras blir en naturligt detoxmetod. När vi svettas rensas kroppen från ackumulerade kemikalier eller gifter ut genom våra porer och ut ur vår kropp. Detta är den i särklass snabbaste sättet att bli av med gifter ur kroppen.

Svettbehandling har länge använts av spakliniker och terapeuter för att hjälpa kroppen från skadliga gifter. En infraröd bastu tar denna utrensning ett steg längre och förbättrar kroppens förmåga att svettas. Svettning är en av endast fyra möjligheter kroppen har vid eliminering av olika toxiner. De andra tre elimineringskanalerna är via tarmtömning, vår andning och urinering.

Väldigt många personer är i dag försurade i sina kroppar, dvs har ett överskott av ”sura mineraler” i kroppen. Vi rekommenderar starkt alla att se filmen om syror i kroppen: ”Du är inte sjuk du är försurad” för att förstå kroppens olika strategier vid försurning. Problemet många människor har idag är att dom tillför kroppen hela tiden saker som inte är bara skapar slagg eller toxiner i kroppen men dom frigör inte kroppen från något. Med andra ord stannar dom kvar i kroppen och skapar överskott av syror, obalanser och sjukdom. Infraröd strålning skapar möjlighet för toxiner att frigöras och släppas ut ur cellerna.

Det finns många fördelar med infraröd bastu! Här är några:

1. Infraröd bastu förbättrar immunförsvaret.
En artificiell feber genereras av infrastrålar i en infraröd bastu vilket kraftigt förbättrar kroppens immunförsvar.

2. Infraröd bastu förbättrar Hjärt-och kärlverksamheten.

Hjärtfrekvens och blodcirkulation ökar genom användning av infraröd bastu. Eftersom blodet uppmuntras att flöda runt i kroppen innebär detta en större omsättning av syre till extremiteter och det ökar blodflödet utan att få de negativa effekterna av ökat blodtryck. Detta innebär att infraröd bastu också kan vara säkrare för dem med hjärtbesvär jämfört med för heta bastubad med ånga och stenar som personer med hjärtbesvär rekommenderas att undvika.

3. Du förbränner mer fett och kalorier i en infraröd bastu.

Medans du slappnar av och njuter i en infraröd bastu jobbar kroppen på för fullt. Ett 30 min. bastubad är som att springa ca 10 km och mätningar visar att man förbränner upp till 600 kalorier i kroppen under denna tiden!
En infraröd bastu kan med andra ord ses som passiv träning fast du vilar. Medans du sitter i en infraröd bastu jobbar kroppen hårt. Med andra ord skapar 30 minuter i en IR bastu lika mycket svett och hjärtverksamhet som att springa en mil!

Kroppen använder flera metoder att kyla ner sig på då den blivit uppvärmd genom infraröd bastu. Hjärtfrekvens, hjärtminutvolym och ämnesomsättningen ökar, blodkärlen vidgas för att flytta uppvärmt blod inuti kroppen ut mot huden. Syrerikt blod transporteras till syrefattiga muskler. Värme överförs från blodet till svett och släpps ut genom avdunstning på huden. Detta är precis samma effekt som sker genom träning! NASA har forskat i denna passiva träning och har insett att den var idealisk för austronater att hålla sig i form på vid rymdfärder.

4. Infraröd bastu tar bort tungmetaller ur kroppen

Den avgiftningspotential som infraröd bastu har är upp till tre gånger större än med en konventionell bastu om man jämför svettninen från denna och en konventionell bastu.
Den faktiska mängd vatten i svett när du använder en konventionell varmluftsbastu är ca 95-97%. Svett som kommer från en IR bstu har ca 80-85% vatten och 15-20% annat innehåll. De r esterande 15-20% från IR bastuns svett innehåller giftiga rester som bly, kadmium, nickel, koppar, natrium, aluminium, bensen, klorid, fluorid, etc. Mätningar visar att svett från bastubad från infraröd bastu innehåller olika tungmetaller såsom Cadmium.
Se bilderna nedan från Karen Russel som var kraftigt förgiftad av tungmetaller i kroppen. På endast 5 veckor kunde hon vända en nedåtgående spiral som pågått länge med förhöjd vikt, illamående mm med sin infraröd bastu. Karen berättar att efter 2 och ett halft års kämpande med tungmetaller i kroppen ( bly, kvicksilver mm) var hennes värden oförändrade i kroppen. Eter 5 veckor med infraröd bastu kände hon sig mycket bättre och hennes bly och kvicksilvervärden i kroppen var normala igen.

5. Infraröd bastu ger ökad fettförbränning och viktminskning

Hon hade redan tappat vikt innan hon köpte en portabel infraröd bastu, men när hon använde sin infraröda bastu nästföljande 2 månader fick hon 65-70% minskning av celluliter och hennes fetthalt sjönk från 38% till 20% i kroppen. Här kan du se en studie som gjorts om viktminskning med infraröd bastu.

6. Du får bättre hud med infraröd bastu

När huden används som utrensningsorgan går mycket orenheter ut och man får en torrare men mjukare hud än man jhade innan. Vi var själva förvånade i början när vi använde Infraröd bastu men otvivelaktikt får man bättre hud och det märks efter 2-3 ggrs användning.

7. Infraröd bastu lindrar kronisk smärta och fibromyalgi

Kroppen värms upp inifrån med infraröd värme, vilket tvingar giftrester som finns under huden att komma ut. På grund av detta kan infraröd bastu vara till hjälp vid behandling av eksem, akne och psoriasis. Med myalgi samt vissa typer av reumatism, är avsevärd minskning av smärta och deformation är inte ovanliga.

Om man ser på temperaturen i en infraröd bastu är bara 55-60 C° men upplevs mycket varmare av kroppen. Det finns många andra fördelar med att använda en infraröd bastu. Den avgiftar kroppen inte bara kroppen effektivt, en infraröd bastu används för att för att behandlar lokala smärtor i kroppen. så när cirkluationen ökar i kroppen, absorberar kroppen den behagliga FIR strålningen vilket har bevisats lindra kronisk smärta, artrit, ryggvärk, fibromyalgi, bursit, mm
Mycket bra resultat har uppnåtts i kampen mot olika hud, muskel och ledbesvär. Från radikalt smärtminskning till att avbryta medicineringen helt.

8. Effektiv utrensning och Detox sker med andra ord i en Infraröd bastu!

Sammantaget kan man säga att en riktigt djup och effektiv detox sker med infraröd basu och man blir piggare och lättare i humör. Vill du göra den ändå effektivare kan du läsa vår sida hur man gör en kraftfull detox med infraröd Bastu.
Infraröd bastu används till och med för drogrehabiliterering i vissa länder då det rensar ut så effektivt! Fördelen är då att man får ut toxinerna men man har väldigt lite återfall i anslutning med sin utrensning av droger. Man har även rapporterat bättre sömn vid användande av infraröd bastu.

9. Infraröd bastu bad möjliggör avslappning

har tester visat. Dessutom minskar depression då man vid svettning rensar ut emotioner ur kroppen och möjliggöra en plats för människor att varva ner och koppla av.

Infraröd bastu görs som portabla produkter i trä eller ultra portabla som är vikbara som man kan ha under sängen i en lägenhet/stugan, vilket tillåter användaren att ta fördelarna med infraröd bastu varhelst dom vill använda den, enotrolig fördel mot fastinstallerade enheter. Genom att värma upp kroppen, stimuleras blodflödet. Ökad blodcirkulation ger ökad energinivå vilket befrämjar kroppens förmåga till självläkning och den allmänna hälsan. Håller du på att bygga om hemma skall du definitivt läsa om skillnaderna är mellan infraröd bastu och en vanlig bastu här.

Något som är viktigt att titta på vid köp av en IR bastu är EMF strålningen
( Den strålning som avges i bastun. ) Vår har mkt låg nivå av strålning.
Här kan du se en film om EMF strålningen i vår IR bastu:

Vi har efter personlig användning blivit så övertygade av denna produkt att vi vill dela med oss till alla som vill ta ansvar för sin hälsa. Ta del av vårt exklusiva erbjudande vi har på vår infraröd bastu.

 • Kräver medicinsk diagnos
 • Symptom: Blanka utslag, klåda, sveda eller fjällig hud
 • Färg: Vanligtvis röd
 • Plats: Underlivet, övre delen av låren, hudveck, mellan skinkorna
 • Behandling: Utvärtes krämer eller UV-ljusterapi

Genital psoriasis är psoriasis som uppkommer kring genitalierna. Tillståndet är inte smittsamt och ofta ärft. Genital psoriasis kan utlösas av svampinfektioner, och de med genetisk predisposition är mer mottagliga för psoriasis. Psoriasis visar sig vanligtvis i 20-årsåldern.

Om du har genital psoriasis har du oftast också mer typisk psoriasis på knän och armbågar. För en del kan genital psoriasis dock vara den enda sorten du har.

Genital psoriasis kan ibland visa sig som väl avgränsade, röda blanka utslag på genitalierna hos kvinnor och män. Det kan också dyka upp som jämna, torra, röda hudförändringar, utan det fjällande som är typiskt för andra former av psoriasis. Den vanligaste formen av genital psoriasis är så kallad omvänd psoriasis under brösten, nära ljumskarna och armhålorna. Utslagen brukar klia och svida.

Underlivet
I underlivet brukar utslagen vara symmetriskt spridda över huden på blygdläpparna, och ibland runt anus. Det kan blossa upp på pubis (området ovanför genitalierna), vulva och penis, men drabbar sällan insidan av slidan. Psoriasis på vulva ser ofta ut som en jämn, icke-fjällande rodnad. Att klia på detta område kan orsaka infektion, torrhet, och resultera i förtjockad hud och mer klåda. Psoriasis på penis kan se ut som små, röda fläckar på ollonet och skaftet. Huden kan vara fjällig eller blank och glänsande. Genital psoriasis drabbar både omskurna och icke omskurna män.

Övre delen av låren
Det kan också visa sig på övre delen av låren, och då som små, runda fläckar som är röda och fjälliga. Sitter det mellan låren blir det lätt irriterat, särskilt om låren gnids mot varandra när du går eller springer.

Hudveck
Psoriasis visar sig generellt som icke-fjällande och rödvitt i ljumskar eller nära anus. Huden kan också ha sprickor. Personer som är överviktiga eller atletiska kan ha en infektion kallad intertrigo, vilket visuellt liknar en svampinfektion i hudvecken.

Mellan skinkorna
Psoriasis mellan skinkorna kan vara röd och icke-fjällande eller röd med stora fjäll. Huden i detta område är inte lika ömtålig som i ljumskarna.

roxithromycin for billiger

Hvad er psoriasisgigt?
Psoriasisgigt ses hos ca. 10-30% af alle psoriasis patienter. Psoriasis gigt minder om symptomerne som normal leddegigt, der er dog ikke de samme forandringer i blodet.

Hvem får psoriasisgigt?
Det er typisk at se psoriasis gik udvikle sig i ca. 40-60 prs alderen. Denne lidelse giver smerter og mulig hævelse i de yderste led på fingre og tæer. Andre led som ryg samt bækkenet kan også blive angrebet.

Psoriasisgigt ses mest ved de sværere former for psoriasis, det kan dog forekomme at gigtsymptomerne er de eneste tegn på psoriasis i starten af forløbet.

Hvordan føles psoriasisgigt?
Det er svært at beskrive, da sværhedsgraden varierer fra person til person, fra milde ledsmerter til misdannede knogler.

De typiske symptomer på psoriasisgigt ses som:

 • Nedsat bevægelsesfrihed.
 • Morgenstivhed og træthed.
 • egleforandring: negleforandringen findes hos mere end 80% af alle patienter med psoriasisgigt.
 • General stivhed, smerter, hævninger og ømhed omkring led.
 • Øjenbetændelse med rødmen og smerter.

Hvad kan man gøre ved psoriasisgigt?
Det er utrolig vigtig at holde denne form for psoriasis i ro, hvis du ønsker en funktionel dag. Dette kan gøres ved hjælp af de almindelige psoriasis behandlinger, det ses dog ofte at der skal en smertestillende tablet behandling til. Ud over den normale psoriasis behandling, kan der tyes til andre former for gigtbehandlinger samt biologiske lægemidler.

Der findes flere forskellige undertyper af psoriasis der har hver sine specifikke psoriasis symptomer. Desværre er dette en kronisk sygdom og der findes ikke en defineret behandling der kan behandle en patient helt rask. Flere studier har dog bevist at man ved bestemte behandlinger samt andre tiltag som psoriasis kost kan dæmpe udbruddene på psoriasis.
Det er utrolig vigtigt at tage en behandling i brug så snart psoriasis er opdaget, da mange af dem kan sprede sig over kroppen samt udvikle sig til andre former der kan skabe andre komplikationer. Det viser sig at næsten hver tredje patient ikke får behandling. Dette skyldes bland andet at patienterne ikke ser det som et problem eller også ikke orker at smøre sig ind i creme eller salver dagligt.

 • Der findes ingen behandling, der kurerer psoriasis
 • Der findes en række forskellige behandlinger der hæmmer udbruddene af psoriasis
 • Behandlingerne kan være lokal på huden som salver, cremer eller gel
 • Til sværere tilfælde anvender man ofte tabletter eller indsprøjtninger
 • Klima, lys og kost kan bidrage stort mod en positivt resultat

Mange med psoriasis oplever en frustration over behandlingerne. De prøver flere forskellige cremer og salver som ikke virker efter hensigt eller holder op med at fungere helt. Især de ældre opgiver hurtigt da de ikke ser en forbedring hurtigt nok. Vores kroppe er forskellige og reagere derved også forskellige på de cremer samt salver der findes mod psoriasis. Derfor findes der ikke et bestemt mirakelkur der kan hjælpe alle og enhver. Det kan tage tid at finde den rette behandling, men resultatet vil også give pote i sidste ende.

Frustrationer kan der være mange af, det er dog utrolig vigtig at blive ved med forløbet. Et brat stop i behandlingsforløbet at psoriasis blusser op med fornyet kræft. Såkaldt rebound fænomen. Er resultatet ikke tilfredsstillende, så tag kontakt til din læge og tag en snak om en mulig ny behandling eller overgang til en anden creme eller salve. Stopper du midt i behandlingsforløbet vil du skulle starte helt forfra som gør det til en unødvendig frustrerende og irriterende oplevelse både fysisk såvel som psykisk.

Behandlingsformer
Behandlingsforløbet mod psoriasis består af 4 trin. Disse er opdelt i forhold til psoriasis type samt sværhedsgrad.

Disse kan benyttes hver for sig, dog kan det i nogle tilfælde vise sig at en blanding af disse kan være nødvendig for bedre at kunne bekæmpe og hæmme udbruddene af psoriasis.

Som første trin i behandlingen af psoriasis bliver der altid brugt salver, cremer eller gel. Denne behandlingsform kaldes også lokalbehandling, da den kun påvirker netop det område på kroppen hvor der smøres. Der findes flere forskellige cremer, salver og geler som kan tages i brug.

Hormon cremer der kun må bruges i et tyndt lag på det berørte område. Hormonet der er tale om er binyrebarkhormon.
Bivirkninger: Brugen af hormon creme gennem længere tid kan have sine risici så som at huden bliver tyndere, de mindre hud kar kan bliver skøre og briste og derved kan komme småblødninger. Derudover kan der opstå strækmærker. Binyrebarkhormon som er effektiv har desværre en negativ effekt gennem længere brug ved at nedbryde bindevæv. Nogle kan have mindre allergiske reaktioner ved brug af denne form for creme.

Cremer med D vitamin, smøres på en til to gange om dagen. Denne form for creme findes også i en kombinationspræparat med binyrebarkhormon. Her bruger man den kun 1 gang dagligt.

Bivirkninger: Cremer med D vitamin kan give lokal irritation, og bør derfor ikke bruges i ansigtet. Man må desuden heller ikke bruge mere end 100g om ugen.

Tjæreprodukter kan fås som Creme, salve, shampoo og gel

Bivirkninger: Kan give misfarvninger af huden. Desuden bliver hudens lysfølsomhed øget og man skal derfor passe på for at være alt for længe i solen. En god ide er at bruge solfaktor for at minimere solens stråler.

Hvorfor denne behandlingsform?
Uanset sværhedsgraden af patientens psoriasis bliver man altid i første omgang tilbud lokalbehandling med cremer og salver. Denne form for behandling er den mildeste form for behandling og har færrest bivirkninger. Hvis denne form kan holde skak med psoriasis er det unødvendigt at kaste patienten i hårdere behandlinger kan der give svære bivirkninger.
Lokalbehandlingen bliver typisk vurderet efter tre måned brug, hvorved en videreforløb af behandlingen kommer på banen.

I denne behandling gøre man brug af UVB. Denne behandlingsform bliver brugt mod moderat og svær psoriasis. Er der ingen forbedring ved brug af UVB bliver man tilbudt PUVA behandling. Ved udbredt psoriasis og ved psoriasisgigt så bliver man tilbudt klimaterapi.

Lysbehandling med UVB (kortbølget ultraviolet lys)
Lysbehandling med UVB gives tre til fem gange om ugen. Som start på behandlingen må strålingen kun vare kort tid, gradvist kan strålingstiden sættes op. Der skal typisk 20-30 behandlinger til før man vurdere, om behandlingen fungerer.

Bivirkninger: Modtager man intensiv lysbehandling over længere tid, kan det resultere i, at huden bliver ældet. Derudover er der øget risiko for udvikling af hudkræft.

PUVA behandling
PUVA er en kombination af UVA (langbølget ultraviolet lys) og kemisk stof (Psporalen). Det kemiske stof er med til at gøre huden mere lysfølsom, hvorved huden tager bedre imod strålerne. Psporalen kan tages som tabletter. Der er også mulighed for at tage et karbad, hvor stoffet blandes med vandet.

Bivirkninger: Ved indtagelse af tabletterne kan der forekomme kvalme, hovedpine og svimmelhed. Dette kan man heldigvis undgås ved brug af karbad, hvorved stoffet blot binder sig til huden. Som regel gives der ikke mere end 200 PUVA lysbehandlinger på baggrund af øget kræftrisiko.

Lokalbehandling med UV stråler.

Klimaterapi
Klimaterapi er beregnet til patienter med udbredt psoriasis eller personer psoriasisgigt. En behandlingsform som ved hjælp af naturens mineraler og solens stråler kan forbedre psoriasis.

Bivirkninger: Klimabehandling som ved almindelig solbadning kan medføre hudkræft ved overdreven udsættelse for solen. Denne risiko stiger især hvis huden skoldes flere gange.

Systemiske lægemidler (tabletter) er det tredje trin i behandlingen. Denne behandlingsform påvirker hele kroppen, og det er derfor bedst at starte med lokal behandlingen i form af salver, cremer og gel.
Typisk går behandling ud på at dæmpe psoriasis patientens immunforsvar, derved bliver sygdommen i sig selv mindre aktivt. Ud over hæmmes dannelsen af nye hudceller. Indtagelsen af tabletterne kan forårsage kvalme, det er derfor muligt at få lægemidlet via en indsprøjtning.

Bivirkninger: Systemisk behandling kan forårsage kvalme, hovedpine samt andre række alvorlige bivirkninger hvis man bruger dem gennem længere tid. Her er der tale om at leveren samt nyrerne kan blive påvirket. Det er derfor pålagt at man jævnligt bliver kontrolleret i form af blodprøver for at se hvordan ens lever samt nyre har det. Er man som kvinde gravid eller har planer om dette, er de systemiske lægemidler ikke genet, da de kan give forsterskader, dette gælder helt op til 2 år efter behandlingen er afsluttet. Derudover er der øget risiko for udvikling af kræft.
Systemiske lægemidler bliver tilbudt patienter med moderat og svær psoriasis, dette sker typisk i kombination med lokalbehandling i trin 1 som er salver, geler, cremer og shampoo. Definitionen på moderat psoriasis er når 2-10% af kroppen er dækket af psoriasis. Svær psoriasis er når mere end 10% af kroppen er påvirket af sygdommen.

Sidste trin i behandlingen af psoriasis er de biologiske lægemidler. Her taler vi om indsprøjtninger af lægemidlet direkte i huden, blodåre eller muskelvæv.
Biologiske lægemidler er opbygget af proteiner som ligner dem, kroppen i forvejen producerer. Disse lignende proteiner påvirker de processerne, der får hudcellerne til at dele sig hurtigere end normalt, som faktisk er årsagen til udviklingen af psoriasis i første omgang. En stor fordel ved de biologiske lægemidler er, at kroppens resterende altså raske celler, kun bliver påvirket i et meget begrænset omfang. Dvs. de biologiske lægemidler går ind og hæmmer forskellige stoffer samt celler i kroppens immunsystem.
Det er typisk patienter med svær psoriasis der får tilbudt denne form for behandling. Her skal patienten først have prøvet lysbehandling og et eller flere systemiske lægemidler i en omfang af 12 – 24 uger uden resultat, før man gør brug af de biologiske lægemidler. Gravide og ammende må ikke behandles med form for behandling. Patienter der har eller har haft kræft, og dem som har sygdomme i immunforsvaret vil ikke få tilbudt biologiske lægemidler.

Bivirkninger: Bivirkninger ved de biologiske lægemidler kan variere meget fra person til person, dette afhænger også af type af lægemidlet. Bivirkningerne kan forårsage feber, kvalme, træthed, hovedpine, mundsår, kløe, udslet og hårtab. Da denne form for behandling virker immundæmpende, er der desuden øget risiko for tuberkulose.
Ser man på de positive sider af behandling, kan man afsløre at de biologiske lægemidler ikke påvirker de indre organer på samme måde som de systemiske lægemidler kan gøre, når man gøre brug af behandlingen over længere tid.

En god kombination i forhold til den behandling man modtager er at lave om på ens kost såkaldt: Psoriasis kost. Dette kan have en utrolig positiv effekt på psoriasis udbrud Se videoen om kost samt Omega 3 behandling.

Efter mange års undersøgelser og research, er årsagen til psoriasis endnu ikke kendt. Der er dog stærke indikationer på, at faktorer som rygning, alkohol samt bestemte fødevarer kan have en vis belastning på kroppen. Derved også have en negativ effekt på udbruddene af psoriasis. Præcis kosten i forbindelse med psoriasis har været under luppen i mange år, der er lavet mange forskellige undersøgelse dog uden en klar definition på at dette er synderen hvad angår lidelsen.

Hidtil har ingen forskningstyperne kunne konkludere, hvad der præcist i kosten der kan have en positiv effekt og forbedre symptomerne for alle med psoriasis. Der er dog helt klare elementer i kosten, som kan have en påvirkning på psoriasis patienter god som dårlig.
Hidtil har ingen forskningstyperne kunne konkludere, hvad der præcist i kosten der kan have en positiv effekt og forbedre symptomerne for alle med psoriasis. Der er dog helt klare elementer i kosten, som kan have en påvirkning på psoriasis patienter god som dårlig.

hvordan man køber roxithromycin uses

Ved arterielle sår skal den lokale sårbehandlingen være tørr og ikke irriterende. Sårene bør inspiseres flere ganger ukentlig.

Ved optimal konservativ behandling kan man forvente at 60–70 % av venøse sår hos ellers friske pasienter tilheler i løpet av 3 måneder. Residiv er vanlig. Når såret har grodd, bør pasienten bruke kompresjonsstrømper for å hindre residiv av sår. Hvis kirurgisk korreksjon av insuffisiente kommunikanter er mulig, kan dette redusere residivhyppigheten.

Prognosen ved arteriosklerotisk sår avhenger av grunnlidelsen og om sirkulasjonen kan bedres ved karkirurgisk inngrep.

Hudsykdommer. Skjematisk fremstilling av de ulike forandringer i huden som sees ved ulike hudsykdommer.

Hudsykdommer. av Enciclopedia Catalana/KF-arkiv ※. Gjengitt med tillatelse

Hudsykdommer, sykdommer som primært affiserer huden. Hudsykdommene kan uten videre iakttas som utslett på huden. Huden har et begrenset register av reaksjonsmåter. De forskjellige hudsykdommene kan karakteriseres på grunnlag av hvilke elementer utslettet består av, hvor på kroppen utslettet er lokalisert og av sykdommens forløp.

Psoriasis og eksem er de kroniske hudsykdommene som forekommer hyppigst i Norge. Omtrent halvparten av alle pasientene som er innlagt ved hudavdelingene i Norge, har en av disse diagnosene. Det er ca. 100 000 personer i Norge som har psoriasis. Stadig flere barn får atopisk eksem (barneeksem), og mer enn 10 % av alle norske barn har nå denne sykdommen i en kortere eller lengre periode i oppveksten. Årsaken til økningen er ukjent. De fleste blir bra i løpet av oppveksten, men omtrent 1 % av den yngre voksne delen av befolkningen har periodevis plager av atopisk eksem. I noen yrker er kontakteksem et viktig problem, for eksempel blant frisører og pleiepersonale.

Antall tilfeller med hudkreft har vist en betydelig økning de siste tiårene. Spesielt gjelder det malignt melanom (pigmentcellekreft, føflekkreft), hvis forekomst var åtte ganger hyppigere i 1990-årene enn i 1960-årene i Norge. Det er god grunn til å tro at dette skyldes endrede solingsvaner i befolkningen. I 2005 ble det registrert ca. 1000 nye tilfeller av malignt melanom. Basalcellekreft er langt vanligere enn malignt melanom, og er den hyppigst forekommende av alle krefttyper.

De opprinnelige veneriske sykdommene, spesielt syfilis og gonoré, er nå sjeldne i Norge, dog noe økende de siste årene, men i stedet har andre alvorlige seksuelt overførte sykdommer kommet til, spesielt hiv/aids, Chlamydia og herpes 2 (se herpesvirus).

Elementene i et utslett kalles gjerne efflorescenser og deles i primære og sekundære. De viktigste primære efflorescensene er fargeforandringer (makel eller flekk), små knuter (papler), større fortykkede områder (plaques), små væskefylte blemmer (vesikler) og store væskefylte blemmer (bullae). Sekundære efflorescenser er bl.a. flass, fortykket hud (hyperkeratoser), skorper, tynn hud (atrofi) og arr. Mange hudsykdommer har navn som beskriver deres utseende (morfologi).

De veneriske sykdommene (kjønnssykdommene) ble knyttet til hudsykdommene fordi de ofte medførte utslett. Spesielt gjelder dette syfilis, som gjennom sitt naturlige forløp kan gi en rekke forskjellige utslett.

Diagnostikk av hudsykdommer bygger på klinisk undersøkelse av huden og de forandringene som finnes der, sykehistorie og eventuelt supplerende undersøkelser. Ved spørsmål om allergi kan det være aktuelt å gjøre allergitester. Avhengig av problemstillingen kan det gjøres hudtester med stoffer som mistenkes å være årsaken til utslettet. Allergitester gjøres enten ved å føre stoffet inn i huden med en liten nål (prikktest), eller ved å plassere det aktuelle stoffet direkte på huden og la det ligge i to døgn (eksemprøver, lappeprøver). Ved prikktester vises reaksjonen i løpet av minutter. Denne testen er aktuell ved spørsmål om reaksjon på matvarer som egg, melk og fisk, og ved reaksjon på kontakt med pelsdyr som hest, hund og katt.

Ved positive reaksjoner ved eksemprøver oppstår det et eksem på teststedet etter 2–3 døgn. Denne testen er bl.a. aktuell ved mistanke om reaksjon på metaller (nikkel, kromater), gummi og parfyme. Hvis utslettets utseende ikke gir grunnlag for en sikker diagnose, eller hvis det er mistanke om kreft, vil det være aktuelt å gjøre en hudbiopsi.

Forståelsen av hudsykdommene er betydelig større i dag enn for bare 20 år siden. Fortsatt gjenstår imidlertid mange uløste spørsmål før vi kjenner årsaken til viktige hudsykdommer som psoriasis, atopisk eksem og hudkreft. Nye erkjennelser har imidlertid lagt grunnlaget for store fremskritt når det gjelder behandling av hudsykdommer. Fra 1950-årene har kortison-preparater revolusjonert behandlingen. Det er utviklet kortisonkremer som kan holde de fleste hudsykdommene i sjakk. Slike kremer har imidlertid sine begrensninger: De skal brukes periodevis, vanligvis ikke lenger enn 20 dager på ett hudområde da langvarig bruk kan gi tynn hud.

Kalsinevrinhemmere er en annen gruppe medikamenter som kan brukes til lokalbehandling av hudsykdommer, først og fremst eksemer. Fordelen med disse preparatene er at de ikke gir tynn hud. De kan derfor brukes i lengre perioder og er et nyttig alternativ/supplement til kortisonkremer.

Mange pasienter med hudsykdommer blir bedre om sommeren, hvilket vanligvis skyldes en gunstig effekt av solens ultrafiolette stråling. Dette fenomenet utnyttes i lysbehandling av hudsykdommer. Det benyttes lysstoffrør som gir kortbølget ultrafiolett lys (UV-B). I noen tilfeller gis også langbølget ultrafiolett lys (UV-A) i tillegg. Mest brukt er lysrør som avgir et smalspektret UVB i øvre del av UVB-spekteret, såkalt TL01. Mange pasienter med kroniske hudsykdommer går regelmessig til lysbehandling ved hudavdelinger eller hos privatpraktiserende hudleger.

Klimabehandling er et spesielt tilbud i offentlig regi til psoriasispasienter og er et alternativ til sykehusbehandling. Tilbudet innebærer et tre ukers opphold med soling og bading på Kanariøyene.

Retinoider er en gruppe stoffer som er avledet av A-vitamin, og som er svært nyttige i behandlingen av hudsykdommer der forhorningsprosessen er forstyrret (se huden). Dette gjelder spesielt psoriasis og iktyoser, som kan behandles med medikamentet acitretin. Isotretinoin er et annet retinoid som påvirker talgkjertlene slik at talgproduksjonen reduseres til et minimum. Dette utnyttes i behandlingen av akne.

Psoriasis er en hudsykdom som blant annet er karakterisert av for rask celledeling i overhuden. Metotrexat er et stoff som reduserer celledelingen i kroppen. Det er et effektivt middel i behandlingen av psoriasis.

Mange hudsykdommer karakteriseres av økt immunologisk aktivitet i huden. Medikamenter som demper immunapparatet, kan derfor være effektive i behandlingen av hudsykdommer. Eksempler på slike medikamenter er prednisolon, azatioprin og cyklosporin.

De siste årene er det kommet en rekke nye legemidler på markedet som karakteriseres av at de er spesialdesignede antistoffer, som har evnen til å blokkere definerte signalmolekyler, ofte omtalt som biologiske legemidler. Bakgrunnen for utvikling av slike legemidler er ny kunnskap om hvilke signalmolekyler som driver ulike sykdomsprosesser, slik som psoriasis. Effekten er i mange tilfeller svært god, og bivirkningsprofilen er stort sett gunstig. En ulempe er at denne typen behandling er meget kostbar, ca. kr 150 000 per år for en pasient.

Se også dermatologi (læren om hudsykdommer).

Ingen vill vara allergisk – vare sig det är pälsdjur, pollen eller något annat som man inte tål. Men som tur är finns det idag effektiv behandling mot allergi. En del får tillräcklig hjälp av de receptfria allergimediciner som finns på apoteken. Men många får inte tillräcklig lindring av sina symtom från receptfria läkemedel – då är det dags att boka en tid hos läkare som kan förskriva effektivare allergiläkemedel vid behov.

Om du är osäker på vad som orsakar din allergi kan du behöva göra ett allergitest på din vårdcentral. Det finns också allergimottagningar som din läkare kan skicka en remiss till om det behövs. De flesta allergier behandlas på liknande sätt men om du vet vad det är som du inte tål är det lättare att undvika de retande ämnena som gör att du blir allergisk.

Vilken behandling som passar dig bäst beror på vad du är allergisk mot, hur känslig du är och hur ofta du utsätts för det som du inte tål. Det är viktigt att du inte ger med dig förrän du har hittat en behandling som gör att du kan leva med din allergi och ha en god livskvalitet. Ingen ska behöva acceptera att gå omkring och känna sig snuvig och trött på grund av sin allergi. Det finns hjälp att få!

Målet med allergibehandlingen är att du skall kunna vara helt symtomfri. Genom att svara på frågorna i vårt test kan du ta reda på om du bör tala med din läkare om att justera din behandling.

Den första medicinen man brukar prova om allergin är lindrig och tillfällig är antihistamintabletter. Antihistamin blockerar den allergiska reaktionen i kroppen och används för att behandla allergi mot bland annat pollen, pälsdjur, kvalster, kyla, mögel och vissa födoämnen. De kan lindra klåda i näsa och ögon och minskar också rinnsnuva och nysningar. Antihistamin finns som tabletter, ögondroppar och nässpray. Effekten sätter in inom 15 minuter till en timme och ger därför en snabb symtomlindring på de mest akuta besvären. Dessa läkemedel kan köpas receptfritt på apoteket, men det går även att få dem på recept.

Nässpray med kortison (glukokortikoider) kan hjälpa vid allergi. Kortisonet dämpar den inflammation som uppstår till följd av allergin och har en god effekt på främst nästäppa och rinnsnuva. En nackdel med kortison är att det tar tid innan effekten blir kännbar, vilket kan kännas frustrerande när symtomen är som jobbigast. Kortison är dock viktigt att använda regelbundet för att få bäst effekt. Vid milda besvär kan kortisonnässpray köpas receptfritt på apoteket, men man kan även få det utskrivet på recept. Om man fortfarande har besvär trots behandling eller vid mer långvariga besvär kan effektivare behandling förskrivas av läkare.

Nässpray med antihistamin och kortison

Det är inte ovanligt att enbart kortison eller enbart antihistamin ger otillräcklig effekt om man har mer besvärande symtom. En läkare kan då skriva ut en nässpray som innehåller både antihistamin och kortison. Behandlingen motarbetar då uppkomst av de symtom som orsakas av histaminet samtidigt som det även behandlar de symtom som orsakas av den inflammatoriska reaktionen vid allergi. Det innebär att man får god effekt på klådan i näsan, nysningar, rinnsnuva, nästäppa samt röda, rinnande och kliande ögon. Antihistaminet i nässprayen bidrar även till att effekten sätter in snabbare än nässpray som enbart innehåller kortison och en första lindring kan uppnås redan inom 15 minuter.

Vid riktigt svåra symtom kan kortison även ges i tablettform under kortare period. Kortisontabletter dämpar inflammationen i kroppen och har god effekt på nästäppa och minskar även rinnsnuva och nysningar.

Eftersom kortisontabletter påverkar hela kroppen brukar man föredra en lokal behandling med nässpray, men om annan behandling inte räcker till kan man ta kortisontabletter under en kortare period för att få effektivare hjälp.

Om man har svåra symtom trots att man har testat all tillgänglig läkemedelsbehandling kan man behöva göra en allergivaccination. Det innebär att man under cirka 3-5 års tid injicerar mycket små mängder av det ämne man inte tål, för att immunförsvaret sakta ska vänja sig och inte reagera så starkt mot det man är allergisk mot. Man ökar alltså kroppens tröskel för det allergiframkallande ämnet, vilket innebär att den allergiska reaktionen försvagas. Behandlingen ges vanligen som (sprutor) på en allergimottagning och det krävs flera års behandling för att kroppen ska vänja sig, varför man endast får allergivaccinationer om annan behandling inte fungerar.

Makeupartisten Conny Bäckström som bland annat arbetat med Eurovision Song Contest ger sina bästa tips på vad du som har rosacea ska tänka på kring hudvård och smink.

Upp till en av tio svenskar är drabbade av hudsjukdomen rosacea som drabbar centrala delar av ansiktet. Besvären är något vanligare hos kvinnor än män. Conny Bäckström är makeupartist med produktioner som Eurovision Song Contest, Melodifestivalen, Idol, Stjärnorna på slottet och Alcazars krogshow Disco Defenders på meritlistan.

diflucan levering