hvor meget ceftin antibiotic

ceftin uden receptive meaning

 • Skriv ner eventuella symtom du upplever, inklusive alla som kan verka oberoende av den anledningen som du planerat utnämningen.
 • Gör en lista över alla mediciner, inklusive vitaminer, örter och over-the-counter läkemedel, som du tar, inklusive doser.
 • Skriv ner frågor att ställa din läkare.

För psoriasis, några grundläggande frågor du kan ställa din läkare är:

 • Vad som kan orsaka tecken och symtom?
 • Behöver jag diagnostiska test?
 • Vad är det bästa tillvägagångssättet?
 • Jag har andra medicinska tillstånd. Hur kan jag hantera dem tillsammans?
 • Är detta tillstånd tillfällig eller kronisk?
 • Finns det en generisk alternativ till den medicin du förskrivning?
 • Vilka är alternativen till den primära metoden som du föreslår?
 • Vad hudvård rutiner och produkter rekommenderar ni för att förbättra mina symptom?
 • Kan du rekommendera broschyrer eller webbplatser om psoriasis?

Tveka inte att ställa några andra frågor du har.

Vad du kan förvänta från din läkare
Din läkare kommer sannolikt att ställa flera frågor, såsom:

 • När började du med symtom?
 • Hur ofta har du dessa symtom?
 • Har dina symtom varit kontinuerlig eller tillfällig?
 • Vad, om något, verkar förbättra dina symtom?
 • Vad, om något, verkar förvärra dina symptom?

I de flesta fall är diagnosen psoriasis ganska enkelt.

 • Fysisk undersökning och sjukdomshistoria. Din läkare kan oftast diagnostisera psoriasis genom att ta din sjukdomshistoria och undersöka din hud, hårbotten och naglar.
 • Hudbiopsi. I sällsynta fall kan din läkare ta ett litet urval av huden (biopsi) som är undersöks under ett mikroskop för att fastställa den exakta typen av psoriasis och att utesluta andra sjukdomar. En hudbiopsi görs oftast i en läkarmottagning med hjälp av lokalbedövning.

Förhållanden som kan se ut som psoriasis
Andra villkor som kan se ut som psoriasis inkluderar:

 • Seborroiskt eksem. Denna typ av dermatit kännetecknas av fet, fjällande, kliande, röd hud. Det är ofta på oljiga delar av kroppen, såsom ansikte, övre bröst och rygg.Seborroiskt eksem kan också visas på hårbotten som envis, kliande mjäll.
 • Lichen planus. Detta är en inflammatorisk, kliande hudåkomma som visas som rader av kliande, platt-toppad gupp (lesioner) på armar och ben.
 • Ringorm av kroppen (ringorm). Ringorm orsakas av en svampinfektion på det översta lagret av huden. Infektionen orsakar ofta en röd, fjällande ring eller cirkel av hudutslag.
 • Pityriasis rosea. Denna gemensamma hudåkomma börjar vanligtvis som en stor plats (härold patch) på bröstet, buken eller ryggen, som sedan sprider sig. Utslagen av pityriasis rosea sträcker sig ofta från mitten av kroppen, och dess form liknar slokande tall-trädgrenar. Detta tillstånd försvinner vanligen inom sex till åtta veckor.

Psoriasis behandlingar syftar till att:

 • Avbryt cykel som orsakar en ökad produktion av hudceller, vilket minskar inflammation och plackbildning.
 • Ta bort skalor och jämna ut huden, vilket gäller i synnerhet utvärtes behandlingar som du använder till din hud.

Psoriasis behandlingar kan delas in i tre huvudtyper: utvärtes behandlingar, ljusterapi och system mediciner.

Utvärtes behandlingar
Används ensam, kan krämer och salvor som du använder till din hud effektivt behandla mild till måttlig psoriasis. När sjukdomen är allvarligare, krämer kan komma att kombineras med orala läkemedel eller ljusterapi. Topiska psoriasis behandlingar inkluderar:

 • Topikala kortikosteroider. Dessa kraftfulla antiinflammatoriska läkemedel är de mest föreskrivna läkemedel för behandling av mild till måttlig psoriasis. De långsamma cellförnyelsen genom att undertrycka immunförsvaret, vilket minskar inflammation och lindrar tillhörande klåda. Topikala kortikosteroider varierar i styrka, från mild till mycket stark. Låg-potens kortikosteroid salvor brukar rekommenderas för känsliga områden, såsom ansiktet eller hudveck, och för behandling av utbredda fläckar av skadad hud. Din läkare kan ordinera starkare kortikosteroid salva för små områden av huden, för långlivade plack på dina händer eller fötter, eller när andra behandlingar har misslyckats.Medicinska skum och hårbotten lösningar finns tillgängliga för att behandla psoriasis fläckar i hårbotten. Långvarig användning eller överanvändning av starka kortikosteroider kan orsaka förtunning av huden och resistens mot behandlingen fördelar. För att minimera biverkningar och öka effektiviteten, är topikala kortikosteroider generellt används på aktiva utbrott tills de är under kontroll.
 • Vitamin D-analoger. Dessa syntetiska former av vitamin D bromsa tillväxten av hudceller. Calcipotriene (Daivonex) är en receptbelagd kräm eller lösning som innehåller en vitamin D-analog som kan användas ensamt för behandling av mild till måttlig psoriasis eller i kombination med andra utvärtes läkemedel eller ljusterapi. Denna behandling kan irritera huden. Kalcitriol (Rocaltrol) är dyrt, men kan vara lika effektiva och möjligen mindre irriterande än kalcipotrien.
 • Anthralin. Detta läkemedel tros normalisera DNA aktivitet i hudceller. Anthralin (Dritho-Scalp) kan också ta bort skala, vilket gör huden smidigare. Däremot kan antralin irritera huden, och det färgar nästan vad som helst den vidrör, inklusive hud, kläder, ytor och sängkläder. Av den anledningen läkare rekommenderar ofta kort-kontakt behandling – så grädden att stanna på huden för en kort tid innan du tvättar bort det. Anthralin används ibland i kombination med ultraviolett ljus.
 • Aktuell retinoider. Dessa används ofta för att behandla akne och solskadad hud, men tazarotene (Tazorac, Avage) utvecklades specifikt för behandling av psoriasis. Liksom andra vitamin A-derivat, normaliserar det DNA aktivitet i hudceller och kan minska inflammation. Den vanligaste biverkningen är hudirritation. Det kan också öka känsligheten för solljus, så solskyddsmedel bör tillämpas när du använder medicinen.Även om risken för fosterskador är betydligt lägre för aktuella retinoider än för orala retinoider, behöver din läkare att veta om du är gravid eller planerar att bli gravid om du använder tazarotene.
 • Calcineurinhämmare. För närvarande calcineurinhämmare – takrolimus (Prograf) och pimekrolimus (Elidel) – godkänns endast för behandling av atopiskt eksem, men studier har visat att de är effektiva ibland vid behandling av psoriasis. Calcineurinhämmare tros störa aktiveringen av T-celler, som i sin tur minskar inflammation och plack byggs upp.Den vanligaste biverkningen är hudirritation. Calcineurinhämmare rekommenderas inte för långvarig eller kontinuerlig användning på grund av en potentiellt ökad risk för hudcancer och lymfom. Calcineurinhämmare används endast med din läkare ingång och godkännande. De kan vara särskilt användbart i områden med tunn hud, såsom kring ögonen, där steroid krämer eller retinoider är alltför irriterande eller kan orsaka skadliga effekter.
 • Salicylsyra. Finns over-the-counter (receptfria) och receptbelagda, främjar salicylsyra sårskorpa av döda hudceller och minskar skalning. Ibland är det i kombination med andra läkemedel, såsom topikala kortikosteroider eller stenkolstjära, för att öka dess effektivitet.Salicylsyra finns i medicinska schampon och hårbotten lösningar för att behandla psoriasis i hårbotten.
 • Stenkolstjära. En tjock, svart biprodukt från framställningen av petroleumprodukter och kol, är stenkolstjära förmodligen den äldsta behandling av psoriasis. Det minskar skalning, klåda och inflammation. Exakt hur det fungerar är inte känd. Stenkolstjära har några kända biverkningar, men det är rörigt, fläckar kläder och sängkläder, och har en stark lukt.Stenkolstjära finns i over-the-counter schampo, krämer och oljor. Den finns också i högre koncentrationer av recept.
 • Återfuktning. själva, kommer fuktgivande krämer inte läka psoriasis, men de kan minska klåda och fjällning och kan bidra till att bekämpa torrhet som resulterar från andra terapier. Återfuktning i en salvbas är oftast effektivare än är ljusare krämer och lotion.

Ljusterapi (ljusterapi)
Som namnet antyder, använder denna psoriasis behandling naturligt eller artificiellt ultraviolett ljus. Det enklaste och enklaste formen av ljusbehandling att exponera din hud att kontrollerade mängder av naturligt solljus. Andra former av ljusterapi inkluderar användningen av artificiell ultraviolett A (UVA) eller ultraviolett B (UVB) ljus antingen ensamma eller i kombination med läkemedel.

 • Solljus. Ultraviolett (UV) ljus är en våglängd av ljus i ett intervall för kort för det mänskliga ögat att se. När de utsätts för UV-strålning i solljus eller artificiellt ljus, de aktiverade T-celler i huden munstycket. Detta saktar huden omsättning cell och minskar skalning och inflammation. Korta, dagliga exponeringar mot små mängder av solljus kan förbättra psoriasis, men intensiv solexponering kan förvärra symtomen och orsaka hudskador.Innan du börjar en solljus regim, be din läkare om det säkraste sättet att använda naturligt solljus för psoriasis behandling.
 • UVB-ljusbehandling. Kontrollerade doser av UVB-ljus från en artificiell ljuskälla kan förbättra mild till måttlig psoriasis symptom. UVB ljusbehandling, även kallad bredbands UVB, kan användas för att behandla enstaka fläckar, utbredd psoriasis och psoriasis som motstår utvärtes behandlingar. Biverkningar Kortfristiga kan vara rodnad, klåda och torr hud. Med hjälp av en fuktighetskräm kan hjälpa till att minska dessa biverkningar.
 • Smal UVB terapi. En nyare typ av psoriasis behandling, kan smal UVB terapi vara mer effektiva än bredband UVB-behandling. Det är oftast administreras två eller tre gånger i veckan tills huden förbättras, då underhåll kan kräva endast vecko sessioner. Smal UVB terapi kan orsaka mer allvarliga och längre livslängd brännskador, dock.
 • Goeckerman terapi. Vissa läkare kombinerar UVB-behandling och stenkolstjära behandling, som är känd som Goeckerman behandling. De två behandlingar tillsammans är mer effektiva än antingen ensam eftersom stenkolstjära gör huden mer mottaglig för UVB-ljus. När det krävs en tre veckor lång sjukhusvistelse, kan genomföras en modifiering av den ursprungliga behandlingen i en läkarmottagning. En annan metod, Ingram regim kombinerar UVB terapi med en stenkolstjära bad och en antralin-salicylsyra pasta som är kvar på huden i flera timmar eller över natten.
 • Photochemotherapy eller psoralen plus ultraviolett A (PUVA). photochemotherapy innebär att man tar en ljusallergiframkallande medicinering (psoralen) innan exponering för UVA-ljus. UVA-ljus tränger djupare in i huden än vad UVB-ljus, och psoralen gör huden mer mottaglig för UVA exponering. Denna mer aggressiv behandling konsekvent förbättrar hudens och används ofta för mer-svåra fall av psoriasis. PUVA innebär två eller tre behandlingar i veckan för ett förutbestämt antal veckor. Biverkningar Kortfristiga illamående, huvudvärk, sveda och klåda. Biverkningar Långsiktiga inkluderar torr och rynkig hud, fräknar, och ökad risk för hudcancer, inklusive melanom, den allvarligaste formen av hudcancer.
 • Excimerlaser. Denna form av ljusterapi, som används för mild till måttlig psoriasis, behandlar endast de inblandade hud. En kontrollerad stråle av UVB-ljus av en specifik våglängd riktas mot psoriasisplack att styra skalning och inflammation. Frisk hud kring fläckar inte skadas. Excimer laser terapi kräver färre sessioner än vad traditionell ljusterapi eftersom mer kraftfull UVB-ljus används. Biverkningar kan vara rodnad och blåsor.
 • Pulsed dye laser. I likhet med excimerlaser, använder den pulsade färgämneslaser en annan form av ljus för att förstöra de små blodkärlen som bidrar till psoriasisplack.Biverkningar kan inkludera blåmärken upp till 10 dagar efter behandling. Det finns en liten risk för ärrbildning.
 • Kombinations ljusterapi. kombinera UV-ljus med andra behandlingar såsom retinoider ofta förbättrar ljusterapi effektivitet. Kombinationsterapier används ofta efter andra ljusterapi alternativ är ineffektiva.

Muntliga eller injicerade mediciner
Om du har svår psoriasis eller det är resistenta mot andra typer av behandling, kan din läkare ordinera en muntlig eller injicerat narkotika. På grund av allvarliga biverkningar, är några av dessa läkemedel används endast för korta perioder och kan alterneras med andra former av behandling.

 • Retinoider. Relaterade vitamin A, kan denna grupp av läkemedel minskar produktionen av hudceller om du har svår psoriasis som inte svarar på andra behandlingar. Tecken och symtom tillbaka vanligen en gång behandlingen avbryts dock. Biverkningar kan inkludera torr hud och slemhinnor, klåda och håravfall. Och eftersom retinoider såsom acitretin (Soriatane) kan orsaka allvarliga fosterskador, måste kvinnor undvika graviditet under minst tre år efter att ha tagit medicinen.
 • Metotrexat. tas oralt, hjälper metotrexat psoriasis genom att minska produktionen av hudceller och undertrycka inflammation. Det kan också bromsa utvecklingen av psoriasisartrit hos vissa personer. Metotrexat tolereras i allmänhet väl i låga doser, men kan orsaka magbesvär, aptitlöshet och trötthet. När den används under långa perioder kan det orsaka en rad allvarliga biverkningar, inklusive allvarliga leverskador och minskad produktion av röda och vita blodkroppar och blodplättar.
 • Ciklosporin. Ciklosporin dämpar immunförsvaret och liknar metotrexat i effektivitet.Liksom andra immunsuppressiva läkemedel ökar cyklosporin risken för infektion och andra hälsoproblem, inklusive cancer. Cyklosporin gör också dig mer mottaglig för njurproblem och högt blodtryck – Risken ökar med högre doser och långtidsbehandling.
 • Hydroxyurea. Detta är medicinering inte lika effektivt som cyklosporin eller metotrexat, men till skillnad från de starkare droger det kan kombineras med ljusterapi. Eventuella biverkningar inkluderar en minskning av röda blodkroppar (anemi) och en minskning av vita blodkroppar och blodplättar. Det bör inte tas av kvinnor som är gravida eller planerar att bli gravid.
 • Immunmodulerande läkemedel (biologiska läkemedel). Flera immunmodulerande läkemedel som godkänts för behandling av måttlig till svår psoriasis. De inkluderar alefacept (Amevive), etanercept (Enbrel), infliximab (Remicade) och ustekinumab (Stelara).Dessa läkemedel ges genom intravenös infusion, intramuskulär injektion eller subkutan injektion och används vanligen för personer som har misslyckats med att svara på traditionell terapi eller som har associerade psoriasisartrit. Biologics verkar genom att blockera interaktioner mellan vissa immunsystemets celler och särskilda inflammatoriska vägar. Även om de är härledda från naturliga källor snarare än kemiska dem, måste de användas med försiktighet eftersom de har starka effekter på immunsystemet och kan tillåta livshotande infektioner. Framför allt måste personer som tar dessa behandlingar screenas för tuberkulos.
 • Tioguanin. Nästan lika effektivt som metotrexat och cyklosporin, har denna drog färre biverkningar. Men är denna drog mer sannolikt att orsaka blodbrist, och kvinnor som är gravida eller planerar att bli gravid måste undvika det eftersom det kan orsaka fosterskador.

Överväganden Behandling
Även läkare väljer behandlingar baserade på typ och svårighetsgrad av psoriasis och hudområden påverkas är den traditionella metoden att börja med de mildaste behandlingar – krämer och ultraviolett ljus terapi (ljusbehandling) – och sedan gå vidare till starkare sådana endast om nödvändigt. Målet är att hitta det mest effektiva sättet att bromsa cellförnyelsen med minsta möjliga biverkningar.

Trots en rad alternativ, kan effektiv behandling av psoriasis vara utmanande. Sjukdomen är oförutsägbar, går igenom cykler av förbättring och försämring, till synes på måfå. Effekter av psoriasis behandlingar också kan vara oförutsägbara; vad som fungerar bra för en person kan vara ineffektivt för någon annan. Din hud kan också bli resistenta mot olika behandlingar över tid, och de mest potenta psoriasis behandlingar kan ha allvarliga biverkningar.

Tala med din läkare om dina alternativ, speciellt om du inte förbättras efter att ha använt en viss behandling eller om du har obehagliga biverkningar. Han eller hon kan justera behandlingsplan eller ändra din strategi för att säkerställa bästa möjliga kontroll av dina symtom.

Även självhjälpsåtgärder inte kommer att bota psoriasis, kan de bidra till att förbättra utseendet och känslan av skadad hud. Dessa åtgärder kan gynna dig:

 • Ta dagliga bad. Bad hjälper dagligen ta bort skalor och lugna inflammerad hud. Lägg badolja, kolloidalt havregryn, EPSOMSALT eller Döda havet salter till vatten och blöt i minst 15 minuter. Undvik hett vatten och hårda tvålar, vilket kan förvärra symtomen;Använd ljummet vatten och mild tvål som har tillsatta oljor och fetter.
 • Använd fuktkräm. Blot huden efter bad, sedan omedelbart använda en tung, salva baserade fuktighetskräm medan huden fortfarande är fuktig. För mycket torr hud, kan oljor vara att föredra – de har mer uthållighet än krämer eller lotion gör och är mer effektivt för att förebygga vatten från att avdunsta från huden. Under kallt och torrt väder, kan du behöva använda en fuktighetskräm flera gånger om dagen.
 • Täck de drabbade områdena under natten. För att förbättra rodnad och fjällning, applicera en salva baserad fuktkräm för din hud och linda med plastfolie natten. På morgonen, ta bort täck och tvätta bort skalorna med badkar eller dusch.
 • Exponera din hud att små mängder av solljus. En kontrollerad mängd solljus kan avsevärt förbättra skador, men för mycket sol kan utlösa eller förvärra utbrott och ökar risken för hudcancer. Om du sola, är det bäst att försöka korta sessioner tre eller fler gånger i veckan. Håll reda på när och hur länge du är i solen för att undvika överexponering. Och se till att skydda frisk hud med ett brett spektrum solkräm med en solskyddsfaktor på minst 15. Applicera solskydd generöst, och återanvända varannan timme – eller oftare om du simmar eller svettas. Innan du börjar någon sola program, be din läkare om det bästa sättet att använda naturligt solljus för att behandla din hud.
 • Applicera läkemedel kräm eller salva. Applicera en over-the-counter kräm eller salva som innehåller hydrokortison eller salicylsyra för att minska klåda och fjällning. Om du har psoriasis i hårbotten, prova en medicinskt schampo som innehåller stenkolstjära. För bästa resultat, följ etikett riktningar.
 • Undvik psoriasis triggers, om möjligt. Ta reda på vad som utlöser eventuella förvärra din psoriasis och vidta åtgärder för att förhindra eller undvika dem. Infektioner, skador på huden, stress, rökning och intensiv solexponering kan alla förvärra psoriasis.
 • Undvik att dricka alkohol. Alkoholkonsumtion kan minska effekten av vissa psoriasis behandlingar.
 • Ät en hälsosam kost. Även om det finns några bevis för att vissa livsmedel antingen förbättrar eller förvärra psoriasis, är det viktigt att äta en hälsosam kost, särskilt när du har en kronisk sjukdom. En hälsosam kost innebär att hålla en mängd frukt och grönsaker i alla färger och fullkornsprodukter. Om du äter kött, fokusera på magert och fisk. Om du tror att vissa livsmedel gör dina symtom bättre eller sämre, hålla en matdagbok för att se vilken effekt olika livsmedel har.

Många alternativa terapier finns tillgängliga för att lindra symptomen av psoriasis, inklusive specialdieter, krämer, kosttillskott och örter. Några alternativa terapier anses allmänt säker, och de kan vara till hjälp för vissa människor för att minska tecken och symtom såsom klåda och fjällning.

 • Aloe vera. Taget från bladen av aloe vera växt, kan aloe extrakt grädde minska rodnad, fjällning, klåda och inflammation. Du kan behöva använda krämen flera gånger om dagen i en månad eller mer att se några förbättringar i din hud.
 • Fiskolja. Omega-3 fettsyror som finns i fiskolja tillskott kan minska inflammation i samband med psoriasis, även om resultaten från studierna är blandade. Med 3 gram eller mindre av fiskolja dagligen allmänt erkänd som säkra, och du kan finna det fördelaktigt.

Om du funderar på kosttillskott eller annan alternativ behandling för att lindra symptomen av psoriasis, kontakta din läkare. Han eller hon kan hjälpa dig att väga för- och nackdelar med specifika alternativa terapier.

Att hantera psoriasis kan vara en utmaning, särskilt om sjukdomen täcker stora delar av din kropp eller på platser lätt ses av andra människor, till exempel ditt ansikte eller händer. Den pågående, ihållande sjukdomens art och behandlings utmaningarna bara lägga till bördan.

Här är några sätt att hjälpa dig att hantera och att känna sig mer i kontroll:

 • Få utbildade. Ta reda på så mycket du kan om sjukdomen och forskning dina behandlingsalternativ. Förstå möjliga triggers av sjukdomen, så att du kan bättre förhindra skov. Utbilda dem omkring dig – inklusive familj och vänner – så att de kan känna igen, erkänna och stödja dina ansträngningar att hantera sjukdomen.
 • Följ din läkares rekommendationer. Om din läkare rekommenderar vissa behandlingar och livsstilsförändringar, se till att följa dem. Ställ frågor om något är oklart.
 • Hitta en stödgrupp. överväga att gå med i en stödgrupp med andra medlemmar som har sjukdomen och vet vad du går igenom. Du kan finna tröst i att dela upplevelsen och kamp och träffa människor som står inför liknande utmaningar. Fråga din läkare för information om grupper psoriasis stöd i ditt område eller online.
 • Använd mörkläggning när du känner att det är nödvändigt. På dessa dagar då du känner särskilt självmedveten, täcka psoriasis med kläder eller använda kosmetiska mörkläggning produkter, såsom kropps smink eller en concealer. Dessa produkter kan maskera rodnad och psoriasisplack. De kan irritera huden, dock, och bör inte användas på öppna sår, skärsår eller oläkta skador.

På denne MRI-scanning ses inflammation som følge af soriasisgigt i lænderyggen hos en patient

(Klik på billedet for større version)

For supplerende information henvises til artiklen: gigtsygdomme

ceftin ingen receptive meaning

FORSKNING Efter obduktion av flera hundra personer råder forskare att äta fisk för att skydda hjärnan.

FORSKNING När befolkningen blir allt äldre har fall av åldersrelaterad demens förväntats öka. Men nu visar forskning tvärtom.

FORSKNING Redan 20 år innan symtom för Alzheimer sjukdom träder fram kan man se förändringar i hjärnan och en särskild celltyp spelar en betydande roll.

NYHET Hjärnans minneskapacitet visar sig vara 10 gånger större än vi tidigare trott.

FORSKNING Ett nervgift som finns i Östersjön och i våra livsmedel har kopplats till Alzheimer.

FORSKNING Genom att attackera hjärnans immunceller har forskare i England gjort framsteg vid behandling av Alzheimer.

FORSKNING Forskning visar nu att vi kan försena utvecklingen av demens med flera år genom relativt enkla åtgärden med kosten, träningen och minnesövningar.

FORSKNING Ett impantat i hjärnan kan skydda Alzheimerpatienters nervceller från att brytas ned. Det visar ny forskning som fått lovande resultat i en mindre studie.

FORSKNING En tredjedel av alla fall av Alzheimers i världen skulle kunna förebyggas genom att minska de största riskerna för sjukdomen.

FORSKNING Grönt te kan komma att behandla demens. Detta hoppas nu forskare som i sin studie har sett att grönt te påverkar hjärnans förmåga.

FORSKNING Personer med Alzheimers kan vara glada eller ledsna lång tid efter en händelse utan att de behöver komma ihåg varför.

FORSKNING Ett lukttest kan i framtiden upptäcka Alzheimers. Detta visar ny forskning som presenterades på den internationella Alzheimersorganisationens kongress.

FORSKNING En ny studie visar att koffein får vårt minne att bli bättre. Effekten håller i sig i 24 timmar.

Under 2016 kommer en patientstudie att genomföras vid Brännskadecentrum, Akademiska sjukhuset, som undersöker ett sätt att beräkna en brännskadas allvarlighetsgrad.

Vaccinering mot ett vanligt förkylningsvirus skyddar möss mot typ 1 diabetes. Det visar en ny studie från Karolinska institutet och utveckling av vaccin för människor är redan igång.

Forskare är nu närmare svaret på frågan varför psoriasis kommer tillbaka efter behandling med krämer som ser ut att effektivt läka hudutslag.

Vid fettlever som inte är orsakad av alkohol, lagras överflödigt fett i leverceller, ett tillstånd som kan leda till både skrumplever och levercancer. Ny forskning visar att rätt behandling kan återställa leverns funktion.

Ny studie vid Örebro universitet ska undersöka om fettsyran smörsyra kan behandla tarminflammationen IBS.

En ny svensk studie visar att patienter som lider av typ 2-diabetes och har dålig koll på sitt blodsocker löper 50 procent större risk att drabbas av demens.

Professor dr. med. Ole Fyrand intervjuet av Gudrun Vinsrygg

Det finnes mange vanlige hudplager, og ulike hudtyper som tørr hud, fet hud og blandingshud med tendens til å utvikle ulike lidelser. Hver alder har også sine typiske hudproblemer.

– Søk lege hvis du har et hudproblem, det finnes hjelp å få, sier Ole Fyrand, overlege ved Hudavdelingen, Rikshospitalet.

I vårt land er tørr hud som sprekker, flasser og klør en av de vanligste hudlidelsene. Årsaken kan være ”feil” i huden med for få talgkjertler slik at huden ikke får nok smøring, eller svette som blir liggende i huden og forårsake kløe. I tillegg fungerer gjerne hudens eget forsvarsapparat mot mikroorganismer dårlig, slik at huden lettere utvikler infeksjoner. Betennelsesforandringene ødelegger huden ytterligere slik at den tørker ut med sår og sprekker, og i perioder utvikles lettere utslett og eksem (håndeksem, kontakteksem). De som har slik hud har ofte økt tendens til atopiske sykdommer, først og fremst atopisk eksem, men også astma og allergi. Lidelsen er delvis arvelig, og i noen tilfeller begynner den med forbigående matvareintoleranse som kan gi kolikk.

Atopisk eksem er et rødt, nuppete og kløende utslett, og det er flest barn som får det (ca. 15 %), men mange voksne er også plaget. Hos spedbarn viser eksemet seg oftest på kinnene, i hodebunnen, på bøyesiden av armer og ben samt på overkroppen. Småbarn får gjerne utslett på halsen, i knehasene, albuebøyen, på anklene og håndleddene. Voksne får oftest håndeksem; huden blir rød, klør, det kan komme små kløende nupper og væskende blemmer, senere også skorpedannelse, hudfortykninger og skjelling. Utslettet forverres ofte ved stress og kulde, men i mange tilfeller er det uavhengig av ytre faktorer.

Fordi eksem ofte begynner med matvareintoleranse i spedbarnsalderen, er det viktig at mødre ammer sine barn slik at de ikke utsettes for kumelk før immunforsvaret deres er modent ved 9 måneders-alder. Renslighet for å unngå hudinfeksjoner er viktig. Røyking i hjemmet, heldekkende matter, husdyr, ullplagg direkte på huden og bading i klorvann bør unngås. Oljebad er fint for tørr hud, badeoljer fås kjøpt på apotek. Bruk en god fuktighetskrem og gi den tid til å trekke godt inn i huden. I perioder med eksem er det nødvendig å bruke kortisonholdige hudkremer for å dempe den irriterte huden slik at den ikke blir oppklort og infisert med bakterier. Kortisonkremer finnes i fire styrkegrader der gruppe 1 (hydrokortison) er de svakeste og fås uten resept.

- I motsetning til hva vi lærte om bruken av slike kortisonmidler, vet vi nå at regelmessig bruk over lengre tid er uskadelig dersom hyppigheten og styrkegraden reduseres gradvis ved bedring, sier Ole Fyrand. – Han presiserer at det er viktig å ikke slutte behandlingen for tidlig. - Brukt på riktig måte virker kortisonmidler helt supert, be en god hudlege lage et skreddersydd opplegg, og følge opp, sier han.

Fet hud har også sine plager, og her er kviser og rosacea ikke uvanlig. Det siste forekommer som regel hos middelaldrende og eldre og er hudforandringer som minner litt om kviser; ansiktshuden blir rød med knuter og pustler. Er du plaget, så søk lege. Det finnes gode legemidler som hjelper.

For mye sol kan gi solforbrenning med rød og hoven hud og væskefylte blemmer. Langvarig soling har en opphopende virkning, og skader i huden kan utvikle seg etter mange år med økt rynketendens og forstadier til hudkreft. Vanlig hudkreft kommer av soling gjennom et langt liv. Symptomene er sår, som ikke gror - særlig i ansiktet,. Gjentatte solforbrenninger, særlig hos barn før de er 18 år gamle, øker risikoen for maligne melanomer (føflekkreft) senere i livet, den farligste formen for hudkreft. Her er symptomene en ny føflekk, eller en gammel som begynner å vokse. Ofte kan bare en hudprøve avgjøre om sår som ikke gror, eller om en føflekk, inneholder kreftceller. Solskader forebygges best ved at man soler seg med forsiktighet, bruker høy solfaktor og beskytter seg med hatt og klær. Er solforbrenningen et faktum, kan plagene lindres med saft fra Aloe Vera-planten eller med kortisonsalver. Bruk aldri parfyme når du soler deg, parfyme sammen med sol kan gi varige hudforandringer - f.eks. brune flekker. Noen legemidler kan gjøre huden mer lysømfintlig slik at man lettere får solskader. Som oftest forsvinner forandringene raskt, men er hud eller øyne svært skadet, kan de bli kroniske. Bruker du medisiner om sommeren, er det lurt å spørre legen som skriver dem ut eller på apoteket om de midlene du får kan ha slik bivirkning.

Vorter er små, godartede hudsvulster som skyldes smittsomme virus. De kan være skjemmende, men i de fleste tilfeller er de uskyldige og gjør ikke vondt, med mindre de sitter på steder utsatt for trykk. Barn har mer vorter enn voksne fordi de enda ikke har opparbeidet motstandskraft mot viruset.

Alminnelige vorter kommer vanligst på hendene.

ceftin ingen receptive meaning

Några dagar i veckan arbetar jag även på Kognio AB, centrum för KBT i Lund.

© Anders Åkerblom 2016. Webdesign av Björn Stensson.

Jag har 20 års erfarenhet av att samtala med människor i olika livssituationer. Dessa möten har lärt mig att det viktigaste är att få kontakt och lyssna. Dina upplevelser och perspektiv på livet är utgångspunkten i samtalen.

Tillsammans bestämmer vi vad som ska stå i fokus för behandlingen. Sedan går vi igenom vilken förändring vi ska sträva efter. Vi hjälps åt att fomulera framtidsmål och utarbetar metoder för att du ska kunna utvecklas optimalt och lösa dina problem.

Under arbetets gång sammanfattar vi, planerar och utvärderar. Du får med dig olika verktyg att pröva i din vardag. Beroende på problematik kan antalet samtal variera mellan några få tillfällen och en längre serie samtal. Vi kan även komma överens om rådgivning och stöd per telefon om det behövs.

Genom att tala med en annan människa sätter man

ord på känslor och funderingar. Det kan ge insikter,

perspektiv och leda till positiv förändring.

Psoriasis opfattes nu som en sygdom, der rammer hele kroppen, men som primært viser sig i huden. Den kan optræde meget forskelligt fra person til person. Derfor gælder det om at finde netop den behandling, der passer til dig. Nyt & Sundt har talt med ledende overlæge Claus Zachariae om, hvilke behandlingsmuligheder der findes. Her kan du læse om de behandlinger, som viser de bedste resultater.

Ved valg af behandlingsform ser man også på, hvor stor en del af kroppen, der er dækket af psoriasis, og hvor på kroppen psoriasis er lokaliseret, og om der er tale om psoriasis-gigt. Endelig spiller livssituationen en rolle ved valg af behandling.

Der findes ingen behandling, som helbreder psoriasis, men man kan med den rette behandling holde sygdommen i skak. Har man psoriasis i svær grad, eller drejer det sig om børn med større udbrud af psoriasis, bør man altid henvises til en hudlæge for videre behandling. Ifølge Claus Zachariae, der er dr. med i dermato-venerologi (hud- og kønssygdomme) og ledende overlæge ved Hud- og allergiafdelingen på Herlev, vil man ofte forsøge en behandlingsform i tre til seks måneder, før man vurderer, om man skal skifte behandling. Og man vil altid forsøge den mildeste behandling med færrest bivirkninger, før man skrider til en mere indgribende behandling. Det er også denne prioritering, der ligger til grund for den følgende gennemgang af behandlingsmuligheder.

- Når man får psoriasis, vil lægen altid starte med udvortes behandling i form af præparater, man selv kan smøre på sin hud. Det gælder uanset, om man har psoriasis i mild, moderat eller svær grad.

Det kan for eksempel være lokale steroider (binyrebarkhormon) i cremer, salver, linimenter, shampoo eller skum, som man sædvanligvis bruger en gang dagligt. De virker ved at hæmme inflammationen (betændelsestilstanden) i huden. Efter tre ugers brug trapper man så langsomt ned. Der er ingen grænse for, hvor lang tid man må bruge lokalsteroider, men man skal være opmærksom på, at store doser lokalsteroid kan påvirke binyrebarken, hvor nogle af kroppens hormoner bliver dannet. Nedtrapningen skal foregå over flere uger, for stopper man for brat, kan psoriasis blusse op igen, siger Claus Zachariae. Fordelen ved at bruge lokale steroider er, at de er meget virksomme og samtidig en billig behandlingsform. Bivirkningerne er, at huden bliver tynd og skrøbelig, og at man kan få karsprængninger samt øget behåring på de områder, der bliver behandlet.

D-vitaminpræparatet, Calcipotriol, kan også have god effekt, når man har mild til moderat psoriasis. Præparatet fås som creme til påsmøring en til to gange hver dag. Fuld effekt opnås først efter seks til otte uger. Bivirkninger er typisk hudirritation og kortvarig svien. Til gengæld er der ikke de samme bivirkninger som ved binyrebarkhormon. Calcipotriol bruges oftere i et kombinationspræparat sammen med binyrebarkhormon og fås her som enten en gel eller salve. Gelen er oftest lettere at bruge til psoriasis i hårbunden.

Før man begynder at smøre sig med lokale steroider eller D-vitaminpræparater, er det vigtigt at fjerne skæl, for at de virksomme stoffer kan trænge ned til huden, og behandlingen skal få god effekt. Her kan man bruge blødgørende cremer og salver, som for eksempel Keratolytika, der indeholder salicylsyre og derfor ikke må anvendes i kombination med D-vitaminpræparater. Får man D-vitaminpræparater, kan man bruge Keratolytika forskudt, det vil sige det ene præparat om morgenen og det andet om aftenen.

Den blødgørende creme eller salve smøres på huden dagligt og løsner skæl på håndflader eller fodsåler. Keratolytika kan også anvendes ved psoriasis i hårbunden.

- Tjærebehandlinger har vist sig at have så god effekt for mange, at deres psoriasis kan være væk i et halvt til et helt år efter behandlingen. Ulempen er, at det sviner og lugter grimt samt øger lysfølsomheden. Man bliver også lettere forbrændt af solen, når man lige har fået en tjærebehandling. Behandlingen foregår på et hospitals hudafdeling, hvor man bliver smurt i tjære en gang dagligt før eller efter et bad. Man opholder sig på hospitalet eller kommer ambulant til behandling hver dag i cirka tre uger, siger Claus Zachariae. Tjærebehandling bruges som regel, når man har mere udbredt psoriasis, hvor lokalbehandlingsmidler ikke har haft tilstrækkelig effekt, og hvor det af den ene eller den anden grund ikke har været muligt at behandle psoriasis med tabletter eller lys. Behandlingen er gratis efter henvisning fra egen læge, og man kan i princippet få det så hyppigt, man orker.

Det kan være besværligt at skulle smøre sig hver dag med salver eller cremer, hvis man har psoriasis på store dele af kroppen. Her er lysbehandling med smalspektrede UVB-stråler et godt alternativ, som otte ud af ti har stor glæde af, også når andre behandlinger giver for dårlig effekt. Mange oplever, at deres psoriasis udbrud forsvinder i op til et halvt år efter. Lysbehandling gives tre gange om ugen i otte til 10 uger ad gangen og er gratis efter henvisning fra egen læge. Der findes også apparater til lysbehandling hjemme, som man kan købe eller leje. Lysbehandling hjemme skal foregå i samråd med en hudlæge.

Klimaterapi i form af fire uger lange ophold i Israel sammen med andre psoriasispatienter er en anden mulighed. Da det døde hav ligger omkring 400 meter under havniveau, er en del af de skadelige uv-stråler sorteret fra, når de rammer huden. Kombinationen af sol og bade i det salte vand fra det døde hav har en god effekt på psoriasis, og mange oplever, at der går halve til hele år, hvor de ikke er plaget af udbrud.

- Der er kun et begrænset antal pladser, og det er hudlægerne i de enkelte regioner, der vurderer, hvem der egner sig til at komme i klimaterapi. Typisk vil patienter, der responderer godt på lys og samtidig har svære udbrud af psoriasis blive tilbudt klimabehandling i Israel, fortæller Claus Zachariae. Den enkelte region betaler for opholdet. Hvis ikke man kan få sit ophold betalt, kan man selv vælge at betale, hvis der er plads.

Mens lokalbehandling (eksempelvis salver) kun påvirker det angrebne område (psoriasispletterne), virker systemisk behandling (eksempelvis tabletter) indefra og påvirker hele kroppen.

Hvis man har moderat til svær psoriasis, kan Methotrexat være en god løsning. Stoffet er en mild form for kemoterapi og bremser cellevækst samt dæmper immunforsvaret.

Behandlingen foregår ved, at man enten tager stoffet som tabletter én gang ugentligt eller som en indsprøjtning én gang ugentligt. Behandlingen skal fortsætte i længere tid for at give fuld effekt.

- Methotrexat kan nedsætte antallet af hvide blodlegemer og blodplader i blodet, hæmme knoglemarven og skade leveren. Det er derfor nødvendigt med regelmæssige blodprøvekontroller. Tager man folinsyre sammen med Methotrexat, kan man dæmpe den kvalme, som man kan få af stoffet og beskytte leveren. Fordelene ved Methotrexat er, at det er en virksom og billig behandlingsform. Den er meget velegnet, når man både har hud-, negle- og ledbesvær, siger Claus Zachariae.

Det immundæmpende stof Cyklosporin-A kan bruges ved svær psoriasis og tages dagligt som kapsler. Stoffet virker hurtigere end Methotrexat, men er en forholdsvis dyr behandling. Cyklosporin-A må kun tages i kortere perioder, fordi længere tids anvendelse påvirker nyrerne og kan øge blodtrykket. Man skal derfor gå til jævnlige blodprøvekontroller. Bivirkninger som hovedpine og træthed kan forekomme. Cyklosporin-A må ikke tages samtidig med lysbehandlinger, da det kan øge risikoen for hudkræft. Det er også vigtigt, at man informerer sin læge om, at man tager naturmedicin, da for eksempel grapefrugtjuice ændrer mængden af cyclosporin i kroppen.

Retinoider (A-vitaminer) bruges til behandling af svær psoriasis, men har ikke så god effekt som Methotrexat og Cyklosporin-A. Til gengæld har stoffet den fordel at kunne anvendes i kombination med lysbehandling. Ulempen ved retinoider er, at de øger fedtindholdet i blodet og udtørrer slimhinderne, så man kan få tørre øjne, sprukne læber og næseblod.

For nylig er et nyt stof – Otezla (apremilast) blevet godkendt til behandlingen af psoriasis. Dette stof hører til gruppen af små molekyler med en immundæmpende virkning. Stoffet er godkendt til hospitalsbrug og har få bivirkninger, men er forholdsvis dyrt.

De biologiske lægemidler er en relativ ny type medicin mod svær psoriasis og psoriasisgigt. Disse lægemidler kan anvendes, hvis andre behandlinger ikke har effekt, eller man ikke kan tåle de almindelig systemiske behandlinger. De biologiske lægemidler efterligner kroppens egne stoffer og virker ved at gå ind og hæmme nogle af de signaler, der er med til at forværre psoriasis. Der findes i øjeblikket fem anvendte lægemidler: Humira (adalimumab), Remicade (infliximab), Enbrel (etanercept), Stelara (ustekinumab) og Cosentyx (secukinumab). Behandlingen foregår som indsprøjtninger enten i huden, i en muskel eller direkte i en blodåre på reumatologiske og dermatologiske hospitalsafdelinger samt i nogen regioner hos praktiserende hudlæger, der har et indgående kendskab til biologiske lægemidler. Man kan dog også selv efter aftale med en læge indsprøjte Humira, Enbrel og Cosentyx derhjemme.

Som bivirkninger ved de biologiske lægemidler kan man forbigående opleve hovedpine, kvalme og feber. Disse lægemidler kan dog have en immundæmpende effekt, der kan øge risikoen for visse former for infektioner. Inden for de sidste år er de såkaldte biosimilære stoffer ved at blive tilgængelige. Dette skyldes, at de enkelte patenter for de biologiske lægemidler er ved at udløbe. Disse stoffer ligner de originale biologiske lægemidler, men er ikke identiske. De er nu tilgængelige som biosimilær Infliximab.

- Der er tale om en livslang behandling, som har vist sig at have en meget god effekt. Ulemperne er, at det er en dyr behandlingsform, der koster omkring 120.000 kr. om året. Man får medicinen udleveret fra sygehuset eller får den på recept med kronikertilskud, således at egenandelen er meget beskeden. Med de behandlingsmuligheder, vi har i dag, og de nye der hele tiden kommer til, har vi gode muligheder for at give psoriasispatienter en god livskvalitet, siger Claus Zachariae. Anvendelsen af biologiske lægemidler, biosimilære stoffer og Otezla er inden for behandlingen af psoriasis reguleret af RADS (Rådet for Anvendt Dyr Sygehusmedicin).

Brug hyppigt en fed fugtighedscreme.

Reducer dit forbrug af alkohol, for alkohol forværrer psoriasis.

Hold dig slank, for overvægt gør psoriasis værre.

Psoriasis er ikke en smitsom hudsygdom, den får huden til at fremstå rød eller pink og skalering. Denne sygdom er normalt at se omkring albuer, knæ og ved kløende hovedbund. Selvom der er flere grunde til at psoriasis opstår, er den virkelige årsag dog stadig noget uklar. De fleste læger påstår at psoriasis er en arvelig eller miljø påvirket sygdom. Men hvad der helt konkret får psoriasis på huden til at opstå, er stadig en gåde for forskerne.

fucidin til salg i danmark