generisk mobic dosage

mobic dosis obatNår sommeren er nærmer sig, kommer der flåterne frem og mange oplever at blive bidt af den flåt, hvis man har været i skoven, bevæget gennem buskads eller badet i en sø. Selvom flåten er et lille dyr, kan den gøre stor skade, hvorfor det er vigtigt at holde øje med flåtbid. Nogle flåter er inficeret med borrelia bakterier (Borrelia burgdoferi), som kan udvikle sig til Borreliose (Lyme sygdom), når det bliver overført til menneskekroppen. Forbliver sygdommen ubehandlet, kan det medfører alvorlige konsekvenser for helbredet. Bakterierne sætter sig på nervesystemet, hvorfor man kan opleve stærke smerter.

euroClinix giver mulighed for at bestille medicin, uden at have et recept fra din praktiserende læge. En online konsultation med en af vores kvalificerede partner læger skaber de medicinske krav til en elektronisk receptudskrivelse og online køb af det ønskede lægemiddel. Forsendelse sker ved vores postorder apotek - hurtigt og pålideligt i diskret emballage.

euroClinix er en international virksomhed, der tilbyder sundhedsydelser og rådgivning på flere forskellige sprog.

Vi har behandlet mere end

 • Online recept Hurtigt, enkelt og diskret
 • Levering er inkluderet Bestil i dag og modtag din pakke i morgen
 • Trygt og diskret Kun vores læger og patientvejledningen kan se dine medicinske oplysninger
4.7 4,054 Anmelding af

Navnet Borrelia er betegnelsen for en gruppe baktier, der findes i skovflåters spyt. Når man bliver bidt af en flåt, kan bakterierne overføres til mennesker, og man kan udvikle sygdommen borreliose, som kan have alvorlige konsekvenser, hvis man lader den være ubehandlet, eller hvis man ikke er opmærksom på, at man kunne have den.

Sygdommen stammer fra bakterien borrelia, og i 1982 blev smittekilden fastlagt til at være skovflåter.
Der er findes hundredevis af borrelia grene, men kun fire vides med sikkerhed, at kunne frembringe borreliose hos mennesker. Disse kaldes humanpatogene borrelia-bakterier og er som følger:

 • Borrelia Burgdorferi
 • Borrelia Afzelli
 • Borrelia Garinii
 • Borrelia Japonica

Det er forskellige variationer af bakterien og påvirker kroppen på forskellig måde, ligesom nogle af varianterne udelukkende findes i nogle bestemte dele af verden.
Da man oftest definerer borrelia som en gruppe af bakterier, er der en væsentlig chance for, at man har pådraget sig flere af varianterne, hvis man først er smittet med én af dem. Skal man testes, er det derfor vigtigt at få fuldstændig klarlagt, om man har en blandingsinfektion.

Borrelia findes i spyttet på skovflåter. Når det overføres til mennesker, kan der udvikles en sygdom kaldet borreliose. Det er denne sygdom, der kan skabe alvorlige følger, hvis man ikke får behandling og bliver kureret.
Mange mærker ikke, at man bliver bidt, da flåten er meget lille og spyttet har en bedøvende effekt. Pådrager man sig bakterierne, er grundlaget for sygdommen dannet, og den vil begynde at udvikle sig. Gør man ikke noget ved sygdommen, vil den være færdigudviklet inden for ét år. Herefter vil sygdommen være vedvarende.

Opdager man ikke flåten, mens den sidder fast på kroppen, er ét af de første symptomer røde udslet på huden, omkring biddet. Udseendet på dette kan varierer, men det som oftest vil det vise sig som et blårød ring omkring biddet. Typisk blegner mærket ind mod biddet, så man ender med en bleg og rødlig ring omkring bidestedet. Flåten søger med de steder på kroppen, hvor huden er tynd og fugtig. Derfor ser man oftest biddene i eksempelvis knæhaserne og armhulerne.

Forbliver borrelia bakterien ubehandlet, vil den udvikle sig til sygdommen borreliose. Da der er forskellige arter af bakterien, er det ligeledes forskelligt hvordan sygdommen udvikler sig, og hvordan kroppen reagerer på dette.
Borreliose kan udvikle sig i fire forskellige retninger:

Neuro-borreliose: Denne type rammer nervesystemet, hvor den blandt andet kan give hovedpine, stivhed i nakken og overfølsomhed overfor lys. Denne type kan også resultere i mere alvorlige følger som nervebetændelse, kroniske smerter, nervelammelser i ansigtet.

Artritisk borreliose: Er en type sporadisk leddegigt, der normalt fremtræder senest seks måneder efter den oprindelige infektion med borrelia bakterien. Leddegigten varer i circa en uge, og de fleste oplever det fire gange i et interval på tre måneder. Efterfølgende det første udbrud, vil flere led blive påvirket, hver gang der er udbred. Dog aftager intensiteten og hyppigheden over tid.

Lymfocystiske symptomer: Disse symptomer er udelukkende forbundet med flåter i Europa, og ses som oftest på øreflippen, som et blårødt knudeagtigt infiltrat.

Kardiologiske symptomer: Betegnes som betændelse i hjertet og gøres synlig ved blandt andet feber og besvimelse, som følge af manglende blod til hjernen. Disse symptomer er varierende og uregelmæssige, hvorfor de betegnes som tilbagevendende.

Bliver borreliose ikke behandlet, vil det udvikle sig til mere alvorlige sygdomme, som ofte er kroniske. Disse inkluderer, men er ikke begrænset til; kroniske nerveskader, abnormaliteter i humør, hukommelse og søvn, kroniske leddegigt, fibromyalgi, samt kronisk træthed.
Det er meget vigtigt at være opmærksom på symptomerne, hvis man har været i et risikoområde, eller at blive behandlet, hvis man er blevet bidt. Behandling for borrelia er meget simpel at gennemgå, hvorfor man hurtigst muligt bør søge medicinsk hjælp, hvis man oplever symptomerne.

Flåter lever i fugtige omgivelser, som eksempelvis skove, våde enge, og moser. Her sidder de i højt græs, hvorfra de flytter sig til benene, når man går forbi. Herefter kravler de mod mørke og fugtige steder, eksempelvis knæhaser, skridtet, eller armhulerne. Her den sætte sig fast og begynde at suge blod. Det er i denne fase, man kan risikere at få overført borrelia bakterien. Hvor almindeligt er det?
Naturen i Danmark er godt besøgt hvert år, hvorfor man har en god indikation for, hvor mange der bliver bidt hvert år. Skov og Naturstyrelsen anslår at omkring 6-7000 mennesker får en infektion af borreliose, der udvikles til at kræve behandling. Af disse, er der ca. 2-300 tilfælde, der udvikler sig i så alvorlig grad, at nervesystemet bliver ramt.

Man kan blive bidt hele året, men flåter er yderst modtagelige overfor kolde og frost, hvorfor chancen for at blive bidt er størst i sommermånederne fra juni og september.

Den bedst måde at mindske chancen for, at blive bidt af flåter er, at ved at iføre sig lange bukser, gummistøvler og langærmede bluser. Flåten reagerer på varmeudstråling og lugt, hvorfor man er godt beskyttet, hvis man begrænser den direkte tilgang til huden.

Uanset hvilken beklædning, man har haft på, er det altid en god idé at tjekke kroppen for flåter. Især varme steder, som skridtet, armhuler, og knæhaser. Flåten kan sidde fast i op til 14 dage, hvis den ikke fjernes.

Er man bidt, kan man med fordel fjerne flåten med en finspidset pincet eller en flåttang. I de fleste tilfælde, begynder overførslen af borrelia bakterien først efter 24 timer, hvorfor man har rig mulighed til at finde de rette redskaber.

Er man blevet diagnosticeret med borreliose, eller oplever man relevante symptomer som følge at et flåtbid, kan det være nødvendigt at starte en behandling for borrelia. Ved mistanke om, at flåten har siddet fast i over 24 timer, bør man søge en medicinske konsultation hurtigt muligt, for at forhindre at der ikke udvikles følgesygdomme.
Hos euroClinix tilbyder vi inkluderet ekspreslevering i alle vores ordrer. Det betyder, at alle behandlinger, der er bestilt på en hverdag inden 17, leveres næste hverdag. Helt uden ekstra beregning.

Behandlingsskolerne i København er en række behandlings og uddannelsestilbud for børn og unge med psykiske diagnoser som autisme, ADHD, OCD, Tourettes syndrom, angst, spiseforstyrrelser eller anden selvskadende adfærd. Behandlingsskolerne består i dag af i alt syv dagskoler fra 0.-10. klasse, to weekendaflastning, fire ungdomsuddannelser for unge i alderen 17-25 år samt et behandlingscenter, som alle skolerne kan trække på.

Da Behandlingsskolernes løbende udvider med nye uddannelses og behandlingstilbud til børn og unge med psykiske diagnoser, søger de også løbende nye dygtige medarbejdere. På Behandlingsskolerne er der både ansat psykologer, psykiatere, læger, lærere, pædagoger og miljøterapeuter, og fælles for alle de ansatte er, at de alle brænder for deres arbejde med børn og unge, der har brug for lidt ekstra hjælp i hverdagen.

Når du er ansat på Behandlingsskolerne vil du enten komme til at arbejde på en af skolens syv dagskoletilbud, det pædagogisk rehabiliterings og behandlingscenter, STU uddannelsen eller på en af Behandlingsskolernes weekandaflastninger. Du vil i arbejdet her møde børn og unge med autisme, ADHD, OCD, Tourettes syndrom, angst, spiseforstyrrelser eller andre psykiske diagnoser.

Lige nu søger Behandlingsskolerne tre nye kollegaer til henholdsvis STU-Skolen i København, STU-Solist uddannelsen i Marianelund samt til dagbehandlingsskolen Karlsvognen.

Læs meget mere om behandlingsskolernes tre nyeste ledige stillinger her:

Læs også mere om Behandlingsskolerne som organisation her.

På Behandlingsskolernes to aflastningsinstitutioner Egely og Marianelund, tilbydes eleverne fra Behandlingsskolernes øvrige skoler, samt elever fra andre lignende dagskoler eller specialskoler, aflastning i weekenderne. Dette er et af Behandlingsskolernes mange vigtige tilbud, da weekendaflastning kan give både børn og forældre en pause i en stresset hverdag. For børnenes vedkommende har de på Behandlingsskolernes weekendaflastningstilbud mulighed for at hygge sig sammen med andre børn, og for forældrene handler det om at få en tiltrængt hvilepause, hvor de kan lade op i fred og ro.

Det kan være meget krævende at være forældre til et barn med en eller flere psykiske diagnoser, hvorfor Behandlingsskolernes weekendaflastningstilbud kan være en redning for mange, for at få ugen til at hænge sammen.

Weekendaflastning = masser af sjov og aktiviteter

For både Behandlingsskolens elever og de øvrige andre elever hvor weekendaflastning er aktuelt, samles de fredag eftermiddag efter skole, og bliver kørt i minibusser syd på til Behandlingsskolernes bondegård Egely ved Holbæk eller nord på til landejendommen Marianelund ved Kvistgård.

På både Egely og Marianelund er børnene over hele weekenden, hvor de hygger sig og bliver aktiveret med forskellige indendørs og udendørs aktiviteter. Mandag morgen bliver de så kørt tilbage til deres respektive skoler. Det eneste børnenes forældre skal sørge for er, at have pakket en taske med det enkelte barns nødvendige ting.

Sociale relationer og botræning

På begge af Behandlingsskolernes aflastningsinstitutioner Egely og Marianelund er der fokus på at øve sociale relationer og botræning med børnene. Der finder ikke skoleundervisning eller direkte behandling sted i løbet af weekenden, da Behandlingsskolern mener, at det er vigtigt for børnene, at de oplever weekenderne som et frirum, hvor de hygger sig, som med deres egen familie.

Behandlingsskolerne i København tilbyder en STU-ungdomsuddannelse (særlig tilrettelagt ungdomsuddannelse), der henvender sig til unge mellem 16-25 år, der har én eller flere psykiske lidelser.

STU-skolen København, der er geografisk placeret på Amager i København, er en3-årig ungdomsuddannelse, der henvender sig til unge, der typisk har gået i 9. eller 10.klasse, men ikke altid fået afsluttet folkeskolen med Folkeskolens Afgangsprøve. Hos Behandlingsskolernes STU-skole på kan de unge genoptage deres 9. eller 10. klasse og tage Folkeskolens Afgangsprøve. Derudover tilbyder skolen undervisning i alle folkeskolens fag samt 10. klasse og HF.

Behandlingsskolernes STU-skole tilbyder

Udover generel undervisning, Folkeskolens Afgangsprøve, 10. klasse og HF, så hjælper de ansatte på Behandlingsskolernes STU-skole også de unge med at få genopbygget deres selvværd. Her handler det for Behandlingsskolerne ikke kun om, at de unge skal kunne klare sig fagligt, men også om basale ting som at kunne passe et arbejde, selv kunne købe ind eller i det hele taget få en dagligdag og et hjem til at hænge sammen.

På nuværende tidspunkt har Behandlingsskolernes STU-skole cirka 25 elever fordelt på skolens 7 linjer:

 • Sy og design
 • Håndværk/motorlinjen
 • Gårdlinjen
 • Motion
 • Musik
 • Kantine/catering
 • Boglig undervisning.

Udover skolens faglige undervisning, er der i forløbet også implementeret både interne og eksterne praktikforløb, der er tilpasset den enkelte unge.

Hvad der sker efter en elev på Behandlingsskolernes STU-skole har taget sin afsluttende eksamen er forskelligt, da de unge alle er meget forskellige og udvikler sig forskelligt. Nogle af de unge fortsætter med at færdiggøre sin HF, nogle starter på teknisk skole eller starter i lære og andre får et beskyttet job på et værksted. Uanset hvad den enkelte unge vælger at fortsætte med, ser Behandlingsskolerne det som deres vigtigste opgave, at klæde dem godt på.

generisk mobic dosage

Om eksemet blir värre och man har kliat mycket kan huden bli grövre och vecka sig och man kan få sprickor och tjocka sårskorpor.

Hos mycket små barn är besvären vanliga på kinderna och i blöjområdet och från två års ålder brukar de sätta sig i arm- eller knävecken. Hos vuxna sätter sig oftast eksemen i ansiktet, runt ögonen eller på händerna. De flesta vuxna med atopiskt eksem har haft besvär även som barn.

Besvären förvärras ofta under de kalla vintermånaderna då luften torrare både utomhus och inomhus.

Att ha atopiskt eksem kan vara jobbigt och irriterande, men besvären går att behandla. För att dämpa inflammationen i huden och motverka klådan finns olika behandlingsmöjligheter som bestäms av eksemets utseende. Det är därför viktigt att träffa en läkare när man misstänker att man drabbats av atopiskt eksem. Den mest använda behandlingen görs med steroidfria krämer och receptbelagda kortisonpreparat.

Fet mjuksalva hjälper till att minska klådan som är den främsta orsaken till eksembildning. Huden bör smörjas in regelbundet, gärna flera gånger om dagen, för bästa effekt.

Immunhämmande steroidfria krämer kan användas för att behandla både vuxna och barn från 2 års ålder med lindrigt till måttligt svårt atopiskt eksem. Krämen kan smörjas i ansiktet och på halsen och verkar genom att göra hudens immunförsvar mindre aktivt, vilket leder till minskad irritation i huden.

För att motverka inflammationen kan man smörja in eksemet med kortisonkräm eller salva. Mild kortisonkräm finns att köpa receptfritt på apotek, men om dessa inte hjälper bör man kontakta läkare för förskrivning av starkare kortison eller alternativ såsom calcineurinhämmare.

Solljus och solarium kan ha positiv effekt på eksemen och det finns även hudkliniker som erbjuder alternativa former av ljusbehandling (UVB eller PUVA).

Eksemliknande förändringar och klåda kan i vissa fall bero på skabb. Om du vill läsa mer om skabb finns det information på 1177 Vårdguiden.

Nya undersökningar om honungens hälsosamma verkan

Det finns åtskilliga böcker som beskriver honungens förtjänster och propagerar för dess många goda egenskaper och användningsområden. Alla påvisar honungens medicinska betydelse sen antiken, dess tillämpning som läkemedel hos de gamla egypterna, assyrierna och kineserna och hur berömda läkekunniga som Hippokrates (460 - 370 f.Kr.) och Paracelsus (1493-1541) använt honung som botemedel. De flesta av dessa publikationer har dock det gemensamt att de förkunnar honungens ansenliga läkekrafter utan att grunda sig på fakta. Idag finns det emellertid åtskilliga vetenskapliga undersökningar som bevisar honungens hälsosamma verkan
Medan man i medicinens början övervägande lät sig ledas av erfarenheter i valet av behandlingsmetod, förlitar man sig idag alltmer på resultat av vetenskapliga undersökningar. Med anledning av diverse felkällor måste idag olika studier genomföras för att man med statistikens hjälp skall kunna fastställa om en medicin är verksam och säker. Även försäkringskassornas kostnadsersättning bestäms alltmer beroende av ifall nödvändigheten av en viss åtgärd är grundad på vetenskapliga undersökningar eller ej.

Honung vid behandling av sår
Att behandla sår med honung blev omodernt i och med utvecklingen av antibiotika. Idag, då man får mer och mer problem med antibiotikaresistenta bakterier, går honungsterapin mot sin renässans.
Både laboratorieundersökningar och kliniska studier har bevisat att honung uppvisar ett brett antibakteriellt spektrum. Dessutom har den ingen ogynnsam inverkan på den skadade vävnaden. Förutom sin antibakteriella verkan understödjer honungen en snabb rengöring av såret, så att obehagliga lukter försvinner. Den fuktiga miljö som honungen ger upphov till påskyndar dessutom läkningsprocessen. Dessa infektionshämmande egenskaper reducerar även smärtor, svullnader och varbildning. Med honung läker sår dessutom med mindre ärrbildning som följd. Med anpassad förbandsteknik kan man också lösa de flesta tekniska problem som uppstår vid användandet.
Honungens värde i svåra situationer påvisas även i en nyligen publicerad studie, i vilken man undersökte 40 patienter med terapiresistenta sår (ulsterationer) på benen. I samtliga fall hade konventionella åtgärder varit utan resultat. När man så började använda honung i behandlingen, minskade ulsterationema i storlek inom 12 veckor, lukten avtog och patienternas allmänna situation förbättrades. Följaktligen accepterade patienterna villigt behandlingen. Även vid hudtransplantationer visade sig en gasbinda täckt med honung vara mycket bra. I en studie omfattande 80 patienter, som fick olika vanliga behandlingar efter hudtransplantation, var honungsbindan lika effektiv som ett modernt hydrokolloidförband.
Tittar man på föreliggande fakta verkar en behandling med honung i det stora hela vara mycket gynnsam -kostnadsmässigt såväl som behandlingseffektivt. Industrins intressen, men kanske även rädsla för infektioner orsakade av den sporbildande bakterien Chiostridium Botulinum, som kunnat påvisas i honungsprover och som i några enstaka fall lett till botulism hos småbarn, har hindrat att denna behandlingsmöjlighet kunnat slå igenom i industrinationerna.
Här bör även anmärkas att man hittills inte kunnat påvisa något fall av botulism till följd av användning av honung vid särbehandling; detta trots att honungsterapin på grund av ringa omkostnader och mycket goda resultat har en stor utbredning i tredje världen.
Undersökningar har dessutom visat att man kan sterilisera honung med hjälp av strålning utan att den förlorar sina antibakteriella egenskaper.

Honung till förebyggande av ärrvävnader
Efter operationer i bukhålan bildas i vissa fall ärrvävnader (vidhäftningar eller adhesioner) till följd av skador på bukhinnan. Dessa kan sedan leda till allt ifrån olika besvär (smärtor) i magen till tarmvred eller kvinnlig ofruktbarhet.
Av denna anledning är man idag på jakt efter möjligheter som kan förhindra dessa vidhäftningar. Man har i djurförsök testat olika medel, varav honung är ett. Experiment på 40 försöksdjur visade tydliga fördelar med användandet av honung vid operationer i bukhålan.

Honung för tänderna
Efter att andra studier hade visat att Manuka-honung inte orsakar karies fick 30 frivilliga antingen tugga på en honungsimpregnerad läderbit eller ett sockerfritt tuggummi. Efter 21 dagar kunde man fastställa att gruppen som fått honungsbehandlingen hade färre
blödningar i tandköttet och uppenbart i mindre beläggningar på tänderna. Därmed kan viss honung med fördel användas i behandling av inflammation på tandköttet.

Honung vid hudsjukdomar
En blandning av honung, olivolja och bivax (förhållande 1:1:1) testades framgångsrikt i olika studier på människor med hudsjukdomar, framförallt sådana som orsakades av svampangrepp. I en av studierna botades 86 % och i en annan runt 70 % av deltagarna.
En liknande studie gjordes på 39 patienter med neurodermit (Lichen simplex; en form av kroniskt eksem) och psoriasis. Den ena kroppshalvan smordes in med ovan nämnda blandning och den andra kroppshalvan med ovan nämnda blandning med kortisontillsatser. Studien visade att honung-olivolja-bivax-blandningen ledde till en förbättring hos 80% av patienterna med neurodermit och 63 % av patienterna med psoriasis. I andra fall kunde man minska dosen av kortison.

Honung och blodfetter
Nyligen genomfördes en annan undersökning med syfte att kartlägga Honungens inflytande på blodvärdena i jämförelse med olika sockerarter,och konstgjord honung. Studien visade att runt 75 g honung (till skillnad från socker och konstgjord honung) sänkte både kolesterolvärdet (framför allt LDL-kolesterol) och blodfetts värdet.

Honung vid mag- och tarmsjukdomar
Åtskilliga undersökningar på djur har visat att honung effektivt skyddar magsäcken mot alkohol men även mot biverkningar av vissa mediciner som angriper insidan av magsäcken.
Honung kan också hämma de bakterier som orsakar magsår (helicobacter pylori) och skulle därför kunna få en stor betydelse vid magsårsbehandling. Även vid behandling av tarminfektioner skulle honung kunna spelaen viktig roll.
Här visade undersökningar på djur att honung givet oralt eller analt hade en skyddande effekt på tarmslemhinnan, som enkla sockerlösningar inte förmådde åstadkomma. I ett annat experiment visade sig honung lika effektiv som kortisonderivat. Eftersom de vanliga behandlingsmetoderna av tarminfektioner ibland är svåra att genomföra, vore kliniska studier inom detta område meningsfulla.

Honung vid tumörer och virussjukdomar
I djurförsök har man även kunnat fastställa en aktivitet mot cancerceller i urinblåsan. Tumörcellerna kunde påverkas positivt, dvs minskade i antal, då en honungslösning sprutades in i själva tumören.
Experiment har dessutom visat att honung är verksamt mot röda hund och herpesvirus. I en aktuell studie av munblåsor (Herpes labialis) och genital herpes visades sig en lokal behandling med honung vara än verksammare än standardbehandlingen med acyklovir.

Slutsatser
Honung är en substans som är mångsidigt användbar. Den är inte bara nyttig i den dagliga kosten - den kan även bidra till människans hälsa.
Ovanstående korta översikt bevisar att även om man tidigare inte skänkt temat honung och hälsa speciellt mycket vetenskaplig uppmärksamhet, så har man de senaste åren genomfört flera undersökningar, delvis även på människor.
Sammanfattningsvis kan man konstatera att honung kan vara till stor hjälp vid behandling av sår, speciellt i svårare situationer. Honung är även med sannolikhet intressant som stöd i strålningsterapin, speciellt som industrin knappast erbjuder liknande alternativ. Även vid hudsjukdomar verkar mixturer innehållande honung vara motiverade. Det är dock önskvärt att man i framtiden genomför ytterligare kliniska studier inom detta område.
Även vid mag- och tarmsjukdomar och beträffande blodfettsvärden synes vidare kliniska studier meningsfulla och viktiga. Man borde också forska vidare i honungens eventuella helande verkan vid tumörer.
Dessutom kan man betrakta honung vid behandling av munblåsor som möjligt alternativ till andra, vanligare behandlingar.
En viktig uppgift för kommande studier blir att fastställa vilken sorts honung som lämpar sig bäst vid varje behandling. Vidare borde medicinska kvalitetskrav fastställas, så att behandlingarna kan genomföras målinriktat och med optimalt resultat.
Det skall dock även sägas att ovanstående fakta inte vill uppmuntra till att på eget bevåg använda honung som alternativ till etablerade behandlingsmetoder utan samråd med läkare. Patienter med mag- och tarminfektioner eller förhöjda blodfettsvärden kan naturligtvis prova på att öka sitt dagliga intag av honung. Dock bör man då vara medveten om de få problem som kan uppträda, såsom botulism (som dock hittills endast drabbat spädbarn) och framför allt allergiska reaktioner.

KARSTEN MUNSTEDT, Universitätsklinikum, KlinikstraBe 32, D-35392 GieBen
Artikel är översatt från tyskan av Mia Mårtensson och utkom i original i tidningen ADIZ (Allgemeine Deutsche Imkerzeitung) Nr 11 - 2005.

Hensikten med behandlingen for de fleste pasienter med kronisk hudsykdom er ikke kurasjon, men bedring i fysisk, emosjonell og sosial funksjonsevne. Studier viser at pasientene ofte gir opp hjemmebehandlingen når følelsesaspektet tar overhånd. Resultatet av å oppleve det å ikke mestre kan være likegyldighet, utbrenthet, og opplevelse av nederlag og tap (3). Vanskeligheter med å gjennomføre egen behandling kan føre til reinnleggelser. Ved Rikshospitalet-Radiumhospitalet var tilnærmet 50 prosent av disse pasientene innlagt både i 2001 og 2002. Forskning viser at økt kunnskap om sykdommen og forskjellige behandlingsalternativer vil redusere usikkerhet og stress, som igjen kan forhindre forverrelse av sykdommen (4, 5). Undervisning er derfor en viktig del av behandlingen til pasienter med psoriasis, og kan føre til at raske reinnleggelser unngås.


Brosjyre på nett
For første gang har sykepleiere på alle landets hudavdelinger samarbeidet om å utarbeide felles informasjon for pasienter med psoriasis. Informasjonsheftet, som etter planen skal være klart i løpet av sommeren, er basert på en pasientundersøkelse hvor pasientene selv fikk spesifisert sine informasjonsbehov.
Det er ikke tidligere gjort en slik undersøkelse blant pasienter med psoriasis, inneliggende i sykehus, i Norge. Informasjonsheftet vil bli tilgjengelig på nettsiden til Faggruppe for Sykepleiere i Dermatologi, slik at alle sykepleiere som jobber med denne pasientgruppen får tilgang til dette. En arbeidsgruppe vil etter planen revidere heftet i forbindelse med det årlige Hudseminaret som arrangeres av Faggruppe for Sykepleiere i Dermatologi. Slik vil informasjonsheftet bli sikret en jevnlig oppdatering.

Mangler kunnskap
På Rikshospitalet-Radiumhospitalets Hudavdeling følger sykepleierne et fastsatt opplæringsprogram til pasienter med psoriasis. Opplæringsprogrammet inneholder informasjon om hvordan pasienten kan behandle seg selv hjemme etter utskrivelse. Opplæringsprogrammet har lite fokus på det å leve med en kronisk sykdom. Ved innleggelse er de fleste pasientene underbehandlet og trenger mye lokalbehandling i form av bad og smøring. Det kan synes som om pasientene behandler seg selv i mindre grad enn forventet. En undersøkelse fra 2004 viste at pasienter med psoriasis hadde størst mangler i sin kunnskap om hva som forårsaket utbruddene, og de visste også lite om hvordan de selv kunne forebygge nye utbrudd (6).
Målet med denne studien var derfor å få innsikt i hva pasientene trenger av støtte, opplæring og informasjon for å kunne utføre behandlingen og mestre sin sykdom i best mulig grad etter utskrivelse. Prosjektet er en kvalitativ studie, hvor intervju ble brukt som metode for innsamling av data. Pasientene ble intervjuet mens de var innlagt for behandling av sin psoriasis på Hudavdelingens sengepost, Rikshospitalet-Radiumhospitalet. Utvalget var begrenset til pasienter med Psoriasis Vulgaris og pasienter med Psoriasis Athropati.


Underbehandling
Alle pasientene uttrykte begeistring i forhold til at et nytt informasjonshefte skulle utarbeides. Pasientene følte de ble tatt «på alvor» når de på denne måten selv fikk bestemme hva heftet skulle inneholde. Flere uttrykte en positiv forventning til det å bli innlagt på Hudavdelingen for å få behandling. I litteraturen kan man derimot lese at pasienter opplever økt livskvalitet hvis de kan opprettholde en så normal livsførsel, og en så normal hverdag som mulig. Disse funnene viser at denne pasientgruppen har så alvorlige utbrudd at de trenger sykehusinnleggelse, og at innleggelse i sykehus oppleves som positivt og avlastende. Som sykepleier kan det være vanskelig å forstå hvorfor pasientene ikke smører og behandler seg i større grad hjemme. I undersøkelsen kom det fram at de fleste pasientene opplevde at de hadde problemer i hverdagen når de fikk sykdomsutbrudd. Fysiske problemer var vanlig. Flere pasienter uttrykte at «alt stresset med behandlingen» førte til at de hadde lyst til å gi opp, og de følte seg hjelpeløse og apatiske. Det var vanskelig å finne motivasjon til å kunne behandle seg selv nok hjemme, og det var lett å bli deprimert. Pasientenes utsagn støttes av forskningslitteraturen hvor det er beskrevet at pasientens følelsesdimensjon har betydning med hensyn til sykdomsutvikling og opplevelse av mestring. Stress i seg selv, kan også være en medvirkende årsak til forverrelse av sykdommen (3, 5, 7).
Flertallet hadde høye forventninger til hvor hudfriske de ville bli i løpet av innleggelsen. Dette stemmer overens med egen klinisk erfaring. Pasientene håper og tror de skal få være på avdelingen til de er nesten symptomfrie. De håper å slippe tidkrevende behandling etter utskrivelse, og forventer at de skal få en hurtig og vedvarende bedring av huden. Mye av dette er nok dessverre i dagens samfunn urealistiske forventninger. Grunnet økonomiske rammebetingelser og kortere innleggelsestid vil pasientene bare kunne være innlagt til en ser at sykdomsutbruddet er på retur. Utskrivelse skjer som regel når man har kommet fram til en behandling som en ser har effekt. Pasientene må videre fortsette denne behandlingen hjemme. Ut fra dette ser man at mange pasienter ikke får sine forventninger oppfylt under en innleggelse. Sykepleieren må derfor legge til rette for at pasienten oppdager egne muligheter i hverdagen, og tror på dem. Dette vil øke pasientens mestringskompetanse, og pasienten vil slik bli bedre rustet til å ivareta egen helse (8).

Vil vite mer
De fleste pasientene i undersøkelsen ønsket mer kunnskap om det å ha en kronisk sykdom, og informasjon til familien om det å leve med psoriasis. Undervisningen kunne fokusert mer på det psykiske ved å ha psoriasis, og flere ønsket å ha en samtale om det å takle å være kronisk syk. Pasientene poengterte at å fokusere på livskvalitet var like viktig som størrelsen på utslettene. Flere ønsket mer kunnskap om hva slags sykdom psoriasis er, hvordan sykdommen utvikler seg, om den er arvelig, og om tilleggslidelser som for eksempel psoriasis artritt. De fleste ønsket mer kunnskap om lokalbehandling, om behandlingsalternativer som finnes og som brukes på de forskjellige hudavdelingene i Norge. Det var et ønske om grundigere informasjon om kremer og salver, både når det gjaldt innhold, virkemåte og bivirkninger. Flere ønsket mer informasjon om systemisk behandling. Pasientene mente at hvis de kunne få muligheten til å tilegne seg mer kunnskap om de forskjellige medikamentene kunne de også føle seg mer delaktige i behandlingen, og slik føle at de kunne være i dialog med legen.

Praktisk bistand
Mange savnet informasjon om muligheten for behandlingsreiser. De fleste pasientene ønsket mer informasjon om hvilke rettigheter de har som kronisk syke. De savnet informasjon om støtteordninger. Det opplevdes som positivt å få snakke med sosionom under innleggelsen, fordi mange hadde opplevd lite kunnskap om sine problemstillinger hjemme på det lokale trygdekontoret. Pasientene ønsket også informasjon om hvilke instanser avdelingen samarbeidet med, som for eksempel sosionomtjenesten, prestetjenesten, og psykosomatisk avdeling.
Pasientene ble spurt om hvilke andre informasjonskilder de hadde. De fleste leste «Psoriatikeren», og så dette som en viktig kilde til informasjon, sammen med informasjon fra sin hudlege, fra internett og fra venner og bekjente. Pasientene ville derfor vite hvor de kunne søke mer informasjon. Det ble påpekt at det i dag er flere som også ønsker å søke informasjon på egenhånd. Pasientene ønsket at Psoriasisforbundets adresse, telefonnummer og internettadresse skulle være tilgjengelig i et informasjonshefte. Flere ønsket å vite hvor en kan komme i kontakt med, og snakke med andre som hadde de samme problemene.
Alternativ behandling ved psoriasis var det usikkerhet om, og pasientene ønsket å vite om dette eventuelt kunne brukes i kombinasjon med konservativ behandling. Det var også spørsmål om kosthold og psoriasis. Det kom frem et ønske om å holde seg oppdatert, og derav et ønske om informasjon om den forskningen som gjøres.

Informasjon om behandling
De fleste ønsket informasjon om hvilke behandlingsmetoder som finnes. Slik informasjon fører til at de kan ta stilling til de behandlingsforslagene som foreslås av legen. Slik kan pasientene selv aktivt delta i valget av behandlingen (6). Informasjon er også en rett pasientene har ifølge Lov om pasientrettigheter (pasientrettighetsloven) kap. 3. Pasientene er på grunn av den teknologiske utviklingen bedre informert enn før og forventer i større grad enn tidligere å få svar på spørsmål (4). Det kom frem et klart ønske om at et informasjonshefte skulle være grundigere, mer omfattende og mer interessant.


Fakta om psoriasis:
*Rikshospitalet-Radiumhospitalets Hudavdeling har 15 sengeplasser, og i løpet av et år innlegges 190-200 pasienter over 18 år med Psoriasis Vulgaris og Psoriasis Artritt (1).
*Rundt 2 prosent av Norges befolkning har psoriasis, og psoriasis er derfor en av de vanligste kroniske hudsykdommene i landet.
*6 prosent av pasientene er også plaget av leddsmerter; psoriasis artritt.
*Det finnes flere typer psoriasis, og sykdommen kjennetegnes ved økt celledeling i huden. Dette fører til desquamasjon (flass) fra hud og hodebunn. Negleforandringer og sårdannelser i intertriginøse områder (hudfolder) kan også oppstå (2).

Fakta om hudsamarbeidet:
Våren 2005 ble det dannet en samarbeidsgruppe av sykepleiere fra landets 5 hudavdelinger. Denne samarbeidsgruppen har nå utarbeidet et nytt og omfattende informasjonshefte, basert på undervisningstemaene som kom fram i en pasientundersøkelse året før.

Litteraturliste:
1. Pettersen E. Rapport omhandlende innleggelser ved Hudavdelingen, Rikshospitalet, i perioden 2001 t.o.m. 2002. Oslo: Rikshospitalet, 2003.

2. Fyrand O. Hudsykdommer- Diagnose, pleie og behandling. Oslo: Universitetsforlaget a/s, 1999.

3. Wahl AK. Å leve med psoriasis - det psykososiale aspekts betydning. Hovedfagsoppgave i sykepleievitenskap, Universitetet i Bergen 1992.

4. Olsen MN, Opdahl L. Pasientundervisning -slik pasienter og sykepleiere ser det, kapittel 2. I B. Johannessen (red). En reise i pasienters og sykepleieres verdener. Oslo: Tano Aschehoug, 1998.

5. Marrs R. Motivation -the key to control. Nurses’ role in treatment of psoriasis. Professional nurse 1991; 7(2):103-104,106,108.

6. Jankowiak B, Krajewska-Kulak E, Van Damme-Ostapowicz K, Wronska I, Lukaszuk C, Niczyporuk W, Baranowska A. The need for health education among patients with psoriasis. Dermatology Nursing 2004;16(5): 439-444.

hvordan man koeber mobic medication

Psykoterapi (eller samtaleterapi) handler grundlæggende om at finde sig selv og være sig selv.

Du kan eksempelvis miste dig selv, hvis du overvældes af sorg, vrede, smerte eller traumatiske oplevelser. Eller du kan miste dig selv i mødet med andre, fx pga. skam, mindreværd eller fordi du falder i gamle roller.

Et terapiforløb kan fx fokusere på:

 • Svære tanker og følelser
 • Relationer og tilknytning
 • Negative mønstre
 • Traumer
 • Livskriser og identitet
 • Livet og vejen

Psykoterapi foregår primært ved en bevidstgørende samtale, og derfor kaldes psykoterapi også for samtaleterapi.

Psykoterapi København

En af de største forhindringer for livsglæde og lykke, er negative følelser og tanker, der kører i ring. Det kan fx dreje sig om din famile, børn, partner, job eller noget helt femte. Måske bekymrer du dig for fremtiden, eller er det fortiden som nager?

Eksempler kunne være sorg, vrede, depression, angst, tvivl, bekymringer, negative selvopfattelser, præstationsangst osv. Et terapiforløb kan fx fokusere på, at du lærer at slippe destruktive tanker og hele negative følelser.

Psykoterapi København

Den trygge tilknytning til din partner, venner og familie, er en af de vigtigste forudsætninger for det gode liv. Derfor skaber det megen smerter, når dine relationer ikke fungerer. Det kan ramme dig på din selvopfattelse, selvværdsfølelse og nogle gange på din identitet.

Måske rammes du af skam, mindreværd, vrede eller andre svære følelser, der forskyder din selvopfattelse. I et terapiforløb for du mulighed for undersøge, hvem du er i relationen til andre – hvordan du holder fast i dig selv.

Har du udfordringer med din partner, så er parterapi måske noget for jer: Parterapi

Psykoterapi København

Dine negative mønstre er de handlinger, tanker og følelser du gentager, mere eller mindre bevidst, selvom du skader dig selv i processen. Mønstrene er en integreret del af din personlighed, og derfor er de til tider svære at få øje på og ændre.

I et terapiforløb får du nyt lys på dine mønstre. Du finder ud af, hvad der ligger under dine mønstre og hvorfor de er svære at ændre. I et forløb får du støtte til at frigøre dig for dine negative mønstre.

Psykoterapi København

Traumer er specielle sår, fordi tiden ikke nødvendigvis heler dem! Dvs. du kan have et traume resten af livet, med mindre du starter et terapiforløb.

Fordi der udvikles en særlig fortrolighed mellem klient og terapeut, kan terapeuten guide, følge og støtte dig i mødet med fortidens spøgelse og starte helingsprocessen.

Psykoterapi København

De fleste oplever på et tidspunt en krise, som sætter spørgsmål ved ens identitet. Den bedst kendte krise er nok midtvejskrisen, som mange mærker. Men livskriser kan opstå på mange måder, fx pga. sygdom, ændringer i arbejdsmæssige eller familiemæssige forhold.

Livskriser kan være voldomme, ubehaglige og deprimerende. Psykoterapi hjælper dig med at rumme din nye situation og sige farvel til dét, du skal slippe.

Psykoterapi København

Alle har brug for at betro sig til et forstående menneske, men ikke alle har muligheden! En terapeut kan følge dig på din vej, så bliver set, hørt og forstået af en fortrolig.

Terapi handler altså ikke kun om at løse bestemte problem. En terapisession kan være dit frirum, hvor du har lov til at tale om lige præcis det, som rører sig i dig, uden at du skal leve op til andres forventninger.

Välkommen till SjöströmSvebeck AB och vår mottagning på Bastugatan i Stockholm. Vi arbetar med psykoterapi, handledning och konsultationer samt med ledarskap och organisationsutveckling.

Vi arbetar även med parutveckling ur ett hälsoperspektiv genom tjänsten Parliv.nu.

SjöströmSvebeck AB erbjuder psykodynamisk och systemisk psykoterapi.

 • Individualterapi
 • Parterapi
 • Familjeterapi
 • Affektfokuserad korttidsterapi

SjöströmSvebeck AB erbjuder handledning och konsultationer

 • Handledning av arbetsgrupper inom offentlig och privat verksamhet.
 • Handledning av studerande i psykoterapi
 • Olika former av konsulterande samtal

*SjöströmSvebeck AB erbjuder hälsofrämjande förändringsprocesser för ledare, team och organisationer. Vi arbetar utifrån systemiskt tänkande och med reflekterande och styrkebaserade metoder. Med omfattande praktisk erfarenhet och teoretisk kunskap erbjuder vi en effektiv och vital syn på förändring.

Vi vill ge de bästa förutsättningar för dig som ledare och för din organisation att utvecklas och bli ledande inom ditt verksamhetsområde.*

hvordan man køber zovirax