generisk ampicillin vs amoxicillin

hvordan man koeber ampicillin vs amoxicillin

FORSKNING Efter obduktion av flera hundra personer råder forskare att äta fisk för att skydda hjärnan.

FORSKNING När befolkningen blir allt äldre har fall av åldersrelaterad demens förväntats öka. Men nu visar forskning tvärtom.

FORSKNING Redan 20 år innan symtom för Alzheimer sjukdom träder fram kan man se förändringar i hjärnan och en särskild celltyp spelar en betydande roll.

NYHET Hjärnans minneskapacitet visar sig vara 10 gånger större än vi tidigare trott.

FORSKNING Ett nervgift som finns i Östersjön och i våra livsmedel har kopplats till Alzheimer.

FORSKNING Genom att attackera hjärnans immunceller har forskare i England gjort framsteg vid behandling av Alzheimer.

FORSKNING Forskning visar nu att vi kan försena utvecklingen av demens med flera år genom relativt enkla åtgärden med kosten, träningen och minnesövningar.

FORSKNING Ett impantat i hjärnan kan skydda Alzheimerpatienters nervceller från att brytas ned. Det visar ny forskning som fått lovande resultat i en mindre studie.

FORSKNING En tredjedel av alla fall av Alzheimers i världen skulle kunna förebyggas genom att minska de största riskerna för sjukdomen.

FORSKNING Grönt te kan komma att behandla demens. Detta hoppas nu forskare som i sin studie har sett att grönt te påverkar hjärnans förmåga.

FORSKNING Personer med Alzheimers kan vara glada eller ledsna lång tid efter en händelse utan att de behöver komma ihåg varför.

FORSKNING Ett lukttest kan i framtiden upptäcka Alzheimers. Detta visar ny forskning som presenterades på den internationella Alzheimersorganisationens kongress.

FORSKNING En ny studie visar att koffein får vårt minne att bli bättre. Effekten håller i sig i 24 timmar.

Under 2016 kommer en patientstudie att genomföras vid Brännskadecentrum, Akademiska sjukhuset, som undersöker ett sätt att beräkna en brännskadas allvarlighetsgrad.

Vaccinering mot ett vanligt förkylningsvirus skyddar möss mot typ 1 diabetes. Det visar en ny studie från Karolinska institutet och utveckling av vaccin för människor är redan igång.

Forskare är nu närmare svaret på frågan varför psoriasis kommer tillbaka efter behandling med krämer som ser ut att effektivt läka hudutslag.

Vid fettlever som inte är orsakad av alkohol, lagras överflödigt fett i leverceller, ett tillstånd som kan leda till både skrumplever och levercancer. Ny forskning visar att rätt behandling kan återställa leverns funktion.

Ny studie vid Örebro universitet ska undersöka om fettsyran smörsyra kan behandla tarminflammationen IBS.

En ny svensk studie visar att patienter som lider av typ 2-diabetes och har dålig koll på sitt blodsocker löper 50 procent större risk att drabbas av demens.

Professor dr. med. Ole Fyrand intervjuet av Gudrun Vinsrygg

Det finnes mange vanlige hudplager, og ulike hudtyper som tørr hud, fet hud og blandingshud med tendens til å utvikle ulike lidelser. Hver alder har også sine typiske hudproblemer.

– Søk lege hvis du har et hudproblem, det finnes hjelp å få, sier Ole Fyrand, overlege ved Hudavdelingen, Rikshospitalet.

I vårt land er tørr hud som sprekker, flasser og klør en av de vanligste hudlidelsene. Årsaken kan være ”feil” i huden med for få talgkjertler slik at huden ikke får nok smøring, eller svette som blir liggende i huden og forårsake kløe. I tillegg fungerer gjerne hudens eget forsvarsapparat mot mikroorganismer dårlig, slik at huden lettere utvikler infeksjoner. Betennelsesforandringene ødelegger huden ytterligere slik at den tørker ut med sår og sprekker, og i perioder utvikles lettere utslett og eksem (håndeksem, kontakteksem). De som har slik hud har ofte økt tendens til atopiske sykdommer, først og fremst atopisk eksem, men også astma og allergi. Lidelsen er delvis arvelig, og i noen tilfeller begynner den med forbigående matvareintoleranse som kan gi kolikk.

Atopisk eksem er et rødt, nuppete og kløende utslett, og det er flest barn som får det (ca. 15 %), men mange voksne er også plaget. Hos spedbarn viser eksemet seg oftest på kinnene, i hodebunnen, på bøyesiden av armer og ben samt på overkroppen. Småbarn får gjerne utslett på halsen, i knehasene, albuebøyen, på anklene og håndleddene. Voksne får oftest håndeksem; huden blir rød, klør, det kan komme små kløende nupper og væskende blemmer, senere også skorpedannelse, hudfortykninger og skjelling. Utslettet forverres ofte ved stress og kulde, men i mange tilfeller er det uavhengig av ytre faktorer.

Fordi eksem ofte begynner med matvareintoleranse i spedbarnsalderen, er det viktig at mødre ammer sine barn slik at de ikke utsettes for kumelk før immunforsvaret deres er modent ved 9 måneders-alder. Renslighet for å unngå hudinfeksjoner er viktig. Røyking i hjemmet, heldekkende matter, husdyr, ullplagg direkte på huden og bading i klorvann bør unngås. Oljebad er fint for tørr hud, badeoljer fås kjøpt på apotek. Bruk en god fuktighetskrem og gi den tid til å trekke godt inn i huden. I perioder med eksem er det nødvendig å bruke kortisonholdige hudkremer for å dempe den irriterte huden slik at den ikke blir oppklort og infisert med bakterier. Kortisonkremer finnes i fire styrkegrader der gruppe 1 (hydrokortison) er de svakeste og fås uten resept.

- I motsetning til hva vi lærte om bruken av slike kortisonmidler, vet vi nå at regelmessig bruk over lengre tid er uskadelig dersom hyppigheten og styrkegraden reduseres gradvis ved bedring, sier Ole Fyrand. – Han presiserer at det er viktig å ikke slutte behandlingen for tidlig. - Brukt på riktig måte virker kortisonmidler helt supert, be en god hudlege lage et skreddersydd opplegg, og følge opp, sier han.

Fet hud har også sine plager, og her er kviser og rosacea ikke uvanlig. Det siste forekommer som regel hos middelaldrende og eldre og er hudforandringer som minner litt om kviser; ansiktshuden blir rød med knuter og pustler. Er du plaget, så søk lege. Det finnes gode legemidler som hjelper.

For mye sol kan gi solforbrenning med rød og hoven hud og væskefylte blemmer. Langvarig soling har en opphopende virkning, og skader i huden kan utvikle seg etter mange år med økt rynketendens og forstadier til hudkreft. Vanlig hudkreft kommer av soling gjennom et langt liv. Symptomene er sår, som ikke gror - særlig i ansiktet,. Gjentatte solforbrenninger, særlig hos barn før de er 18 år gamle, øker risikoen for maligne melanomer (føflekkreft) senere i livet, den farligste formen for hudkreft. Her er symptomene en ny føflekk, eller en gammel som begynner å vokse. Ofte kan bare en hudprøve avgjøre om sår som ikke gror, eller om en føflekk, inneholder kreftceller. Solskader forebygges best ved at man soler seg med forsiktighet, bruker høy solfaktor og beskytter seg med hatt og klær. Er solforbrenningen et faktum, kan plagene lindres med saft fra Aloe Vera-planten eller med kortisonsalver. Bruk aldri parfyme når du soler deg, parfyme sammen med sol kan gi varige hudforandringer - f.eks. brune flekker. Noen legemidler kan gjøre huden mer lysømfintlig slik at man lettere får solskader. Som oftest forsvinner forandringene raskt, men er hud eller øyne svært skadet, kan de bli kroniske. Bruker du medisiner om sommeren, er det lurt å spørre legen som skriver dem ut eller på apoteket om de midlene du får kan ha slik bivirkning.

Vorter er små, godartede hudsvulster som skyldes smittsomme virus. De kan være skjemmende, men i de fleste tilfeller er de uskyldige og gjør ikke vondt, med mindre de sitter på steder utsatt for trykk. Barn har mer vorter enn voksne fordi de enda ikke har opparbeidet motstandskraft mot viruset.

Alminnelige vorter kommer vanligst på hendene.

ingen recept augmentin vs amoxicillin

 • Invers psoriasis
 • Plaque psoriasis
 • Guttat psoriasis
 • Psoriasis i hårbunden
 • Pustuløs psoriasis
 • Neglepsoriasis
 • Psoriasisgigt

Du kan læse meget mere om hver undertype længere nede i artiklen.

Man kender endnu ikke årsagen til psoriasis, der er dog efter mange års studier fastsat hvilke faktorer der kan være med til at fremprovokere psoriasis. Psoriasis er en ikke smittende sygdom, det ses dog hyppigt at personer med specielle vævstyper har større chance for udviklingen af sygdommen. Vævstyperne der er i den større risiko gruppe er: HLA CW6, HLA DR7, HLA B13, HLA B17, HLA DR7 og HLA B16.

Her kommer faktorerne ind som kan være med til at fremprovokerer psoriasis:

 • Infektion
 • Medicin
 • Psykisk stress
 • Skader på huden
 • Klima
 • Rygning
 • Alkohol
 • Euforiserende stoffer
 • Overvægt
 • Kost

Du kan læse nærmere om disse faktorer og hvilke betydning de har samt hvad du kan gøre hvis du har psoriasis. Alt dette kan du finde under Psoriasis kost.

Som tidligere skrevet kan psoriasis have flere forskellige faktorer, især hvis man dykker ned til undertyperne af sygdommen. Det kan være ret svært at bedømme symptomerne da mange af disse kan ligne andre almindelige sygdomme. Hvis du er i tvivl, så tag kontakt til din læge, da med sikkerhed kan give dig et kvalificeret svar eller sende dig til en specialist. Det værste du kan gøre er at lade som ingen ting og håbe på det bedste. Psoriasis har det med at vokse sig større og udvikle sig til mere alvorlige psoriasis typer hvis intet bliver gjort. Sørg for at følge læges råd for at dæmpe udbruddene og pas på dig selv.

Som tidligere nævnt, findes der flere forskellige undergrupper og former af psoriasis som alle reagere og opfører sig forskelligt.

Hvad er plaque psoriasis?
Plaque psoriasis er den mest udbredte form for psoriasis. Ca. 80% af alle der lider af psoriasis, har denne form for lidelsen. Plaque kan forekomme alle steder på kroppen.

Hvilke kendetegn er der ved plaque psoriasis?
Ved plaque psoriasis er det typisk at se hævede og afgrænsede røde områder, dækket af skinnende skæl. Typisk for denne form af psoriasis er at den oftest starter som guttate psoriasis (dråbeformet), går over i nummulate psoriasis (møntformede) og flyder så sammen til plaque formen.

Denne form af psoriasis har 2 slags skæl. Det øverste skæl sidder løst og kan derfor nemt fjernes, hvorimod de nederste skæl sidder godt fast i huden. Undgå at skabe disse da huden hurtigt kan komme til at bløde. Bliver de øverste skæl ikke fjernet, vil de efter noget tid selv falde af.

Plaque psoriasis kan forekomme overalt på kroppen, den findes dog hyppigst på ryggen, hårbunden, knæ og albuer.

Hvordan behandler man plaque psoriasis?
Binyrebarkhormon samt D-vitamin bliver brugt ved lokalbehandling. Er der tale om udbredt psoriasis tager man ultraviolet lys i brug (bredspektret UVB). I vise tilfælde er dette dog ikke nok, derfor anvender man systematisk behandling. Ved svære tilfælde, bliver man tilbudt biologisk behandling.

Hvad er guttat psoriasis?
Guttat psoriasis er en form for psoriasis, hvor man får et stort udbrud med mange små dråbeformede pletter. Disse dråbeformede pletter er typisk 2-5 millimeter i diamenter og dækket af et fint lag skæl. Som regel kommer dette udbrud af dråbeformede pletter på torsoen (ryg og mave/bryst partiet), det kan dog være tilfælde hvor udbruddet vil kunne ses i hårbunden.

Hvem får guttat psoriasis?
Børn og unge har deres første udbrud tit i dråbeformet psoriasis. Denne form for psoriasis bliver ofte udløst af en eller flere infektioner. Typisk kommer udbruddet af halsbetændelse med streptokokker, der kan dog være andre udløsende faktorer der spiller ind.

Hvordan behandler man guttat psoriasis?
Guttat psoriasis kan udvikle sig til nummulat psoriasis, der kan identificeres ved lidt større, møntformede pletter. Der er gode muligheder for behandling uanset om det er guttat eller nummulat psoriasis der er i udbrud. I nogle tilfælde kan udslettet forsvinde helt af sig selv og man derved ikke skal gøre mere ved det.
Denne form for psoriasis kan behandles med creme eller salve. Der bliver dog ofte anvendt en behandling med ultraviolet lys. Denne behandling kan kombineres med lokalbehandling i form af binyrebark hormon.

Hvad er invers psoriasis?
Ivers psoriasis er en form for psoriasis der sidder i hudfolderne. Dette er typisk for armhulerne, under og mellem brysterne, mellem ballerne og i skridtet.

Hvilke kendetegn er der ved invers psoriasis?
Invers psoriasis er en lidt anderledes form psoriasis, dette kan tydeligt ses på de på rørte områder. Her vil man typisk se at huden er glat, hævet og rød dog er der ingen skæl at finde. Disse røde plamager er meget følsomme for gnavende tøj og findes hyppigst hos overvægtige mennesker. Normalvægtige er dog ikke ude for fare, da de også kan få invers psoriasis.

Hvordan behandler man invers psoriasis?
Lider man af invers psoriasis og på samme tid er overvægtig, så er det en god ide at tabe sig. Problemet med denne lidelse og overvægt gør at man risikerer at få infektioner i hudfolderne som kunne være en af de mange former for svamp eller bakterier.

Invers psoriasis kan behandles med binyrebarkhormon samt D-vitamin, disse kan være med til at sætte udbruddene i ro ved regelmæssig brug. Behandlingen skal dog ske med yderst forsigtighed, da huden i områderne er ekseptionel følsom og er udsat for bivirkninger som hudirritation.

Hvad er neglepsoriasis?
Neglepsoriasis befinder sig i samt omring neglen.

Det viser sig at ca. halvdelen af alle med psoriasis, har mere eller mindre negleforandringer hvor det faktisk kan være de eneste symptomer på sygdommen. Neglepsoriasis kan til forvekslings ligne neglesvamp. Er du selv i tvivl, tag et snak med din personlige læge som derfra kan tage den korrekte beslutning/diagnose.

Hvilke kendetegn er der ved neglepsoriasis?
Et let tilfælde af neglepsoriasis, vil der på neglene ses små fordybninger. Middel tilfælde af neglepsoriasis vil neglene misfarves og med tiden også løsnes. I svær tilfælde vil neglen blive helt ødelagt. Som tidligere nævn, kan denne lidelse til forveksling ligne svær angreb af neglesvamp, derfor vil midler mod svamp ikke virke. Det er derfor vigtig at få stille den korrekte diagnose.

Hvordan behandler man neglepsoriasis?
Der er flere forskellige metoder at tage i brug når der er tale om behandling af neglepsoriasis. Ved brug af binyrebarkhormon kan denne form af psoriasis behandles lokalt, enten ved at smøre det på eller ved injektion. Ultraviolet lys (PUVA behandling) kan også bruges. Bedst mulig behandling mod neglepsoriasis er typisk ved anvendelse af systematisk behandling. Dette kan gøres ved brug af tabletter eller en injektion med biologiske lægemidler.

Hvad er psoriasis i hårbunden?
Hårbundspsoriasis ses ofte som skællende røde knopper eller plamager, hvorved der også kan bemærkes løs skældannelse. Disse plamager kan sidde overalt i hårbunden, dog er det mest koncentreret på grænsen til det omgivende hud, så som: nakken og ved ørerne.

Hvilke symptomer er der ved hårbundspsoriasis?
Er man ramt af psoriasis i hårbunden, vil man ofte være generet af kløe, det utrolig sjældent at man bemærker noget form for hårtab. Ved svær psoriasis i hårbunden vil der være tilfælde af hårtab. Det skal dog hurtigt nævnes at håret vender tilbage igen, efter en vellykket behandling.
Hårbundspsoriasis kan forveksles med almindelig dannelse i hårbunden, det er dog absolut ikke det samme og midler mod skæl vil på ingen måder virke. Forskellen på almindelig skal og skæl fra psoriasis vil have røde plamager i hovedbunden. Er du i tvivl, sø råd hos din personlige læge.

Hvordan stiller man diagnosen “hårbundspsoriasis”?
Som regel har patienterne ofte psoriasis andre steder på kroppen, det er derfor normalt meget let at stille diagnosen om hårbundspsoriasis.

Hvordan behandler man hårbundspsoriasis?
Ved hårbundspsoriasis kan man med gode resultater anvende gel, creme eller shampoo der indeholder steroider og/eller D-vitamin. Lad midlet sidde i håret natten over og vask det så grundigt den følgende morgen. Denne behandling er velegnet til både moderate og svære udbrud i hårbunden.
For dem der ikke ønsker at have behandlingsmidlet siddende natten over, er der den mulighed at anvende en steroidholdig shampoo, som allerede efter 15 min brug kan vaskes ud af håret.

Hvad er pustuløs psoriasis?
Pustuløs psoriasis er en selvstændig sygdom der hyppigere forekommer hos patienter med psoriasis. Der findes derfor mange patienter med pustulose uden at have nogle former for psoriasis. Er du i tvivl, kontakt din læge som kan stille den korrekte diagnose.

Pustuløs kan karakteriseres som udslæt med pus. Pus er ansamling af hvide blodlegemer, der kan ses som hvidgullige punkter i huden.

Hvilke symptomer er der ved pustuløs psoriasis?
Pustuløs psoriasis ses som rødme, skældannelse, gule punkter og fortykkelse af huden. De gule punkter indeholder ansamling af hvide blodlegemer, disse kan se slemme ud, der er dog ikke tale om infektion. Derfor er der ingen smittefare, ej heller vil antibiotiske præparater hjælpe ved dette tilfælde. De små blære er ofte ømme og meget generende for patienten.

Pustulosen ses oftest i begrænsede områder omkring håndflader og fodsåler. I sjældne tilfælde kan disse dække resten af kroppen. Da disse blære er meget generende for patienten, vil det være vanskeligt at passe et almindeligt arbejde. Den mest hyppige form for pustulose bliver ofte forbundet med feber samt dårlig almentilstand. Opstår dette, vil patienten ofte blive indlagt op til flere uger indtil symptomerne daler.

Hvad er årsagen til pustuløs psoriasis?
Det er vigtigt at huske at fleste pustulose patienter ikke har almindelig psoriasis. Denne form for lidelse har ofte et tilbagevendende forløb. Kvinder med stort tobaksforbrug er især udsat for denne sygdom. Lidelsen ses også hos patienter med stofskiftesygdom eller som er følsomme over for gluten i kosten. Er der mistanke om pustulose, kontakt din læge og få en kvalificeret diagnose, da en psoriasis behandling ofte vil have en utilfredsstillende effekt på lidelsen.

Hvordan behandler man pustuløs psoriasis?
Det er ikke så simpelt at behandle pustuløs psoriasis. Ved blære/pustulose i håndflader og fodsåler prøves der altid med de sædvanlige cremer og salver, disse indeholder steroid med eller uden D-vitamin. Trin 2 i behandlingen vil være tabletbehandling med Neotigason. Yngre kvinder bliver dog ikke tilbudt denne behandling, på bagrund af risikoen for eventuelle fosterskader. I sværeste tilfælde bliver man tilbudt biologiske lægemidler.

hvor jeg koeber augmentin vs amoxicillin

Bild och förklaring på Engelska.

Orsakas av nageltrång. Du kan läsa mer här om nageltrång behandling.

Naglar som växer jättefort

Det kan vara så att du är gravid. Graviditetshormonerna gör så att både hår och naglar växer fortare. Gör ett graviditetstest för att vara på den säkra sidan om du ännu inte vet.

Terrys naglar

I detta tillstånd har toppen av alla naglarna ett mörkt band. Det kan handla om ålder men det kan också vara ett tecken på leverproblem, hjärtproblem eller diabetes.

Bild och förklaring på Engelska.


bildkälla: Suat Eman/ FreeDigitalPhotos.net

Här är ett bra bildspel på mayoclinic över olika nagelproblem.

Här är en liten artikel på expressen om sambandet mellan naglar och hälsa.

Utseendet på naglarna är bara en indikation på din hälsa och det kan ligga många faktorer bakom dina naglars utseende. Har du några av dessa nagelsjukdomar så bör du visa upp problemet för en läkare för säker diagnostisering.

Lär dig mer om flatlöss, dess symptom och hur man behandlar för att slippa åkomman

Vad är flatlöss?
Flatlusen ( Phthitus pubis ) är mindre än huvudlusen, 1–2 mm lång, och har mer avrundad kropp. Den ser ut som en liten krabba. Flatlusens kraftiga bakben har stora gripklor. Dessa klor är för vida för att få grepp om vanliga hårstrån, men passar utmärkt för att gripa tag i de grövre hårstråna i könsbehåring och armhålor. Flatlusen kan också förekomma i ögonfransar, ögonbryn, armhålan och i skägg. Flatlusens livscykel är ungefär 25 dagar. Äggen kläcks efter en vecka. Honan lägger omkring 25 ägg under sin levnadstid. Äggen fästs på hårstråna intill huden.

Denna hudparasit livnäras på människoblod och trivs bäst på fuktiga och varma hudytor. Utan närhet till blod dör flatlöss inom 24 timmar. Klåda är det vanligaste symptom på att man blivit drabbad av flatlöss. Den intensiva klådan är följden av att flatlusen suger blod. Det är inte farligt att bli drabbad av flatlöss dock förekommer det intensiv klåda och hög risk för smitta. Intensiv klåda på de irriterade hudområden kan leda till sår som blir infekterat.

Spridning av flatlöss
Det finns inga officiella siffror på hur många som drabbas av flatlöss varje år i Sverige dock är det en sjukdom som har visat en ökande trend de senaste åren. Att bli smittad av flatlöss förknippas oftast med dålig hygien, vilket inte stämmer. Alla kan drabbas av flatlöss och smitta är inte styrt av personens hygien. Det finns inga sätt att förebygga en infektion. Flatlöss är även associerat med promiskuöst levande vilket gör det svårt att prata öppet om. Det är viktigt att meddela alla eventuellt drabbade personer för att minimera spridningen av flatlöss.

Flatlöss sprids främst genom nära kroppskontakt, som samlag. Flatlöss kan även bli överfört genom sängkläder och handdukar samt solarium som är dåligt rengjorda. De områden som blir angripna i första hand är könshår, armhår, skägg och brösthår. I de fall då barn blir drabbade av flatlöss förekommer lössen i ögonbryn och ögonfransar. Hos vuxna är det sällsynt att ögonbryn och ögonfransar blir infekterade. I de fall då vuxna får infektion på dessa områden är det i regel ett resultat av oralsex.

Ifall flatlöss hittas i ögonbryn eller ögonfransar ska man kontakta läkare innan en behandling påbörjas för att säkerställa rätt tillvägagångssätt. Detsamma gäller ifall man är gravid och behöver behandlas mot flatlöss.

Efter att en diagnos fastställts är det viktigt att tvätta sängkläder, handdukar och kläder helst i 60 grader. Genom att göra detta minimeras spridningsrisken. Textilier och föremål som är svåra att tvätta kan istället förvaras förslutna i en månad för att säkerställa att alla flatlöss dött.

Har jag flatlöss?
Ifall du misstänker att du blivit drabbad av flatlöss kan du själv genomföra en undersökning genom att leta efter ägg eller flatlöss där klåda inträffat. Då flatlusen enbart är omkring 2 mm lång kan man med hjälp av en mikroskop lättare hitta ägg eller flatlöss för att säkerställa en diagnos. För att hitta ägg ska man främst leta på hårstrånas nedre del. Man kan även få en fastställd diagnos efter ett besök hos barnmorska eller läkare.

Det finns receptfri emulsion (Tenutex ® ) hos apoteken som används mot flatlöss. Det är viktigt att noga följa bruksanvisning och behandla alla drabbade samtidigt för att minimera risken för återsmitta. Det är vanligt förekommande att klådan sitter kvar ett tag efter behandling som beror på överkänslighetsreaktionen mot flatlöss. Klådan kan dämpas genom att smörja hudområdet med en hydrokortisonkräm. Ifall klåda kvarstår tre veckor efter behandlig ska man undersökas igen för flatlöss.

Man brukar säga att naglarna är fönstret till din kropps hälsa. Om utseendet på naglarna förändras i form eller färg så kan det betyda att du har en obalans eller sjukdom i kroppen. Här kan du se bilder och läsa om de viktigaste sjukdomarna att ha koll på.

Få dock inte panik om din nagel inte ser ut som vanligt. Oftast handlar det om naturliga orsaker som kan vara tillfälliga. Kyla kan till exempel ge blåaktiga naglar men det försvinner när du blir varmare.

Här är några exempel på nagelproblem som kan behövas visas upp för läkare för diagnostisering.

 • Skada eller infektion
 • Hypotyreos
 • Psoriasis
 • Bieffekter av mediciner

Det finns gula missfärgningar på naglarna. Naglarna växer saktare och blir tjockare. Ibland kan de även sitta löst eller trilla av.

Detta kan bland annat orsakas av svullnad på händerna eller problem med andningen. Det kan även orsakar av nagellack, nagelsvamp och rökning. Läs mer här om gula naglar.

Det finns många små gropar i naglen.

Detta kan bland annat orsakas av att du håller på att få eller redan har psoriasis. Det kan vara ett tecken på kronisk dermatit på fingrarna.

Bild och förklaring på Engelska.

Naglarna böjer sig mot fingertopparna som vanligtvis då är svullna. Detta kan vara orsakat av låg halt av syre i blodet och kan indikera en lungsjukdom.

lav pris lincocin side