billig sinequan dosage

sinequan for billigflug

Utover kortisonbaserte kremer og salver brukes også preparater som inneholder vitamin D. Disse bruker litt lengre tid på å begynne å virke sammenlignet med kortisonholdige legemidler, men gir en mer langvarig effekt. Det finnes også legemidler som inneholder både vitamin D og kortison.

Det finns flera olika sorters psoriasis som ger olika symptom

Olika former av psoriasis
Psoriasis är en sjukdom som kan vara svårbehandlad beroende på vilken form av sjukdomen man lider av. Symptomen är mycket individuellt utpräglade hos drabbade patienter då de utlösande faktorerna kan variera kraftigt.

Plackpsoriasis är den vanligaste formen av psoriasis och känneteckens av det fläckiga fjällande utseendet den har. 80 % av alla individer drabbade av psoriasis lider av denna form av sjukdomen. Plackpsoriasis har en rund form på tre till 10 cm i storlek och förekommer i regel på armbågar, knän och nedre delen av ryggen. Lindrig klåda kan förekomma då utslagen är nya. Den här typen av psoriasis sätter sig gärna i befintliga sår eller ärr. Plackpsoriasis brukar i regel ha en symmetrisk uppbyggnad där motsvarande fläck hittas på båda sidorna av kroppen. Denna tendens ses vanligtvis på knän och armbågar. Ett tecken på att man lider av plackpsoriasis är att utslagen kliar eller ger ifrån sig en brännande känsla. Utslagen börjar som små röda prickar som växer sig större till fjällande och röda förtjockade hudfläckar.

Guttat psoriasis ser ut som droppformade utslag som plötsligt dyker upp över hela kroppen. De är 2-5 mm stora och börjar i regel först visa sig på armar och ben. Denna droppformade psoriasis kommer vanligtvis redan i tidig ålder eller under puberteten då individer får en halsinfektion med streptokocker (halsfluss). Guttat psoriasis är den näst vanligaste formen och drabbar ungefär 10 % av alla som lider av psoriasis. Hos många kan besvären försvinna helt efter några månader för att i ett senare skede i livet dyka upp som plackpsoriasis. I regel bryter guttat psoriasis ut några dagar efter att man fått en streptokockinfektion. Men även andra infektioner kan vara bidragande faktorer till att denna form av psoriasis bryter ut.

Invers psoriasis är en form där man drabbas av röda välavgränsade hudförändringar som är glansiga och släta. Fjällning vid invers psoriasis är ovanligt precis som själva formen av sjukdomen. Invers psoriasis förekommer i hudveck och är vanligt att man får i ljumskarna, armhålor, navel, könsorgan, under brösten och mellan skinkorna. Huden där invers psoriasis framkommer är mycket känslig och blir lätt irriterad, till exempel vid svettning eller vid friktionsnötning. Överviktiga individer tenderar att drabbas av invers psoriasis och lider då även av en annan form av psoriasis.

Hårbottenpsoriasis är en typ av psoriasis som kan uppträda i samband med andra typer av psoriasis, vanligtvis plackpsoriasis eller guttat psoriasis. 50 % av alla individer som lider av en form av psoriasis har även hårbottenpsoriasis. Man hittar denna form av psoriasis i nacken, vid öronen eller i närheten av hårgränsen i pannan. Hos vissa kan hårbottenpsoriasis uppträda som svagt röda fläckar medan andra har kliande, förtjockande områden med mjällbildning. Ibland kan det vara svårt att särskilja psoriasis från mjälleksem. Denna form av psoriasis ger i regel ifrån sig mer klåda än de andra formerna av sjukdomen.

Nagelpsoriasis visas hos ungefär 25-50 % av de individer drabbade av psoriasis. Hos vissa framträder det som enkla punktformade fördjupningar (fingerborgsprickar) och hos andra är det mörka missfärgningar eller förtjockning av nageln. Man kan jämföra nagelpsoriasis med en kraftig nagelsvampsinfektion.

Pustulös psoriasis är en svårare form av psoriasis. Denna kan vara lokal eller generell och drabbar runt 5 % av alla psoriasispatienter. Vanligtvis uppkommer denna form av psoriasis enbart hos vuxna och känneteckens genom blåsor som är gulaktiga och fyllda med var. Den lokala formen av pustulös psoriasis placerar sig på bestämda områden på kroppen som tår, handflator, fotsulor och fingrar och gör de drabbade hudområdet svullet, rött och med blåsor.

Den vanligaste form av pustulös psoriasis är Pustulosis palmoplantaris (PPP) som drabbar i regel uteslutande kvinnor. Denna form a v sjukdomen drabbar nästan enbart rökare, 95% av alla med PPP, och hittas oftast på handflator och/eller fotsulor. PPP gör huden röd, öm, svullen och med var bildande blåsor. Blåsorna kan hos vissa vara smärtsamma och påverka förmågan att använda händer på ett normalt sätt eller gå på fotsulorna. I första skedet är blåsorna runt 1-10 mm stora och gulfärgade men ändrar sedan utseende till en brunfärgad yta där de efter 1-2 veckor fjällar av.

Pustulös psoriasis som är generell är en allvarlig form av psoriasis som är sällsynt. När man drabbas av denna form av psoriasis bildas det blåsor som sitter tätt inpå varandra och gör huden röd och öm. Individen blir påverkad genom feber, trötthet och utmattning, muskelsvaghet och minskad aptit. Det är även vanligt att patienten känner sig frusen och får hög puls. Individer som blir drabbade av pustulös psoriasis som är generell är tvungna att bli inlagda på sjukhus, främst äldre individer, då tillståndet kan vara livshotande. Infektioner, medicin eller brännskador från solen är faktorer som kan utlösa pustulös psoriasis.

Erytrodermisk psoriasis är den sällsyntaste form av psoriasis där enbart 1 % av alla psoriasispatienter är drabbade. Den kliar mycket och är smärtsam till skillnad från de andra psoriasisformerna. Huden blir mycket röd, vätskefylld, svullen och fjällar kraftigt. Symptomen kan liknas vid en brännskada. Erytrodermisk psoriasis kan orsakas av en utlösande faktor som infektion, alkoholism, en del mediciner, psykisk stress, och avbruten psoriasisbehandling. Då man drabbas av erytrodermisk psoriasis påverkas hudens förmåga att bygga upp en barriär mot vätske- och värmeförluster. Dessutom är hudbarriären mot bakterier förstörd eller kraftigt påverkad. Dessa faktorer gör denna form av psoriasis livshotande och patienter blir därför inlagda på sjukhus efter diagnos. Under denna tid får individer vätsketillförsel och i vissa fall regleras deras kroppstemperatur.

Det finns ingen behandling som kan bota psoriasis och psoriasisartrit men med rätt behandling kan de flesta leva ett bra liv. Oavsett om man har lindriga eller svåra besvär är kunskap om sjukdomen oftast nyckeln till bättre livskvalité.

Behandling av psoriasis innebär först och främst att behandlingen ska anpassas efter dig och dina besvär och behov

Den som lever med en kronisk sjukdom lär känna sin kropp och sin sjukdom och vet ofta vad han eller hon mår bäst av. Det finns en rad olika behandlingsmetoder att välja mellan beroende på vilken form av psoriasis man har, hur utbredd den är och vilken svårighetsgrad sjukdomen innebär.

Behandling av psoriasis. Behandlingstrappan för psoriasis.

Behandlingsmetoderna består vanligen av utvärtes behandling (krämer, salvor), ljusbehandling och invärtes behandling (tabletter, injektioner och infusion).

Individanpassning – behandlingen bör alltid anpassas efter dina besvär

Den som lever med en kronisk sjukdom som psoriasis lär känna sin kropp och sin sjukdom och vet ofta bäst vad han eller hon mår bäst av. Psoriasis finns i olika former och kan variera mycket i intensitet och utbredning mellan olika individer. Därför är det viktigt att hitta behandlingsmetoder som passar den enskilda individen bäst.

Den grundläggande behandlingen, och kanske den allra viktigaste, är att använda mjukgörande och avfjällande salvor, lotioner och krämer. Om behandlingen senare behöver utökas med kraftfullare och receptbelagda läkemedel får dessa bäst effekt om huden är maximalt fri från fjäll.

Om utvärtes behandling inte är tillräcklig följs den ofta av ljusbehandling. Vid mer svårbehandlad psoriasis används invärtes behandling. Man kan växla mellan olika behandlingsmetoder för att uppnå bästa effekt och minimera eventuella biverkningar.

Oavsett vilken form av psoriasis man har är det viktigt att ha kunskap om sin sjukdom. Ju mer information man har desto större är möjligheten att föra en bra dialog med sin läkare och därmed få adekvat behandling.

Klimatvård är en effektiv rehabiliteringsform om man har psoriasis, det innebär att man vistas i ett varmt och soligt klimat under minst tre veckor.

Speciellt om ljuskänslig psoriasis

Mellan 5 – 10 procent av alla som har psoriasis har en så kallad ljuskänslig psoriasis. Detta innebär att deras psoriasis försämras av solljus och ljusbehandling.

Speciellt om behandling av psoriasisartrit

Vid behandling av psoriasisartrit vill man påverka den inflammation som orsakar sjukdomen. Att bromsa sjukdomsprocessen, innan ledbrosk förstörts och leden slutar fungera, och att minska smärtan är de viktigaste målen med behandlingen. Ju tidigare en effektiv behandling påbörjas, desto större är chansen att effekten blir god på lång sikt.

Att även nämnas är komplementär medicin som naturmedel och naturläkemedel som alternativ till vetenskapligt prövad medicin. Den som väljer att pröva sådana alternativ bör vara medveten om att naturmedel och naturläkemedel kan interagera med varandra och med förskriven läkemedelsbehandling. I värsta fall kan kombinationer innebära att en behandling blir verkningslös eller till och med skadlig. Tala därför alltid med din hudläkare om du använder eller har funderingar kring naturmedel eller naturläkemedel.

Information om naturmedel och naturläkemedel hittar du på Läkemedelsverkets hemsida (extern länk).

Psoriasis kan arte seg på mange ulike måter. Det finnes en rekke undertyper av sykdommen, og hver type har sine karakteristiske trekk.

Den vanligste formen for psoriasis viser seg med røde flekker med hvitt/sølvhvitt belegg som flasser. Flekkene kalles plakk. Dersom skorpen løsner eller pirkes av (noe du ikke skal gjøre!), oppstår bittesmå punktformede blødninger på huden under, og denne huden er rød og betent.

Plakkene kan være mindre enn 1 cm i diameter, eller de kan flyte sammen over store hudområder. Hudforandringene er vanligvis klart avgrenset mot frisk hud.

online billig sinequan generic name

Vissa människor skäms så av tillkomsten av hårbottenpsoriasis att de bestämmer sig för att försvinna från alla sociala aktiviteter och tillbringar sin tid ensam, vilket leder till mycket farligare problem som depression och andra psykiska sjukdomar. Man måste acceptera hans / hennes tillstånd och inse det modigt att vara offentlig. Mycket av rädsla och obehag uppstår omedvetenhet om sjukdomen, dess symptom, behandling och botemedel. Glupska läsning i ämnet och timmar på Internet kommer definitivt att utbilda de drabbade människorna att sprida sin rädsla och skam och ge sig in i den sociala världen. En övergripande medvetenhet om sjukdomen kommer att ge dig det mod som du så väl behöver. För en person som lider av psoriasis i hårbotten, skulle en bra och sympatisk frisör vara till ovärderlig hjälp.

Psoriasis komt niet alleen voor op ellebogen, rug, hoofdhuid handpalmen, benen enz. maar ook rond en op genitaliën zelf. We noemen dit genitale psoriasis. De algemene benaming is psoriasis inversa = psoriasis in de huidplooien (liezen, oksels, plooi onder de borsten, buikplooi, navel, bilspleet en plooien van de genitale huid).

Het probleem is groter dan men eerst denkt. Er wordt weinig over gesproken maar bijna de helft van alle psoriasispatiënten lijden er onder. Genitale psoriasis kan heel wat stress teweegbrengen. Denken we maar aan seksueel contant? Hoe lost een patiënt met genitale psoriasis dat op? Hoe groot is de kans op relatieproblemen? Hoeveel patiënten gaan niet naar de dokter simpelweg uit schaamte? Daarbij kan er een constante jeuk heersen waardoor een patiënt zich gewoon radeloos en gefrustreerd voelt.

Voorkomen bij man en vrouw:

  • Vrouwen: venusheuvel, kleine en grote schaamlippen, dijbeenplooi, liesplooi, anus.
  • Mannen: penisbasis, penis, balzak, eikel, dijbeenplooi, liesplooi, anus.

Door genitale psoriasis kunnen overal kloven en barstjes ontstaan wat een toiletbezoek soms ondragelijk maakt.

Soms is men op het lichaam vrij van psoriasis maar heeft men plotseling last van genitale plaques tussen de plooien (liesstreek). De psoriasis wordt meestal veroorzaakt door vrijwing van de huid met kleding (lange wandeling, te strak ondergoed) of wrijving van huid op huid (te dik, tijdens geslachtsverkeer). Dit wordt ook wel het Koebner phenomenon genoemd. Wonden lokken in dit geval een psoriasis reactie uit. Het is dus belangrijk er voor te zorgen dat je geen huidirriaties of wonden oploopt.

Plooien en lies: Psoriasis is niet schilferig of rood maar eerder witachtig tussen de plooien en lies. De huid kan ook scheurtjes vertonen. Het lijkt een beetje op een schimmelinfectie maar dat is het natuurlijk niet.

Psoriasis en schaamhaar: Het haar boven de genitaliën is een plaats waar psoriasis zich kan voordoen. Deze plaats is meestal gevoeliger dan de hoofdhuid. Een zachte behandeling is dus noodzakelijk.

Dijen en binnekant benen: De psoriasis bestaat uit vele kleinere vlekken die erg rood en schilferig zijn. Deze plaques ontstaan tijdens wandelen of lopen.

Psoriasis op genitaliën: Dit kan zowel voorkomen bij mannen als vrouwen:

  • Op de vulva kan een gladde, niet schilferige roodheid ontstaan. Bij wondjes (seksueel contact) kan droogheid en verdikking van de huid ontstaan.
  • Bij de man kunnen ontelbare kleine rode vlekjes op de eikel of de schacht ontstaan. De huid kan schilferig of glanzend rood zien. Meestal maakt het niets uit of een man al dan niet besneden is.

Anus: Droogheid en jeuk rond de anus zorgen er voor de dat huid scheurt. Hierdoor komt er bloed vrij bij de ontlasting. Het kan pijn en tegelijkertijd erge jeuk veroorzaken.

Andere aandoeningen: Zoals ik reeds herhaaldelijk aangehaald heb, is psoriasis een symptoom van een verstoring in het immuunsysteem. Psoriasis kan dan ook veroorzaakt worden door bijvoorbeeld een schimmelinfectie, een seksueel overdraagbare aandoening (SOA) of een andere huidziekte.

Wanneer men een behandeling start met agressieve zalven op doktersvoorschrift, is de kans zeer groot dat de aandoening alleen maar erger wordt. Men smeert de zalf tussen de huidplooien waar het vochtig is. Dit kan tot sterke irritaties leiden aangezien elk medicinaal product wel één of andere irriterende bijwerking heeft.

De huid van de genitaliën is dunner dan de normale huid van onze handen bijvoorbeeld. Het gebruik van steroïden/cortisonen kan de huid beschadigen. Dat kan tot infecties leiden omdat deze producten de huid nog dunner maken. Gebruik je toch corticosteroïden, smeer het dan in uitermate kleine hoeveelheden. Gebruik steroïden beperkt aangezien het lichaam hieraan kan gewennen en het zijn effect verliest.

A new study shows that a probiotic available commercially in the US for fortifying the digestive system, has effects beyond the gastrointestinal tract: it may also have effects against non-gut inflammation such as in psoriasis and chronic fatigue syndrome (CFS).

The study, published in the latest issue of the journal Gut Microbes is thought to be important because it is the first to show a single probiotic can influence not only the mucosal immune system but also the systemic immune system in humans.

The mucosal immune system protects the internal mucosal surfaces of the body such as the gastrointestinal, urogenital and respiratory tracts. These internal surfaces act as a barrier to the outside world for the internal tissues of the body, which are then further protected by the systemic immune system.

There is some convincing evidence that probiotics, or gut-friendly bacteria, influence the development and maintenance not only of the microbial balance inside the gut and the mucosal immune system but also the systemic immune response.

The name of the probiotic in this new study is Bifidobacterium infantis 35624, which was discovered in the early 1990s by microbiologists at Alimentary Health, a development biotech based in Cork, Ireland, in partnership with Procter and Gamble.

The gut-friendly bacterium is the main ingredient in Procter & Gamble's Align dietary supplement which is commercially available in the US.

The new study, which was conducted by scientists from Alimentary Health and the Alimentary Pharmabiotic Centre at University College Cork, includes three separate randomized, double-blind placebo-controlled trials of the effect of the probiotic in both gastrointestinal and non-gastrointestinal related disorders.

For the trials, the team recruited 22 patients with the gastrointestinal disorder ulcerative colitis (UC), 26 patients with the inflammatory skin condition psoriasis, and a further 48 patients with chronic fatigue syndrome (CFS), another inflammatory disease.

There was also a group of 35 healthy volunteers. These were used as baseline references for levels of inflammation markers in the patients and some went on to take part in the trial itself.

At the start of the study, all patients (with gastrointestinal UC, and non-gastrointestinal CFS and psoriasis) had significantly raised levels of three blood biomarkers for inflammation compared to the controls.

The three biomarkers were C-reactive protein (CRP) and the pro-inflammatory cytokines, tumor necrosis factor alpha (TNF-a) and interleukin-6 (IL-6).

During the trial period, which lasted between 6 and 8 weeks, each patient and 22 of the healthy controls received identical sachets containing either the probiotic or a placebo.

At the end of the trial, the researchers found that compared with the controls:

  • All three groups of patients who received the probiotic had significantly lower levels of CRP compared with placebo.
  • However, only CFS and psoriasis patients showed reductions in TNF-a, and only UC and CFS patients showed reductions in IL-6.

The researchers explain that the levels of inflammatory marker reduction seen in the trial usually count as remission and indicate a lower risk of relapse.

The researchers say their paper is the first to show a probiotic resulting in consistent reductions in a number of inflammation markers across a range of conditions, gastrointestinal and non-gastrointestinal. Moreover, the findings also show the extent to which B. infantis 35624 in particular can affect the human immune system.

Co-author Professor Eamonn Quigley, chief of the gastroenterology and hepatology division of Houston Methodist Hospital in Texas, said:

" Some probiotics alter the immune system in animal studies but few translate the effects to humans.

What is impressive about these results is that not only are they from human subjects, but from individuals with common inflammatory conditions."

generisk sinequan

Så kallade biologiska läkemedel som påverkar kroppens immunsystem ger en tydlig effekt på svår psoriasis och håller i sig under lång tid. Det visar en ny svensk studie som kan påverka behandlingsriktlinjer världen över.

Svenska forskare visar i en ny studie att behandling mot högt blodtryck inte ger någon ytterligare effekt efter att trycket kommit ner till en viss gräns. Resultaten går emot de nyligen uppdaterade riktlinjerna för behandling av högt blodtryck i USA.

Ett vanligt läkemedel mot diabetes visar sig ha negativa effekter på sikt. Men med bättre förståelse för kroppens fettförbränning hoppas forskare ta fram nya mediciner.

Ett nytt läkemedel mot psoriasis har nått den sista fasen av kliniska studier och visar utmärkta resultat.

I en stor studie från USA visar att vissa receptfria läkemedel ökar risken för hörselskada bland äldre kvinnor.

Ett ny substans kan nu bota många av de patienter som lider av svårbehandlad blodcancer. – Ingen medicin i dag visar så dramatiska resultat, säger en av forskarna bakom studien.

Skrevet av: Norsk Revmatikerforbund / Publisert: 27.10.2016 / Oppdatert: 01.11.2016

Revmatisk sykdom eller betennelser som fører til vondt i ryggen, kan i mange tilfeller henge sammen med betennelser andre steder i kroppen. Derfor er det viktig at legen får beskjed om alle plager som kan ha sammenheng med ryggsmerter.

Hvis du gir legen riktig informasjon, blir det enklere for legen å stille en diagnose slik at du får riktig behandling. Disse symptomene holdes i sjakk med riktig behandling.

Betennelsene som oftest forekommer sammen med betennelsesrelaterte ryggsmerter:

Omtrent 11 prosent av pasientene som har ryggsmerter forårsaket av en revmatologisk sykdom, kan også oppleve å få kronisk betennelsessykdom i fordøyelsessystemet. De vanligste er Crohns sykdom og Ulcerøs kolitt. De vanligste symptomene på tarmbetennelse er magesmerter, diare, dårlig matlyst og vekttap. Med behandling er det mulig å oppnå kontroll med symptomene og få lange perioder hvor betennelsen holdes i sjakk.

Når det gjelder Øyebetennelse er det viktig å være spesielt oppmerksom på Uveitt og Irridocyklitt. Dette er betennelser i en eller flere deler av øyet. Ubehandlet over lang tid, kan disse tilstandene føre til synsskader. Den vanligste øyebetennelsen sammen med betennelsesrelaterte ryggsmerter er betennelser i de fremre delene av øyet – ”akutt anterior Uveitt” –. Omtrent en fjerdedel av pasientene med betennelsesrelaterte ryggsmerter forårsaket av en revmatologisk sykdom, får Uveitt minst en gang. Med riktig behandling kan man forhindre synsskader.

Omtrent 11 prosent av pasientene med ryggsmerter forårsaket av en revmatologisk sykdom, er også rammet av Psoriasis. Psoriasis er en kronisk betennelsessykdom i huden som gir et rødt, skjellende utslett. Det varierer fra person til person hvor alvorlig betennelsen blir og hvor mye av kroppen som dekkes av utslett. Typiske steder for utslettet er hodebunn, negler, ører og kjønnsorganer i tillegg til hele kroppen forøvrig. Det vanligste er at man får utslett på albuene, knærne og ryggen.

Psoriasisutslett har som regel en skarp grense mot normal hud. Det er ofte rødt, tykt og flassende, men på enkelte hudområder kan utslettet likne mer på eksem og være uten skorper. Noen ganger er det også væskefylte blemmer. Selve utslettet kan forekomme i store, sammenhengende områder, enten som mindre flekker, eller som små, spredte «knopper». Som regel klør det, og hele 38 % av pasientene med psoriasis rapporterer at nettopp kløen er det mest plagsomme ved sykdommen.

Den betennelsen som forekommer der sener, ligamenter eller leddkapsler fester seg til skjelettet, kalles med en fellesbetegnelse, Entesitt. Dette er ofte smertefulle betennelser som kan gi redusert bevegelighet. De entesittene som har sammenheng med ryggsmertene, forekommer ofte i og under hælen, i festet mellom brystben og ribben eller i hoften.

Pølsefinger og pølsetå, såkalt Daktylitt, skyldes betennelse i fingre eller tær. Hele fingeren eller tåen som rammes, er hoven. Ved rene leddbetennelser, Synovitt, er det derimot kun leddet som er betent.

Kilder:
Cruyssen BW, Ribbens C, Boonen A, et al. Ann Rheum Dis. 2007;66:1072-1077. PMID: 17261531 http://www.lmfnorge.no/Diagnoser/IBD/Morbus-Crohn#sthash.2h8ACupe.dpuf
Cruyssen BW, Ribbens C, Boonen A, et al. Ann Rheum Dis. 2007;66:1072-1077. PMID: 17261531
Cruyssen BW, Ribbens C, Boonen A, et al. Ann Rheum Dis. 2007;66:1072-1077. PMID: 17261531
nhi.no/foreldre-og-barn/ungdom/sykdommer/psoriasis-oversikt-1633.html
Lebwohl MG, Bachelez H, Barker J, et al. JAAD 2014;70:871-881. PMID: 24576585
Bijlsma JWJ, da Silva JA, Haculla E, et.al. EULAR Textbook on Rheumatic Diseases. ISBN: 978-1-905545-08-7
Bijlsma JWJ, da Silva JA, Haculla E, et.al. EULAR Textbook on Rheumatic Diseases. ISBN: 978-1-905545-08-7

Takk til Abbvie for bidrag til informasjon.

-> Provoke: plaats, rangschikking, omvang, vorm, omtrek, kleur, efflorescentie

Plaats: bijv. op de handrug, buik enz.

Omvang:
Aantal: tiental, hondertal
Grootte:
-miliair (1-2 mm)
-lenticulair (3-10 mm)
-nummulair (1-3 cm)
-kinderhandpalmgroot (3-5 cm)
-gandpalmgroot (5-10 cm)

Vorm:
-rond
-ovaal
-polygonaal (veelhoekig)
-polycyclisch (veelbochtig)
-rechthoekig
-lineair (lijnvormig)
-gegyreerd (geslingerd)
-dendritisch (vertakt)
-grillig
-annulair (ringvormig)
-arciform (boogvormig)
-circinair (onderbroken ringvormig)
-concentrisch (meerdere ringen vanuit centrum, ringen hebben dezelfde kleur)
-kokardevormig (iris- of schietschijfvormig, met verschillende kleuren)
3D vorm:
-bolrond
-bolrond met indeuking
-hemisferisch
-vlak
-spitis
-stomp
-gesteeld
-hobbelig
-opgeworpen rand

Omtrek:
-lijnscherp
-scherp
-matig scherp
-onscherp

Kleur:
De kleur van de afwijking + of deze:
-webdrukbaar is
-niet-wegdrukbaar is
-granulomateus is (krijgt een "appelmoeskleur" bij diascopie)

Efflorescenties:
-macula (omschreven kleurverandering van de huid)
-dyschromia (niet nader omschreven kleurverandering, niet wegdrukbaar)
-erythema (niet nader omschreven, wegdrukbare roodheid)
-purpura (niet wegdrukbare roodheid, bloeding die paarsbruin tot geelbruin wordt)
-teleangiectasia (wegdrukbare felle roodheid, blijvend verwijd bloedvat)
-papula (circumscripte solide verhevenheid 1cm)
-tumor (solide verhevenheid >1cm)
-plaque (solide vlakke verhevenheid van de huid >1cm)
-vesicula (holte met helder vocht in epidermis 1cm subcorneaal, inra- of subepidermaal gelegen)
-pustula (zichtbare holte gevuld met purulent vocht Versimpelde differentiaaldiagnose van dermatologische ziektebeelden:
(voor een uitgebreide DD van huidziekten, ga naar: http://www.huidziekten.nl/zakboek/dermatosen/etxt/Efflorescenties.htm)

Erytheem
a. gelokaliseerd
- erysipelas
- rosacea
- lupus erythematodes
- erythema intertrigo
- erysipeloid
- erythema faciale
- SLE
- erythema perstans
- erythema palmare
- erythema nodosum
- fenomeen van Raynaud
- overige
b. gegeneraliseerd
- exanthematische erythemen
- mononucleosis infectiosa
- geneesmiddeleneruptie
- secundaire syfilis
- erythema multifome
- overige
c. annulair en gegyreerd
- erythema chronicum migrans
- erythema multiforme
- erythema annulare centrifugum
- erythema exsudativum multiforme
- grannuloma annulare
- livedo reticularis
- larva migrans
- erythema annulare rheumatica
- erythema marginatum
- erythema migrans arciforme
- erythema migrans necroticans
- erythema gyratum repens
- erythema gyratum perstans
- overige

Dyschromieen
- melasma (vlekkerige hyperpigmentatie op het gelaat)
- postinflammatoire hyperpigmentatie

Papuleuze dermatosen
a. papillomateus
- verruca vulgaris
- verruca seborrhoicum
- condylomata acuminatum
- condyloma latum
- molluscum contagiosum

b. hemisferisch en bolrond
- urticaria
- prurigo
- scabies
- milium
- granuloma annulare
- secundaire syfilis
- Kaposi sarcoom

d. spits
- prurigo
- condylomata acuminatum

Eczemen
- Allergisch contacteczeem
- Orthoergisch contacteczeem
- Dermatitis solaris
- Constitutioneel eczeem
- Seborrhoisch eczeem
- Mycotisch eczeem
- Acrovesiculeus eczeem
- Tylorisch eczeem
- Microbieel eczeem
- Variceus eczeem
- Nummulair eczeem
- Dermatitis perioralis
- Eczema intertrigosum
- Craquele eczeem
- Juveniele plantaire dermatose
- Geneesmiddelen geinduceerd
- Overige

Vesiculo(bulleuze) dermatosen
a. vesiculeus
- herpes simplex
- herpes zoster
- varicella
- hand-, mond- en voetziekte (blaasjes op handen, voeten en mond)
b. bulleus
- impetigo bullosa
- erythema multiforme
- geneesmiddeleneruptie
- immunobulleuze dermatosen
- porphyrie
- epidermolysis bullosa
- pemphigus vulgaris
- dermatitis herpetiformis
- overige

erythromycin for billiger