sumycin uden receptek

hvor kan jeg kobe sumycin suspension

Nedan listas ett urval av de behandlingar som Slussen Hypnos & Psykoterapi utför

På Slussen Hypnos & Psykoterapi erbjuder vi kort- och långtidsterapi på relationell grund. Vi erbjuder även möjligheten att använda hypnos i terapiarbetet.

Hypnos är ett fantastiskt sätt att hjälpa patienten få tillgång till sina kreativa resurser, att komma åt problematiken på djupet, åstadkomma varaktig förändring och gå vidare.

På Slussen Hypnos & Psykoterapi har vi även möjlighet att erbjuda Kognitiv beteendeterapi (KBT).

Vi på Slussen Hypnos & Psykoterapi arbetar bland annat med:

 • panikångest
 • depression
 • fobier
 • psykosomatik
 • traumabehandling
 • sexuell problematik

Vi arbetar ibland även symtomorienterat eftersom man inte alltid behöver förstå orsaken till ett problem. Hypnos är verksamt eller mycket verksamt, vid en rad olika symtom som exempelvis sömnstörningar, högt blodtryck, stresskänslighet, smärta och fibromyalgi.

Vid beroendeproblematik som att sluta röka/snusa, socker/viktkontroll och alkohol är hypnos ett väldigt effektivt sätt att åstadkomma förändring.

Vi tar även emot patienter för förlossningsförberedelse, tandvårdsrädsla mm.

Hos oss på Slussen Hypnos & Psykoterapi erbjuder vi parterapi på relationell och systemisk grund, och vi använder hypnosinslag med de par som önskar.

Vi ger er stöd att samtala om det svåra, reda ut det outredda och se varandra igen, kanske på nya och fördjupade sätt. I det stora och i det lilla, i det intima och i det vardagliga.

Vi välkomnar samkönade par och regnbågsfamiljer.

Ni som par väljer vad ni vill ta upp och vi arbetar varsamt och effektiv, utifrån mönster i nuet, mot framtiden.

Vanliga teman i parterapi är exempelvis:

 • kärlek
 • bekräftelse
 • sexualitet
 • frihet/beroende
 • arbetsfördelning
 • barnuppfostran
 • ekonomi

Ni som väljer att gå skilda vägar kan få stöd i processen för att genomföra en god separation. Kanske är ni föräldrar och har många års fortsatt föräldraskap framför er.

Hos oss på Slussen Hypnos & Psykoterapi tar vi emot familjer för familjesamtal/familjeterapi.

Vi välkomnar samkönade par och regnbågsfamiljer.

Ibland är det ett barn eller en tonåring som är symtombärare, ibland har en förälder en svårighet som påverkar hela familjen. Ofta händer det väldigt mycket på relativt kort tid när hela familjen samlas och allas röster kommer till tals.

Vi arbetar kollaborativt och arbetar med det som familjen vill ta upp, med dem som berörs. Vi är följsamma och flexibla inom ramarna för familjeterapin.

Ibland önskar familjer använda hypnosinslag, vilket går bra. Ibland förekommer andra kreativa inslag för att hjälpa familjemedlemmar i olika åldrar att komma till uttryck på det sätt som ligger närmast just dem.

Kontakta oss på Slussen Hypnos & Psykoterapi för mer information!

Hypnospsykoterapi är behandlingsarbete med hypnos som metod. Hypnos används för att fördjupa patientens kontakt med sitt inre och förstärka behandlingseffekten.

Metoden anses lämplig för olika områden såsom utbrändhet, stressrelaterade besvär, förlossningsvård, smärtbehandling, viktkontroll, sluta röka/snusa mm.

Svensk lagstiftning kräver vårdyrkeslegitimation för den som praktiserar klinisk hypnosterapi. Hypnosterapi används bland annat av tandläkare, barnmorskor, sjukgymnaster, socionomer och logopeder inom ramen för sitt yrke.

Hypnos är namnet på sömnens gud och metoden användes av Askleipos, läkekonstens gud, i det antika Grekland. Ordet började dock först användas av den skotske läkaren James Braid 1846 i boken ”The power of the mind over the body”. Detta trots att man enligt SFKH (Svenska Föreningen för Klinisk Hypnosterapi ) vet att hypnos praktiserats i tusentals år i bland annat Persien, Egypten och Indien.

Hypnos används tillsammans med ”trance”, dvs. ett medvetandetillstånd som är öppet, kreativt och mottagligt. Detta tillstånd används i skiftande sammanhang såsom yoga, dans, psykoprofylax, mental träning och meditation.

Hypnos som används inom behandlingsarbete. Enkelt uttryckt; avslappning är muskulärt, och det är en bra början. Trans, är ett förändrat medvetandetillstånd, FMT. Detta är ett normalt tillstånd som de flesta av oss befinner oss i flera gånger dagligen, när vi står och väntar på tåget, när vi diskar för hand eller t.o.m när vi kör bil.

Hjärnan är aktiv och fokuserad på något annat än det vi ser ut att vara fokuserade på. En närvarande frånvaro eller frånvarande närvaro. Detta tillstånd kan framkallas spontant av monotona rörelser eller ljud och med hjälp av musik eller en lugnande röst.

Hypnos är det vi gör när någon är i trans. Att t.ex. visualisera smärtan, låta den få en färg och en siffra som sedan kan få sjunka, som på en termometer.

Att låta lugn och kraft rinna till, komma porlande som i en liten bäck om våren när solen tittar fram och hur skönt det kan vara att låta hela kroppen vila, i vårsolen (stärkande suggestioner).

Vad arbetet kommer att handla om har terapeuten och klienten noggrant kommit överens om.

Om du får frågan: Hur många fönsterrutor har du hemma? – och tar dig en stund att fundera över svaret så blir följdfrågan inte hur många fönsterrutor du har, utan hur det gick till när du tog reda på det. Om du vandrade i fantasin, från rum till rum och räknade, då kan man säga att du tog reda på svaret i trans. Du var ”någon annan stans”, fast du var kvar här.

De flesta kan bli hypnotiserade, om de vill. Det går inte att arbeta med hypnos med någon mot dess vilja.

En person kan guida dig in i trance men du har alltid kontrollen och styr själv. Ingen kan försätta dig i ett tillstånd som du inte själv vill vara i. Forskning visar att ingen kan förmås göra något emot sina grundläggande principer.

Det finns varierande teorier om vad hypnos är och varför det fungerar. Enligt neurofysiologiska teorier fungerar hjärnan lite annorlunda under hypnos. Vi får tillgång till delar av hjärnan vi inte använder så ofta. Koncentrationen är förhöjd och förstärkt och tar man ett EEG på en person under hypnos visar hjärnaktiviteten; en vaken alert person.

generisk sumycin ointment

Det är Ni som bekrigar botande lösningar som måste skärpa er och släppa målstolpen och sluta försvara kortison, ”rätten” till kroniskt lidande och uppgivenhet utan slut.

Jag kan sätta 10,000 kr på att ”forskningen” som säger att psoriasis är en immunologisk sjukdom bara är ytterligare ett exempel på fuskforskning finansierad av läkemedelsindustrin påhejad av en prestigefylld läkarkår som blivit förprogrammerad under läkarutbildningen att ha ”rätt” ovetenskaplig åsikt om psoriasis.

[Jag vet. Nu lämnar jag redaktörsrollen och går in som debattör.]

Bilden får finnas kvar, det finns både en kort förklaring vad bilden visar samt länk till utförlig text på Wikipedia. Bilden är pedagogisk för artikeln.

Du far låna en regnig dag min kropp o leva i….. det är inte klukt att påstå att det är svamp o infektion

Bra skrivet Red!
Det är som en mur av motstånd mot naturliga medel. Vem förlorar om vi fortsätter söka alternativa lösningar och går vår egen väg?
Skulle inte förvåna mig om det handlar om att vi alla är fulla av parasiter som påverkar vårt immunförsvar och ger oss en mängd inflammationer =)

Var kan man hitta förklaringen till att man blir sämre av solljus?

Om man har en massa toxiner på huden, som kommer utifrån eller inifrån, bränner gifterna fast i huden. Ska man tåla solljus ska man vara ren.

Man blir inte sämre av solljus. Med solen så kan kroppen läka ut. Klart det ksn visa sig på huden när kroppen fått resurser att hela sig. Så kan det vara när det går åt rätt håll. Det finns det med förstförsämring, eller Herxheimer, googla. Kurt säger också något om det i videon. Det är väl allmänt känt, eller ska du fråga en fjärde gång?;-)

Det finns varianter av psoriasis där man blir sämre av solljus. Jag själv har en sådan variant. Under de dryga 30 år jag har haft svår psoriasis har jag testat det mesta rörande olika behandlingsformer och alternativ kost. Jag blir sämre när jag exponeras för solljus och denna förstförsämring borde väl inte vara så långdragen?

Varianter, sedan varianter på varianter, sedan kommer andra varianter på varianternas varianters varianter – tänk så väl de listar ut hur de ska blanda bort korten, så de kan ha än mer möjligheter att ”forska”, istället för att bara säga att det finns EN psoriasis, men att den tex kan utlösas av vissa saker, eller triggas, istället för att bara dyka upp på tex en armbåge.

Att ”bli” sämre är väl inte samma sak som hur det ser ut?

Det går inte att bara ”testa” olika metoder. Det blir symptompulande. Man måste vara beslutsam, ha tålamod – och ta det som verkligen får bukt med symptomet som läkningsväg – få bort svamp och parasiter, kalka upp sig. Se inte solen som en fiende, utan tacka den för att den ger oss liv och läkedom varje dag.

Haft den i 30 år, är det konstigt om det inte blir bra i en handvändning?

Det behövs ingen ”alternativ” kost, utan kosten ska vara fräsch. LCHF kan vara bra. Idag innehåller mat så lite näring, den minskar år från år. Så är man dessutom sjuk, så måste man komplettera. Varför inte följa det som Kurt säger, folk blir friska från psoriasis så?

Jag tror absolut att bara man tex går på vad Kurt Sandvik säger, och tänker på att svälta candidan, lägga bort så mycket socker/kolhydrater det bara går, dricka mycket vatten, ge sig mängder av näringstillskott, då vänder det, fast ett tag så kommer det att se sämre ut – fast det är inte att det verkligen är sämre, utan huden är ju mycket där kroppen kan få ut det dåliga, som ett utrensningsorgan.

Inga kemikalier på huden på sommaren. Tag massa bad, ligg i vattnet, ta tångbad… och lerbad, rensa ut och bygg upp – men man får kanske komplettera med saker som går på candidan också, som extraåtgärd. Jag vet inte.

Men, det borde alltså finnas tusentals dokumenterade fall av psoriasispatienter som botat sig själva. Varför inte bara begära ut sin sjukjournal där läkare bekräftar att psoriasis inte längre existerar och att patienten är botad?
Finns det något sådant fall eller går man vidare till nästa botande lösning när den första misslyckas?

Jag har själv läst i en bok av professor Wilhelm Friedrich Zopf (1846-1909), tysk biolog, botaniker och mykolog att psoriasis är en svampinfektion i huden, en biologisk växtprocess i kroppen. Zopf studerade särskilt svamp: ”Die Pilze in Morphologischer, Physiologischer, Biologischer und Systematischer Beziehung”, publ. 1890. Han gjorde många bidrag till klassificering av svampar. Det finns till och med en svampsläkt uppkallad efter honom ”Zopfiella”.

Psoriasis ska botas inifrån och ut, inte tvärtom som skolmedicinen gör genom att smörja på kortisonsalva utvändigt. Salvor som smetas på direkt på huden är bara kamouflage, endast en åtgärd för att dölja det som finns inunder, dvs en svampinfektion. Inifrån och ut är riktig läkande konst och ingenting annat!

Detta är kunskaper som man av obskyra skäl har mörkat i 150 år. Gömd och glömd kunskap! Varför?

Efter en maginfluensa 1967, som jag ”botade” med Entreovioform, ( som strax därefter blev förbjudet för att det slog ut tarmfloran) fick jag utslag på kroppen som inte läkte. Jag kunde ha öppna sår i åratal. Det blev en mycket lång och påfrestande tid.
Läkarna behandlade det med diverse olika salvor, sprit, antibiotika och även för nerverna. Till saken hör att jag innan aldrig haft varken acne eller något annat på min hud.
Mina hudproblem blev bara värre och värre. Jag började få stora knölar som ibland måste opereras bort för att inte bli helt vanställd i ansiktet och på halsen. En läkare som jag kom i kontakt med började förklara att jag hade en benägenhet att pilla sönder min hud och att det var psykiska problem jag hade. Klart jag fick problem med psyket att ständigt ha stora sår som inte ville läka.
2002 kom jag i kontakt med en hudterapeut och homeopat som hade kontakt med en läkare/forskare som har framställt Lactiplus, det blev min räddning. Efter två veckor med tarmbakterier började min hud att läka. Efter bara ett halvår började folk fråga vad jag gjort med min hud som blivit så fin. Jag är evigt tacksam för den hjälp jag fick. Tarmfloran är nog det viktigaste för hur vi mår.

Jättebra tanke. Kan du projektleda det arbetet att kontakta alla personer i Sverige som blivit botade från all psoriasis genom att försöka få dessa personer att ge dig sina sjukjournaler? Vilket år vill du börja? 1900? Du skulle kunna sammanställa detta i en stor rapport.

Läkartidningen och Psoriasisförbundet arrangerar gemensamt ett seminarium om psoriasis på KI den 20 maj. http://www.lakartidningen.se/Symposier/Psoriasis/

Partners till seminariet är läkemedelsbolagen: Eli Lilly, Novartis, Janssen, Abbvie och Celgene.

Bolagen arbetar med organiserad kriminalitet och har därför fällts i domstol för bla: mutor, mörkande av allvarliga biverkningar, fuskforskning, bristande etik och/eller olaglig marknadsföring. NewsVoice har skrivit om flera av dessa skandaler som vid flertalet tillfällen inneburit att bolagen fått böta mångmiljardbelopp. Flera av bolagen har fällts i domstol för brott som de dessutom upprepar.

Jag frågar mig; varför ska jag sätta min tilltro till Psoriasisförbundet som samarbetar med kriminella bolag? Vilka är personerna som sitter i Psoriasisförbundet som kommer från dessa bolag?

Hej hopp käre redaktör. Att säga att jag har fel är väl ändå att ta på sig en rätt så rejält för stor kostym, va? Det innebär att du och vissa kommentarförfattare har rätt? Jag har haft psoriasis i 50 år. Gått igenom hela svängen med vårdpersonal. Tjärbad. Cortisonsalvor. Gamla tidens ordinationer. NU VET MAN att det rör sig om en systemisk sjukdom, säkert kan man själv påverka dagsformen genom att anpassa sin kost. Dock ordineras ej längre cortison rutinmässigt, det finns nu biologiska preparat framforskade som verkar vara nyckeln till gåtan

Konspirationsteorin runt den påstådda duperingen av läkarkandidater och mörkandet av den egentliga orsaken till psoriasisens uppkomst pga profitintresse är ju bara fabler, uttalade i rent egenintresse. Finns tyvärr ingen Quick fix med någon kronisk sjukdom. Dock en jäkla massa självutnämnda helbrägdagörare som slår mynt av rädda och okunniga människors problem. Ingen jävla såpa i världen botar psoriasis. Det är ren bluff.

”Låt maten vara din medicin….” Hippokrates

Erik Eneby är en av de många nu för tiden, som brutit tystnaden. En av de som vågar visa upp nya sätt att se på vissa sjukdomar, som de gamla konserverade inriktningarna aldrig kan/vill/vågar se. Om han nu råkar sticka hål på gamla föreställningar och spräcka gamla invanda mönster, så är det väl precis vad sann vetenskap skall göra? Så all heder till dessa fria forskare, som inte blundar för sanningar utan vågar bana nya vägar. Inom traditionella forskningen som drivs av vinstdrivna ”pillerfabriker” tillåts säkerligen aldrig upptäckter, man inte kan slå mynt av. Det har de flesta människor insett för länge sedan. Om någon t.ex. råkar bli frisk från sin allergi, genom att äta tussilago eller annat, så är det rent komiskt ifall någon från allergiförbundet skulle gå i taket för det? Eller vad har vi för samhälle egentligen? Hoppas fler whistelblowers likt Virapen, kommer ut i ljuset från medicinforskningen t.ex. Det är egentligen vissa myndigheters ansvar, men de tycks inte ha den förmågan för tillfället.

Vilka är då dessa ”många” och kan det verkligen vara möjligt att hundratusentals läkare och forskare i världen missat att skilja svampceller från mänskliga celler när det är så oerhört enkelt att se detta i mikroskop. Svampceller har en cellvägg som inte finns i mänskliga celler och antalet kromosomer i cellerna skiljer. Båda sakerna går att testa med så enkla metoder att man klarar av att göra det i ett biologilabb på en vanlig skola.

Den här unga kvinnan i videon hade psoriasis över hela kroppen. Hon blev fri från symptom via total omläggning av dieten. Här berättar hon hur hon gjorde:

Psora förbundet lever på sina medlemmar och har noll förtroende. Om det vore så som psora förbundet påstår att det är T-cellerna? Varför visar sig inte över hela kroppen utan oftast på naglar, öron, hårbotten? T-cellerna arbetar väl över hela kroppen. Bara att tillföra salt i ett dagligt saltbad förbättrar psora med över 60-70 %. Jag har själv sett det med egna ögon.

Nej man har förmodligen inte missat, utan underlåtit att undra över eller undersöka just den saken? Men jag kan ju förståss inte svara på den frågan, bara gissa. Jag förutsätter att Erik Eneby samt övriga, med liknande uppfattning inte ljuger utan fört det på tal, för att ingen annan gör det och att uppenbara samband finns. Flera av dessa hundratusentals läkare kanske börjar se själva nu när någon väckt frågan öppet. Jag inbillar mej att stora flertalet är utbildade i att så här ser det ofta ut och har inget med vissa sjukdomar att göra. Många läkare har sällan tid eller energi att göra egna efterforskningar med nya infallsvinklar kan jag tänka mej.

Jag inser att du inte själv förstår det uppenbart orimliga i dina påståenden men jag hoppas att andra som följer den här diskussionen har förmågan att tänka själv och inse att påståendet att psoriasis är en svamp är fullständigt barockt. Jag upprepar Det är hur enkelt som helst att se om en cell är en svampcell eller en människocell och att alla vetenskapsmän och läkare skulle ha missat detta är fullständigt befängt. Erik Aneby är inte trovärdig på någon punkt. Han påstår även att cancer är svamp vilket också går att motbevisa på samma enkla sätt. Varför väljer ni att tro på någon som är så uppenbart ute och cyklar?

sumycin omkostninger

En mer potent ljusbehandling är psoralentabletter/-bad och UVA två gånger per vecka under 10-15 veckor. Används framför allt vid svår psoriasis och ger en läkningsfrekvens på över 80 procent. Många håller sig läkta upp till sex månader. Risken för hudmaligniteter ökar markant efter cirka tio behandlingsomgångar (över 200 behandlingar), vilket är en begränsande faktor.

För att uppskatta och följa svårighetsgrad och utbredning vid psoriasis samt utvärdera effekt vid systembehandling, används ofta PASI (Psoriasis Area and Severity Index). Huvud, övre respektive nedre extremiteter och bålen bedöms separat avseende rodnad, fjällning och infiltration på en skala från 0-4. Dessa värden summeras och multipliceras med en faktor beroende på vilken del av kroppen som bedöms. PASI kan variera mellan 0 och 72. Svår psoriasis definieras ofta som PASI över 10. Behandlingseffekt anges ofta som PASI75 vilket innebär en 75 procentig förbättring av PASI-värdet. Ibland anges även PASI50 eller PASI90. Vid klinisk uppföljning av patienter kan det vara svårt att följa procentuell förbättring av PASI då utgångsstatus ofta saknas. Istället börjar man diskutera att sträva efter en låg absolut PASI nivå – tex PASI 2-3.

Metotrexat är en folsyreantagonist som har god effekt på hud och leder. Doseras 10-20 mg en gång per vecka. En tablett folsyra 5 mg ges dagen efter, vilket minskar risken för biverkningar. Det tar flera månader innan fullgod effekt uppnås och doseringen är individuell. Omkring 55 procent av patienterna uppnår 75 procents förbättring (PASI75) efter fyra månaders behandling.

Biverkningar förutom illamående och huvudvärk MTX-dagar är relativt ovanliga. Det finns en liten risk för benmärgsdepression och på lång sikt finns risk för leverpåverkan, varför regelbundna blodprovskontroller krävs. Metotrexat interagerar med vissa andra läkemedel såsom NSAID som inte bör intas samma dygn som metotrexat. Leverfunktionen kontrolleras bland annat med prokollagen III peptid, fibroscan och ibland leverbiopsi. Det finns patienter som har fullgod effekt utan leverpåverkan efter mer än 10-20 års behandling. En allvarlig allergisk reaktion är en pneumonit som ger torrhosta utan infektionstecken. Letala fall är beskrivna.

Metotrexat absolut kontraindicerat vid graviditet.

A-vitaminsyra som doseras 10-50 mg en gång dagligen. Börja med låg dos för att minska biverkningar. Det tar tid innan fullgod effekt – upp till sex månader, då knappt hälften uppnår en acceptabel förbättring. Därför kombineras denna behandling ofta med UVB och/eller lokalbehandling. Acitretin har ingen effekt vid ledbesvär.

Biverkningar med torra slemhinnor och näsblödning är vanligt. Muskelvärk förekommer vid höga doser och diffust håravfall kan uppträda. Håret återkommer efter utsättande. Relativt ofta förekommer hyperlipidemi, framför allt av triglycerider (men även kolesterol).

Acitretin är absolut kontraindicerat vid graviditet.

Används mer sällan, men har god effekt framför allt på huden. Doseras 2,5–5 mg/kg/dag. Ofta snabb och god effekt, men långtidsbiverkningar med risk för njurskada och högt blodtryck är begränsande faktorer.

Tablettbehandling med godkänd indikation för medelsvår till svår psoriasis och psoriasis artrit. Otezla introducerades i Sverige under 2015. Otezla verkar genom att blockera ett enzym, PDE4, som styr inflammation inne i cellen.

Effekten i kliniska studier visar att drygt 30 procent av patienterna uppnådde PASI75 efter 16 veckors behandling. Relativt vanligt förekommande biverkningar är viktnedgång samt illamående och diarré som företrädesvis är beskrivet under de första veckorna av behandlingen och som därefter kan förväntas avta.

Behandlingen inleds med en låg dos som trappas upp under fem dagar. Underhållsdos därefter är 30 mg två gånger per dag.

De biologiska läkemedel som finns för närvarande bygger på två olika principer. Antingen blockering av TNF-α eller hämning av bindningen mellan vissa interleukiner och deras receptorproteiner med olika typer av antikroppar. För närvarande finns fem preparat registrerade för psoriasis i Sverige:

Human, monoklonal antikropp. Binder specifikt till TNF-α och blockerar dess interaktion med TNF-α-receptorerna på cellmembranet. Adalimumab ges 40 mg varannan vecka subkutant efter boosterdos på 80 mg. PASI75 uppnås hos 80 procent efter 16 veckors behandling.

Humant receptor/fusionsprotein, hindrar kompetitivt fritt cirkulerande TNF-α att binda till sin receptor. Etanercept ges subkutant en (till två) gånger per vecka oftast totalt 50 mg/vecka. Är även godkänt för barn äldre än åtta år. PASI75 efter tolv veckor uppnås hos cirka 50-60 procent.

Humaniserad monoklonal antikropp, binder till fritt och transmembrana former av TNF-α. Infliximab är ett infusionspreparat som ges i dosering 5 mg/kg, vecka noll och två och därefter var åttonde vecka. Har en snabbt insättande effekt och PASI75 är 80 procent redan efter tio veckor.

Human monoklonal antikropp, binder till IL-12 och IL-23 och hindrar dessa att binda till sina receptorproteiner. Ustekinumab ges subkutant, 45 mg vecka noll, fyra och sedan var tolfte vecka. Vid kroppsvikt över 100 kg ges dubbel dos. Efter tolv veckor är PASI75 drygt 70 procent.

Human monoklonal antikropp som specifikt binder IL-17A, en molekyl som har kritisk betydelse för uppkomsten av inflammation vid psoriasis. Cosentyx är godkänd både vid psoriasis som psoriasisartrit. I kliniska studier uppvisar Cosentyx utomordentligt god effekt, drygt 80 procent av patienter uppnår PASI75 vid tolv veckors behandling och cirka 50 procent uppnår PASI90.

Cosentyx ges som två subkutana injektioner (2 x 150 mg) varje vecka i fem veckor, därefter samma dos (2 x 150 mg) en gång per månad.

Sedan 2016 finns ytterligare ett läkemedel som riktas mot!L17 A, Taltz. Ges som subkutan injektion, vecka 1 160 mg, därefter 80 mg varannan vecka i 12 veckor, därefter 80 mg 1 gång pr månad. Efffekten är minst lika bra som Cosentyx (indirekt jämförelse.) Biverkningsprofilen från det klinsika prövningsprogrammet inkluderar viss ökad risk för Candidainfektion vilket är förväntat vid läkemedel som hämmar IL17, i liket med Cosentyx.

När originalpatent faller så öppnas möjligheten upp för att utveckla billigare alternativ och idag finns några sådana på marknaden. Biosimilarer finns idag tillgängliga för Infliximab (Remsima) och Enbrel (Benepali) Vid utveckling av biosimilarer läggs tyngspunkten på att skapa molekyler som är så lika originalmolekylen som möjligt. Det kliniska utvecklingsprogrammet är betydligt mindra omfattande och inbegriper oftast enbart en enda klinisk prövning.

Samtliga biologiska läkemedel har god effekt hos de som svarar inom tre till fyra månader. Innan behandling inleds måste screening för latent tbc genomföras. Om tbc bedöms föreligga ges behandling med tuberkulostatika i samarbete med infektionsläkare. Det finns en liten risk för allvarliga biverkningar, framför allt i form av svåra infektioner eller uppblossning av latent tuberkulos. De som tar preparaten subkutant får ofta en reaktion på stickstället, vilken dock brukar avta under behandlingens gång. Vid besvär kan man behandla med kortisonkräm på platsen under några dagar.

Majoriteten av psoriatikerna har troligen en relativt stabil sjukdom under livet, med remission/exacerbation under kortare eller längre tid. En mindre andel förefaller bli sämre på sikt. Psoriasis kan helt läka ut, framför allt hos de som debuterar med guttat form.

Metabolt syndrom är vanligt hos psoriatiker. Vid svår psoriasis finns en ökad risk för hjärtdöd framför allt hos yngre. Personer med svår psoriasis bör få information om risker med obesitas och rökning och screenas för hypertoni och hyperlipidemi.

Omkring tio procent av psoriatikerna har Mb Chron eller ulcerös colit. I vissa studier finns en viss ökad risk för lung-, lever-, esofagus- farynx- och tyreoideacancer. Det är oklart om detta är ett äkta samband eller beror på livsstilsfaktorer.

Keratit, irit och konjunktivit är vanligare hos psoriatiker.

Då det är vanligt med metabola syndromet är det viktigt att diskutera livsstilsfaktorer. Psoriatiker bör uppmuntras till att motionera, gå ner i vikt och sluta röka.

Psoriasis och graviditet:

 • Oftast sker en förbättring av hudutslagen under graviditeten, för att inte sällan blossa upp efter förlossningen.
 • Lokala steroider grupp III, på begränsade ytor och UVB kan användas som behandling.
 • Acitretin ska inte ges till fertila kvinnor. Det krävs ett uppehåll på två år mellan avslutad behandling och graviditet på grund av stor risk för fosterskador.
 • Metotrexat ska sättas ut tre månader före önskemål om graviditet, gäller både män och kvinnor.
 • Biologiska läkemedel bör inte användas vid graviditet.

Psoriasis och amning:

 • Inga hållpunkter för att lokala steroider går över i bröstmjölk. UVB kan ges.
 • Acitretin och metotrexat ska inte användas under amning.
 • Biologiska läkemedel rekommenderas inte på grund av risken för immunosuppression.

Bilder på psoriasis:

Riktlinjer kring psoriasis:

myambutol dosering melatonin