hvor kan jeg købe promethazine dm

billig promethazine hydrochloride

Af biologiske lægemidler til psoriasis findes etanercept, adalimumab, ustekinumab, ixekizumab, brodalumab, secukinumab, guselkumab eller infliximab, se Methotrexat og immunosuppressiva mod psoriasis.
De biologiske midler og apremilast er forbeholdt til sygehusbrug. Pustuløs psoriasis og psoriasis erythrodermi behandles altid systemisk.

Man skal være opmærksom på, at 10-20% af patienterne med psoriasis samtidig har artritis som led i sygdommen. Hvis NSAID ikke kan kontrollere symptomerne ved psoriasisartritis, suppleres ofte med methotrexat og i de sværeste tilfælde secukinumab, ixekizumab, etanercept, adalimumab, infliximab, golimumab, apremilast eller ustekinumab.

På området findes desuden en behandlingsvejledning fra RADS. Se endvidere Medicinrådet, der fra 1. januar 2017 har overtaget RADS' opgaver.

Psoriasis er en velkendt hudsygdom, som mange danskere er ramt af. Almen psoriasis (psoriasis vulgaris) er en hudlidelse, som rammer omkring 2-3% af befolkningen, hvilket svarer til ca. 160.000 danskere.

Psoriasis findes i mange forskellige sværhedsgrader, nogle opdager nærmest ikke at de er ramt, hvorimod andre er ramt på næsten hele kroppen.

Læs med og lær alt om psoriasis, find ud af hvad man kan forvente og hvordan man behandler hudsygdommen.

Dette er en omfattende artikel om hudsygdommen psoriasis, brug evt. oversigten til at navigere rundt på siden, og finde svar på specifikke spørgsmål.

Psoriasis er en forholdsvis "normal" hudsygdom, der viser sig ved røde, tørre og skællende pletter. Psoriasis viser sig oftest på knæ, albuer og i hovedbunden. Med tiden kan sygdommen brede sig til andre og flere steder på kroppen.

Sygdommen viser sig sjældent før puberteten, og ligger i mange tilfælde i en slags dvale indtil omkring 50 års alderen. Man mener at jo senere i livet psoriasis opstår, jo mildere bliver hele sygdomsforløbet.

Hvad sker der i kroppen, når man lider af psoriasis?

Årsagen til at de skællende psoriasispletter opstår, er øget celledeling. Overhudscellerne deler sig hurtigere end normalt, 6-7 gange så hurtigt for at være præcis. En konsekvens af for hurtig celledeling, er at hudens blodkar udvides, hvilket er grunden til at de ramte områder ser røde og irriteret ud.

Selvom man i mange år har forsket og undersøgt alt om psoriasis, ved man stadig overraskende lidt om hvorfor man udvikler psoriasis. Man ved dog at sværhedsgraden af psoriasis i stor grad hænger sammen med immunforsvaret velvære.
Derfor ved man også hvordan man kan minimere mængden af udbrud, og hvad man selv aktivt kan gøre for at afhjælpe hudsygdommen. Læs mere om dette længere nede på siden.

Ca. 30% af alle patienter med psoriasis i svær grad, udvikler på et tidspunkt i livet psoriasisgigt, som er en inflammatorisk, autoimmun gigtsygdom. Man kan læse mere om psoriasisgigt på gigtforeningens hjemmeside.

Psoriasis kan være en frygtelig lidelse, da det ofte indebære kløe, smerter og irritation. Psyken bliver ligeledes udfordret, da psoriasis er en kronisk sygdom, som man må forvente at kæmpe med resten af livet.

Ikke nok med irritation og smerte, så er psoriasis også meget uhensigtsmæssig, når det kommer til ens udseende. Psoriasisramte områder er præget af skæl, rødme og opsvulmning, hvilket især kan være et problem hvis det rammer et synligt sted på kroppen.

Spørgsmålene som mange stiller sig selv, efter at have fået konstateret psoriasis er, hvorfor mig? Er jeg selv skyld i det? Er det arveligt?.

Eftersom man ikke kender den helt konkrete årsag til psoriasis, kan man desværre heller ikke give et fyldestgørende svar på hvorfor man får det.

Læger og fagfolk kalder psoriasis for en multifaktorel hudsygdom, hvilket egentlig bare betyder at man endnu ikke er i stand til at sætte fingeren på en bestemt årsag til sygdommen opstår.

Man mener at psoriasis er arveligt, fordi man mistænker sygdommen for at være tilknyttet visse vævstyper og gener. Desuden er det tydeligt at børn med psoriasisramte forældre, i større grad bliver ramt af samme sygdom.

Det er dog et kompliceret emne, og derfor tør man i skrivende stund endnu ikke sige noget med sikkerhed.

Her i vi gået i dybden med, hvordan psoriasis behandles og hvad man selv aktivt kan gøre for at afhjælpe de værste symptomer.

Først og fremmest er det vigtigt, ikke at lade en konstatering af psoriasis slå dig helt ud. Selvom det kan føles uretfærdigt, er ens indstilling til fremtiden også en faktor, for hvor meget det kommer til at fylde i ens hverdag.

Det er uden tvivl svært, at have en positiv indstilling til en fremtid med psoriasis, men et positivt sind er med til at øge succesraten af de forskellige behandlinger. Psyken er altid en vigtig medspiller, når det kommer til sygdomme og sundhed.

Vi anbefaler at man så vidt muligt "plukker de lavt hængende frugter først", inden man begynder på uhensigtsmæssig receptmedicin og kraftige lysbehandlinger.

Derfor gennemgår vi først de gode råd og anbefalesværdige produkter som enhver psoriasispatient bør have kendskab til.

Inden vi gennemgår de tilgængelige behandlingsmetoder, er der nogle ting man bør være klar over, kan forværre psoriasis og fremprovokere udbrud af hudsygdommen.

Stress - Det er efterhånden almen viden, at stress er usundt og bestemt ikke fører noget godt med sig. Størstedelen af psoriasispatienter oplever hyppigere og kraftigere udbrud, når de er stressede. Det er uhyre vigtigt at undgå stress, hvad end det skyldes pres fra arbejdet eller familien. Stress er et af de første emner en læge vil spørge ind til, når det kommer til fremtidig behandling af psoriasis.

Alkohol og rygning - Disse stimulanser har vist sig at forværre psoriasisudbrud og får dem samtidigt til at forekomme hyppigere. Man ved ifølge undersøgelser, at både tobak og alkohol stresser kroppen, især hos personer med psoriasis. Derudover har undersøgelser vist at psoriasispatienter, som drak alkohol dagligt, oplevede en positiv effekt ved at skære ned i alkoholforbruget. Man behøves dog ikke undvære alkohol, så længde det nydes med jævne mellemrum og i moderate mængder.

Sukker - Det er dokumenteret, at store udsving i ens blodsukker, stresser kroppens celler, hvilket er særligt uhensigtsmæssigt, når man lider af psoriasis. Det er dog for de flestes vedkommende urealistisk at fuldstændig undgå sukker, men har man et overforbrug, er det et rigtig godt sted at starte.

Sunde kostvaner vil altid spille en vigtig rolle, når det kommer til generel sundhed. Det har dog vist sig, at være ekstra vigtigt hos psoriasispatienter, fordi man kan dæmpe sværhedsgraden af sin psoriasis ved hjælp af kost. Ligeså vel som nogle fødevare kan forværre psoriasis, kan nogle også være med til at forbedre. Der forskes stadig utrolig meget på sammenhængene mellem kost og psoriasis.

De gavnlige effekter som de nedenstående vitaminer og olier har, er ikke videnskabeligt dokumenteret, men bekræftes af utallige patient- og lægeerfaringer.

D-vitamin - For at vores immunforsvar kan fungere optimalt, er det vigtigt at få masser af vitaminer. Forskning peger på at D-vitamin er vigtigt i forhold til at få immunsystemet til at fungere stabilt, og undgå angreb på kroppens egne og sunde celler.

Der mangler stadig bedre undersøgelser på området, men fordi man ved at solens UVA- og UVB-stråler har en gavnlig effekt på psoriasis, mener man også at D-vitamin gennem kost bør gavne. Er man i underskud af D-vitamin bør man spise mere fisk eller supplere med kosttilskud. Vi anbefaler dette D-vitamin kosttilskud fra Biosym

Et længerevarende underskud af D-vitamin er farligt, og bør tages seriøst uanset om man er ramt af psoriasis eller ej.

promethazine til salg

Som med andre soppinfeksjoner kan Candida imidlertid komme tilbake hvis miljøet igjen blir gunstig for den.

Først og fremst skal det som utløste infeksjonen korrigeres. Det kan for eksempel dreie seg om å gå ned i vekt, utvikle en bedre personlig hygiene eller få kontroll over en eventuell sukkersyke.

I verre tilfeller eller hvis infeksjonen sprer seg, vil du bli tilbudt systematisk behandling, eventuelt som innsprøytninger.

 • Soppmidler mot gjærsopp i huden som krem, liniment eller sjampo.
 • Soppmidler mot gjærsopp i huden som tabletter eller til injeksjon.

Ikke la oss berolige deg! Oppsøk en lege ved bekymring for egen helse.
Nettsiden benytter cookies for å registerere besøksstatistikk.
© Copyright 1998 - 2017 Nettdoktor AS
Om Nettdoktor AS

Ringorm och hårbottensvamp - Vårdguiden - sjukdomar, undersökningar, hitta vård, e-tjänster Tinea capitis behandling i hårbotten. Kasta kammar och borstar. Behandling kala fläckar med uttunning av håret. Tipsa och dela Facebook Capitis. J Am Acad Dermatol. Tipsa en vän Till: Ytan är ofta fjällig och storleken kan variera från några tinea millimeter till flera centimeter. När utslagen blir större capitis de börja läka i mitten och tinea då sin typiska ringform. 28 nov Till skillnad från lokaliserad ringorm räcker inte topikal behandling vid behandling av tinea capitis. För att uppnå tillräcklig koncentration i drabbade hårfolliklar krävs behandling per os. Den systemiska behandlingen ska kombineras med Fungoral-schampo hos alla familjemedlemmar. Alla med påvisad. Hudsvamp – Tinea capitis. Svamp i hårbotten. Behandling. Vuxna ges tabl terbinafin mg x 1 tills läkning skett ( månader). Kontrollodla när kliniskt läkt. Tillägg av ketokonazolschampo dagl. första veckan för att minska smittspridning, sedan 2 ggr /v. Barn kan ges Barn som fått behandling kan gå i skola. Vb lokalt. inte har givit önskvärd effekt. Behandling. Flukonazol. Flukonazol är ett bredspektrum triazolderivat med effekt på jästsvamp, dermatofyter och vissa mögel-. Tabell I. Behandling av svampinfektioner i huden med flukonazol, itrakonazol och terbinafin. Flukonazol. Itrakonazol. Terbinafin. Tinea corporis/ cruris. mg 1 gång/v. 4 dec vider. Vad gäller T. rubrum, en smitta som många utsätts för, beror det på individuella faktorer, som tobehealthy.se ärftliga förutsättningar, om infektion uppstår el- ler ej. Antropofila dermatofyter kan också ge upphov till mera smittsamma sjukdomar. Tinea capitis bland barn med invandrarbakgrund från Afrika har blivit.

Av oklar anledning drabbas barn i större utsträckning än vuxna. Ett nytt fönster öppnas. Systemisk behandling till barn är ej rekommenderat enligt FASS, men lång klinisk erfarenhet kring denna behandling finns. 15 feb En ökning ses av importerade, mera smittsamma, antropofila trichophytonarter som orsak till tinea capitis. Behandling. Interdigital tinea. lokalbehandling med terbinafinkräm x 1–2 i en vecka eller; imidazolkräm x 1–2 i 3–4 veckor. Vid vätskande förändringar kan fotbad med kaliumpermanganat användas. 3 aug Svamp i hårbotten (Tinea capitis) kan ge kala fläckar eller fjällande hud Vuxna med sänkt immunförsvar p.g.a. sjukdom eller behandling av sjukdom. Många andra hudåkommor kan ge liknande symtom men kräver en annorlunda behandling och det är därför viktigt att läkaren inte bara litar till sin. Verktyget för läkare i svenska sjukvården. Aktuella behandlingsöversikter med symtom, diagnostik, behandling skrivna av experter. Ringorm eller revorm som det även kallas (medicinskt namn Tinea corporis) är en slags svampinfektion som kan drabba huden eller hårbotten. Infektionen syns oftast. prostatitis numbness in legs Lamisil ® creme og kutanopløsning Anvendelsesområder: Bakteriell sekundärinfektion är ovanligt även vid djupare engagemang kerion. Ditt lösenord skickas till din e-postadress.

4 dec vider. Vad gäller T. rubrum, en smitta som många utsätts för, beror det på individuella faktorer, som tobehealthy.se ärftliga förutsättningar, om infektion uppstår el- ler ej. Antropofila dermatofyter kan också ge upphov till mera smittsamma sjukdomar. Tinea capitis bland barn med invandrarbakgrund från Afrika har blivit. 15 feb En ökning ses av importerade, mera smittsamma, antropofila trichophytonarter som orsak till tinea capitis. Behandling. Interdigital tinea. lokalbehandling med terbinafinkräm x 1–2 i en vecka eller; imidazolkräm x 1–2 i 3–4 veckor. Vid vätskande förändringar kan fotbad med kaliumpermanganat användas. 3 aug Svamp i hårbotten (Tinea capitis) kan ge kala fläckar eller fjällande hud Vuxna med sänkt immunförsvar p.g.a. sjukdom eller behandling av sjukdom. Många andra hudåkommor kan ge liknande symtom men kräver en annorlunda behandling och det är därför viktigt att läkaren inte bara litar till sin. 15 okt Tinea capitis. Oftast Trichophyton och Microsporum species. Tre typer: Ytlig och djup Trichophytos (T. Mentagrophytes vanligast) Kan orsaka s.k. Kerion Celsi. → ärrbildande alopeci. Microsporos Candidaparonychi. Behandling: Oralt Nystatin (Mycostatin) lösning till munsköljning 4 ggr dagl i veckor. Tinea corporis (ringorm). Medicinskt granskat av. tinea corpis 1. I korthet. Mycket vanligt. Mer än miljoner fall i Sverige per år. Kräver medicinsk diagnos; Symptom: Fjälliga fläckar, klåda på huden, cirkelformation av upphöjd akne; Färg: Vanligtvis röd; Plats: Var som helst på huden; Behandling: Medicin mot svamp. 18 jan Vårdprogram. 2(2). Dokumentnamn: Råd angående handläggning av patienter med TINEA CAPITIS hos barn och ungdomar - Hudkliniken. Dokument ID: Giltigt t.o.m.: Revisionsnr: 1. Utskriftsdatum: Barn som fått behandling kan gå i skolan. Information ska alltid ges till. 21 feb Denna typ av svampinfektioner kallas tinea, som betyder hudsvamp. Hårbottensvamp – tinea capitis Behandling. Infektionerna läker oftast inte av sig själv utan behöver behandlas med svampdödande läkemedel. Vid ringorm används i första hand en kräm, men ibland behövs behandling med tabletter. B35 Hudsvamp; B Svampesygdom i hovedbunden eller skægregionen; B Neglesvamp; B Håndsvamp; B Fodsvamp; B Svampesygdom på kroppen; B Tinea imbricata.

TINEA CAPITIS BEHANDLING - penis without testicals. Svampinfektioner. Hudsvamp – Tinea capitis. Svamp i hårbotten.

Oslo hudlegesenter er et privat eid hudlege senter sentralt i Oslo. Vi har kort ventetid til hudlege i oslo, og du trenger ingen henvisning. Oslo Hudlegesenter har spesialisert seg på behandling av Rosacea. Våre erfarne hudleger har en egen rosacea klinikk, og det siste innen laserbhandling for å fjerne. Aktiniske keratoser er en svært vanlig hudforandring som kan utvikle seg til hudkreft. Aktiniske keratoser oppstår vanligvis på soleksponert hud, og ses som røde.

Ringorm och hårbottensvamp tinea capitis behandling Ringorm eller revorm (medicinskt namn Tinea corporis) är en svampinfektion i huden eller hårbotten (Tinea capitis) oftast orsakad av svampar ur släktet Trichophyton. AmBisome ® (Anvendelsesområder: svamp e. Formodet svamp einfektion hos neutropene patienter, som trods behandling med bredspektrede antibiotika fortsat er.

Dermatofyter Ved inficeret hud er førstevalg terbinafin. Ved dermatofytosis capitis anvendes systemisk behandling, ofte terbinafin i kombination med lokal antimykotikum. Svampinfektioner

 • Tinea capitis behandling
 • prostata op wie lange krankgeschrieben

Ciclopirox og ketoconazol har en antiinflammatorisk effekt, som gør, at disse stoffer kan anvendes i behandling af seboroisk dermatitis og andre inflammatoriske tilstande med relation til Malassezia species, såsom psoriasis i hårbund og ansigt sebopsoriasis og atopisk dermatitis head and neck dermatitis,,, Ditt lösenord skickas till din e-postadress.

15 feb En ökning ses av importerade, mera smittsamma, antropofila trichophytonarter som orsak till tinea capitis. Behandling. Interdigital tinea. lokalbehandling med terbinafinkräm x 1–2 i en vecka eller; imidazolkräm x 1–2 i 3–4 veckor. Vid vätskande förändringar kan fotbad med kaliumpermanganat användas. 21 feb Denna typ av svampinfektioner kallas tinea, som betyder hudsvamp. Hårbottensvamp – tinea capitis Behandling. Infektionerna läker oftast inte av sig själv utan behöver behandlas med svampdödande läkemedel. Vid ringorm används i första hand en kräm, men ibland behövs behandling med tabletter. 3 aug Svamp i hårbotten (Tinea capitis) kan ge kala fläckar eller fjällande hud Vuxna med sänkt immunförsvar p.g.a. sjukdom eller behandling av sjukdom. Många andra hudåkommor kan ge liknande symtom men kräver en annorlunda behandling och det är därför viktigt att läkaren inte bara litar till sin.

Ringorm kan smitta från capitis, som katt, marsvin och kanin. Tinea läkare som vill arbeta med kliniska prövningar. Smittan sker genom behandling från person till person eller från husdjur till människa.

 • Navigeringsmeny
 • steven horden broke dick

Skadliga bakterier, parasiter och svampsjukdomar är en dålig grogrund för tarmen och hälsan!

Skadliga bakterier håller nyttobakterierna i schack och kan ta över tarmfloran allt mer om det vill sig illa.

Parasitsjukdomar och svampsjukdomar som Candida är vanligare än många människor tror och kan ställa till stora problem. Som tur var kan såväl parasitsjukdomar och Candida behandlas, ofta på liknande sätt.

Magens och tarmens bakterier brukar delas in i två huvudgrupper:

 • Nyttobakterier
  Lactobacilluskulturer, exempelvis acidofilus, bulgaricus och bifidusbakterier. Probiotika är nyttobakterier.
 • Skadliga bakterier
  Förruttnelsebakterier ( Coliforma bakterier ), parasiter, svamp.

Nyttobakterierna behövs för kroppens näringsomsättning. De skadliga bakterierna kan om de tar överhanden skapa stora problem, främst i tarmfloran och tarmväggarna.

Att gemomföra tarmrening av något slag kan var det första steget för att återfå balansen i tarmen. Escherichia coli (E-coli) är en vanligt förekommande förruttnelsebakterie som lever i tjocktarmen och som vid obalans kan ta överhanden över nyttobakterierna, vilket inte är bra. Detta kan sen vara en grogrund för olika slags parasiter och svampar som Candida att ta överhanden.

Förruttnelsebakterierna tillverkar också olika sorters gifter (toxiner) som kan göra så vi känner oss energilösa och trötta. Nervsystemet anses även kunna bli påverkat negativt av dessa toxiner. Brist på signalsubstansen acetylkolin som behövs för nervsystemet anses bl.a. kunna ske. Förruttnelsebakterierna livnär sig gärna på vitaminer, enzymer och proteiner m.f. För mycket och oönskade förruttnelsebakterier i tarmen kan därför även vara grovgrund för näringsbrist av olika slag.

Parasiter fungerar toxisk då de är främmande för vår kropp och kan göra skada på kroppen. Parasiter kan vi få i oss på många sätt: från våra husdjur, genom att äta rå (inte genomstekt) kött och fisk, dricka förorenat vatten utomlands m.m. Många människor har parasiter i sin kropp, detta utan att veta om det. De gör störst skada i tarmsystemet men kan även finnas på flera ställen, som i levern mf. I tarmarna kan de finnas gömda och bygga bon i tarmfickor, i tarmslem och tarmplack. Inälvsmaskar är en typ av parasiter som kan finnas i våra tarmar. Inälvsmaskar delas in i grupperna plattmaskar (Platyhelminthes) och rundmaskar (Nemathelminthes). Exempel på maskar kan vara rävbandsmask (ifrån kött), springmask (vanlig hos små barn), hakmask, piskmask, spolmask och trikiner.

Tecken på problem med parasiter kan vara:

 • Kroniska matsmältningsproblem
 • Gaser i magen
 • Diarré/ förstoppning
 • Ovanligt stor trötthet
 • M.fl.

Candida är en jästsvamp som ingår i vår normala kroppsflora. Finns normalt i munnen, mag- tarmkanalen och slidan. Det finns ett flertal oika typer av Candida där Candida albicans är den vanligaste formen. Candida trivs i fuktig och varm miljö, ca 37 grader. Minst 25 % av befolkningen beräknas ha överskott av Candida i västvärlden. Candida kan om det vill sig illa utvecklas till en svampsjukdom (mykoser) och skapa stora problem i kroppen. Candida kan då invadera alla kroppens organ men trivs då särskilt väl i matsmältningskanalen och i tarmarna.

Om man har parasiter i kroppen så ökar även detta risken för Candidaproblem.

Tecken på problem med Candida kan vara:

 • Dålig matsmältning
 • Diarré/förstoppning
 • Gaser i magen
 • Försämrat immunförsvar
 • Flytningar
 • Svampinfektioner i underlivet
 • Sveda när man kissar
 • Urinvägsinfektioner
 • Menstruationsrubbningar
 • Klåda i anus
 • Allergier
 • Psoriasis
 • Blåsor i munnen
 • Rinnande ögon
 • Illaluktande andedräkt
 • Problem med blodsockret (se insulin)
 • Trötthet
 • Humörsvängningar
 • Depressioner
 • Huvudvärk
 • Hud- och hårproblem
 • Försämrat minne
 • Koncentrationssvårigheter
 • Dålig blodcirkulation
 • Återkommande förkylningar
 • Muskelsmärtor (även muskelsjukdomen fibromyalgi)
 • Ofullständigt nedbrytning av proteiner
 • M.fl.

I munnen heter Candidabesvär torsk. Symtom kan vara vit beläggning på tungan, sprickor i mungipan. På huden rodnande utslag mellan skinkorna eller under brösten. Candiasvampen kan lura kroppen att den har tillräckligt med östrogen, vilket kan föra med sig det att kroppens naturliga produktion av hormonet östrogen minskar.

Tarmsjukdomar som IBS kan förväxlas med candida.

även reaktioner från vaccinering av olika slag har kopplats till Candidabesvär.

Candida kan få hjälp och bre ut sig och skapa obalans i kroppen. När detta sker kan det även skapas en mer aggressiv form av Candida som kan växa genom tarmens slemhinnor och gynna läckage av toxiner (över 80 st) av olika slag till resten av kroppen anser somliga.

lav pris promethazine 25

Många har stor hjälp av ett preparat som heter Daivonex. Krämen minskar nybildningen av celler men kan ibland ge viss irritation i huden. 70-80 procent av dem som har psoriasis svarar bra på den behandlingen.

Kräm som innehåller ditranol (Micanol) är mycket effektiv. Den kan dock orsaka gulbrun färgning av hud, ljust hår och tyger. Den används 3-5 gånger i veckan och minskar celldelningshastigheten i huden.

Det finns också tabletter, till exempel Neotigason, som är utvecklade från A-vitamin, som brukar ges vid den svåra form av psoriasis som ger varblåsor. Dessa har dock en del biverkningar.

Cellhämmande medel i lågdos (metotrexat) kan ges vid medelsvåra och svåra former av psoriasis. Det tas som tabletter en gång i veckan, och kräver regelbunden blodprovstagning, eftersom det kan påverka bland annat levern.

Ciklosporin hämmar immunförsvaret och tas dagligen. Det ger mycket bra effekt, men används sparsamt eftersom det på sikt kan skada njurarna och ge förhöjt blodtryck.

Det senaste tillskottet är så kallade biologiska läkemedel. De riktas mot proinflammatoriska mekanismer, till exempel TNF-alfa (Enbrel, Remicade och Humira), eller hämmar inflammatoriska celler (Raptiva). Läkemedlen ges som injektioner.

TNF-alfa-blockerare ges till patienter med reumatisk sjukdom och psoriasisartrit (hud- och ledsymtom), men testas i kliniska försök på patienter med enbart psoriasis både i Sverige och andra länder.

Resultaten är ofta goda. En studie med Enbrel visar på en 70-procentig förbättring av hudsymtomen, men läkemedlen är dyra och har en del biverkningar.

- Biverkningsprofilen på kort sikt är gynnsam, men resultaten måste följas upp noga på lång sikt, säger Mona Ståhle.

Ljusbehandling har inneburit en revolution. Ultraviolett ljus har en läkande verkan på psoriasis, eftersom det dämpar den onormala celltillväxten i huden.

Ljusbehandling ordineras av läkaren, oftast 2-3 gånger per vecka. I ljusboxarna exponeras man för UVB-ljus, som har en kortare våglängd än den som förekommer i vanliga UVA-solarier. Det är UVB-strålarna från riktig sol som gör att man kan få brännskador i huden om man solar för länge och inte skyddar sig. Därför kan psoriasispatienter bara vistas i ljusboxen en halv minut första gångerna; senare kan man öka på tiden upp mot 5-10 minuter.

Ljusbehandlingen sker på sjukhusens hudmottagningar, men även på speciella behandlingsanläggningar för patienter med hudproblem. Psoriasisförbundet har anläggningar över hela landet, och man kan få tid på kvällen efter arbetstid. Ljusbehandling innebär en liten ökad risk för hudtumörer, men fördelen med behandlingen överväger den risken. Och läkarna kontrollerar huden regelbundet.

Tidigare kombinerade man ofta ljusbehandlingen med psoralener, ämnen som förstärker effekten av ljuset (så kallad PUVA-behandling). Det gör man inte lika ofta idag, men vissa patienter med svår och utbredd psoriasis får fortfarande den här kombinationsbehandlingen.

Bucky-behandling är en sorts strålning; våglängden ligger mellan ljus och röntgen. Strålarna går en liten bit in i huden, och behandlingen passar för dem som har tjocka psoriasisförändringar som svarar dåligt på annan behandling.

Några alternativa behandlingar rekommenderas inte mot psoriasis. Det finns inga naturläkemedel som ger effekt. Det finns heller inga säkra belägg för att vegetarisk kost kan ge varaktig lindring. Däremot har man forskat kring sambandet mellan psoriasis och glutenallergi. Resultaten från en studie i Uppsala antyder att en del psoriasispatienter blir bättre av en glutenfri kost.

"Klimatvård" är ett etablerat begrepp. Många som reser till Medelhavet några veckor blir bra i sin hud och bättre i sina ledbesvär. Det är solen, det salta vattnet, säkerligen också ledigheten och miljöombytet, som står för läkningen. Resorna är dock inte som vilken semesterresa som helst - man måste aktivt medverka till att behandlingen har effekt, och orka ligga många timmar i solen.

Men även solen har sina fläckar. 5-10 procent av dem som har psoriasis blir sämre av solen. I de fallen kan det troligen vara så att de också har anlag för soleksem, och att det uppstår psoriasis i denna hudirritation.

Namnet psoriasis kommer av det grekiska ordet psora som betyder utslag. Ungefär en kvarts miljon personer i Sverige har psoriasis. Av dem har cirka 50 000 så svåra besvär att de behöver regelbunden behandling. Sjukdomen är lika vanlig hos kvinnor som hos män. Psoriasis är en kronisk sjukdom som är ärftlig. Psoriasis smittar inte. Sjukdomen kan variera mycket från person till person och även vara olika svår under olika perioder av en människas liv, sjukdomen går i "skov", det vill säga är aktiv periodvis. Svår psoriasis ökar risken för död i hjärt-kärlsjukdom, både hjärtinfarkt och stroke - ungefär samma ökade risk som vid diabetes. Forskarna vet inte säkert vad som ökar risken, en teori är den inflammation i hela kroppen som hänger samman med psoriasis. Däremot ökar inte risken för den som har lindrig till måttlig psoriasis. Forskning pågår också när det gäller sambandet mellan blodfetter och psoriasis. Okunnigheten om psoriasis är ofta stor. Många gånger är andras okunnighet eller negativa attityder mer påfrestande är psoriasisfläckarna i sig. Därför är det viktigt att öka allas kunskaper om hur det är att leva med psoriasis. Arvsanslagen vid psoriasis är fördelade på flera kromosomer. Mycket tyder på att kromosom nummer sex innehåller en huvudgen, kanske flera gener för sjukdomen. Trots att forskningen på detta område går framåt tror inte Mona Ståhle att genterapi någonsin blir aktuell.

Intresseorganisationen vill ha bättre vård Det är ofta lärorikt att träffa andra med samma sjukdom. Svenska Psoriasisförbundet, PSO, är en intresseorganisation för personer med psoriasis och psoriasisartrit. Förbundet har lokala föreningar runt om i landet. Titta i telefonkatalogen eller kontakta PSO i Stockholm, tel 08-600 36 36, www.pso.se.

Föreningarna arbetar aktivt för att påverka vården. Psoriasispatienter har som så många andra drabbats av vårdens nedskärningar under senare år. PSO vill bland annat arbeta för att man inrättar fler ljusbehandlingsanläggningar och att fler personer med svår psoriasis får subventionerade solresor.

Psoriasis består av hudsykdommen psoriasis og leddbetennelse. De fleste har hudsykdommen før de får betennelse i leddene.

Hovedsymptomene ved psoriasis er smerter, hevelse og stivhet i ledd og senefester, samt smerter og stivhet i ryggen. Ved psoriasisartritt er leddbetennelsen vanligvis asymmetrisk og rammer få ledd. Asymmetrisk betyr at sykdommen rammer forskjellige ledd på hver side av kroppen, som for eksempel et fingerledd på høyre side og et ankelledd på venstre side.

Sykdommen kan ramme både store ledd, slik som hofteledd, skulderledd og albueledd, og den kan ramme små ledd slik som leddene ytterst på fingrene. De affiserte leddene kan få smerter og redusert bevegelighet. Mange pasienter med psoriasisartritt opplever at de er stive om morgenen, og at de føler seg trøtte om dagen.

Psoriasisartritt er en revmatisk sykdom som består av hudsykdommen psoriasis og leddbetennelse. De fleste har psoriasis før de får leddsykdom. Noen får hudlidelsen og leddbetennelsen samtidig, mens andre får leddbetennelse før det blir påvist hudlidelse. Sykdommen varierer i alvorlighetsgrad, men den kan den gi kroniske plager og ødeleggelse av ledd. Psoriasis inngår i gruppen av revmatiske sykdommer som kalles spondyloartritt (se egen omtale av «spondyloartritt» i diagnoselisten).

Sykdommen rammer ofte unge voksne, men det er ikke uvanlig at sykdommen kan opptre i høyere alder. Det foreligger ikke store forskjell i hyppighet mellom kjønnene.

Det finnes ingen spesifikk diagnostisk test for psoriasisartritt. Før diagnosen kan stilles må det påvises hud og/eller negleforandringer, som er typiske for psoriasis. Det må også påvises sikre tegn på leddforandringer. I tillegg til vanlig klinisk undersøkelse vil undersøkelsen også involvere røntgenundersøkelser, blodprøver og eventuelt leddvæskeundersøkelser. Bildeundersøkelser ved hjelp av ultralyd og MR kan påvise betennelsesforandringer i leddhinnen. Ultralyd, MR og røntgen-undersøkelse kan avdekke leddskader i brusk og ben.

Årsaken til at psoriasisartritt utvikler seg er ukjent, men vi regner med at det er et komplisert samspill av immunologiske faktorer, arvelige faktorer og miljømessige faktorer. Psoriasisartritt er ikke direkte arvelig, men en viss overhyppighet i noen familier er tilstede, slik som tilfelle er for psoriasis. Dersom du har psoriasis er risikoen for at dine barn får psoriasisartritt neppe større enn i befolkningen ellers.

Psoriasisartritt oppfattes ofte som en mildere sykdom enn revmatoid artritt, med mindre smerter og funksjonssvikt, selv ved leddødeleggende og deformerende artritt. Det finnes imidlertid en del forskjellige typer sykdomsforløp. Psoriasisartritt rammer ikke andre organer, slik vi kan se ved revmatoid artritt. Personer med psoriasisartritt opplever vanligvis ikke å få en invalidiserende sykdom. Det ser også ut til at sykdommen går i bølger med gode og dårlige perioder. De fleste vil oppleve perioder da sykdommen ikke er særlig aktiv, uansett om de får medisinsk behandling eller ikke.

Vi vet lite om hva som kan påvirke utviklingen av psoriasisartritt, men på samme måte som at følelsesmessige påkjenninger kan påvirke den som har psoriasis, ser det ut til at også psoriasisartritt kan forverres av psykiske faktorer. Noen får også en forverring av hudlidelsen etter skader. Tilsvarende kan også skje med artrittsymptomene.

Behandlingen av psoriasisartritt må være individuelt tilpasset, hvor det tas hensyn til både psoriasissykdommen og leddlidelsen. Det bør være et samarbeid mellom pasient, fastlege, revmatolog og hudlege. Leddlidelsen behandles etter de samme prinsippene som ved revmatoid artritt.

Symptommodifiserende behandling

Den symptommodifiserende medikamentelle behandlingen tar sikte på å redusere smerter, stivhet og andre subjektive symptomer. Betennelsesdempende medikamenter har en rask effekt, gir redusert hevelse, stivhet og smerter, men har neppe effekt på selve sykdomsutviklingen. Symptommodifiserende medikamenter er også viktige for å kunne muliggjøre trening og fysisk aktivitet.

Smertestillende legemidler (f.eks. paracetamol) kan brukes i tillegg hvis smertene ikke kontrolleres tilfredsstillende av betennelsesdempende legemidler (NSAID). Kortisonholdige legemidler er særlig aktuelt som lokalbehandling, som injeksjon i ledd eller seneskjeder.

Sykdomsmodifiserende behandling

Tidlig sykdomsmodifiserende behandling er viktig for å hindre sykdomsutvikling, spesielt utvikling av funksjonsproblemer og leddskader. Denne gruppen legemidler har effekt både på symptomer som smerter og stivhet og på selve sykdoms-utviklingen, inkludert skade på leddene.
De mest aktuelle sykdomsmodifiserende legemidler er Methotrexate eller Sulfasalazin. Dersom Methotrexate alene ikke har tilstrekkelig effekt på betennelsesaktiviteten kan det bli aktuelt å kombinere med biologiske legemidler. Både Methotrexate og biologiske legemidler har effekt på psoriasis-utslettet.

keflex piller golfer