kan jeg faa lincocin 500mg

lincocin til salg home

Der findes en række forskellige behandlinger at vælge imellem afhængigt af, hvilken type af psoriasis man har, og hvor udbredt sygdommen er. Det spænder fra lokalbehandling til systemisk behandling og biologiske lægemidler.

Ved lokalbehandling behandler man de udsatte områder med forskellige typer cremer (fx fugtighedscremer og hormoncremer (binyrebark)). Det anslås, at op til ca. 70-80 procent af de psoriasisramte har en mild form for psoriasis, som kan behandles med lokalbehandling alene. Men dette ikke er tilstrækkeligt, har man krav på en henvisning til en hudlæge.

Hudlægen har i tillæg til behandling med cremer mulighed for at give lysbehandling med ultravioletlys og/eller tabletbehandling.

Hvis man ikke har effekt af lys-og tablet behandling er behandling med biologiske lægemidler måske en mulighed. Denne behandling finder sted på hudafdelinger på hospitaler.

Man skelner mellem forskellige typer af psoriasis:

 1. Psoriasisgigt ledsages af gigtforandringer i leddene af samme type som ved kronisk ledegigt. Det viser sig hos 5-8 % af patienter med psoriasis.

 2. Du kommer i kontakt med naturterapeuterne ved at [Klikke her].

  I bogen [Din mad er din medicin] (Aschehoug) findes flere kostemner som kan integreres ved psoriasis. Endvidere findes en masse information om mad og sundhed.

  Psoriasis är en vanlig hudsjukdom som drabbar livscykel hudceller. Psoriasis orsakar celler för att bygga upp snabbt på ytan av huden och bildar tjocka silverglänsande fjäll och kliande, torra, röda fläckar som ibland smärtsamma.

  Psoriasis är en ihållande, långvarig (kronisk) sjukdom. Du kan ha perioder då din psoriasis symtomen förbättras eller gå i remission omväxlande med gånger din psoriasis förvärras.

  För vissa människor, är psoriasis bara en olägenhet. För andra är det handikappande, särskilt när i samband med artrit. Det finns inget botemedel, men psoriasis behandlingar kan erbjuda betydande lättnad. Livsstil åtgärder, som att använda en nonprescription kortison grädde och utsätta huden för små mängder av naturligt solljus, kan förbättra dina psoriasissymtom.

  Psoriasis tecken och symtom kan variera från person till person, men kan innefatta en eller flera av följande:

  • Röda fläckar på huden täckt med silverglänsande fjäll
  • Små skalnings fläckar (vanligen ses hos barn)
  • Torr, sprucken hud som kan blöda
  • Klåda, brännande eller ömhet
  • Förtjockad, urkärnade eller räfflade naglar
  • Svullna och stela leder

  Psoriasis fläckar kan variera från några fläckar av mjäll-liknande skalning till stora utbrott som täcker stora områden. Lindriga fall av psoriasis kan vara en olägenhet; mer-svåra fall kan vara smärtsamt, vanställande och handikappande.

  De flesta typer av psoriasis går igenom cykler, flänsning under några veckor eller månader, därefter avtar under en tid eller till och med gå in fullständig remission. I de flesta fall är dock returnerar sjukdomen så småningom.

  Flera typer av psoriasis existerar. Dessa inkluderar:

  • Plaque psoriasis. Den vanligaste formen, plackpsoriasis orsakar torra, upphöjda, röda hudförändringar (plack) täckt med silverglänsande fjäll. Placken kliar eller kan vara smärtsamt och kan uppstå var som helst på kroppen, inklusive ditt könsorgan och den mjuka vävnaden inuti munnen. Du kanske har några plack eller många, och i allvarliga fall kan huden runt lederna spricka och blöda.
  • Nail psoriasis. Psoriasis kan påverka naglar och tånaglar, vilket gropar, onormal spik tillväxt och missfärgning. Psoriasis naglar kan lossna och separera från nagelbädden (onykolys). Svåra fall kan orsaka spiken att falla sönder.
  • Psoriasis i hårbotten. psoriasis i hårbotten visas som röda, kliande områden med silvervit skalor. Du kanske märker flingor av död hud i håret eller på dina axlar, särskilt efter repor hårbotten.
  • Guttat psoriasis. Detta drabbar främst personer yngre än 30 och oftast utlöses av en bakteriell infektion som halsfluss. Det kännetecknas av små, vattendroppformade sår på bålen, armar, ben och hårbotten. Såren är täckta av en fin skala och är inte så tjock som typiska plack är. Du kan ha en enda utbrott som går iväg på egen hand, eller så kan du ha upprepade episoder, särskilt om du har pågående luftvägsinfektioner.
  • Omvänd psoriasis. framförallt i huden i armhålorna, i ljumskarna, under brösten och runt könsorganen, orsakar invers psoriasis släta fläckar av rött, inflammerad hud. Det är vanligare hos överviktiga personer och förvärras av friktion och svettningar.
  • Pustulös psoriasis. Denna ovanliga formen av psoriasis kan förekomma i utbredda fläckar (generaliserad pustulös psoriasis) eller i mindre områden på dina händer, fötter eller fingertopparna. Den utvecklar vanligtvis snabbt, med varfyllda blåsor förekommer bara timmar efter din hud blir röd och öm. Blåsorna torkar inom en dag eller två, men kan dyka upp igen med några dagar eller veckor. Generaliserad pustulös psoriasis kan också orsaka feber, frossa, svår klåda och trötthet.
  • Erytrodermisk psoriasis. Det minst vanligaste typen av psoriasis, kan erytrodermisk psoriasis täcka hela kroppen med en röd, peeling utslag som kan klia eller bränna intensivt. Det kan utlösas av svår solbränna, med kortikosteroider och andra läkemedel, eller av en annan typ av psoriasis som är dåligt är kontrollerad.
  • Psoriasisartrit. Förutom inflammerad, fjällande hud, psoriasisartrit urkärnade, missfärgade naglar och svullna, ledvärk som är typiska för artrit. Det kan också leda till inflammatoriska ögontillstånd, såsom konjunktivit. Symptomen varierar från lätt till svår, och psoriasisartrit kan påverka något gemensamt. Trots att sjukdomen är oftast inte så förödande som andra former av artrit, kan det orsaka stelhet och progressiv gemensam skada som i de allvarligaste fallen kan leda till permanent missbildning.

  När ska en läkare
  Om du misstänker att du kan ha psoriasis, se din läkare för en undersökning. Också prata med din läkare om din psoriasis:

  • Fortskrider bortom olägenhet scenen, vilket gör att du obehag och smärta
  • Gör utföra rutinuppgifter svårt
  • Orsaker du oro utseendet på din hud
  • Leder till leder problem, såsom smärta, svullnad eller oförmåga att utföra dagliga sysslor

  Kontakta läkare om dina symtom förvärras eller inte förbättras med behandling. Du kan behöva ett annat läkemedel eller en kombination av behandlingar för att hantera psoriasis.

  Orsaken till psoriasis är inte helt känd, men det är tänkt att vara relaterade till immunsystemet och dess samspel med miljön i människor som har den genetiska känsligheten. Mer specifikt, är en typ av vita blodkroppar som kallas en T-lymfocyt eller T-cell en nyckelcell. Normalt T-celler resa i hela kroppen för att upptäcka och bekämpa främmande ämnen, såsom virus eller bakterier. Om du har psoriasis, men de T-celler angriper friska hudceller av misstag, som om att läka ett sår eller för att bekämpa en infektion.

  Överaktiva T-celler utlösa andra immunsvar. Effekterna inkluderar utvidgning av blodkärl i huden runt plack och en ökning av andra vita blodkroppar som kan komma in det yttre lagret av huden. Dessa förändringar resulterar i en ökad produktion av både friska hudceller och mer T-celler och andra vita blodkroppar. Detta orsakar en pågående cykel i vilken nya hudceller flytta till det yttersta lagret av huden för snabbt – i dagar snarare än veckor. Död hud och vita blodkroppar kan inte kasta bort tillräckligt snabbt och bygga upp i tjocka, fjällande fläckar på hudens yta. Detta brukar inte sluta om inte behandling avbryter cykeln.

  Precis vad som orsakar T-celler inte fungerar hos personer med psoriasis är inte helt klart, men forskarna tror att genetiska och miljömässiga faktorer både spela en roll.

  Psoriasis utlöser
  Psoriasis vanligtvis börjar eller förvärras på grund av en trigger som du kanske kan identifiera och undvika. Faktorer som kan utlösa psoriasis inkluderar:

  • Infektioner, såsom halsfluss eller torsk
  • Skador på huden, såsom en klippa eller skrapa, bugg bita, eller en kraftig solbränna
  • Stress
  • Kallt väder
  • Rökning
  • Tung alkoholkonsumtion
  • Vissa mediciner – inklusive litium, som är föreskriven för bipolär sjukdom; högt blodtryck läkemedel såsom betablockerare; anti-malarialäkemedel; och jodider

  Vem som helst kan utveckla psoriasis, men dessa faktorer kan öka risken för att utveckla sjukdomen:

  • Familj historia. Den kanske mest betydande riskfaktor för psoriasis är att ha en familjehistoria av sjukdomen. Cirka 40 procent av personer med psoriasis har en familjemedlem med sjukdomen, även om detta kan vara en underskattning.
  • Virus- och bakterieinfektioner. lever med hiv är mer benägna att utveckla psoriasis än människor med friska immunsystem är. Barn och unga vuxna med återkommande infektioner, särskilt streptokocker i halsen, också kan ha en ökad risk.
  • Stress. Eftersom stress kan påverka immunförsvaret, kan höga stressnivåer ökar risken för psoriasis.
  • Fetma. Övervikt ökar risken för invers psoriasis. Dessutom plack associerade med alla typer av psoriasis ofta utvecklas i hudveck och veck.
  • Rökare. Röktobak ökar inte bara risken av psoriasis utan även kan öka svårighetsgraden av sjukdomen. Rökning kan också spela en roll i den inledande utvecklingen av sjukdomen.

  Beroende på vilken typ och placering av psoriasis och hur utbredd sjukdomen är, kan psoriasis leda till komplikationer. Dessa inkluderar:

  • Förtjockad hud och bakteriella hudinfektioner orsakade av skrapning i ett försök att lindra svår klåda
  • Fluid och elektrolyt obalans när det gäller svår pustulös psoriasis
  • Dåligt självförtroende
  • Depression
  • Stress
  • Ångest
  • Social isolering

  Om du har psoriasis, är du löper större risk att utveckla vissa sjukdomar, såsom metabola syndromet, ett kluster av villkor som inkluderar högt blodtryck och förhöjda insulinnivåer;inflammatorisk tarmsjukdom; hjärt- och kärlsjukdomar; och, eventuellt, cancer.

  Dessutom kan psoriasisartrit vara försvagande och smärtsamma, vilket gör det svårt att gå om din dagliga rutin. Trots mediciner, kan psoriasisartrit orsaka ledskador.

  Du kommer förmodligen först se din husläkare eller en allmänläkare. I vissa fall kan du remitteras direkt till en specialist i hudsjukdomar (hudläkare).

  Här är lite information för att hjälpa dig att förbereda för mötet och att veta vad man ska förvänta sig av din läkare.

  Vad du kan göra

lincocin pris

Det råder många missuppfattningar kring psoriasis. En av dem är att det är en smittsam sjukdom – inget kunde vara mer felaktigt. En annan är att det är en sjukdom som orsakas av psykologiska faktorer. Detta stämmer inte heller, men det har faktiskt visats att känslor som stress kan göra att sjukdomen förvärras när den väl har brutit ut.

Psoriasis kan ha en negativ effekt på drabbade patienters fysiska och psykiska välmående. En del kan lida så mycket av hudförändringarna att de får ett allmänt dåligt självförtroende, som i vissa fall kan gå så långt att den utmynnar i en depression.

Fysisk och psykisk påverkan går ofta hand i hand när det gäller psoriasis, så det är viktigt att som anhörig ha förståelse och visa att man finns där för den drabbade. Den osäkerhet som kan uppstå hos honom eller henne grundar sig ofta i en rädsla för vad andra kan tänka och säga. Därför skulle det underlätta oerhört om folk hade mer kunskap, och färre fördomar om psoriasis.

Psoriasisartrit kan orsaka smärta och stelhet i leder på ena sidan (asymmetrisk artrit) eller på båda sidor av kroppen (symmetrisk artrit). Trots att psoriasisartrit kan påverka alla leder i kroppen är svullnad och smärta i fingrar och tår vanligast, så kallade “korvfingrar” eller “korvtår”.

Andra delar som också kan påverkas är nedre delen av ryggen, handleder, knän och anklar.

Hur symtomen utvecklas varierar mycket från person till person. De kan starta långsamt och byggas på över tid, eller utvecklas snabbt och bli svåra.

Psoriasisartrit delar symtom med andra artritiska sjukdomar som reumatoid artrit (RA – ledgångsreumatism) och gikt, vilket kan göra det svårt att ställa diagnosen i vissa fall, särskilt tidigt i sjukdomsstadiet. Det finns inget enskilt, definitivt test för att diagnostisera psoriasisartrit, så diagnosen ställs med hjälp av patientens sjukdomshistoria, och en serie av tester och uteslutningsmetoder kan bli nödvändiga för att ställa korrekt diagnos.

Några saker som läkaren utgår ifrån vid diagnos av psoriasisartrit är:

 • sjukdomshistoria
 • test av reumatoid faktor (RF)
 • magnetkameraundersökning
 • röntgen
 • blodprov
 • test av ledvätska
 • nagelangrepp

När man misstänker psoriasisartrit är det angeläget att få remiss till reumatolog. En tidig diagnos och behandling är viktigt för att förhindra eller begränsa mer omfattande skador på lederna, så kallad leddestruktion, och den funktionsnedsättning som kan uppträda i senare skeden av sjukdomen.

Samsjuklighet

Det finns en koppling till psoriasis som också är en inflammatorisk autoimmun sjukdom.

Trots att det för närvarande inte finns något botemedel för psoriasisartrit finns det olika behandlingsalternativ för att minska smärtan, reducera svullnaden och inflammationen i lederna.

Den behandling som ordineras beror på sjukdomens svårighetsgrad. För de flesta blir det nödvändigt med någon form av medicinering. Exempel på detta är inflammationshämmande och smärtstillande läkemedel som dämpar själva sjukdomsprocessen. Lokala kortisoninjektioner brukar också kunna hjälpa. Vid mer svårbehandlad sjukdom ger ofta cellhämmande läkemedel i låga doser eller biologiska läkemedel god effekt både på hud- och ledsymtom.

 • Icke-steroida antiinflammatoriska medel (NSAIDs). NSAIDs hjälper till att minska inflammationen och mildra smärtan och stelheten i lindrigare fall av psoriasisartrit. De kan vara både receptbelagda och receptfria.
 • Lokala steroidinjektioner. När få leder är involverade kan injektioner av steroider hjälpa till att lindra symtomen
 • Sjukdomsmodifierande antireumatiska medel (DMARDs). DMARDs används för behandling av svårare symtom och kan bromsa eller begränsa omfattningen av ledskada samt minska smärta och inflammation. DMARDs innehåller systemiska läkemedelmedel som kan intas som tabletter eller injiceras. En annan typ av läkemedel är de så kallade traditionella systemiska läkemedlen som normalt intas som tabletter.
 • Biologiska läkemedel. Behandling med biologiska läkemedel kan användas vid psoriasisartrit och även vid psoriasis för att minska ledsmärtor och svullnad och för att bromsa sjukdomsförloppet när inte annan behandling haft tillräcklig effekt. Biologisk behandling ges via sprutor eller via infusion. Även sjukgymnastik och egen fysisk träning är viktig när man lever med psoriasisartrit, och kan ge god effekt i alla sjukdomsstadier.

Det kan vara många funderingar som uppstår när det gäller behandling och läkemedel. Därför är det viktigt att diskutera med läkaren/vårdteamet både hur man ska ta sina läkemedel, men även ventilera tankar och eventuella frågor och farhågor.

I litteraturen från 1800- talet kunde man läsa att psoriasis var en svampinfektion i huden. Dr Erik Enby anser att dessa tidiga läkare med största sannolikhet hade rätt. Dagens skolmedicinare har istället fixerat uppfattningen att psoriasis är en hudsjukdom som är kronisk och ärftlig samt utgör resultatet av en dysfunktionell immunreaktion, utan att ens ha studerat psoriasis under mikroskop. Dr Erik Enby menar att psoriasis egentligen är en svampinfektion.

Text: Erik Enby, läkare, Göteborg 2015-04-06, uppd. kl 18:20, 8 april 2015

Infektioner irriterar och ökar ofta metabolismen i en vävnad över 20 ggr det normala. Detta är förmodligen skälet till att olika hudområden, där psoriasissvamparna helst växer, orsakar en relativt hög ämnesomsättning i den irriterade hudvävnaden. I samband därmed blir huden röd, skör och fjällar kraftigt och blir ofta lättblödande. Ibland besväras den sjuke också av ledvärk, vilket kan bero på att svampinfektionerna ibland även invaderar ledkapselvävnad.

Det var alltså en biologisk växtprocess som pågick i patientens kropp, ansåg man. Det användes ofta biologiska förklaringar för att tydliggöra olika sjukdomsbegrepp på den tiden. Vill man få en möjlighet att läsa om det här idag, krävs det att man letar i gamla medicinböcker från Tyskland som skrevs kring 1800-talets mitt.

I kapillärblod från psoriasispatienter förekommer ofta stora områden med ett slags grynigt oscillerande material. Det kan här röra sig om ett utvecklingsstadium hos de svampar som tidigare beskrivits som orsak till symptombilden psoriasis, vilken med jämna mellanrum återkommer när den sjuke får ett så kallat skov.

Läkarvetenskapen förklarar det mesta kemiskt och frågar man en läkare idag vad psoriasis beror på, erhålls svaret att orsaken är okänd, men man hävdar ändå trots detta att det finns en bra behandling som innebär att om det sjuka hudområdet bara smörjs in med kortisonsalva så försvinner besvären.

Kortisonet sänker ämnesomsättningshastigheten i det sjuka hudområdet, och i samband därmed får huden åter sitt normala utseende, men infektionen är kvar, det vill säga utan att kunna orsaka symptom.
Det ser fint ut så länge man underhåller och smörjer med sådan salva, men om man slutar att smörja, så ökar återigen irritationen och ämnesomsättningshastigheten i vävnaden och den besvärande symptombilden återkommer.

Foto på plackpsoriasis: James Heilman, MD, Wikimedia Commons

Inom kemin diskuteras inte växtprocesser, så mitt påstående ovan är utifrån det synsättet kontroversiellt. På läkarutbildningen får läkarkandidaterna sedan mycket länge dessutom lära sig att blodet är sterilt och det betyder enligt doktrinen att det inte kan finnas några infektioner (växtprocesser) i detta.

Det verkar som att en plausibel bakomliggande orsak till sjukdomens symptombild undanhålls och förtigs för att kunna tjäna pengar på att enbart dämpa symptom. Man har således sedan länge anat eller känt till orsaken till denna sjukdomsbild, men genom att styra läkarutbildningen på ett sådant sätt så att de bakomliggande växtprocesserna förblir okända och genom att studera kemi istället för biologi, lade man en bra grund för att ingen skulle kunna ana sig till och förstå denna sjukdoms natur.

När man dessutom gick ut och sa att blodet var sterilt, hade man helgarderat sig för att ingen skulle komma på tanken att börja misstänka att psoriasis är en infektion.

Centrifugering av blodprover avlägsnar allt infektionsmaterial, som åker ned på botten i provröret och kvar blir den rena plasman som sedan analyseras kemiskt. Detta är bara ett sätt att skymma sikten för att därigenom hindra praktiskt taget alla att begripa sig på även andra kroniska sjukdomar.

Det har lagts ner mycket pengar och arbete för att utveckla, köpa och sälja salvor och mediciner som ska lindra exempelvis psoriasis och det är läkemedelsföretagen som sponsrar en väldigt stor del av denna verksamhet. Psoriasis är en bra sjukdom att tjäna pengar på, ty de bakomliggande svampinfektionerna leder inte nödvändigtvis till någon sjukskrivning utan människor med psoriasis kan arbeta och har råd att köpa sina salvor livet ut.

Detta är endast ett mycket avancerat exempel på hur vissa kan tjäna mycket på att tiga om bara en enda infektionstyp.

Text: Erik Enby, läkare, Göteborg 2015-04-06

Om Eneby skulle ha rätt, varför fungerar då inte medel mot svampinfektioner oavsett om de tas topikalt eller systemiskt? Man kan vidare undra hur det kommer sig att cyklosporin, som är immunosupprimerande, fungerar utmärkt mot psoriasis. En förklaring från doktorn vore intressant att få.

Det är inte alltid svamp medicin av alla dess olika slag fungerar på svamp heller. Som undersköterska som mer eller mindre tvingas att smörja dessa på mina brukare som får svamp, ser jag för det mesta ingen skildrad. Mycket av våra så kallade kroniska folksjukdomar har att göra med vad vi äter. Själv har jag botat mig själv från pollenallergi dock utan någon allergi medicins hjälp. Receptet var att dricka te på björklöv samt använda en del av löven i smuthes, under hela hösten och vintern. När våren kom var jag helt fri och opåverkad av pollen. Det har gått tre år sedan och jag är fri. Men hade även andra krämpor som jag drogs med, nu har jag lagt om hela min kost och mår prima. Många människor vill inte heller bli friska de vill gärna springa till sina läkare. De vill äta sitt skräp och låta någon annan ta ansvaret över deras kroppar. Istället för att själva vara i kontroll över sin egen hälsa.

billigste lincocin injection

However many angry and greedy pharmaceutical companies have requested government organizations in United States to ban the new groundbreaking online video that reveals how to naturally eliminate psoriasis.

They claim it is against capitalistic practices and that it would destroy the psoriasis pharmaceutical industry. They are afraid it will effect their bottom line and put them out of business.

Want to learn how to eliminate your psoriasis? Simply watch this video while you still can.

THIS IS AN ADVERTISEMENT AND NOT AN ACTUAL NEWS ARTICLE, BLOG, OR CONSUMER PROTECTION UPDATE

This is a general interest website containing articles about a wide variety of subjects. Many of these articles are what is commonly referred to as Advertorials.

The term "advertorial" is a combination of "advertisement" and "editorial" written in an editorial format as an independent news story, when in fact the advertisement may promote a particular product or interest. Advertorials take factual information and report it in an editorial format to allow the author, often a company marketing its products, to enhance or explain certain elements to maintain the reader's interest. A familiar example is an airline's in-flight magazines that provide an editorial reports about travel destinations to which the airline flies.

MARKETING DISCLOSURE: This website is a market place. As such you should know that the owner has a monetary connection to the product & services advertised and provided. The owner receives payment whenever a qualified lead is referred but that is the extent of it. The owner receives no further compensation of any kind should you choose to obtain a new insurance policy. All of the information regarding the goods and services mentioned on this website is provided by the owner. The owner does not recommend or endorse any product or service advertised on this website.

ADVERTISING DISCLOSURE: The owner does not recommend or endorse any specific insurance company. The information provided on this site is not intended to be insurance or financial advice. Actual insurance coverages and discounts are subject to eligibility and may be different or not available in all states. Terms, conditions and exclusions may apply.This offer not available to residents of Minnesota

This website and the products & services referred to on the site are an advertising market place for insurance companies who are seeking new policy holders. This website is an advertisment and not a news publication. Any photographs of persons used on this site are models. Any photographs of car insurance premimums used on this site are not real and are only used to illustrate the results some may achieve. The owner of this site is not an insurance company or agent. The owner of this site and of the products and services referred to on this site only provides a service where consumers can obtain and compare insurance quotes from third party providers.

Psoriasis er en hudlidelse, der forekommer hos omtrent 3% af den danske befolkning. Fem ti procent af psoriasispatienter lider desuden af en gigtsygdom, psoriasisgigt. Sygdommen defineres som gigt hos en psoriatiker (psoriasis artrit), sædvanligvis uden »gigtfaktor« i blodet.

Psoriasisgigt forekommer lige hyppigt hos begge køn i modsætning til den almindelige kroniske leddegigt (reumatoid artrit), hvor 3/4 er kvinder. Sygdommen er hyppigere hos patienter med svær psoriasis end ved let psoriasis. Psoriasis kommer i reglen før gigten, men hos ca. 15% af patienterne begynder gigtsymptomerne før psoriasis. Sygdommen forekommer i alle aldersklasser, den starter dog oftest i 30-40 års alderen.

Årsagen til psoriasisgigt kendes ikke. Man ved dog med sikkerhed, at arveanlæg er af betydning. Arveanlæggene spiller en betydelig rolle i organismens immunforsvar, eksempelvis på hvordan kroppen reagerer på indtrængende bakterier eller virus.

Sygdommen viser sig ved hævelse, smerter og varme samt ofte rødme af led. Der kommer øget væskeansamling og tilstrømning af betændelsesceller, forskellige typer af hvide blodlegemer spiller en rolle. I de senere år har interessen især knyttet sig til de såkaldte T-lymfocytter, men der fremkommer også ansamling af pusceller og øget indvækst af blodkar fra omgivelserne.

Udviklingen af psoriasisgigt varierer efter de forskellige arveanlæg. De nedenfor anførte typer er de almindeligste. Procenttallene, der er anført i parentes, er omtrentlige.

Den såkaldte oligoartikulære type (68%). Denne type rammer, i hvert fald i begyndelsen af forløbet, få led uden symmetri oftest et eller flere af fingrenes mellem- eller yderled. Fingrenes bøjesener kan også være betændte og hævede. Hævelsen af fingrene kan give anledning til udtrykket »pølsefingre«. Lignende forandringer ses på tæerne. Alle led kan dog rammes, også de store led.

Yderledstypen (5%). En sjælden type, der viser sig ved gigt i lyderleddene på fingre og tæer. Samtidig er der udtalt neglepsoriasis i de tilgrænsende negle. Der kan også være gigt i enkelte andre led. Denne type ses næsten udelukkende hos mænd.

Den reumatoide type (15%). Ved denne type er der symmetrisk fordeling og fejlstilling af leddene af samme karakter som ved den kroniske leddegigt (reumatoid atrit).

Arthritis mutilans (2%). Mutilans betyder ødelæggende. Denne sjældne type viser sig ved udtalt knoglehenfald, især i fingre og tæer.

Den spinale type (10%). Denne type angriber rygsøjlens led, herunder korsbensleddene. I svære tilfælde kan rygsøjlen blive fuldstændig stiv. Samtidig ses ofte angreb af hofter, knæ eller kæbeled.

Udover de nævnte sygdomsgrupper ses også andre former. Den »entesopatiske form« viser sig med smerter ved senetilhæftningerne omkring leddene. Diagnosen kan være vanskeligt, da der ikke er nogen hævelse og ofte heller ikke noget abnormt at se ved røntgenfotografering. Ved den psoriasislignende sygdom pustulosis palmoplantaris, der viser sig ved pusteldannelse i håndflader og fodsåler, findes ofte gigt i brystbenets led.

Der findes ingen laboratorieprøver, der kan bruges direkte til at stille diagnosen. Ved meget aktiv sygdom ses forhøjet blodsænkning og lav blodprocent.

Ved lette gener er de såkaldte non-steroide antiinflammatoriske midler (NSAID) givet efter behov den almindeligste behandling. NSAID kan påvirke smerter og betændelsesreaktioner, men kan ikke standse sygdommen. Nogle patienter har dog svært ved at tåle denne form for medicin, der kan give mavesmerter. I denne gruppe er der det sidste år kommet nye præparater, de såkaldte Cox-2 inhibitorer. De virker på gigtsymptomerne, også, hvor der er slidgigt, men er meget lidt maveirriterende.

Denne oversigt har på grund af omfanget ikke kunnet medtage de særlige problemer, der knytter sig til behandling af børn, gravide og ældre, hvor der skal tages særlige hensyn. Det skal dog bemærkes, at retinoider på grund af fosterbeskadigende virkning ikke kan benyttes hos gravide og at der hos kvinder i fertil alder må forlanges absolut sikker antikonception under behandling og frem til 2 år efter behandlingens afslutning. For methotrexat, cyclofosfamid og azatioprin gælder det også, at præparatet ikke kan benyttes under graviditet.

Psoriasis är en vanlig hudsjukdom som drabbar livscykel hudceller. Psoriasis orsakar celler för att bygga upp snabbt på ytan av huden och bildar tjocka silverglänsande fjäll och kliande, torra, röda fläckar som ibland smärtsamma.

Psoriasis är en ihållande, långvarig (kronisk) sjukdom. Du kan ha perioder då din psoriasis symtomen förbättras eller gå i remission omväxlande med gånger din psoriasis förvärras.

För vissa människor, är psoriasis bara en olägenhet. För andra är det handikappande, särskilt när i samband med artrit. Det finns inget botemedel, men psoriasis behandlingar kan erbjuda betydande lättnad. Livsstil åtgärder, som att använda en nonprescription kortison grädde och utsätta huden för små mängder av naturligt solljus, kan förbättra dina psoriasissymtom.

Psoriasis tecken och symtom kan variera från person till person, men kan innefatta en eller flera av följande:

 • Röda fläckar på huden täckt med silverglänsande fjäll
 • Små skalnings fläckar (vanligen ses hos barn)
 • Torr, sprucken hud som kan blöda
 • Klåda, brännande eller ömhet
 • Förtjockad, urkärnade eller räfflade naglar
 • Svullna och stela leder

Psoriasis fläckar kan variera från några fläckar av mjäll-liknande skalning till stora utbrott som täcker stora områden. Lindriga fall av psoriasis kan vara en olägenhet; mer-svåra fall kan vara smärtsamt, vanställande och handikappande.

De flesta typer av psoriasis går igenom cykler, flänsning under några veckor eller månader, därefter avtar under en tid eller till och med gå in fullständig remission. I de flesta fall är dock returnerar sjukdomen så småningom.

Flera typer av psoriasis existerar. Dessa inkluderar:

 • Plaque psoriasis. Den vanligaste formen, plackpsoriasis orsakar torra, upphöjda, röda hudförändringar (plack) täckt med silverglänsande fjäll. Placken kliar eller kan vara smärtsamt och kan uppstå var som helst på kroppen, inklusive ditt könsorgan och den mjuka vävnaden inuti munnen. Du kanske har några plack eller många, och i allvarliga fall kan huden runt lederna spricka och blöda.
 • Nail psoriasis. Psoriasis kan påverka naglar och tånaglar, vilket gropar, onormal spik tillväxt och missfärgning. Psoriasis naglar kan lossna och separera från nagelbädden (onykolys). Svåra fall kan orsaka spiken att falla sönder.
 • Psoriasis i hårbotten. psoriasis i hårbotten visas som röda, kliande områden med silvervit skalor. Du kanske märker flingor av död hud i håret eller på dina axlar, särskilt efter repor hårbotten.
 • Guttat psoriasis. Detta drabbar främst personer yngre än 30 och oftast utlöses av en bakteriell infektion som halsfluss. Det kännetecknas av små, vattendroppformade sår på bålen, armar, ben och hårbotten. Såren är täckta av en fin skala och är inte så tjock som typiska plack är. Du kan ha en enda utbrott som går iväg på egen hand, eller så kan du ha upprepade episoder, särskilt om du har pågående luftvägsinfektioner.
 • Omvänd psoriasis. framförallt i huden i armhålorna, i ljumskarna, under brösten och runt könsorganen, orsakar invers psoriasis släta fläckar av rött, inflammerad hud. Det är vanligare hos överviktiga personer och förvärras av friktion och svettningar.
 • Pustulös psoriasis. Denna ovanliga formen av psoriasis kan förekomma i utbredda fläckar (generaliserad pustulös psoriasis) eller i mindre områden på dina händer, fötter eller fingertopparna. Den utvecklar vanligtvis snabbt, med varfyllda blåsor förekommer bara timmar efter din hud blir röd och öm. Blåsorna torkar inom en dag eller två, men kan dyka upp igen med några dagar eller veckor. Generaliserad pustulös psoriasis kan också orsaka feber, frossa, svår klåda och trötthet.
 • Erytrodermisk psoriasis. Det minst vanligaste typen av psoriasis, kan erytrodermisk psoriasis täcka hela kroppen med en röd, peeling utslag som kan klia eller bränna intensivt. Det kan utlösas av svår solbränna, med kortikosteroider och andra läkemedel, eller av en annan typ av psoriasis som är dåligt är kontrollerad.
 • Psoriasisartrit. Förutom inflammerad, fjällande hud, psoriasisartrit urkärnade, missfärgade naglar och svullna, ledvärk som är typiska för artrit. Det kan också leda till inflammatoriska ögontillstånd, såsom konjunktivit. Symptomen varierar från lätt till svår, och psoriasisartrit kan påverka något gemensamt. Trots att sjukdomen är oftast inte så förödande som andra former av artrit, kan det orsaka stelhet och progressiv gemensam skada som i de allvarligaste fallen kan leda till permanent missbildning.

När ska en läkare
Om du misstänker att du kan ha psoriasis, se din läkare för en undersökning. Också prata med din läkare om din psoriasis:

 • Fortskrider bortom olägenhet scenen, vilket gör att du obehag och smärta
 • Gör utföra rutinuppgifter svårt
 • Orsaker du oro utseendet på din hud
 • Leder till leder problem, såsom smärta, svullnad eller oförmåga att utföra dagliga sysslor

lav pris allegra