levering levaquin dosage

levering levaquin dosage

Først og fremmest er det vigtigt, ikke at lade en konstatering af psoriasis slå dig helt ud. Selvom det kan føles uretfærdigt, er ens indstilling til fremtiden også en faktor, for hvor meget det kommer til at fylde i ens hverdag.

Det er uden tvivl svært, at have en positiv indstilling til en fremtid med psoriasis, men et positivt sind er med til at øge succesraten af de forskellige behandlinger. Psyken er altid en vigtig medspiller, når det kommer til sygdomme og sundhed.

Vi anbefaler at man så vidt muligt "plukker de lavt hængende frugter først", inden man begynder på uhensigtsmæssig receptmedicin og kraftige lysbehandlinger.

Derfor gennemgår vi først de gode råd og anbefalesværdige produkter som enhver psoriasispatient bør have kendskab til.

Inden vi gennemgår de tilgængelige behandlingsmetoder, er der nogle ting man bør være klar over, kan forværre psoriasis og fremprovokere udbrud af hudsygdommen.

Stress - Det er efterhånden almen viden, at stress er usundt og bestemt ikke fører noget godt med sig. Størstedelen af psoriasispatienter oplever hyppigere og kraftigere udbrud, når de er stressede. Det er uhyre vigtigt at undgå stress, hvad end det skyldes pres fra arbejdet eller familien. Stress er et af de første emner en læge vil spørge ind til, når det kommer til fremtidig behandling af psoriasis.

Alkohol og rygning - Disse stimulanser har vist sig at forværre psoriasisudbrud og får dem samtidigt til at forekomme hyppigere. Man ved ifølge undersøgelser, at både tobak og alkohol stresser kroppen, især hos personer med psoriasis. Derudover har undersøgelser vist at psoriasispatienter, som drak alkohol dagligt, oplevede en positiv effekt ved at skære ned i alkoholforbruget. Man behøves dog ikke undvære alkohol, så længde det nydes med jævne mellemrum og i moderate mængder.

Sukker - Det er dokumenteret, at store udsving i ens blodsukker, stresser kroppens celler, hvilket er særligt uhensigtsmæssigt, når man lider af psoriasis. Det er dog for de flestes vedkommende urealistisk at fuldstændig undgå sukker, men har man et overforbrug, er det et rigtig godt sted at starte.

Sunde kostvaner vil altid spille en vigtig rolle, når det kommer til generel sundhed. Det har dog vist sig, at være ekstra vigtigt hos psoriasispatienter, fordi man kan dæmpe sværhedsgraden af sin psoriasis ved hjælp af kost. Ligeså vel som nogle fødevare kan forværre psoriasis, kan nogle også være med til at forbedre. Der forskes stadig utrolig meget på sammenhængene mellem kost og psoriasis.

De gavnlige effekter som de nedenstående vitaminer og olier har, er ikke videnskabeligt dokumenteret, men bekræftes af utallige patient- og lægeerfaringer.

D-vitamin - For at vores immunforsvar kan fungere optimalt, er det vigtigt at få masser af vitaminer. Forskning peger på at D-vitamin er vigtigt i forhold til at få immunsystemet til at fungere stabilt, og undgå angreb på kroppens egne og sunde celler.

Der mangler stadig bedre undersøgelser på området, men fordi man ved at solens UVA- og UVB-stråler har en gavnlig effekt på psoriasis, mener man også at D-vitamin gennem kost bør gavne. Er man i underskud af D-vitamin bør man spise mere fisk eller supplere med kosttilskud. Vi anbefaler dette D-vitamin kosttilskud fra Biosym

Et længerevarende underskud af D-vitamin er farligt, og bør tages seriøst uanset om man er ramt af psoriasis eller ej.

Omega-3 - Vi hører efterhånden hele tiden om fiskeolie og omega-3-6-9, og om hvor vigtige disse fedtstoffer er for kroppen. Når det kommer til forebygge og bekæmpe psoriasis, er det især omega-3 fedtsyre som vi er interesserede i.

For at gøre det mere indviklet, spillet forholdet mellem omega-3 og omega-6 også en rolle. Kort forklaret får vi alt for meget omega-6 i forhold til omega-3. Hvis man måler niveauerne i psoriasispatienternes hudlæsioner, finder man oftest alt for høje niveauer af omega-6. Det er et problem, fordi omega-3 er meget bedre til at bekæmpe inflammationer og betændelsestilstande i kroppen, som psoriasis udbrud egentlig er.

For at gøre det kort skal man altså forsøge at indtage mere omega-3, om det så er gennem fisk eller tabeletter med fiskeolie, er op til en selv.
Her kan man læse meget mere om forholdet mellem omega-3 og 6.

Færre kalorier og sundere kost - Sund og varieret kost, hænger ofte sammen med et fornuftigt og sundt BMI-tal, og det er en fordel når man lider af psoriasis.

Undersøgelser viser, at der forekommer forbedringer af patienters psoriasis, i takt med at de taber sig og reducerer deres BMI-tal (Body Mass Index). Det er blot en af utrolig mange fordele ved at være ikke at være overvægtig og være i god form. Det er dog altid nemmere sagt end gjort, og det kræver en stor indsats at lægge sine madvaner om. Men det bør opfattes som en vedvarende og sundere behandling af psoriasis, end symptombehandlinger med stærk medicin og cremer.

Ernæring er altså alfa og omega, når det kommer til bekæmpelsen af psoriasis. Derfor anbefaler vi bogen Psoriasis - Nej tak! Til alle som er seriøse omkring at tage kampen op mod sin psoriasis. Bogen er skrevet af ernæringsterapeut Marianne Fjordgård, og har fået flotte anmeldelser af både læger og patienter.

Det er vigtigt, at man ikke piller og kradser i sine psoriasissår, da det blot får området til at hæve endnu mere og øger helingstiden.

Der findes nogle produkter, som er lavet for at mindske den irritation og kløe, der ofte plager de psoriasisramte hudområder. Der er dog efterhånden så mange cremer og shampooer at vælge i mellem, at det kan være svært at finde et ordentligt produkt.

Man bør altid være opmærksom på indholdet i cremer, shampooer og andre produkter man har i sinde at påføre sin hud dagligt, men det er især vigtigt når man døjer med psoriasis.

 • Gå ikke på kompromis med kvaliteten.
 • Køb kun produkter som er dermatologisk testede.
 • Gå efter produkter med naturlige olier og ingredienser.
 • Undgå produkter som er fyldt med parabener og parfume.

Et anbefalelsesværdigt produkt, som virker kløelindrende og fugtgivende, er de naturlige Tea Tree Oil produkter fra det anderkendte brand Australian Bodycare.

Det er ikke en kur mod psoriasis, men i følge kundeudtalelser lader de til at virker mod den kløe og tørhed, som er forbundet med psoriasis.

Psoriasis er en af de mest almindelige hudsygdomme. Desværre kan psoriasis ikke helbredes, men der er gode muligheder for både at behandle udbrud og forebygge nye udbrud. Læs med, og bliv klogere på, hvad psoriasis er, hvem det rammer, og hvordan det kan behandles og forebygges.

Psoriasis er en af de mest almindelige hudsygdomme, der rammer to til tre procent af befolkningen i Danmark. Alle kan blive ramt af psoriasis, men ofte sker det i alderen 10-30 år. Mænd og kvinder bliver lige hyppigt ramt.

Psoriasis er en arvelig sygdom, men du kan sagtens være disponeret for sygdommen uden nogensinde at få et udbrud. Du kan dog også udvikle sygdommen, selv om der ikke tidligere har været psoriasis i din familie, eller måske har sygdommen sprunget en generation over.

Psoriasis er en kronisk hudsygdom, der ikke smitter. Det er en inflammationssygdom, hvor der er tale om en betændelsestilstand i huden. Udbrud er kendetegnet ved røde, fortykkede og kløende områder på huden, der er dækket af et hvidligt, glinsende skæl.

Der findes desværre ingen muligheder for at helbrede psoriasis – så er man blevet ramt af psoriasis, vil man have sygdommen resten af livet. Det er dog meget forskelligt, hvor hårdt psoriasis rammer, og hvor ofte udbruddene kommer. Og der er gode muligheder for at behandle udbrud og at forebygge nye udbrud ved at kende og efterleve forskellige faktorer.

Psoriasis er ikke en farlig sygdom, men det er meget belastende at leve med en sygdom, der viser sig i form af synlige røde og hvide pletter på huden. Det er derfor ikke mindst psykisk og socialt en stor udfordring at have psoriasis.

Symptomerne på psoriasis er røde, fortykkede pletter på huden, der typisk er tydeligt afgrænsede. Pletterne kan være i mange forskellige størrelser – fra bittesmå dråbeformede pletter til håndfladestore plamager. Pletterne vil oftest være dækket af et hvidligt, glinsende skæl. De angrebne områder kan klø. Når man klør eller kradser i pletterne, begynder de let at bløde.

Meget milde tilfælde af psoriasis kan forveksles med eksem. Så har du blot en lille plet med psoriasis på ryggen, er du måske ikke selv klar over, at du har psoriasis. I den anden ende af skalaen ses svære tilfælde af psoriasis, der dækker det meste af kroppen, og hvor den angrebne er stærkt påvirket af sygdommen.

Psoriasis angriber oftest den nederste del af ryggen, albuer, knæ, hårbund, ansigt, balder, håndflader, negle, under armene, i lysken og i underlivet. Psoriasis kan altså opstå over det meste af kroppen, og alt efter hvor det rammer, ser udbruddet også forskelligt ud. Læs mere om det i de følgende afsnit om de forskellige typer psoriasis.

billigste levaquin lawsuit

Grensestrålebehandling (effekt på langerhansceller) er velegnet ved kontaktallergiske eksemer (spesialistoppgave). Ved uttalt, akutt dermatitt kan det være indikasjon for systemisk glukokortikoidbehandling. Kroniske terapiresistente dermatitter kan trenge behandling med azatioprin, metotrexat eller alitretinoin (spesialistbehandling).
Antihistaminer har liten effekt ved eksem, fordi patogenesen styres av aktiverte T-lymfocytter og ikke av mastceller/histamin.

Symptomer: Kløende kronisk eksem. Typisk lokalisasjon til ansikt, hals, hender og på bøyesiden av albuer, håndledd og knær.

Diagnostikk: Anamnese og kliniske funn. (Ev. allergidiagnostikk). Ved hudinfeksjon: bakteriologisk undersøkelse.

Legemiddelbehandling: Milde glukokortikoider (til barn) til middels sterke (til voksne) ved av atopisk eksem i ansiktet og anogenitalt. På andre lokalisasjoner: middels sterke til sterke glukokortikoider daglig i 1–3 uker, deretter nedtrapping til 2 ganger per uke i 3–4 uker. Moderat til alvorlig atopisk eksem uten tilstrekkelig effekt av lokale glukokortikoider: Takrolimus (salve 0,1 % til voksne og 0,03 % til barn) og pimecrolimus (krem 1 %), anbefalt å bruke midlene intermitterende og unngå soling. Ev. systemiske glukokortikoider, ciklosporin eller azatioprin (spesialistbehandling).

Forebygging: Bruk av karbamid fuktighetskrem er dokumentert å redusere tilbakefallsfrekvens. Regelmessig fuktighetskrembruk og oljebad 1–2 ganger ukentlig for små barn kan trolig mildne symptomer og kanskje forebygge tilbakefall.

Atopisk eksem forekommer hos 10–15 % av alle barn (2 % av voksne), og mange av disse vil også utvikle astma og rhinokonjunktivitt.

Genetisk disposisjon er viktig. Den atopiske huden er tørr, har lav kløeterskel, redusert evne til å holde på væske, redusert barrierefunksjon og er ofte hyperkolonisert med gule stafylokokker. Svettefunksjonen er dårlig. Næringsmiddelallergier kan forverre eksem hos helt små barn, men er av mindre betydning i aldersgruppen over 2 år.

Kløende kronisk eksem med mest typisk lokalisasjon til ansikt, hals, hender og på bøyesiden av albuer, håndledd og knær. Raskere temperaturskiftninger gir lett hudkløe. Ullintoleranse. Enhver kjemisk og mekanisk hudirritasjon kan utløse kløe og eksem; stress og store psykiske påkjenninger likedan.

Diagnosen baseres på anamnese og kliniske funn. Prikktest, måling av total IgE og allergenspesifikke IgE-antistoffer er ikke rutineundersøkelser, men kan ha verdi for å få avklart klinisk mistanke om samtidige allergiske reaksjoner. Ved mistanke om bakteriell hudinfeksjon (skorpebelagt, væskende eksem og ofte ømhet i huden) bør det gjøres bakteriologisk undersøkelse med resistensbestemmelse og ev. herpesprøver.

Behandlingen retter seg mot å fjerne kløe, dempe inflammasjon og normalisere hudbarriere. Lokale glukokortikoider er førstevalgs behandling, fordi de har raskt innsettende kløestillende effekt og demper inflammasjon effektivt. Ved behandling av atopisk eksem i ansiktet og anogenitalt brukes vanligvis milde glukokortikoider (til barn) til middels sterke (til voksne). På andre lokalisasjoner kan middels sterke til sterke glukokortikoider benyttes daglig i 1–3 uker, deretter nedtrapping til 2 ganger per uke i 3–4 uker. Mometason og flutikason har god dokumentasjon på sikkerhet ved langtidsbruk. Akutt (væskende) eksem behandles med kremer, mens kroniske (tørre) eksemer kan behandles med salver eller kremer ut fra hva pasienten foretrekker. Skorper bløtes opp med dusj, bad eller omslag før forsiktig fjerning.

Førstegenerasjons antihistaminer kan ha gunstig effekt ved nattlig kløe pga. sin sedative effekt, men effekten av lokale glukokortikoider er langt bedre.

Takrolimus (salve 0,1 % til voksne og 0,03 % til barn) og pimecrolimus (krem 1 %) er immunmodulerende midler til topikal bruk. De bremser lokal T-cellerespons ved å hemme enzymet kalsinevrin, og kan brukes ved moderat til alvorlig atopisk eksem som ikke responderer tilstrekkelig på lokale glukokortikoider. Sammenlignende studier har vist at effekten av takrolimus/pimecrolimus tilsvarer effekten av henholdsvis gruppe III- og gruppe I-glukokortikoider. Midlene er ikke beslektet med glukokortikoider og gir ikke hudatrofi, men kan medføre svie og brennende følelse noen minutter etter påsmøring (påføring på tørr hud kan redusere svie). Fordi kalsinevrinhemmerne teoretisk kan hemme den delen av immunsystemet som beskytter mot hudkreft, er det foreløpig anbefalt å unngå soling av behandlet område i behandlingsperioden.

Ved svært uttalt og behandlingsresistent atopisk eksem kan kortvarig behandling med systemiske glukokortikoider være aktuelt, og hos voksne også behandling med ciklosporin eller azatioprin (spesialistbehandling). Mangeltilstander på vitamin B12, vitamin D, sink og jern bør utelukkes.

Behandling med ulike typer ultrafiolett stråling (UV-lys) øker epidermistykkelse (bedrer hudbarrieren) og er et nyttig supplement til topikal behandling.

Mot tørr hud brukes fuktighetskrem 1–3 ganger daglig og alltid etter håndvask og dusj. Uparfymerte produkter anbefales, men utover dette er det pasienten selv som gjennom erfaring må avgjøre hvilken fuktighetskrem som virker best. For små barn kan oljebad 1–2 ganger ukentlig benyttes. Daglig kortvarig dusj og forsiktig bruk av mild såpe kan ha betydning for å redusere mengden stafylokokker som koloniserer den atopiske huden.

Wet-wrap bandasjering kan brukes nattestid ved tørr hud, sterk kløe eller terapiresistent eksem.

Ved kliniske tegn på infeksjon må systemisk behandling med kloksacillin/dikloksacillin eller klindamycin vurderes. Kaliumpermanganatbad virker adstringerende (denaturerer proteiner) og har ved lang tids bruk en hudtoksisk effekt. Man bør derfor begrense bruken til initialfasen av en eksembehandling. Ved impetiginisert eksem kan antiseptisk krem brukes i tillegg til lokale glukokortikoider eller et kombinasjonspreparat. Fusidinpreparater brukt lokalt kan gi økt resistens, og bruken bør derfor begrenses.

Atopisk eksem vil oftest bli gradvis bedre med årene. Hos ca. 50 % forsvinner det helt, men atopisk eksem forekommer også hos voksne og da vanligst i form av håndeksem.

Med unntak av de minste barna er det uvanlig at kostfaktorer forverrer eksemet. Derfor unngås sjablonmessige dietter som, spesielt hos barn, kan føre til feilernæring.
Daglig inntak av probiotika (lactobacillus rhamnisiosus) under svangerskapet hos gravide med disposisjon for atopi kan kanskje redusere risiko for utvikling av eksem hos barnet.
Regelmessig bruk av karbamid fuktighetskrem er dokumentert å kunne redusere tilbakefallsfrekvensen hos barn med atopisk eksem.
Personer med atopisk disposisjon får lett kronisk, irritativt eksem på hendene hvis de til stadighet utsettes for våtkontakt og irriterende stoffer. De bør derfor unngå yrker som f.eks. frisør, bilmekaniker, kokk, murer, fjøsarbeider, renholder o.a.

Bleiedermatitt skyldes kjemisk og mekanisk irritasjon i bleieområdet etter langvarig kontakt med urin/avføring. Predisponerende faktorer er hyppige løse avføringer, utilstrekkelig vask av seteregionen og hyppig bruk av irriterende såper, samt høy temperatur og høy fuktighet som følge av plastdekkede bleier. Seboreisk eksem, candidainfeksjoner og psoriasis er aktuelle differensialdiagnoser og i sjeldne tilfeller sinkmangel som ved acrodermatitis enteropathica.

Lufttørking og hyppige bleieskift. Hyppig bruk av beskyttende salver, f.eks. handelsvarer som Natusan, Silulen, Inotyol anbefales.

Milde glukokortikoidsalver kan benyttes i 1–2 uker, gjerne kombinasjonspreparat med antibakterielt eller antimykotisk middel, slik som hydrokortison + mikonazol eller triamcinolon + ekonazol. Unngå dekvalinholdige preparater, da dette kan gi nekroser og gangren av genital- og analslimhinne.

Grundig anamnese med tanke på eksponering for irritanter og allergener i yrkessituasjon og fritid. Lav terskel for henvisning til dermatolog for epikutantesting. Aktuelle differensialdiagnoser er soppinfeksjon og psoriasis.

Ved fissurer pensling med 2–5 % lapisoppløsning (obs misfarging) i 3–5 dager.

Bruk av beskyttelseshansker er viktig. Obs! Allergi mot gummi, lateks (naturgummi) og gummitilsetningsstoffer. Hansker av vinyl eller nitril bør fortrinnsvis velges. Hvis man velger latekshansker, bør lateksinnholdet være lavt. Hansker med pudder bør unngås. Ved bruk av hansker i mer enn 3–4 minutter vil man bli fuktig på hender pga. svette, noe som i seg selv kan forverre eksem. Bomullshansker inne i gummihansker vil kunne absorbere noe fuktighet.

Bruk av ulike alkoholbaserte løsninger (glyserol, etanol, propylenglykol) kan for enkelte være et alternativ til håndvask med såpe.

Beskyttende og mykgjørende fete kremer er av stor nytte ved kronisk irritativt håndeksem. Antihistaminer har liten effekt ved håndeksem fordi patogenesen styres av aktiverte T-lymfocytter og ikke av mastceller/histamin. Behandling med UVB-stråling eller grensestråler kan ha god effekt.

Ved terapireistent håndeksem vil peroral behandling med alitretinoin ha effekt hos ca. 50 % av pasientene (spesialistoppgave).
Behandling av håndeksem med metotreksat, ciklosporin og azatioprin er dårlig dokumentert, men forsøkes i terapiresistente tilfeller (spesialistoppgave).

Skyldes reaksjon på overvekst av en normalt forekommende gjærsopp (Malassezia furfur).

Fet skjelling uten tegn til inflammasjon. (Tørr skjelling uten inflammasjon kan sees ved ulike eksemlidelser og generell tørrhet i hodebunnen, og behandlingen retter seg da mot aktuell lidelse).

Sinkpyritionholdige sjampoer har god effekt på vanlig flass. Sjampo med 15 % propylenglykol eller sjampo med ketokonazol, ciklopiroks, eller selensulfid er andre alernativer. La sjampoene få tilstrekklig tid til å virke før de skylles ut (se pakningsvedlegg).
Vedlikeholdsbehandling 1–2 ganger per uke er ofte nødvendig.

Skyldes reaksjon på en normalt forekommende gjærsopp (Malassezia furfur).

Erytem og fin til moderat fet skjelling er lokalisert til steder med høy talgkjertelaktivitet (hodebunn, ører, øyebryn, øyelokksrender, paranasalt, presternalt og anogenitalregionen). Forverring høst og vinter er vanlig.

Ved seboréisk eksem i form av erytem i ansiktet anbefales en antimykotisk krem, f.eks. ketokonazol eller terbinafin. Ved kløe og erytem benyttes i tillegg glukokortikoid krem gruppe I–III i 1–2 uker. Ved flassing i hodebunnen brukes sjampo med ketokonazol, ciklopiroks eller selensulfid. Ved tykk skjelling vil Locobase LPL, salisylsyre hårpomade 10 % eller hårolje med salisylsyre 2–5 % ha avskjellende effekt. Midlene masseres inn og virker i 6–8 timer før utvasking. Ved utvasking skal sjampo/medisinsk grønnsåpe masseres inn i ufuktet hodebunn og hår, da dette løser fettstoffene mer effektivt. Behandlingen gjentas daglig til skjellingen er fjernet.

Genetisk disposisjon er av stor betydning. Androgener påvirker talgkjertlenes sebumproduksjon med tilstopning av talgkjertler til følge. Inflammatoriske faktorer er også viktige i patogenesen. Epidemiologiske studier indikerer at høyt inntak av melkeprodukter og kanskje kost med høy glykemisk indeks øker akneforekomsten, men effekt av kostomlegging er utilstrekkelig dokumentert på enkeltindividnivå.

Mild akne (mindre enn 10 papulopustler i ansiktet) og middels akne (10–40 papulopustler i ansiktet).

Komedoner, papler og pustler i ansiktet.

Lokalbehandling med benzoylperoksid, azelainsyre, adapalen eller tretinoin tar oftest 6–8 uker før effekt. Behandlingen bør pågå til aknelesjoner har gått bort og deretter som vedlikeholdsbehandling 2 x ukentlig i 6–12 måneder.

levaquin ingen receptacle

»Med øget forskning og dermed bedre sygdomsforståelse, håber vi i fremtiden at kunne udvikle nye lægemidler, som inde i cellerne rammer bestemte kommunikationsveje af betydning for udviklingen af psoriasis,« siger Lars Iversen.

»Ved at udvikle lægemidler, som virker meget målrettet på præcis de mekanismer, som har betydning for sygdommen, håber vi at kunne undgå en række bivirkninger,« siger Lars Iversen.

Et andet projekt, som Lars Iversen arbejder med, er at afklare virkningsmekanismen af Fumaderm, som er et meget benyttet middel mod psoriasis i Tyskland. Fumaderm anvendes i dag udelukkende i Tyskland. Lægemidlet er ikke registreret i den øvrige del af verden, bl.a. fordi man ikke kender virkningsmekanismerne.

»Når vi finder ud af, hvordan Fumaderm virker, vil det utvivlsomt fremme godkendelsen i bl.a. Danmark. I Tyskland har de 20 års erfaring med Fumaderm, og der har hverken vist sig øget risiko for kræft og/eller øget risiko for infektioner, siger Lars Iversen.

Fremtiden byder altså på flere muligheder i forhold til behandling af psoriasispatienter.

A principal source of advice, support and information on psoriasis and psoriatic arthritis

A registered charity no: 1118192

As the term suggests, genital psoriasis is psoriasis in the genital area. Sometimes this can be the only area affected. The presentation will vary according to the site involved and may range from plaques on the external genitalia to fissures in between the buttocks. Usually, genital psoriasis does not resemble the thick, red, scaly plaques seen in other areas. It appears as bright red, shiny patches of skin, often with no scale on top. The reason for this is that the affected sites are usually covered, which helps the lesions to retain moisture and therefore appear redder and less scaly.

All age groups may be affected by genital psoriasis, including babies. Involvement of the genital area in this age group is often described as nappy psoriasis, which may appear very red and can be alarming to parents, who need reassuring that this is usually not a painful condition.

Affected sites

 • The pubic region - a common site of genital psoriasis, which can be treated in the same way as scalp psoriasis, but be aware that the skin in this area is likely to be more sensitive than on the scalp.
 • Upper thighs - psoriasis on the upper thighs is likely to appear as small round patches, which are red and scaly. Any psoriasis between the thighs can become more easily irritated by the friction caused by thighs rubbing together when you’re moving. Reducing the friction between your legs will relieve sweatiness and irritation. Liberal use of emollients will help with this particular problem.
 • Skin folds between thigh and groin - psoriasis in this area will normally appear nonscaly and reddish white in the creases between the thigh and groin, and may become sore with cracks forming. Overweight or sporting people may be susceptible to thrush in the skin folds, which can be mistaken for psoriasis. Like genital psoriasis, it can cause the same irritation from friction of the skin, so a correct diagnosis is essential for proper treatment.
 • Psoriasis of the vulva - commonly appears to be smooth, non-scaly and red. The liberal use of emollients will help reduce any irritation in this area, which would otherwise increase the risk of secondary bacterial or fungal infection. The typical sites of involvement are the creases at the top of the legs and the hair-bearing pubic region. The mucosal membranes at the entrance to the vagina are not involved.
 • In men - the appearance of psoriasis may consist of small red patches on the glans (tip of the penis) or shaft, and the affected skin may appear to be shiny. Scale is not usually present. Circumcised and uncircumcised penises can be affected.
 • The anus – psoriasis on the anus and surrounding areas will normally appear to be red, non-scaly and can become itchy, weepy and sore. Secondary infections, both bacterial and fungal, may occur due to skin splitting and can be uncomfortable or painful.
 • Buttocks – psoriasis in the buttock folds may appear as red and non-scaly or red with very heavy scaling. The skin in this area is not as fragile as that of the groin.

Psoriasis is an inflammatory condition that affects the genital region. There is no identifiable cause for the condition in this area and it is important to stress that it cannot be transmitted through sexual contact. There is no correlation with pregnancy or the menopause.

The fact that skin in the genital region tends to be covered up (sometimes referred to as occluded skin) means that any treatment is more easily and thoroughly absorbed, which makes it more effective. This more powerful effect means that potent topical steroids must be used under strict medical direction to avoid skin thinning and stretch mark formation. Perfumed products should also be avoided to reduce the risk of both irritant and allergic contact dermatitis, either of which will make the psoriasis even harder to treat.

Psoriasis in the genital region is very difficult to control. While it is easy to relieve the symptoms of itch and discomfort, treating the lesions effectively is more challenging. When treating genital psoriasis it is important to keep the affected areas moisturised. When using moisturisers, any irritation that occurs may be due to your sensitivity to some of the ingredients.

Below is a summary of topical treatments, some of which may be recommended for your particular

circumstances. Others are unsuitable for use in the genital area. If you develop genital psoriasis, you should discuss it with your doctor, who will be able to advise you on suitable treatments.

Emollients - are an important par t of the daily care of psoriasis on all parts of the body, including the genitalia. They help to make the skin more comfortable. There is also a range of topical treatments available - creams and ointments - that your doctor can prescribe.See our Emollients and Psoriasis leaflet.

Topical vitamin D creams and ointments – are effective in treating psoriasis and the newer types are less likely to cause irritation. However, some do have the potential to irritate sensitive areas such as the genitalia. Some doctors recommend cautious use of vitamin D analogue creams and ointments on genital skin.

Topical steroid creams - may be recommended for sensitive areas. However, care should be taken with their use as the potential for increased absorption may lead to side effects such as skin thinning. For this reason, low strength topical steroids are favoured for use in the genital area. It is also important that topical steroids are not used for long periods of time or without close supervision from your doctor. Prolonged use of high-potency steroids can also cause stretch marks and you may become resistant to these medications, making them less effective in the long term.

Treatment should never be stopped abruptly as this may trigger a rebound flare of your psoriasis.

Topical steroids may also be combined with antifungal and antibacterial agents because infections with yeasts and bacteria in warm, moist skin creases such as the groin are more common.

Dithranol and vitamin A - derivatives (retinoids) are not usually recommended for use in skin flexures because of their tendency to cause irritation.

Coal tar preparations - are not usually recommended in genital areas because they can cause irritation, especially to areas such as the penis, the scrotum, the vulva or cracked skin.

Calcineurin inhibitors - (tacrolimus and pimecrolimus) are effective in treating genital psoriasis and do not have the side effect of thinning the skin that limits the use of topical steroids. They do, however, often cause an uncomfortable burning sensation when applied and can reactivate sexual transmitted infections such as herpes and viral warts.

UV light treatment - is not usually recommended for genital psoriasis due to an increased risk of skin cancer in this area. Men with psoriasis undergoing UV light treatment are specifically advised to cover the genital area during treatment to reduce the risk of cancer. See our Psoriasis and phototherapy leaflet and Treatments for Psoriasis: An overview leaflets for more details.

Remember: it is also advisable to get any rash that appears on the genitals checked, as there are other conditions that can affect these areas. Never assume that because you have psoriasis all rashes that appear will be due to psoriasis.

If your partner is worried, you can show him or her leaflets on psoriasis, ask your doctor to explain the problem, or even attend a genitourinary clinic together for a joint check-up. Treatment at genitourinary medicine (GUM) clinics is free and confidential; you can also make an appointment yourself without a referral. At certain times, some clinics also operate as drop-in centres, where you can turn up without needing to make an appointment. You can find location, telephone number and clinic times by phoning your local hospital.

Skin diseases can be difficult to cope with and a skin disease that affects the genitals can be doubly so. You may find it embarrassing and stressful to discuss genital psoriasis with a doctor or nurse.

Try to remember there is nothing to be embarrassed about. Overcoming your natural reluctance to discuss these matters, and learning how to be up-front with your doctor and loved ones, can make coping with psoriasis much easier.

Honesty and openness are key factors in coming to terms with your situation. If your partner knows how genital psoriasis is affecting you, he or she will be better able to support you emotionally and physically. Equally, your doctor will be in a better position to help you. See Psychological aspects of psoriasis.

Remember, your healthcare professional wants to help you, so let them know how you are feeling, and don’t forget that professionals are used to seeing and dealing with such sensitive areas and issues as part of their daily work. They have seen it all before!

levering erythromycin eye