generisk amoxil for dogs

lav pris amoxil suspension

Målet med behandlingen är att kontrollera dina symptom och förebygga infektioner.

I allmänhet finns tre behandlingsalternativ för patienter med psoriasis:

 • Utvärtes läkemedel såsom krämer, salvor, krämer och schampo
 • Hela kroppen (systemiska) mediciner, som tabletter eller injektioner som påverkar hela kroppen, inte bara huden
 • Ljusterapi, som använder ljus för att behandla psoriasis

De flesta fall av psoriasis behandlas med läkemedel som släpps direkt på huden eller i hårbotten:

 • Kortison krämer och salvor
 • Krämer eller salvor som innehåller stenkolstjära eller anthralin
 • Krämer för att ta bort skalning (vanligtvis salicylsyra eller mjölksyra)
 • Mjäll schampo (receptfritt eller på recept)
 • Luftuktare
 • Receptbelagda läkemedel som innehåller vitamin D eller vitamin A (retinoider)

Om du har en infektion kommer din läkare att förskriva antibiotika.

Du kan prova följande vårdteknik hemma:

 • Havregrynsgröt bad kan vara lugnande och kan hjälpa till att lossa flagor. Du kan använda receptfritt havremjöl. Eller så kan du blanda en kopp havregryn i ett kar med varmt vatten
 • Solljus kan hjälpa dina symptom försvinnerVar noga med att inte bli solbrända
 • Avslappning och anti-stress tekniker kan vara till hjälp. Sambandet mellan stress och uppblossning av psoriasis är inte klarlagd, men vissa människor kan välja att få ljusterapi. Ljusterapi är en medicinsk åtgärd som din hud är noga utsätts för ultraviolett ljus. Ljusbehandling kan ges ensamt eller efter du tar ett läkemedel som gör huden känslig för ljus. Ljusbehandling för psoriasis kan ges som ultraviolett A (UVA) eller ultraviolett B (UVB) ljus.

Personer med mycket svår psoriasis kan få läkemedel för att undertrycka kroppens immunförsvar. Sådana mediciner inkluderar metotrexat eller ciklosporin (Personer som har psoriasisartrit kan också få dessa läkemedel)

Nyare läkemedel som kallas biologiska läkemedel särskilt drabbar kroppens immunsvar, vilket är tänkt att spela en roll vid psoriasisDessa läkemedel används när andra behandlingar inte fungerar. Läkemedel godkänt för behandling av psoriasis är:

 • Adalimumab (Humira)
 • Alefacept (Amevive)
 • Etanercept (Enbrel)
 • Infliximab (Remicade)
 • Stelara

Psoriasis är ett livslång tillstånd att de kan kontrolleras med behandling. Det kan försvinna under en lång tid och sedan återvändaMed rätt behandling, det brukar inte påverka din allmänna fysiska hälsa.

Ring din läkare om du har symptom på psoriasis eller om hudirritation kvarstår trots behandling.

Tala om för din läkare om du har ledvärk eller feber med din psoriasis attacker.

Om du har symptom på artrit, tala med din hudläkare eller reumatolog.

Gå till akuten eller ringa 112 eller det lokala nödnumret om du har en allvarlig utbrott som omfattar alla eller de flesta av kroppens.

Det finns inget känd sätt att förhindra psoriasis. Hålla huden ren och fuktig och undviker dina specifika psoriasis triggers kan minska antalet skov.

Läkare rekommenderar dagliga bad eller dusch för personer med psoriasis. Undvik att skrubba för hårt eftersom det kan irritera huden och utlösa en attack.

Många har fortfarande uppfattningen att psoriasis bara är en hudsjukdom. Men den underliggande orsaken påverkar stora delar av kroppen. Den upptäckten är nyckeln till nya behandlingar, som nu börjar nå allt fler patienter.

Johan Björkander gick första året på gymnasiet när det började. Efter en helg i båten med familjen blev han förkyld. Veckan efter såg huden konstig ut.

– Jag fick små prickar över hela kroppen. Jag hade ingen aning om vad det kunde vara, säger Johan Björkander.

Skolsköterskan misstänkte psoriasis och rådde honom att gå till vårdcentralen. Där fick han kortisonsalva och en remiss till en psoriasismottagning.

Tre gånger i veckan skulle han åka till mottagningen för ljusbehandling. Buss och tunnelbana efter skolan, en timme dit, en timme hem. Däremellan smorde han in sig morgon och kväll. En stor klick salva i handen och sedan: underarmarna, bålen, ryggslutet, låren, smalbenen. Han visar utanpå kläderna. Rörelserna är snabba efter mer än femton års vana. En illaluktande smörja i hårbottnen. Känslan av att alltid vara kladdig.

De små prickarna övergick till stora fläckar. Johan Björkander fortsatte att träna innebandy och var med på skolidrotten, men han blev expert på att dölja sin sjukdom.

– I duschen visste jag precis vilken vinkel jag skulle stå i för att det skulle synas minst. Det blev en undermedveten grej som jag byggde upp. Om jag träffade en tjej väntade jag med att gå upp och klä på mig tills hon hade gått ut ur sovrummet.

Utslagen försvann aldrig helt och på vintrarna blev de snabbt värre. Solen hjälpte, men somrarna var samtidigt extra tuffa.

– Kompisarna ringde: ”Vi drar och badar, det är fullt med tjejer.” Men jag följde inte med, jag badade aldrig där det var mycket folk. Då kunde jag bli rätt deppig, säger han.

Johan Björkander gick ut gymnasiet och fick jobb som snickare. Under dåliga sjukdomsperioder skavde det tunga snickarbältet på ländryggens fläckar. Hårbotten kliade och kängorna nötte mot smalbenen.

– Det känns som att gå runt med skavsår på kroppen. Det svider, och kliar du så börjar det blöda. Jag hängde av mig bältet när jag kunde, tog långkalsonger under byggbrallorna, hittade sätt att få det att fungera, säger han.

Ungefär 250 000 personer i Sverige lever med någon form av psoriasis. Sjukdomen innebär att cellerna i huden nybildas onormalt snabbt. I vanliga fall tar det ungefär 25 dagar för en hudcell att bildas, vandra upp till överhuden och stötas bort. Vid psoriasis tar det fyra dagar. Följden blir att cellerna ansamlas på hudytan och bildar de flagnande förtjockningar som är typiska för plackpsoriasis, den vanligaste formen av sjukdomen. Samtidigt startar en inflammation i huden som ger rodnad och klåda.

Med sina tydliga symtom sågs psoriasis länge som en sjukdom som endast satt i huden. Men med start på 1970-talet gjordes en rad observationer som förändrade den uppfattningen, vilket lade grunden för en ny typ av behandlingar.

Av en slump upptäcktes att patienter som fått läkemedlet cyklosporin inför en organtransplantation blev bättre i sin psoriasis. Eftersom cyklosporin dämpar kroppens immunförsvar väckte det tanken att psoriasis kunde ha med immunsystemet att göra. Samtidigt noterades att en benmärgstransplantation kan överföra psoriasis, vilket tydde på att immunceller i benmärgen påverkar sjukdomen.

Därtill genomfördes ett dramatiskt försök i Tyskland, publicerat i en medicinsk tidskrift 1991. En man med svår så kallad pustulös psoriasis och varblåsor på stora delar av kroppen injicerades med en antikropp som hämmar kroppens T-celler. T-cellerna är en typ av vita blodkroppar som ingår i vårt immunförsvar och har till uppgift att känna igen och skydda oss mot främmande ämnen. Elva dagar senare var han helt läkt.

amoxil uden receptek

De vanligste stedene man får psoriasis, er på huden over strekkesiden av ledd. Særlig huden bak albuene og på forsiden av knærne er hyppig rammet. Andre vanlige steder er rygg/mage, hodebunn, fingerknoker, legger og bein, men alle hudområder kan rammes.

Mange psoriasispasienter får negleforandringer. Det vanligste tegnet på neglepsoriasis er bittesmå, hvite hull i neglene. Hullene kan sitte i små grupper, og ikke alle neglene behøver å bli rammet. Neglepsoriasis kan også vise seg ved lagdeling av neglene, ved langsgående eller tversgående striper, eller som gule flekker. Av og til løsner neglen fra underlaget.

I stedet for de typiske plakkene, kan sykdommen også gi små, dråpeformede lesjoner, guttat psoriasis, som ofte omfatter hele kroppen. I noen tilfeller ses væskefylte blemmer.

En spesiell type kalles invers psoriasis, og viser seg som rød, betent hud i hudfolder. Ved denne formen ses ikke det skjellaktige, hvite belegget som ellers er typisk.

Noen psoriasispasienter får en leddbetennelse, kalt psoriasisartritt. Det er sprikende tall for hvor hyppig denne tilstanden er, det angis fra 5% til 30% forekomst blant personer med psoriasis.

Psoriasisartritt er en revmatisk tilstand som kjennetegnes ved stive, smertefulle og hovne ledd. Noen plages også med en mildere variant med stivhet og smerter, men uten at leddene hovner opp.

Psoriasis er en kronisk tilbakevendende (residiverende) sykdom. Det betyr at du aldri blir helt kvitt den, men symptomene går i bølger. Du kan ha lange perioden med milde eller ingen plager, mens andre perioder preges av forverring.

De fleste pasientene er ikke direkte plaget av symptomene fra sykdommen. Psoriasis gir ikke smerter, men en del kan oppleve plagsom kløe. For de fleste er den kosmetiske siden det største problemet, særlig dersom tilstanden angriper hender og ansikt. Flassing kan være sjenerende, og sykdommen krever ofte intens og tidkrevende behandling.

 • Psoriasis, oversikt
 • Hva er psoriasis og hvorfor oppstår tilstanden?
 • Hva kan utløse eller forverre psoriasis?
 • Ulike former for psoriasis
 • Hvordan behandles psoriasis?
 • Hva kan du gjøre selv?
 • Psoriasisartritt
 • Psoriasis - informasjon til helsepersonell
 • Norsk Psoriasis Forbund, Pb. 6547 Etterstad, 0606 Oslo, telefon: 23 37 62 40, faks: 22 72 16 59 Grønt nummer: 800 32710 http://www.psoriasis.no

Dette dokumentet er basert på det profesjonelle dokumentet "Psoriasis". Referanselisten for dette dokumentet vises nedenfor.

Vid behandling av psoriasisartrit vill man påverka den inflammation som orsakar sjukdomen. Att bromsa sjukdomsprocessen innan ledbrosket förstörts och leden slutar fungera och minska smärtan är de viktigaste målen med behandlingen.

Ju tidigare en effektiv behandling påbörjas, desto större är chansen att effekten blir god på lång sikt.

Sjukgymnastik och egen fysisk träning är viktiga delar i behandlingen och ger god effekt i alla sjukdomsstadier. För de allra flesta är det också nödvändigt med någon form av medicinering. Exempel på detta är inflammationshämmande och smärtstillande läkemedel (så kallade anti-inflammatoriska läkemedel) och läkemedel som dämpar själva sjukdomsprocessen. Lokala kortisoninjektioner i besvärliga leder, senskidor eller muskelfästen brukar också kunna hjälpa. Antimalariamedel är ett annat sedan länge beprövat preparat, dock kan detta ibland försämra psoriasis i huden. Vid mer svårbehandlad sjukdom ger ofta cellhämmande läkemedel i låga doser god effekt.

Behandling med biologiska läkemedel kan användas vid psoriasisartrit för att minska ledsmärtor och svullnad och för att bromsa sjukdomsförloppet när inte annan behandling haft tillräcklig effekt. Det blir allt vanligare att kombinera flera läkemedel för att uppnå bästa resultat.

Rådgör alltid med din läkare om vilken behandling som är lämplig för just dig och din livssituation.

Exempel på läkemedel vid psoriasisartrit:

 • NSAID (Non-Steroidal Anti-Inflammatory Drugs)

Dessa läkemedel minskar smärta, stelhet och sänker feber. Medlen motverkar uppkomsten av substanser i kroppen som kan framkalla inflammation, särskilt så kallade prostaglandiner.

 • DMARD (Disease Modifying Anti Rheumatic Drugs)

Läkemedel som hämmar den inflammatoriska processen så att smärta, svullnad och ledstelhet lindras eller försvinner. Medlen har också förmåga att bromsa nedbrytningen av ben och brosk, även om ännu inget medel har visat sig kunna helt förhindra eller stoppa den. Exempel på sådana preparat är leflunomid, sulfasalazin, ciklosporin och guldsalter, samt ett nyare läkemedel som är en s k fosfodiesteras 4-hämmare.

Metotrexat är ett välkänt och välanvänt läkemedel mot såväl psoriasis, psoriasisartrit som ledgångsreumatism. Effekten kommer främst via en cellhämning av de aktiva blodcellerna (T-cellerna), som anses ligga bakom uppkomsten av psoriasis och ledbesvären vid såväl psoriasisartrit som ledgångsreumatism.

Injektioner med kortison har ofta god effekt vid inflammation i leder, sen- eller muskelfästen och används speciellt när enstaka leder ger problem. Detta kan ges tillsammans med andra läkemedel. Vid svårare, mer utbredd inflammation eller vid sjukdomsskov kan kortison även ges som tablett i lågdos.

 • Malarialäkemedel

Exempelvis klorokin som endast används sparsamt vid psoriasisartrit då det finns risk för försämring i huden av detta läkemedel.

 • Biologiska läkemedel

Ökad förståelse av den autoimmuna grunden till psoriasis/ psoriasisartrit har bidragit till utvecklandet av biologiska läkemedel. Biologiska läkemedel är ett samlingsnamn på läkemedel av humant (mänskligt) ursprung, det vill säga läkemedel som är kopior av eller som liknar kroppsegna ämnen.

Dieser Text entspricht den Vorgaben der ärztlichen Fachliteratur, medizinischen Leitlinien sowie aktuellen Studien und wurde von Medizinern geprüft.

Was hilft gegen Schuppenflechte, und – ist Schuppenflechte heilbar? Nach heutigem Stand der Medizin gibt es keine Schuppenflechte-Behandlung, die Heilung verspricht. Jedoch gibt es mittlerweile Mittel gegen Schuppenflechte, die die typischen Beschwerden deutlich lindern oder zeitweise sogar ganz zum Verschwinden bringen. Lesen Sie mehr über die Psoriasis-Behandlung.

Als Basis der Schuppenflechte-Behandlung ist die Hautpflege äußerst wichtig. Ideal sind rückfettende Ölbäder, Duschöle, Fettsalben oder fettreiche Cremes. Sie verbessern die körpereigene Schutzfunktion der Haut. Zudem wirken sich Zubereitungen zur äußeren Anwendung, die Harnstoff und Salicylsäure enthalten, häufig positiv auf die Haut aus. Diese grundlegende Psoriasis-Therapie sollten Betroffene durchgängig anwenden, also auch in beschwerdefreien Zeiten.

Je nach Schwere der Psoriasis-Symptome und den individuellen Voraussetzungen Betroffener kommen weitere therapeutische Maßnahmen hinzu.

Bei einer leichten Psoriasis setzen Ärzte in der Regel auf eine äußerliche (topische) Behandlung der Symptome. Hierbei kommen Substanzen zum Einsatz, die das übermäßige Wachstum der Hautzellen, also die Schuppenbildung, bremsen und/oder entzündungshemmend wirken. Dazu eignen sich zum Beispiel Cremes, Gele oder Lotionen, aber auch Shampoos gegen Schuppenflechte, die entweder

 • Vitamin-D3-Abkömmlinge (Tacalcitol, Calcitriol oder Calcipotriol),
 • Kortison,
 • Dithranol/Cignolin oder
 • Vitamin-A-Abkömmlinge (Tazaroten)

Tritt die Schuppenflechte im Gesicht, zwischen den Fingern, im Bereich der Genitalien oder am Gesäß auf, eignen sich in manchen Fällen auch Calcineurin-Inhibitoren wie Tacrolimus und Primecrolimus.

Wollen Ärzte eine mittelschwere bis schwere Schuppenflechte behandeln, setzen sie Ärzte zusätzlich Medikamente ein, die das Immunsystem unterdrücken beziehungsweise beeinflussen (z. B. Ciclosporin, Fumarsäureester, Methotrexat). Dies erklärt sich dadurch, dass eine Schuppenflechte vermutlich auch mit einer Fehl-/Übersteuerung des Immunsystems in Verbindung steht.

Darüber hinaus verschreiben Ärzte zur Schuppenflechte-Therapie bei mittlerer bis schwerer Psoriasis gegebenenfalls den Wirkstoff Etanercept. Die erforderlichen Injektionen kann der Patient selbst oder ein Angehöriger zu Hause vornehmen.

Weitere mögliche Wirkstoffe zur Schuppenflechte-Behandlung bei mittleren oder schweren Symptomen sind Adalimumab, Infliximab, Ixekizumab und Ustekinumab.

Bei der Photo-Therapie bei Psoriasis wird die Haut mit „optischen Strahlen“ behandelt. Neben dem natürlichen Sonnenlicht (Helio-Therapie) kommen in der Photo-Therapie spezielle Strahler zum Einsatz. Lichtstrahlen mit 311 Nanometern Wellenlänge haben sich als besonders wirksam in der Psoriasis-Behandlung erwiesen.

Um den Effekt des Lichts bei der Schuppenflechte-Behandlung zu verstärken, kombinieren Ärzte sie häufig mit einer Bade-Therapie (Balneo-Photo-Therapie) oder einer medikamentösen Haut-Behandlung mit Psoralen (P+UV-A = PUVA-Therapie). Beide Methoden verstärken die Wirkung des Lichts auf die Haut. Bei der Balneo-Photo-Therapie wird die Haut im Anschluss an ein Salzwasserbad bestrahlt, bei der PUVA nach einer Einreibung der Haut mit einer Psoralen-haltigen Creme.

Genau genommen zählt die Laser-Therapie ebenfalls zu den Photo-Therapien. Auch bei ihr sollen (gebündelte) Lichtstrahlen die Haut positiv beeinflussen. Bei der Laser-Therapie wird Laserlicht gezielt auf von der Psoriasis betroffene Hautflächen gerichtet. Dabei kommt deutlich höhere Energie zum Einsatz als bei der Ganzkörper-Photo-Therapie. Der gebündelte Lichtstrahl kann erkrankte Hautflächen erreichen, ohne die gesunde Haut in der Umgebung zu verbrennen. Die Laser-Therapie eignet sich insbesondere für kleinere Herde der Schuppenflechte, zum Beispiel an den Knien oder Ellenbogen.

Teilweise können bei einer Psoriasis auch Klima-Therapien sinnvoll sein. Ein typisches Beispiel für eine Klima-Therapie ist ein Kuraufenthalt am Toten Meer, bei dem Sonne und Salzwasser gleichzeitig positiv auf die Haut einwirken.

Besteht ein zeitlicher Zusammenhang zwischen dem erstmaligen/erneuten Auftreten von Psoriasis-Symptomen und einer durch Streptokokken ausgelösten Hals- oder Mandelentzündung, kann der Arzt eine operative Entfernung der Rachenmandeln erwägen. Häufig verbessern sich die Symptome einer Schuppenflechte dadurch langfristig, in manchen Fällen tritt die Psoriasis in der Folge gar nicht mehr auf.

Im Rahmen der Psoriasis-Therapie setzen Therapeuten auch Bäder in salzhaltigem Wasser (Sole) als alleinige Behandlung ein. Die aus unterirdischen Lagern stammende Sole enthält zwischen 20 und 30 Prozent Salz, vor allem Kochsalz (Natriumchlorid), sowie weitere Mineralien. Untersuchungen konnten zeigen, dass die Sole Entzündungsstoffe aus der Haut herauslöst und so die Symptome der Schuppenflechte lindert. Deshalb wird sie in manchen Fällen zur Schuppenflechte-Behandlung eingesetzt.

ingen recept amoxil rash

Betnovat kan, precis som andra receptbelagda läkemedel, ge vissa biverkningar. Dessa är antingen vanliga, mindre vanliga eller ovanliga. Kom alltid ihåg att kontrollera bipacksedeln om du är osäker på vad för biverkningar Betnovat kan ha. Om du drabbas av biverkningar ska du kontakta din läkare för att utreda om det finns ett alternativt läkemedel du kan använda.

Betnovats vanliga biverkningar är kliande hud och en brännande känsla eller smärta i huden. Dessa biverkningar förekommer hos en av tio patienter som använder Betnovat. Ovanligare biverkningar är hudförtunning och utslag i ansiktet.

Sällsynta biverkningar är ökad kroppsbehåring och pigmentförändringar. Dessa förekommer hos en av tusen patienter. Mycket sällsynta biverkningar är bland annat viktökning, torr hud, rynkor, klåda, förvärrade symtom, ökat blodtryck och ökat tryck i ögat.

Betnovat kan i sällsynta fall ge upphov i överkänslighetsreaktioner. Dessa är till exempel klåda, hudrodnad, hudutslag, en brännande känsla och nässelutslag. Om någon av dessa reaktioner uppstår ska du avsluta behandlingen och kontakta en läkare.

Betnovat kan påverkas av andra läkemedel och har vissa användningsbegränsningar. Dylika läkemedel är till exempel Ritonavir och Itrakonazol. Du ska alltid redogöra för vilka läkemedel du tar även om de är receptfria före du börjar använda Betnovat.

Om du är allergisk mot något ämne i Betnovat ska du inte använda krämen. Du ska heller inte använda krämen mot akne, rosacea, kliande hud som inte är inflammerad, runt könsorgan och anus eller om din hud är infekterad. Betnovat ska heller inte användas om du har hål på trumhinnan. Om du fått en reaktion av ett annat kortisonpreparat ska du tala med en läkare.

Om du är gravid ska du undvika Betnovat. Tala med en läkare före du påbörjar en behandling. Detsamma gäller dig om du ammar. I så fall ska du inte använda krämen på brösten, eftersom barnet kan få medlet i munnen.

Ja, Betnovat kan beställas här på euroClinix. Du får då din beställning direkt hem till dig. Vår tjänst är enkel och trygg för dig som vill köpa Betnovat online.

Du väljer den produkt du vill köpa och lägger den i din varukorg. Klicka dig sedan vidare för att komma till vår onlinekonsultation. Denna konsultation används av våra läkare för att bedöma om Betnovat passar just dig. Det kan nämligen finnas kontraindikationer som gör att du helst inte ska använda läkemedlet. Om våra läkare bedömer att läkemedlet passar dig, skriver de ett recept som skickas till vårt onlineapotek. Därifrån skickas sedan din beställning med UPS-leverans. Alla våra paket kommer i anonyma förpackningar, så ingen utomstående kommer att få reda på vad du beställt.

Du hittar alla våra priser direkt här på euroClinix. Priserna inkluderar läkemedlet, läkarkonsultation och leverans. Du behöver således inte uppsöka läkarvård eller gå till apotek för att få ditt paket.

Nej, Betnovat är inte receptfritt. Du ska heller inte köpa Betnovat om du ser ett erbjudande som säger att läkemedlet kan fås utan recept. En dylik tjänst lurar dig på ett eller annat sätt. Med vår tjänst får du ett recept utskrivet till dig efter att du fyllt i vår onlinekonsultation.

Du ska alltid köpa Betnovat från en seriös sida om du köper läkemedlet online. Du ser på sidan om den är seriös genom att till exempel kontrollera dess certifikat och att sidan erbjuder Betnovat mot recept. Om ett erbjudande låter för bra för att vara sant, är det antagligen det.

Här på euroClinix kan du tryggt och säkert beställa hem läkemedel. Vi befinner oss i Storbritannien och således regleras vi av EU-regler för läkemedelsbranschen. Tack vare vår onlinekonsultation och våra erfarna läkare kan du vara säker på att det läkemedel du beställer passar just dig. Dessutom erbjuder vi säkra betalmedel, såsom Klarna banköverföring och konto, betal- och kreditkort och postförskott, samt kontant när du tar emot beställningen (i det sistnämnda fallet mot en liten avgift).

Beträffande Psoriasisartrit se avsnitten: Artrit-icke bakteriell, Entesopatier, Ledsvullnad, Psoriasisartrit, Spondartit i kapitlet Rörelseorganens sjukdomar.

Kronisk, inflammatorisk immunmedierad hud- och systemsjukdom med fjällning i huden p.g.a. kraftigt ökad cellnybildning samt ofta även ledsymtom mm. Sjukdomen kan uppträda utan hudsymtom med typisk ledvärk.

Ärftlig, autoimmun sjukdom. Utlösande faktorer kan vara infektioner (ffa streptokockinfektioner i svalget/halsfluss), skada i huden, stress, fetma, alkoholmissbruk, rökning. Läkemedel kan provocera ett insjuknande eller försämra (litium, NSAID-preparat, betablockerare, klorokin, ACE-hämmare, abrupt utsättande av systemiska kortikosteroider).

En i kroppen generell sjukdom med symtom ffa från hud men även artriter (fr.a. DIP-leder) och rygg (sakroilit/spondylit) liksom entesiter. Allt från milda till svåra artriter. Även associerad till ökad sjuklighet i IBD (fr.a. Mb Crohn men även Ulcerös kolit), celiaki liksom koppling till hjärt-kärlsjukdom och metabola syndromet. Debutålder ofta i 10–20 års åldern. Hudförändringarna oftast (i ca 2/3 av fallen) relativt begränsade med utbredning mindre än tre handflators yta. Typiskt är fjällning, välavgränsade fläckar med symmetrisk utsådd. Huden uppvisar i typ-fallet för-ändringar med skarpt avgränsad, ofta rund/oval, fast förtjockning täckta med grå-ak-tiga eller silvervita fjäll. Fjällningen stearinartad och under fjällen ses rod-nad hud med punktformiga blödningar. Förändringarna oftast på områden som utsätts för tryck, stötar, t.ex. armbågar, knän, sätesregionen. Även vanligt i hårbotten. Förändringar i hudveck s.k. invers psoriasis domineras av kraftigt välavgränsad rod-nad utan fjällning.

 1. Ansiktspsoriasis: Rodnad, fjällning. Utbredning ofta som seborrhoisk dermatit.
 2. Guttat psoriasis: Symmetrisk utsådd av mm – till cm stora rodnade fläckar som så småningom blir fjällande, på bål och extremiteter. Framför allt barn och ungdomar. Kliar sällan. Uppkommer ofta i färska hudskador, t.ex. i rivmärken. Debuterar ofta efter infektion – vanligen streptocockorsakad halsinfektion – och kan recidivera vid senare infektionstillfällen.
 3. Hand-/fotpsoriasis: Rodnad, storlamellär fjällning, ibland svårt att skilja ifrån eksem eller tinea.
 4. Hårbottenpsoriasis: Ofta enda lokalisationen. Svårt att skilja från seborroiskt eksem. Vanligen är dock fläckarna mer infiltrerande, fjällningen fetare och mer stearinaktig vid psoriasis. Ev. övriga psoriasisfläckar på klassiska ställen underlättar diagnosen.
 5. Invers psoriasis: Företrädesvis lokaliserad till hudveck, t.ex. armhålor, ljumskar, under bröst. Ses ofta vid övervikt. Skarp gräns och en jämnröd, laxfärgad yta. Titta efter andra psoriasistecken i hårbotten, naglar och hud!
 6. Nagelpsoriasis: ”Fingerborgsnaglar” med mm-stora, oregelbundet uppträdande små gropar. Nageln blir tjock och porös och lossar lätt distalt, ibland mer centralt med gulröda fläckar – ”oljedroppe”. Ibland oregelbunden förtjockning, gulaktig missfärgning och subungual hyperkeratos som lyfter upp nageln (onykolys).
 7. Plackpsoriasis, Psoriasis vulgaris: Vanligaste formen av psoriasis. Skarpt avgränsade plack med tjock stearinglänsande fjällning. Under fjällningen ses ofta ett kraftigt erytem. Ett plack består av multipla, konfluerande papler. Vanligaste lokalisation är armbågar, knän och glutéer men kan vara spritt på bål och extremiteter.
 8. Psoriasis erytrodermi: Rodnad som engagerar större delen av hudytan, allvarlig form.
 9. Pustulär psoriasis, Pustulosis palmoplantaris; PPP: Utsådd av små, sterila varblåsor ytligt i epidermis i handflator och/eller fotsulor. Generaliserad form är allvarlig. Har relation till rökning.
 10. Underlivsaffektioner; bl.a. okarakteristiska rodnader på glans.

Klinisk diagnos! Anamnes på led-ryggbesvär? Celiaki? Hereditet? Inspektion av hela hudkostymen, inkl naglar, crena ani och navel. Svalginspektion vid guttat psoriasis – ev. provtagning betr Strept A. Ev. biopsi; typisk bild finns vid psoriasis men PAD ger ofta i praktiken ej konklusivt svar. Svår psoriasis är associerad med ökad risk för hjärt-kärlsjukdom inkl metabola syndromet; ta BT, P-Glukos, lipider, BMI, midjeomfång.

Psoriasis även associerad till andra autoimmuna sjukdomar; ex.v. celiaki. Ev. transglutaminas – antikroppar.

Differentialdiagnoser: Eksem, framför allt hand- och foteksem. Erythrasma. (invers psoriasis). Nummulärt eksem (kan likna plackpsoriasis). Seborroiskt eksem kan likna hårbotten-/ansiktspsoriasis. Betr. hårbotten är denna vid seborroiskt eksem oftast drabbad i sin helhet och då med tunna fjäll; vid psoriasis endast ställvis och då med tjockare fjäll. Seborroiskt eksem kliar ofta mkt mer än psoriasis liksom att diffust håravfall kan förekomma. Vid försiktig skrapning av fjäll vid sebboroiskt eksem efterlämnas ej blödande hudyta. Neurodermatit i hårbotten (uttalad klåda, strikt occipitalt, diffust avgränsa fjällande förändring). Ringorm (kan likna plackpsoriasis). Pityriasis rosacea (kan likna guttat psoriasis; denna sitter mer utspridd och även på extremiteter). Pityriasis rosacea är lokaliserad mer som ”gammaldags baddräkt”). Intertrigo (kan likna invers psoriasis). Nagelsvamp (svampodling; ofta omöjligt att särskilja kliniskt från nagelpsoriasis). Candida (är oftast mer intensivt rött än psoriasis).

Lindrig/medelsvår psoriasis sköts lämpligen i primärvård. En del patienter accepterar sina utslag och då finns ej skäl behandla, såvida ej utbredd psoriasis.

Mycket utbredd eller besvärande lokalisation av psoriasis remitteras till hudklinik eller dermatologför vidare behandling. Detta rör (plackpsoriasis, pustulös psoriasis, psoriasis erytrodermi) liksom svår hand-/fot-/nagelpsoriasis och psoriasis med svår artrit. Systematisk behandling inkl biologiska läkemedel och ljusbehandling kan komma att bli aktuellt.

Överväg ev försämrande inverkan av infektion, stress eller läkemedel (t ex betablockerare). Avfjällning bör ofta föregå annan behandling (t.ex. salicylsyra till hårbotten respektive långt bad innan insmörjning). Salicylvaselin kan användas som avfjällande till kroppen, dock ej före ljusbehandling!

De individer som har samtidig celiaki brukar bli bättre i sin psoriasis vid glutenfri kost.

Artritbesvär som ej svarar på NSAID kan via reumatolog bli föremål för TnF-behandling.

 1. Ansiktspsoriasis: Framför allt grupp I–II-steroid och/eller ljusbehandling i form av TL01. Risk för utveckling av perioral dermatit vid längre tids användning av kortison. Immunmodulerande medel, ex. tacrolimus (salva Protopic) kan användas även om indikationen för psoriasis saknas. Salvan ges initialt 1–2 ggr dagligen till läkning, sedan ev. 2 ggr i veckan upp till ett år. Kan svida och bränna efter applikation. Kombinera inte med sol.

Aktuella Mediciner

Grupp I: Kräm Hydrocortison. Kräm Mildison.

Immunmodulerande medel

Tacrolimus: Salva Protopic.

 1. Guttat psoriasis: Kontrollera svalgodling; streptococcinfektion skall uteslutas. Infektionsbehandla vid behov (pc). Grupp I–III steroid, speciellt vid klåda. Ibland enbart mjukgörande. Läker ofta spontant på tre–fyra månader men kan recidivera. Sol och bad är bra! Ev remiss till hudklinik för ljusbehandling i form av TL01.

lav pris benadryl