cipro online prescription

ingen recept cipro dosage

 • Skriv ner eventuella symtom du upplever, inklusive alla som kan verka oberoende av den anledningen som du planerat utnämningen.
 • Gör en lista över alla mediciner, inklusive vitaminer, örter och over-the-counter läkemedel, som du tar, inklusive doser.
 • Skriv ner frågor att ställa din läkare.

För psoriasis, några grundläggande frågor du kan ställa din läkare är:

 • Vad som kan orsaka tecken och symtom?
 • Behöver jag diagnostiska test?
 • Vad är det bästa tillvägagångssättet?
 • Jag har andra medicinska tillstånd. Hur kan jag hantera dem tillsammans?
 • Är detta tillstånd tillfällig eller kronisk?
 • Finns det en generisk alternativ till den medicin du förskrivning?
 • Vilka är alternativen till den primära metoden som du föreslår?
 • Vad hudvård rutiner och produkter rekommenderar ni för att förbättra mina symptom?
 • Kan du rekommendera broschyrer eller webbplatser om psoriasis?

Tveka inte att ställa några andra frågor du har.

Vad du kan förvänta från din läkare
Din läkare kommer sannolikt att ställa flera frågor, såsom:

 • När började du med symtom?
 • Hur ofta har du dessa symtom?
 • Har dina symtom varit kontinuerlig eller tillfällig?
 • Vad, om något, verkar förbättra dina symtom?
 • Vad, om något, verkar förvärra dina symptom?

I de flesta fall är diagnosen psoriasis ganska enkelt.

 • Fysisk undersökning och sjukdomshistoria. Din läkare kan oftast diagnostisera psoriasis genom att ta din sjukdomshistoria och undersöka din hud, hårbotten och naglar.
 • Hudbiopsi. I sällsynta fall kan din läkare ta ett litet urval av huden (biopsi) som är undersöks under ett mikroskop för att fastställa den exakta typen av psoriasis och att utesluta andra sjukdomar. En hudbiopsi görs oftast i en läkarmottagning med hjälp av lokalbedövning.

Förhållanden som kan se ut som psoriasis
Andra villkor som kan se ut som psoriasis inkluderar:

 • Seborroiskt eksem. Denna typ av dermatit kännetecknas av fet, fjällande, kliande, röd hud. Det är ofta på oljiga delar av kroppen, såsom ansikte, övre bröst och rygg.Seborroiskt eksem kan också visas på hårbotten som envis, kliande mjäll.
 • Lichen planus. Detta är en inflammatorisk, kliande hudåkomma som visas som rader av kliande, platt-toppad gupp (lesioner) på armar och ben.
 • Ringorm av kroppen (ringorm). Ringorm orsakas av en svampinfektion på det översta lagret av huden. Infektionen orsakar ofta en röd, fjällande ring eller cirkel av hudutslag.
 • Pityriasis rosea. Denna gemensamma hudåkomma börjar vanligtvis som en stor plats (härold patch) på bröstet, buken eller ryggen, som sedan sprider sig. Utslagen av pityriasis rosea sträcker sig ofta från mitten av kroppen, och dess form liknar slokande tall-trädgrenar. Detta tillstånd försvinner vanligen inom sex till åtta veckor.

Psoriasis behandlingar syftar till att:

 • Avbryt cykel som orsakar en ökad produktion av hudceller, vilket minskar inflammation och plackbildning.
 • Ta bort skalor och jämna ut huden, vilket gäller i synnerhet utvärtes behandlingar som du använder till din hud.

Psoriasis behandlingar kan delas in i tre huvudtyper: utvärtes behandlingar, ljusterapi och system mediciner.

Utvärtes behandlingar
Används ensam, kan krämer och salvor som du använder till din hud effektivt behandla mild till måttlig psoriasis. När sjukdomen är allvarligare, krämer kan komma att kombineras med orala läkemedel eller ljusterapi. Topiska psoriasis behandlingar inkluderar:

 • Topikala kortikosteroider. Dessa kraftfulla antiinflammatoriska läkemedel är de mest föreskrivna läkemedel för behandling av mild till måttlig psoriasis. De långsamma cellförnyelsen genom att undertrycka immunförsvaret, vilket minskar inflammation och lindrar tillhörande klåda. Topikala kortikosteroider varierar i styrka, från mild till mycket stark. Låg-potens kortikosteroid salvor brukar rekommenderas för känsliga områden, såsom ansiktet eller hudveck, och för behandling av utbredda fläckar av skadad hud. Din läkare kan ordinera starkare kortikosteroid salva för små områden av huden, för långlivade plack på dina händer eller fötter, eller när andra behandlingar har misslyckats.Medicinska skum och hårbotten lösningar finns tillgängliga för att behandla psoriasis fläckar i hårbotten. Långvarig användning eller överanvändning av starka kortikosteroider kan orsaka förtunning av huden och resistens mot behandlingen fördelar. För att minimera biverkningar och öka effektiviteten, är topikala kortikosteroider generellt används på aktiva utbrott tills de är under kontroll.
 • Vitamin D-analoger. Dessa syntetiska former av vitamin D bromsa tillväxten av hudceller. Calcipotriene (Daivonex) är en receptbelagd kräm eller lösning som innehåller en vitamin D-analog som kan användas ensamt för behandling av mild till måttlig psoriasis eller i kombination med andra utvärtes läkemedel eller ljusterapi. Denna behandling kan irritera huden. Kalcitriol (Rocaltrol) är dyrt, men kan vara lika effektiva och möjligen mindre irriterande än kalcipotrien.
 • Anthralin. Detta läkemedel tros normalisera DNA aktivitet i hudceller. Anthralin (Dritho-Scalp) kan också ta bort skala, vilket gör huden smidigare. Däremot kan antralin irritera huden, och det färgar nästan vad som helst den vidrör, inklusive hud, kläder, ytor och sängkläder. Av den anledningen läkare rekommenderar ofta kort-kontakt behandling – så grädden att stanna på huden för en kort tid innan du tvättar bort det. Anthralin används ibland i kombination med ultraviolett ljus.
 • Aktuell retinoider. Dessa används ofta för att behandla akne och solskadad hud, men tazarotene (Tazorac, Avage) utvecklades specifikt för behandling av psoriasis. Liksom andra vitamin A-derivat, normaliserar det DNA aktivitet i hudceller och kan minska inflammation. Den vanligaste biverkningen är hudirritation. Det kan också öka känsligheten för solljus, så solskyddsmedel bör tillämpas när du använder medicinen.Även om risken för fosterskador är betydligt lägre för aktuella retinoider än för orala retinoider, behöver din läkare att veta om du är gravid eller planerar att bli gravid om du använder tazarotene.
 • Calcineurinhämmare. För närvarande calcineurinhämmare – takrolimus (Prograf) och pimekrolimus (Elidel) – godkänns endast för behandling av atopiskt eksem, men studier har visat att de är effektiva ibland vid behandling av psoriasis. Calcineurinhämmare tros störa aktiveringen av T-celler, som i sin tur minskar inflammation och plack byggs upp.Den vanligaste biverkningen är hudirritation. Calcineurinhämmare rekommenderas inte för långvarig eller kontinuerlig användning på grund av en potentiellt ökad risk för hudcancer och lymfom. Calcineurinhämmare används endast med din läkare ingång och godkännande. De kan vara särskilt användbart i områden med tunn hud, såsom kring ögonen, där steroid krämer eller retinoider är alltför irriterande eller kan orsaka skadliga effekter.
 • Salicylsyra. Finns over-the-counter (receptfria) och receptbelagda, främjar salicylsyra sårskorpa av döda hudceller och minskar skalning. Ibland är det i kombination med andra läkemedel, såsom topikala kortikosteroider eller stenkolstjära, för att öka dess effektivitet.Salicylsyra finns i medicinska schampon och hårbotten lösningar för att behandla psoriasis i hårbotten.
 • Stenkolstjära. En tjock, svart biprodukt från framställningen av petroleumprodukter och kol, är stenkolstjära förmodligen den äldsta behandling av psoriasis. Det minskar skalning, klåda och inflammation. Exakt hur det fungerar är inte känd. Stenkolstjära har några kända biverkningar, men det är rörigt, fläckar kläder och sängkläder, och har en stark lukt.Stenkolstjära finns i over-the-counter schampo, krämer och oljor. Den finns också i högre koncentrationer av recept.
 • Återfuktning. själva, kommer fuktgivande krämer inte läka psoriasis, men de kan minska klåda och fjällning och kan bidra till att bekämpa torrhet som resulterar från andra terapier. Återfuktning i en salvbas är oftast effektivare än är ljusare krämer och lotion.

Ljusterapi (ljusterapi)
Som namnet antyder, använder denna psoriasis behandling naturligt eller artificiellt ultraviolett ljus. Det enklaste och enklaste formen av ljusbehandling att exponera din hud att kontrollerade mängder av naturligt solljus. Andra former av ljusterapi inkluderar användningen av artificiell ultraviolett A (UVA) eller ultraviolett B (UVB) ljus antingen ensamma eller i kombination med läkemedel.

 • Solljus. Ultraviolett (UV) ljus är en våglängd av ljus i ett intervall för kort för det mänskliga ögat att se. När de utsätts för UV-strålning i solljus eller artificiellt ljus, de aktiverade T-celler i huden munstycket. Detta saktar huden omsättning cell och minskar skalning och inflammation. Korta, dagliga exponeringar mot små mängder av solljus kan förbättra psoriasis, men intensiv solexponering kan förvärra symtomen och orsaka hudskador.Innan du börjar en solljus regim, be din läkare om det säkraste sättet att använda naturligt solljus för psoriasis behandling.
 • UVB-ljusbehandling. Kontrollerade doser av UVB-ljus från en artificiell ljuskälla kan förbättra mild till måttlig psoriasis symptom. UVB ljusbehandling, även kallad bredbands UVB, kan användas för att behandla enstaka fläckar, utbredd psoriasis och psoriasis som motstår utvärtes behandlingar. Biverkningar Kortfristiga kan vara rodnad, klåda och torr hud. Med hjälp av en fuktighetskräm kan hjälpa till att minska dessa biverkningar.
 • Smal UVB terapi. En nyare typ av psoriasis behandling, kan smal UVB terapi vara mer effektiva än bredband UVB-behandling. Det är oftast administreras två eller tre gånger i veckan tills huden förbättras, då underhåll kan kräva endast vecko sessioner. Smal UVB terapi kan orsaka mer allvarliga och längre livslängd brännskador, dock.
 • Goeckerman terapi. Vissa läkare kombinerar UVB-behandling och stenkolstjära behandling, som är känd som Goeckerman behandling. De två behandlingar tillsammans är mer effektiva än antingen ensam eftersom stenkolstjära gör huden mer mottaglig för UVB-ljus. När det krävs en tre veckor lång sjukhusvistelse, kan genomföras en modifiering av den ursprungliga behandlingen i en läkarmottagning. En annan metod, Ingram regim kombinerar UVB terapi med en stenkolstjära bad och en antralin-salicylsyra pasta som är kvar på huden i flera timmar eller över natten.
 • Photochemotherapy eller psoralen plus ultraviolett A (PUVA). photochemotherapy innebär att man tar en ljusallergiframkallande medicinering (psoralen) innan exponering för UVA-ljus. UVA-ljus tränger djupare in i huden än vad UVB-ljus, och psoralen gör huden mer mottaglig för UVA exponering. Denna mer aggressiv behandling konsekvent förbättrar hudens och används ofta för mer-svåra fall av psoriasis. PUVA innebär två eller tre behandlingar i veckan för ett förutbestämt antal veckor. Biverkningar Kortfristiga illamående, huvudvärk, sveda och klåda. Biverkningar Långsiktiga inkluderar torr och rynkig hud, fräknar, och ökad risk för hudcancer, inklusive melanom, den allvarligaste formen av hudcancer.
 • Excimerlaser. Denna form av ljusterapi, som används för mild till måttlig psoriasis, behandlar endast de inblandade hud. En kontrollerad stråle av UVB-ljus av en specifik våglängd riktas mot psoriasisplack att styra skalning och inflammation. Frisk hud kring fläckar inte skadas. Excimer laser terapi kräver färre sessioner än vad traditionell ljusterapi eftersom mer kraftfull UVB-ljus används. Biverkningar kan vara rodnad och blåsor.
 • Pulsed dye laser. I likhet med excimerlaser, använder den pulsade färgämneslaser en annan form av ljus för att förstöra de små blodkärlen som bidrar till psoriasisplack.Biverkningar kan inkludera blåmärken upp till 10 dagar efter behandling. Det finns en liten risk för ärrbildning.
 • Kombinations ljusterapi. kombinera UV-ljus med andra behandlingar såsom retinoider ofta förbättrar ljusterapi effektivitet. Kombinationsterapier används ofta efter andra ljusterapi alternativ är ineffektiva.

Muntliga eller injicerade mediciner
Om du har svår psoriasis eller det är resistenta mot andra typer av behandling, kan din läkare ordinera en muntlig eller injicerat narkotika. På grund av allvarliga biverkningar, är några av dessa läkemedel används endast för korta perioder och kan alterneras med andra former av behandling.

 • Retinoider. Relaterade vitamin A, kan denna grupp av läkemedel minskar produktionen av hudceller om du har svår psoriasis som inte svarar på andra behandlingar. Tecken och symtom tillbaka vanligen en gång behandlingen avbryts dock. Biverkningar kan inkludera torr hud och slemhinnor, klåda och håravfall. Och eftersom retinoider såsom acitretin (Soriatane) kan orsaka allvarliga fosterskador, måste kvinnor undvika graviditet under minst tre år efter att ha tagit medicinen.
 • Metotrexat. tas oralt, hjälper metotrexat psoriasis genom att minska produktionen av hudceller och undertrycka inflammation. Det kan också bromsa utvecklingen av psoriasisartrit hos vissa personer. Metotrexat tolereras i allmänhet väl i låga doser, men kan orsaka magbesvär, aptitlöshet och trötthet. När den används under långa perioder kan det orsaka en rad allvarliga biverkningar, inklusive allvarliga leverskador och minskad produktion av röda och vita blodkroppar och blodplättar.
 • Ciklosporin. Ciklosporin dämpar immunförsvaret och liknar metotrexat i effektivitet.Liksom andra immunsuppressiva läkemedel ökar cyklosporin risken för infektion och andra hälsoproblem, inklusive cancer. Cyklosporin gör också dig mer mottaglig för njurproblem och högt blodtryck – Risken ökar med högre doser och långtidsbehandling.
 • Hydroxyurea. Detta är medicinering inte lika effektivt som cyklosporin eller metotrexat, men till skillnad från de starkare droger det kan kombineras med ljusterapi. Eventuella biverkningar inkluderar en minskning av röda blodkroppar (anemi) och en minskning av vita blodkroppar och blodplättar. Det bör inte tas av kvinnor som är gravida eller planerar att bli gravid.
 • Immunmodulerande läkemedel (biologiska läkemedel). Flera immunmodulerande läkemedel som godkänts för behandling av måttlig till svår psoriasis. De inkluderar alefacept (Amevive), etanercept (Enbrel), infliximab (Remicade) och ustekinumab (Stelara).Dessa läkemedel ges genom intravenös infusion, intramuskulär injektion eller subkutan injektion och används vanligen för personer som har misslyckats med att svara på traditionell terapi eller som har associerade psoriasisartrit. Biologics verkar genom att blockera interaktioner mellan vissa immunsystemets celler och särskilda inflammatoriska vägar. Även om de är härledda från naturliga källor snarare än kemiska dem, måste de användas med försiktighet eftersom de har starka effekter på immunsystemet och kan tillåta livshotande infektioner. Framför allt måste personer som tar dessa behandlingar screenas för tuberkulos.
 • Tioguanin. Nästan lika effektivt som metotrexat och cyklosporin, har denna drog färre biverkningar. Men är denna drog mer sannolikt att orsaka blodbrist, och kvinnor som är gravida eller planerar att bli gravid måste undvika det eftersom det kan orsaka fosterskador.

Överväganden Behandling
Även läkare väljer behandlingar baserade på typ och svårighetsgrad av psoriasis och hudområden påverkas är den traditionella metoden att börja med de mildaste behandlingar – krämer och ultraviolett ljus terapi (ljusbehandling) – och sedan gå vidare till starkare sådana endast om nödvändigt. Målet är att hitta det mest effektiva sättet att bromsa cellförnyelsen med minsta möjliga biverkningar.

Trots en rad alternativ, kan effektiv behandling av psoriasis vara utmanande. Sjukdomen är oförutsägbar, går igenom cykler av förbättring och försämring, till synes på måfå. Effekter av psoriasis behandlingar också kan vara oförutsägbara; vad som fungerar bra för en person kan vara ineffektivt för någon annan. Din hud kan också bli resistenta mot olika behandlingar över tid, och de mest potenta psoriasis behandlingar kan ha allvarliga biverkningar.

Tala med din läkare om dina alternativ, speciellt om du inte förbättras efter att ha använt en viss behandling eller om du har obehagliga biverkningar. Han eller hon kan justera behandlingsplan eller ändra din strategi för att säkerställa bästa möjliga kontroll av dina symtom.

Även självhjälpsåtgärder inte kommer att bota psoriasis, kan de bidra till att förbättra utseendet och känslan av skadad hud. Dessa åtgärder kan gynna dig:

 • Ta dagliga bad. Bad hjälper dagligen ta bort skalor och lugna inflammerad hud. Lägg badolja, kolloidalt havregryn, EPSOMSALT eller Döda havet salter till vatten och blöt i minst 15 minuter. Undvik hett vatten och hårda tvålar, vilket kan förvärra symtomen;Använd ljummet vatten och mild tvål som har tillsatta oljor och fetter.
 • Använd fuktkräm. Blot huden efter bad, sedan omedelbart använda en tung, salva baserade fuktighetskräm medan huden fortfarande är fuktig. För mycket torr hud, kan oljor vara att föredra – de har mer uthållighet än krämer eller lotion gör och är mer effektivt för att förebygga vatten från att avdunsta från huden. Under kallt och torrt väder, kan du behöva använda en fuktighetskräm flera gånger om dagen.
 • Täck de drabbade områdena under natten. För att förbättra rodnad och fjällning, applicera en salva baserad fuktkräm för din hud och linda med plastfolie natten. På morgonen, ta bort täck och tvätta bort skalorna med badkar eller dusch.
 • Exponera din hud att små mängder av solljus. En kontrollerad mängd solljus kan avsevärt förbättra skador, men för mycket sol kan utlösa eller förvärra utbrott och ökar risken för hudcancer. Om du sola, är det bäst att försöka korta sessioner tre eller fler gånger i veckan. Håll reda på när och hur länge du är i solen för att undvika överexponering. Och se till att skydda frisk hud med ett brett spektrum solkräm med en solskyddsfaktor på minst 15. Applicera solskydd generöst, och återanvända varannan timme – eller oftare om du simmar eller svettas. Innan du börjar någon sola program, be din läkare om det bästa sättet att använda naturligt solljus för att behandla din hud.
 • Applicera läkemedel kräm eller salva. Applicera en over-the-counter kräm eller salva som innehåller hydrokortison eller salicylsyra för att minska klåda och fjällning. Om du har psoriasis i hårbotten, prova en medicinskt schampo som innehåller stenkolstjära. För bästa resultat, följ etikett riktningar.
 • Undvik psoriasis triggers, om möjligt. Ta reda på vad som utlöser eventuella förvärra din psoriasis och vidta åtgärder för att förhindra eller undvika dem. Infektioner, skador på huden, stress, rökning och intensiv solexponering kan alla förvärra psoriasis.
 • Undvik att dricka alkohol. Alkoholkonsumtion kan minska effekten av vissa psoriasis behandlingar.
 • Ät en hälsosam kost. Även om det finns några bevis för att vissa livsmedel antingen förbättrar eller förvärra psoriasis, är det viktigt att äta en hälsosam kost, särskilt när du har en kronisk sjukdom. En hälsosam kost innebär att hålla en mängd frukt och grönsaker i alla färger och fullkornsprodukter. Om du äter kött, fokusera på magert och fisk. Om du tror att vissa livsmedel gör dina symtom bättre eller sämre, hålla en matdagbok för att se vilken effekt olika livsmedel har.

Många alternativa terapier finns tillgängliga för att lindra symptomen av psoriasis, inklusive specialdieter, krämer, kosttillskott och örter. Några alternativa terapier anses allmänt säker, och de kan vara till hjälp för vissa människor för att minska tecken och symtom såsom klåda och fjällning.

 • Aloe vera. Taget från bladen av aloe vera växt, kan aloe extrakt grädde minska rodnad, fjällning, klåda och inflammation. Du kan behöva använda krämen flera gånger om dagen i en månad eller mer att se några förbättringar i din hud.
 • Fiskolja. Omega-3 fettsyror som finns i fiskolja tillskott kan minska inflammation i samband med psoriasis, även om resultaten från studierna är blandade. Med 3 gram eller mindre av fiskolja dagligen allmänt erkänd som säkra, och du kan finna det fördelaktigt.

Om du funderar på kosttillskott eller annan alternativ behandling för att lindra symptomen av psoriasis, kontakta din läkare. Han eller hon kan hjälpa dig att väga för- och nackdelar med specifika alternativa terapier.

Att hantera psoriasis kan vara en utmaning, särskilt om sjukdomen täcker stora delar av din kropp eller på platser lätt ses av andra människor, till exempel ditt ansikte eller händer. Den pågående, ihållande sjukdomens art och behandlings utmaningarna bara lägga till bördan.

Här är några sätt att hjälpa dig att hantera och att känna sig mer i kontroll:

 • Få utbildade. Ta reda på så mycket du kan om sjukdomen och forskning dina behandlingsalternativ. Förstå möjliga triggers av sjukdomen, så att du kan bättre förhindra skov. Utbilda dem omkring dig – inklusive familj och vänner – så att de kan känna igen, erkänna och stödja dina ansträngningar att hantera sjukdomen.
 • Följ din läkares rekommendationer. Om din läkare rekommenderar vissa behandlingar och livsstilsförändringar, se till att följa dem. Ställ frågor om något är oklart.
 • Hitta en stödgrupp. överväga att gå med i en stödgrupp med andra medlemmar som har sjukdomen och vet vad du går igenom. Du kan finna tröst i att dela upplevelsen och kamp och träffa människor som står inför liknande utmaningar. Fråga din läkare för information om grupper psoriasis stöd i ditt område eller online.
 • Använd mörkläggning när du känner att det är nödvändigt. På dessa dagar då du känner särskilt självmedveten, täcka psoriasis med kläder eller använda kosmetiska mörkläggning produkter, såsom kropps smink eller en concealer. Dessa produkter kan maskera rodnad och psoriasisplack. De kan irritera huden, dock, och bör inte användas på öppna sår, skärsår eller oläkta skador.

På denne MRI-scanning ses inflammation som følge af soriasisgigt i lænderyggen hos en patient

(Klik på billedet for større version)

For supplerende information henvises til artiklen: gigtsygdomme

hvor meget ciprodex

Så kallade biologiska läkemedel som påverkar kroppens immunsystem ger en tydlig effekt på svår psoriasis och håller i sig under lång tid. Det visar en ny svensk studie som kan påverka behandlingsriktlinjer världen över.

Svenska forskare visar i en ny studie att behandling mot högt blodtryck inte ger någon ytterligare effekt efter att trycket kommit ner till en viss gräns. Resultaten går emot de nyligen uppdaterade riktlinjerna för behandling av högt blodtryck i USA.

Ett vanligt läkemedel mot diabetes visar sig ha negativa effekter på sikt. Men med bättre förståelse för kroppens fettförbränning hoppas forskare ta fram nya mediciner.

Ett nytt läkemedel mot psoriasis har nått den sista fasen av kliniska studier och visar utmärkta resultat.

I en stor studie från USA visar att vissa receptfria läkemedel ökar risken för hörselskada bland äldre kvinnor.

Ett ny substans kan nu bota många av de patienter som lider av svårbehandlad blodcancer. – Ingen medicin i dag visar så dramatiska resultat, säger en av forskarna bakom studien.

Skrevet av: Norsk Revmatikerforbund / Publisert: 27.10.2016 / Oppdatert: 01.11.2016

Revmatisk sykdom eller betennelser som fører til vondt i ryggen, kan i mange tilfeller henge sammen med betennelser andre steder i kroppen. Derfor er det viktig at legen får beskjed om alle plager som kan ha sammenheng med ryggsmerter.

Hvis du gir legen riktig informasjon, blir det enklere for legen å stille en diagnose slik at du får riktig behandling. Disse symptomene holdes i sjakk med riktig behandling.

Betennelsene som oftest forekommer sammen med betennelsesrelaterte ryggsmerter:

Omtrent 11 prosent av pasientene som har ryggsmerter forårsaket av en revmatologisk sykdom, kan også oppleve å få kronisk betennelsessykdom i fordøyelsessystemet. De vanligste er Crohns sykdom og Ulcerøs kolitt. De vanligste symptomene på tarmbetennelse er magesmerter, diare, dårlig matlyst og vekttap. Med behandling er det mulig å oppnå kontroll med symptomene og få lange perioder hvor betennelsen holdes i sjakk.

Når det gjelder Øyebetennelse er det viktig å være spesielt oppmerksom på Uveitt og Irridocyklitt. Dette er betennelser i en eller flere deler av øyet. Ubehandlet over lang tid, kan disse tilstandene føre til synsskader. Den vanligste øyebetennelsen sammen med betennelsesrelaterte ryggsmerter er betennelser i de fremre delene av øyet – ”akutt anterior Uveitt” –. Omtrent en fjerdedel av pasientene med betennelsesrelaterte ryggsmerter forårsaket av en revmatologisk sykdom, får Uveitt minst en gang. Med riktig behandling kan man forhindre synsskader.

Omtrent 11 prosent av pasientene med ryggsmerter forårsaket av en revmatologisk sykdom, er også rammet av Psoriasis. Psoriasis er en kronisk betennelsessykdom i huden som gir et rødt, skjellende utslett. Det varierer fra person til person hvor alvorlig betennelsen blir og hvor mye av kroppen som dekkes av utslett. Typiske steder for utslettet er hodebunn, negler, ører og kjønnsorganer i tillegg til hele kroppen forøvrig. Det vanligste er at man får utslett på albuene, knærne og ryggen.

Psoriasisutslett har som regel en skarp grense mot normal hud. Det er ofte rødt, tykt og flassende, men på enkelte hudområder kan utslettet likne mer på eksem og være uten skorper. Noen ganger er det også væskefylte blemmer. Selve utslettet kan forekomme i store, sammenhengende områder, enten som mindre flekker, eller som små, spredte «knopper». Som regel klør det, og hele 38 % av pasientene med psoriasis rapporterer at nettopp kløen er det mest plagsomme ved sykdommen.

Den betennelsen som forekommer der sener, ligamenter eller leddkapsler fester seg til skjelettet, kalles med en fellesbetegnelse, Entesitt. Dette er ofte smertefulle betennelser som kan gi redusert bevegelighet. De entesittene som har sammenheng med ryggsmertene, forekommer ofte i og under hælen, i festet mellom brystben og ribben eller i hoften.

Pølsefinger og pølsetå, såkalt Daktylitt, skyldes betennelse i fingre eller tær. Hele fingeren eller tåen som rammes, er hoven. Ved rene leddbetennelser, Synovitt, er det derimot kun leddet som er betent.

Kilder:
Cruyssen BW, Ribbens C, Boonen A, et al. Ann Rheum Dis. 2007;66:1072-1077. PMID: 17261531 http://www.lmfnorge.no/Diagnoser/IBD/Morbus-Crohn#sthash.2h8ACupe.dpuf
Cruyssen BW, Ribbens C, Boonen A, et al. Ann Rheum Dis. 2007;66:1072-1077. PMID: 17261531
Cruyssen BW, Ribbens C, Boonen A, et al. Ann Rheum Dis. 2007;66:1072-1077. PMID: 17261531
nhi.no/foreldre-og-barn/ungdom/sykdommer/psoriasis-oversikt-1633.html
Lebwohl MG, Bachelez H, Barker J, et al. JAAD 2014;70:871-881. PMID: 24576585
Bijlsma JWJ, da Silva JA, Haculla E, et.al. EULAR Textbook on Rheumatic Diseases. ISBN: 978-1-905545-08-7
Bijlsma JWJ, da Silva JA, Haculla E, et.al. EULAR Textbook on Rheumatic Diseases. ISBN: 978-1-905545-08-7

Takk til Abbvie for bidrag til informasjon.

-> Provoke: plaats, rangschikking, omvang, vorm, omtrek, kleur, efflorescentie

Plaats: bijv. op de handrug, buik enz.

Omvang:
Aantal: tiental, hondertal
Grootte:
-miliair (1-2 mm)
-lenticulair (3-10 mm)
-nummulair (1-3 cm)
-kinderhandpalmgroot (3-5 cm)
-gandpalmgroot (5-10 cm)

Vorm:
-rond
-ovaal
-polygonaal (veelhoekig)
-polycyclisch (veelbochtig)
-rechthoekig
-lineair (lijnvormig)
-gegyreerd (geslingerd)
-dendritisch (vertakt)
-grillig
-annulair (ringvormig)
-arciform (boogvormig)
-circinair (onderbroken ringvormig)
-concentrisch (meerdere ringen vanuit centrum, ringen hebben dezelfde kleur)
-kokardevormig (iris- of schietschijfvormig, met verschillende kleuren)
3D vorm:
-bolrond
-bolrond met indeuking
-hemisferisch
-vlak
-spitis
-stomp
-gesteeld
-hobbelig
-opgeworpen rand

Omtrek:
-lijnscherp
-scherp
-matig scherp
-onscherp

Kleur:
De kleur van de afwijking + of deze:
-webdrukbaar is
-niet-wegdrukbaar is
-granulomateus is (krijgt een "appelmoeskleur" bij diascopie)

Efflorescenties:
-macula (omschreven kleurverandering van de huid)
-dyschromia (niet nader omschreven kleurverandering, niet wegdrukbaar)
-erythema (niet nader omschreven, wegdrukbare roodheid)
-purpura (niet wegdrukbare roodheid, bloeding die paarsbruin tot geelbruin wordt)
-teleangiectasia (wegdrukbare felle roodheid, blijvend verwijd bloedvat)
-papula (circumscripte solide verhevenheid 1cm)
-tumor (solide verhevenheid >1cm)
-plaque (solide vlakke verhevenheid van de huid >1cm)
-vesicula (holte met helder vocht in epidermis 1cm subcorneaal, inra- of subepidermaal gelegen)
-pustula (zichtbare holte gevuld met purulent vocht Versimpelde differentiaaldiagnose van dermatologische ziektebeelden:
(voor een uitgebreide DD van huidziekten, ga naar: http://www.huidziekten.nl/zakboek/dermatosen/etxt/Efflorescenties.htm)

Erytheem
a. gelokaliseerd
- erysipelas
- rosacea
- lupus erythematodes
- erythema intertrigo
- erysipeloid
- erythema faciale
- SLE
- erythema perstans
- erythema palmare
- erythema nodosum
- fenomeen van Raynaud
- overige
b. gegeneraliseerd
- exanthematische erythemen
- mononucleosis infectiosa
- geneesmiddeleneruptie
- secundaire syfilis
- erythema multifome
- overige
c. annulair en gegyreerd
- erythema chronicum migrans
- erythema multiforme
- erythema annulare centrifugum
- erythema exsudativum multiforme
- grannuloma annulare
- livedo reticularis
- larva migrans
- erythema annulare rheumatica
- erythema marginatum
- erythema migrans arciforme
- erythema migrans necroticans
- erythema gyratum repens
- erythema gyratum perstans
- overige

Dyschromieen
- melasma (vlekkerige hyperpigmentatie op het gelaat)
- postinflammatoire hyperpigmentatie

Papuleuze dermatosen
a. papillomateus
- verruca vulgaris
- verruca seborrhoicum
- condylomata acuminatum
- condyloma latum
- molluscum contagiosum

b. hemisferisch en bolrond
- urticaria
- prurigo
- scabies
- milium
- granuloma annulare
- secundaire syfilis
- Kaposi sarcoom

d. spits
- prurigo
- condylomata acuminatum

Eczemen
- Allergisch contacteczeem
- Orthoergisch contacteczeem
- Dermatitis solaris
- Constitutioneel eczeem
- Seborrhoisch eczeem
- Mycotisch eczeem
- Acrovesiculeus eczeem
- Tylorisch eczeem
- Microbieel eczeem
- Variceus eczeem
- Nummulair eczeem
- Dermatitis perioralis
- Eczema intertrigosum
- Craquele eczeem
- Juveniele plantaire dermatose
- Geneesmiddelen geinduceerd
- Overige

Vesiculo(bulleuze) dermatosen
a. vesiculeus
- herpes simplex
- herpes zoster
- varicella
- hand-, mond- en voetziekte (blaasjes op handen, voeten en mond)
b. bulleus
- impetigo bullosa
- erythema multiforme
- geneesmiddeleneruptie
- immunobulleuze dermatosen
- porphyrie
- epidermolysis bullosa
- pemphigus vulgaris
- dermatitis herpetiformis
- overige

cipro dosis de amoxicilina

Hvad er psoriasisgigt?
Psoriasisgigt ses hos ca. 10-30% af alle psoriasis patienter. Psoriasis gigt minder om symptomerne som normal leddegigt, der er dog ikke de samme forandringer i blodet.

Hvem får psoriasisgigt?
Det er typisk at se psoriasis gik udvikle sig i ca. 40-60 prs alderen. Denne lidelse giver smerter og mulig hævelse i de yderste led på fingre og tæer. Andre led som ryg samt bækkenet kan også blive angrebet.

Psoriasisgigt ses mest ved de sværere former for psoriasis, det kan dog forekomme at gigtsymptomerne er de eneste tegn på psoriasis i starten af forløbet.

Hvordan føles psoriasisgigt?
Det er svært at beskrive, da sværhedsgraden varierer fra person til person, fra milde ledsmerter til misdannede knogler.

De typiske symptomer på psoriasisgigt ses som:

 • Nedsat bevægelsesfrihed.
 • Morgenstivhed og træthed.
 • egleforandring: negleforandringen findes hos mere end 80% af alle patienter med psoriasisgigt.
 • General stivhed, smerter, hævninger og ømhed omkring led.
 • Øjenbetændelse med rødmen og smerter.

Hvad kan man gøre ved psoriasisgigt?
Det er utrolig vigtig at holde denne form for psoriasis i ro, hvis du ønsker en funktionel dag. Dette kan gøres ved hjælp af de almindelige psoriasis behandlinger, det ses dog ofte at der skal en smertestillende tablet behandling til. Ud over den normale psoriasis behandling, kan der tyes til andre former for gigtbehandlinger samt biologiske lægemidler.

Der findes flere forskellige undertyper af psoriasis der har hver sine specifikke psoriasis symptomer. Desværre er dette en kronisk sygdom og der findes ikke en defineret behandling der kan behandle en patient helt rask. Flere studier har dog bevist at man ved bestemte behandlinger samt andre tiltag som psoriasis kost kan dæmpe udbruddene på psoriasis.
Det er utrolig vigtigt at tage en behandling i brug så snart psoriasis er opdaget, da mange af dem kan sprede sig over kroppen samt udvikle sig til andre former der kan skabe andre komplikationer. Det viser sig at næsten hver tredje patient ikke får behandling. Dette skyldes bland andet at patienterne ikke ser det som et problem eller også ikke orker at smøre sig ind i creme eller salver dagligt.

 • Der findes ingen behandling, der kurerer psoriasis
 • Der findes en række forskellige behandlinger der hæmmer udbruddene af psoriasis
 • Behandlingerne kan være lokal på huden som salver, cremer eller gel
 • Til sværere tilfælde anvender man ofte tabletter eller indsprøjtninger
 • Klima, lys og kost kan bidrage stort mod en positivt resultat

Mange med psoriasis oplever en frustration over behandlingerne. De prøver flere forskellige cremer og salver som ikke virker efter hensigt eller holder op med at fungere helt. Især de ældre opgiver hurtigt da de ikke ser en forbedring hurtigt nok. Vores kroppe er forskellige og reagere derved også forskellige på de cremer samt salver der findes mod psoriasis. Derfor findes der ikke et bestemt mirakelkur der kan hjælpe alle og enhver. Det kan tage tid at finde den rette behandling, men resultatet vil også give pote i sidste ende.

Frustrationer kan der være mange af, det er dog utrolig vigtig at blive ved med forløbet. Et brat stop i behandlingsforløbet at psoriasis blusser op med fornyet kræft. Såkaldt rebound fænomen. Er resultatet ikke tilfredsstillende, så tag kontakt til din læge og tag en snak om en mulig ny behandling eller overgang til en anden creme eller salve. Stopper du midt i behandlingsforløbet vil du skulle starte helt forfra som gør det til en unødvendig frustrerende og irriterende oplevelse både fysisk såvel som psykisk.

Behandlingsformer
Behandlingsforløbet mod psoriasis består af 4 trin. Disse er opdelt i forhold til psoriasis type samt sværhedsgrad.

Disse kan benyttes hver for sig, dog kan det i nogle tilfælde vise sig at en blanding af disse kan være nødvendig for bedre at kunne bekæmpe og hæmme udbruddene af psoriasis.

Som første trin i behandlingen af psoriasis bliver der altid brugt salver, cremer eller gel. Denne behandlingsform kaldes også lokalbehandling, da den kun påvirker netop det område på kroppen hvor der smøres. Der findes flere forskellige cremer, salver og geler som kan tages i brug.

Hormon cremer der kun må bruges i et tyndt lag på det berørte område. Hormonet der er tale om er binyrebarkhormon.
Bivirkninger: Brugen af hormon creme gennem længere tid kan have sine risici så som at huden bliver tyndere, de mindre hud kar kan bliver skøre og briste og derved kan komme småblødninger. Derudover kan der opstå strækmærker. Binyrebarkhormon som er effektiv har desværre en negativ effekt gennem længere brug ved at nedbryde bindevæv. Nogle kan have mindre allergiske reaktioner ved brug af denne form for creme.

Cremer med D vitamin, smøres på en til to gange om dagen. Denne form for creme findes også i en kombinationspræparat med binyrebarkhormon. Her bruger man den kun 1 gang dagligt.

Bivirkninger: Cremer med D vitamin kan give lokal irritation, og bør derfor ikke bruges i ansigtet. Man må desuden heller ikke bruge mere end 100g om ugen.

Tjæreprodukter kan fås som Creme, salve, shampoo og gel

Bivirkninger: Kan give misfarvninger af huden. Desuden bliver hudens lysfølsomhed øget og man skal derfor passe på for at være alt for længe i solen. En god ide er at bruge solfaktor for at minimere solens stråler.

Hvorfor denne behandlingsform?
Uanset sværhedsgraden af patientens psoriasis bliver man altid i første omgang tilbud lokalbehandling med cremer og salver. Denne form for behandling er den mildeste form for behandling og har færrest bivirkninger. Hvis denne form kan holde skak med psoriasis er det unødvendigt at kaste patienten i hårdere behandlinger kan der give svære bivirkninger.
Lokalbehandlingen bliver typisk vurderet efter tre måned brug, hvorved en videreforløb af behandlingen kommer på banen.

I denne behandling gøre man brug af UVB. Denne behandlingsform bliver brugt mod moderat og svær psoriasis. Er der ingen forbedring ved brug af UVB bliver man tilbudt PUVA behandling. Ved udbredt psoriasis og ved psoriasisgigt så bliver man tilbudt klimaterapi.

Lysbehandling med UVB (kortbølget ultraviolet lys)
Lysbehandling med UVB gives tre til fem gange om ugen. Som start på behandlingen må strålingen kun vare kort tid, gradvist kan strålingstiden sættes op. Der skal typisk 20-30 behandlinger til før man vurdere, om behandlingen fungerer.

Bivirkninger: Modtager man intensiv lysbehandling over længere tid, kan det resultere i, at huden bliver ældet. Derudover er der øget risiko for udvikling af hudkræft.

PUVA behandling
PUVA er en kombination af UVA (langbølget ultraviolet lys) og kemisk stof (Psporalen). Det kemiske stof er med til at gøre huden mere lysfølsom, hvorved huden tager bedre imod strålerne. Psporalen kan tages som tabletter. Der er også mulighed for at tage et karbad, hvor stoffet blandes med vandet.

Bivirkninger: Ved indtagelse af tabletterne kan der forekomme kvalme, hovedpine og svimmelhed. Dette kan man heldigvis undgås ved brug af karbad, hvorved stoffet blot binder sig til huden. Som regel gives der ikke mere end 200 PUVA lysbehandlinger på baggrund af øget kræftrisiko.

Lokalbehandling med UV stråler.

Klimaterapi
Klimaterapi er beregnet til patienter med udbredt psoriasis eller personer psoriasisgigt. En behandlingsform som ved hjælp af naturens mineraler og solens stråler kan forbedre psoriasis.

Bivirkninger: Klimabehandling som ved almindelig solbadning kan medføre hudkræft ved overdreven udsættelse for solen. Denne risiko stiger især hvis huden skoldes flere gange.

Systemiske lægemidler (tabletter) er det tredje trin i behandlingen. Denne behandlingsform påvirker hele kroppen, og det er derfor bedst at starte med lokal behandlingen i form af salver, cremer og gel.
Typisk går behandling ud på at dæmpe psoriasis patientens immunforsvar, derved bliver sygdommen i sig selv mindre aktivt. Ud over hæmmes dannelsen af nye hudceller. Indtagelsen af tabletterne kan forårsage kvalme, det er derfor muligt at få lægemidlet via en indsprøjtning.

Bivirkninger: Systemisk behandling kan forårsage kvalme, hovedpine samt andre række alvorlige bivirkninger hvis man bruger dem gennem længere tid. Her er der tale om at leveren samt nyrerne kan blive påvirket. Det er derfor pålagt at man jævnligt bliver kontrolleret i form af blodprøver for at se hvordan ens lever samt nyre har det. Er man som kvinde gravid eller har planer om dette, er de systemiske lægemidler ikke genet, da de kan give forsterskader, dette gælder helt op til 2 år efter behandlingen er afsluttet. Derudover er der øget risiko for udvikling af kræft.
Systemiske lægemidler bliver tilbudt patienter med moderat og svær psoriasis, dette sker typisk i kombination med lokalbehandling i trin 1 som er salver, geler, cremer og shampoo. Definitionen på moderat psoriasis er når 2-10% af kroppen er dækket af psoriasis. Svær psoriasis er når mere end 10% af kroppen er påvirket af sygdommen.

Sidste trin i behandlingen af psoriasis er de biologiske lægemidler. Her taler vi om indsprøjtninger af lægemidlet direkte i huden, blodåre eller muskelvæv.
Biologiske lægemidler er opbygget af proteiner som ligner dem, kroppen i forvejen producerer. Disse lignende proteiner påvirker de processerne, der får hudcellerne til at dele sig hurtigere end normalt, som faktisk er årsagen til udviklingen af psoriasis i første omgang. En stor fordel ved de biologiske lægemidler er, at kroppens resterende altså raske celler, kun bliver påvirket i et meget begrænset omfang. Dvs. de biologiske lægemidler går ind og hæmmer forskellige stoffer samt celler i kroppens immunsystem.
Det er typisk patienter med svær psoriasis der får tilbudt denne form for behandling. Her skal patienten først have prøvet lysbehandling og et eller flere systemiske lægemidler i en omfang af 12 – 24 uger uden resultat, før man gør brug af de biologiske lægemidler. Gravide og ammende må ikke behandles med form for behandling. Patienter der har eller har haft kræft, og dem som har sygdomme i immunforsvaret vil ikke få tilbudt biologiske lægemidler.

Bivirkninger: Bivirkninger ved de biologiske lægemidler kan variere meget fra person til person, dette afhænger også af type af lægemidlet. Bivirkningerne kan forårsage feber, kvalme, træthed, hovedpine, mundsår, kløe, udslet og hårtab. Da denne form for behandling virker immundæmpende, er der desuden øget risiko for tuberkulose.
Ser man på de positive sider af behandling, kan man afsløre at de biologiske lægemidler ikke påvirker de indre organer på samme måde som de systemiske lægemidler kan gøre, når man gøre brug af behandlingen over længere tid.

En god kombination i forhold til den behandling man modtager er at lave om på ens kost såkaldt: Psoriasis kost. Dette kan have en utrolig positiv effekt på psoriasis udbrud Se videoen om kost samt Omega 3 behandling.

Efter mange års undersøgelser og research, er årsagen til psoriasis endnu ikke kendt. Der er dog stærke indikationer på, at faktorer som rygning, alkohol samt bestemte fødevarer kan have en vis belastning på kroppen. Derved også have en negativ effekt på udbruddene af psoriasis. Præcis kosten i forbindelse med psoriasis har været under luppen i mange år, der er lavet mange forskellige undersøgelse dog uden en klar definition på at dette er synderen hvad angår lidelsen.

Hidtil har ingen forskningstyperne kunne konkludere, hvad der præcist i kosten der kan have en positiv effekt og forbedre symptomerne for alle med psoriasis. Der er dog helt klare elementer i kosten, som kan have en påvirkning på psoriasis patienter god som dårlig.
Hidtil har ingen forskningstyperne kunne konkludere, hvad der præcist i kosten der kan have en positiv effekt og forbedre symptomerne for alle med psoriasis. Der er dog helt klare elementer i kosten, som kan have en påvirkning på psoriasis patienter god som dårlig.

hvor meget entocort budesonide