vantin lave omkostninger

vantin prism

Psoriasis er en af de mest udbredte hudsygdomme der findes. Det er en arvelig og kronisk sygdom der angriber hudens celler. I Danmark er det ca. 3% af befolkningen der er påvirket af denne sygdom. Dvs. 160.000 mennesker der må døje med denne irriterende lidelse. Der er ingen forskel på køn, da både mænd og kvinder bliver ramt lige hyppigt. Psoriasis opstår normalt mellem 12-30 års alderen, dette kan dog varierer fra person til person.

Psoriasis kan angribe stort set alle steder på kroppen og ses ofte i form af tør hud og kløende udslæt. Sygdommen skyldes kroppens egen immunforsvar, som overreagerer og danner hud celler 6-7 gange hurtigere end hvad normen er.

Kan bruges til både voksne samt børn
Epaderm Emollient salve

Mild, brugervenlig og effektiv
Epaderm 2-i-1

Effektiv med kultjæreekstrakt
Exorex Lotion 5%

Føler du dig usikker på hvad psoriasis er, så kan du læse meget mere om det i disse 3 bøger, her vil du lære meget mere om de forskellige former af psoriasis, hvilke behandlingsformer der findes, samt hvad du selv kan gøre for at hæmme symptomerne. Livet består ikke kun i at sluge piller som lægen giver dig, der er utrolig meget man selv kan gøre og derved hæmme udviklingen af denne sygdom.

Informativ viden
Skrevet af M. Fjordgård

Psoriasis håndbog
Skrevet af Solveig Esmann

Alternativ behandling
Skrevet af Dr. Paganos

I denne artikel gennemgår vi emner som:

 • Psoriasis behandling
 • Psoriasis former
 • Psoriasis symptomer
 • Psoriasis kost
 • Psoriasis produkter
 • Psoriasis nyheder

Der findes efterhånden en del forskellige behandlinger i forskellige former. Nogle er mere effektive end andre, desværre er de ikke alle uden bivirkninger. Jo større sværhedsgrad du har af psoriasis, desto flere bivirkninger indeholder behandlingen. Har du en mild form for psoriasis, så er det altid forslået at den første behandling skal bestå af cremer, salver, gel og olier. Denne form af behandling kan håndkøbes enten i fysiske butikker eller på nettet. Denne form for psoriasis behandling er den mildeste der findes. Det eneste der kræves af dig er at du smører det indkøbte på det på rørte område efter anbefaling. Da vi alle er forskellige, har det den betydning at nogle af disse olier, cremer, gel og salver ikke vil virke helt efter hensigten, derfor må du personligt finde frem til den creme, olie, gel eller salve der virker bedst for dig. Ser det ud til at intet virker så bliver du nød til at rykke til andre metoder som har flere alvorlige bivirkninger. Dette er selvfølgelig uheldigt, da det både er del dyrere og mere langsommelig behandling. Her må du tage kontakt til din personlig læge.

Årsagen til psoriasis er stadig ukendt, det har dog været muligt at udrede sygdomsforløbet. Der er stærk indikation på, at det er de hvide blodlegemer der er årsagen til psoriasis udvikler sig. De hvide blodlegemer som er en del af kroppens naturlige immunforsvar, bevæger sig ud i huden, hvor de påvirker hudcellerne til at dele sig 6-7 gange hurtigere end det normale.
Denne proces kan sættes i gang af stress, skrammer og rifter i huden, infektion, koldt vejr og endda nogle former for medicin. Huden bliver inflammeret (rød og hævet). I kapløbet om at få kroppen til at bevare sit normale niveau, begynder cellerne at dele sig med en utrolig fart. Hvor det normalt tager 28 dage for den enkelte celle at udvikle sig, sker dette på blot 3-4 dage. Kroppen prøver derefter at skille sig af med de ekstra hudceller, der kan ses som de tykke, hvide skæl.

 • Psoriasis er en arvelig og kronisk sygdom.
 • Ca. 3% af Danmarks befolkning er ramt af denne sygdom i forskellige former.
 • Overreaktion af immunforsvaret hvor hudcellerne dannes 6-7 gange hurtigere end hvad normen er.
 • Ses ofte som højrødt udslet med hvide skæl.
 • Sygdommen ses ofte på: albue, knæ, knoer skulder samt ryggen. Andre steder på kroppen er dog ikke udelukket.
 • Risikoen vil altid være tilstede for et nyt udbrud, også selv om der har været lange sygdomsfrie perioder.
 • Psoriasis smitter ikke.


En kort video om Psoriasis med “The Doctors” og Stacy London.

For flere tusinde år siden blev psoriasis beskrevet som en slags spedalskhed. Navnet ”Psoriasis” stammer fra oldgræsk og betyder ”kløe”. I dag ved man, at det er en immunologisk sygdom som ikke smitter.

Der findes forskellige former for psoriasis i både udbredelsen samt forløbet af sygdommen. Det starter ofte med små røde hævelser, der vokser i størrelse hvorved der også dannes hvide skæl.

Hvis man har mistanke om, at man lider af psoriasis, skal du tage kontakt til din praktiserende læge. Han/hun vil henvise dig til en hudlæge, der derefter kan stille en kvalificeret diagnose og muligvis også sætte en behandling i gang. Psoriasis er en kronisk sygdom, det vil sige at den ikke kan helbredes, der findes dog mange behandlings muligheder, afhængig af sværhedsgraden og typen af psoriasis.
Kommer udbruddene med jævne mellemrum, kan disse skyldes bestemte faktorer. Finder du frem til synderen, kan du fremover forebygge nye udbrud i en vis grad. Her gælder det stress, rygning, alkohol, visse typer medicin og kulde.

Føler du dig alene med lidelsen og du tænker at ingen kan forstå dig. Måske tør du ikke at gå udenfor på baggrund af slem psoriasis. Der findes en glimrende side hvor du kan finde et fællesskab for alle der er pårørte af psoriasis. På Danmarks Psoriasis Forening kan du finder andre som dig, læse nyheder samt meget andet om denne sygdom. Hvis du har brug for støtte i kampen mod psoriasis, er dette det helt rette sted.

Et godt råd til psoriasis ramte er, at have en god creme ved hånden og holde huden smidig. Her er der tale om en creme eller salve uden tilsætningsstoffer og alt for mange kemikalier, da disse kan gøre det værre.

Psoriasis er en af de mest almindelige og udbredte sygdomme. Det er en autoimmun og kronisk sygdom der kan ramme mænd og kvinder uanset alder. Størst risiko for udviklingen af psoriasis forekommer dog ved 10-30 års alderen.

 • Psoriasis symptomer kan vise sig på mange måder.
 • Hyppigste form for psoriasis ses som velafgrænsede skællende eller røde områder, størrelsen kan variere fra små dråbe formede pletter til håndflade store områder.
 • Psoriasis rammer tit huden, det er dog kendt at det kan ramme både negle og led. Ved angreb på neglene, vil der tydeligt kunne ses fordybninger i negleoverfladen, striber eller løsningen af neglen. Derudover ses der også gullig misfarvning. Er der tale om led, så kan området hæve og være meget smertefuld.
 • Forløbet med sygdommen kan variere meget i intensitet med perioder. Da psoriasis er kronisk vil den aldrig helt forsvinde, selv om det ser ud til at den er gået helt væk, der findes flere forskellige metoder at hæmme udbruddene.

Psoriasis findes i flere forskellige undertyper af sygdommen. De har hver især deres egne symptomer og sine karakteristiske træk. Du kan læse mere om undertyperne her:

 • Invers psoriasis
 • Plaque psoriasis
 • Guttat psoriasis
 • Psoriasis i hårbunden
 • Pustuløs psoriasis
 • Neglepsoriasis
 • Psoriasisgigt

Du kan læse meget mere om hver undertype længere nede i artiklen.

Man kender endnu ikke årsagen til psoriasis, der er dog efter mange års studier fastsat hvilke faktorer der kan være med til at fremprovokere psoriasis. Psoriasis er en ikke smittende sygdom, det ses dog hyppigt at personer med specielle vævstyper har større chance for udviklingen af sygdommen. Vævstyperne der er i den større risiko gruppe er: HLA CW6, HLA DR7, HLA B13, HLA B17, HLA DR7 og HLA B16.

Her kommer faktorerne ind som kan være med til at fremprovokerer psoriasis:

 • Infektion
 • Medicin
 • Psykisk stress
 • Skader på huden
 • Klima
 • Rygning
 • Alkohol
 • Euforiserende stoffer
 • Overvægt
 • Kost

Du kan læse nærmere om disse faktorer og hvilke betydning de har samt hvad du kan gøre hvis du har psoriasis. Alt dette kan du finde under Psoriasis kost.

Som tidligere skrevet kan psoriasis have flere forskellige faktorer, især hvis man dykker ned til undertyperne af sygdommen. Det kan være ret svært at bedømme symptomerne da mange af disse kan ligne andre almindelige sygdomme. Hvis du er i tvivl, så tag kontakt til din læge, da med sikkerhed kan give dig et kvalificeret svar eller sende dig til en specialist. Det værste du kan gøre er at lade som ingen ting og håbe på det bedste. Psoriasis har det med at vokse sig større og udvikle sig til mere alvorlige psoriasis typer hvis intet bliver gjort. Sørg for at følge læges råd for at dæmpe udbruddene og pas på dig selv.

Som tidligere nævnt, findes der flere forskellige undergrupper og former af psoriasis som alle reagere og opfører sig forskelligt.

Hvad er plaque psoriasis?
Plaque psoriasis er den mest udbredte form for psoriasis. Ca. 80% af alle der lider af psoriasis, har denne form for lidelsen. Plaque kan forekomme alle steder på kroppen.

Hvilke kendetegn er der ved plaque psoriasis?
Ved plaque psoriasis er det typisk at se hævede og afgrænsede røde områder, dækket af skinnende skæl. Typisk for denne form af psoriasis er at den oftest starter som guttate psoriasis (dråbeformet), går over i nummulate psoriasis (møntformede) og flyder så sammen til plaque formen.

Denne form af psoriasis har 2 slags skæl. Det øverste skæl sidder løst og kan derfor nemt fjernes, hvorimod de nederste skæl sidder godt fast i huden. Undgå at skabe disse da huden hurtigt kan komme til at bløde. Bliver de øverste skæl ikke fjernet, vil de efter noget tid selv falde af.

Plaque psoriasis kan forekomme overalt på kroppen, den findes dog hyppigst på ryggen, hårbunden, knæ og albuer.

vantin receptive

Hvis huden blir skadet eller åpnet, er det mer sannsynlig å bli smittet.

I tillegg kan medisinene som gis for å behandle invers psoriasis, gjøre huden tynnere, og dette øker risikoen for infeksjon.

Langvarig bruk av disse medisinene kan også forårsake strekkmerker.

Når det skiftes i huden, bør en lege evaluere den og behandle den på riktig måte, for å redusere risikoen for infeksjon eller andre komplikasjoner.

Symptomene på psoriasis ligner ofte på en infeksjon. De krever behandling, spesielt ettersom lesjoner som legger huden, har en høyere risiko for å utvikle en infeksjon.

En person som vet at de har psoriasis, trenger ikke å besøke legen sin hver gang de har en bluss. Dette er spesielt sant hvis de har medisiner som har blitt foreskrevet og er kjent med tilstanden deres.

Men hvis det er tegn på infeksjon, bør en person kjent med psoriasis se en lege.

En lege vil normalt diagnostisere psoriasis ved hjelp av pasientens beskrivelse av symptomene, en fysisk eksamen og en inspeksjon av lesjonene.

Hvis lesjonene oppstår i et område hvor huden gnider mot seg selv, kan det være omvendt psoriasis.

Legen kan ta en kultur for å utelukke andre forhold med lignende symptomer.

Behandling av invers psoriasis kan være vanskelig på grunn av den tynne og følsomme huden som finnes i områdene der det oppstår.

Steroidkremer som vanligvis brukes til å behandle psoriasis, er effektive. Bivirkninger kan oppstå fordi huden i det berørte området vil være tynt. Dette øker absorpsjonen av steroider.

Uønskede effekter inkluderer ytterligere tynning av huden og utseendet på strekkmerker.

På grunn av den høyere risikoen for bakterielle, sopp- eller gjærinfeksjoner, vil enkelte leger også teste for disse infeksjonene. Hvis det er en infeksjon, vil det trenge behandling.

I tillegg til aktuelle steroider, vil noen leger anbefale å bruke takrolimus eller pimecrolimus. Disse legemidlene brukes til å behandle eksem, men de har også hatt vellykket behandling av psoriasis hos noen pasienter.

I noen alvorlige tilfeller kan ultraviolett B lysterapi brukes sammen med aktuelle kremer for å håndtere symptomene.

Omhyggelig hygiene og selvhjelp kan bidra til å håndtere symptomene. Dette kan forbedre utseendet på psoriasisplaster.

Fuktighetsgivende daglig kan hjelpe noen mennesker til å håndtere deres psoriasis.

 • Vanlig bading med varmt vann og milde såper
 • Unngå harde såper og varmt vann
 • Tilsetning av badolje, Epsom-salter eller kolloidal havremel til et bad for ekstra fuktighet
 • Bruk en fuktighetskrem hver dag, eller flere ganger om dagen i spesielt kaldt og tørt vær
 • Øvelse av vanlige stresshåndteringsteknikker
 • Unngå alkohol, da det kan redusere effektiviteten til noen behandlinger
 • Få noen minutter med sollys hver dag
 • Miste vekt om nødvendig

Kløe kan være et stort problem for personer med inverse psoriasis. Det er flere anti-kløe og kjøling lotioner som er tilgjengelige over disken for å lindre disse symptomene. Antihistamin medisiner kan også lindre kløe symptomer.

Det er også nyttig å lære hva provoserer en persons symptomer og for å unngå de utløsere der det er mulig.

Omvendt psoriasis kan være vanskelig å behandle i noen tilfeller. Noen enkle livsstilsendringer og aktuelle medisiner kan imidlertid bidra til å bringe symptomene under kontroll.

Det er viktig for personer med inverse psoriasis å holde kontakten med legen. Dette er spesielt viktig under en oppblussing som ikke lindres av foreskrevne medisiner.

Det kan også være nyttig for folk å holde journal over symptomer og hva som forverrer eller lindrer dem, for å hjelpe til med å identifisere utløsere.

Psoriasissjukdomen kan manifesteras i olika svårighetsgrad, från att omfatta hela hudkostymen till diskreta små förändringar i naglarna.

Det finns en beskrivning av metoderna i boken "Tallmogårdens väg till hälsa", sid 204-205, av dr Karl-Otto Aly, Hälsokostrådets förlag. Här följer ett utdrag ur texten:

Psoriasis
Psoriasis är en relativt vanlig hudsjukdom med varierande förlopp och svårighetsgrad. Ca 1 % av befokningen drabbas. Olikstora hudområden, ibland små fläckvisa områden, ibland stora sammanhängande hudpartier, angrips. Hudförändringarna karaktäriseras av rodnad, irritation och ofta kraftig - stearinliknande - fjällning. Psoriasis går ofta i skov. Vid mycket svåra former kan även leder angripas och de förändras då som vid polyartrit (ledgångsreumatism). Även naglar och hårbotten kan angripas. Sjukdomen är relativt vanlig hos i övrigt friska männinskor som inte underkastar sig några speciella restriktioner beträffande mat och dryck.
I huden finner man en ökad, ohämmad tillväxt av hornhudens cellager, vilket ger den typiska fjällningen. Det tycks föreligga en störning av fettomsättningen, men troligen är även kolhydrat- och proteinomsättningen samt leverfunktionen påverkad. Många psoriasispatienter har förhöjda kolesterolvärden i blodet och fjällningen består till stor del av kolesterol. Både ärftliga, miljömässiga och psykiska faktorer tycks spela in vid uppkomsten av psoriasis. Även infektioner, t ex tandgranulom, kan vara utlösande.

Behandling
Den biologiska behandlingen av psoriasis syftar till att avlägsna påtagliga psykologiska, miljöbetingade och fokala (infektionshärdar) orsaksfaktorer. Dieten syftar till att normalisera den störda ämnesomsättningen. För att motverka den höga kolesterolhalten i blodet är vår psoriasisdiet fri från animaliska fetter som smör isterflott och charkuteriprodukter. Den är fettfattig och innehåller endast s k kallpressade vegetabiliska oljor som är rika på fleromättade fetter: solrosolja, safflorolja linfröolja och liknande reformoljor. Animaliskt protein höjer kolersterolhalten och är olämpligt även av andra skäl, bl a för att för hög tillförsel av animaliskt protein (kött, fisk, ägg, ost och mjölkprodukter) enligt professor Wendt försämrar kapillärernas genomsläpplighet för näringsämnen. Vår psoriasiskost är därför från början helt vegetabilisk, dvs utan mjölkprodukter. Sådana kan dock efter något efter något halvår prövas genom tillförsel av mager filmjölk. Dessutom bör psoriasiskosten vara rik på råkost.
Dietbehandlingen inleds på Tallmogården i regel (om inte patienten är alltför mager) med en 2-3 veckors råsaft-fruktsaft-grönsaksavkoksfasta. Utrensningen under fastan underlättas med linfröavkok och lavemang. Som fastedrycker använder vi gärna grönsaksjuicer, även mjölksyrade, men citrusfrukter bör undvikas. Efter fastan kan en råkostkur följa. Kosten vid psoriasis är principiellt samma kost som vi rekommenderar vid reumatiska sjukdomar och vid åderförkalkning.

Övrig behandling
Dietbehandlingen av psoriasis bör kompletteras med fysikalisk terapi och naturmedel. Som på hud och lever verksamma örter kan man omväxlande använda teer på åkerfräken, gullris, nässla, maskros, styvmorsviol, jordrök och skvattram. Av vitaminerna rekommederas A-vitamin - gärna som provitamin A, med 1-2 glas morotsaft dagligen, B-vitaminer t ex Bjästpulver eller ädeljäst 2-3 tsk dagl. E-vitamin 300-600 mg dagligen och C-vitamin. Vidare andvänds tillägg av andra vitaminer och mineraler som Dolomit, Kelp-tabletter mm.
Som utvärtes behandling kan användas vegetabiliska oljor och tvål rekommenderas att användas med måtta.
Överhettningsbad - helbad gärna med åkerfräkentillsats under 40- 60 min med badtemperatur upp till 40 grader rekommenderas. Övriga bad kan vara "tjärbad" och svavelklibad.

Att observera
En faste- och dietbehandling kan liksom alla annan biologisk terapi och fastebehandling ge upphov till en initial försämring, varför man inte bör avbryta behandlingen vid en eventuell försämring. Den biologiska behandlingen av psoriasis är långvarig och tålamodsprövande men leder ofta till påtaglig förbättring Akupunktur är en behandlingsform som har visats ge positiv effekt vid psoriasis. Se vidare under: Akupunktur

Sedan boken skrevs har det tillkommit mera kunskap om kost och psoriasisbehandling. Svenska Psoriasisförbundet har gett ut en broschyr som vi brukar dela ut vid Tallmogården för den stämmer överens ganska väl med behandlingsprinciperna. Genom brevfrågor och patientkontakter framkommer det att det fortfarande finns hudläkare som inte känner till att kosten har betydelse vid psoriasis. Klicka på broschyren nedan för originaltexten från PSO!

Citat: I Sverige har incidenstal på 0.35 % för barn och 0.39 % för vuxna påvisats. Coeliaki är överrepresenterat hos individer med diabetes mellitus (4.6 %), Downs syndrom (4.3 %), psoriasis (16.6 %) och dermatitis herpetiformis (> 70 %).:

Genom studier av andra liknande sjukdomar vet man att man kan ha en känslighet mot gluten utan att ha antikroppar i blodet. Då kan man ibland konstatera att det finns lokala reaktioner i tarmslemhinnan som beror på en allergisk reaktion mot gluten. Även om man inte har några tecken på laboratorieproverna som visar att det föreligger en immunologisk reaktion mot gluten kan det föreligga en känslighet och det bästa sättet att ta reda på om man får någon effekt med kosten är att prova under några månader.

Behandlingen av psoriasis är mindre krävande än den vid t ex inflammatorisk tarmsjukdom som behandlades i föregående veckas "hälsotips" Det räcker ofta med 1-2 veckors vistelse för att tillägna sig kunskapen och för att komma igång med behandlingen. Trots detta kan det vara svårt att få remiss för den som inte har råd att sätta av t ex en semestervecka för att ta itu med sin psoriasis. Om man framhåller att medicinerna i det långa loppet också kostar mycket pengar gör man kostnadsjämförelsen större rättvisa. Som läkare får man ofta, flera gånger per månad direktreklam angående patenterade läkemedel som används mot psoriasis och som kostar mycket pengar. Då finns det också finansiella möjligheter att investera i reklam eftersom de nya, kemiska medlen kan patenteras. Kosten och naturliga vitaminer och mineraler kan man inte ta patent på och det ligger bakom en del av bristen på riktad utbildning till läkarkåren angående kostbehandling.

hvor meget vantin side

Not necessarily, but a flare may be exacerbated (made worse) by sex, due to friction causing a Koebner reaction (a condition where injury can cause psoriasis) and it may be painful.

Genital psoriasis can cause irritation and discomfort during sexual intercourse, which can affect sexual relations with your partner. Effective medication will help to relieve this problem.

Men may find it difficult to have an erection because their penile skin may be painful, tender, have cracks or bleed. This can lead to tensions within a sexual relationship, so talking to your partner and being in an understanding relationship can help defuse any emotional complications.

Using a condom during intercourse may reduce any discomfort, as the condom will act as a barrier to avoid skin-to-skin and fluid-to-skin contact, which cuts down on irritation. After intercourse, cleansing the area and reapplying the medications or emollients as directed by your doctor will also aid recovery.

Genital psoriasis may also affect the surrounding area in the groin. It rarely appears in the vagina. If you develop psoriasis of the genitalia, you should always consult your doctor. Do not be embarrassed.

Genital psoriasis can sometimes look similar to a fungal or bacterial infection, or even contact dermatitis, so your doctor may need to check the diagnosis with a laboratory test before starting any treatment. The delicate skin in the genital area may mean you need a weaker psoriasis treatment than elsewhere on your body. You should bear in mind that you may be susceptible to irritation and allergic reactions from any substance applied to the skin. Sensitisation most commonly occurs from perfumes and preservatives in over-the-counter wash products and topical local anaesthetics. It is important to keep personal hygiene as uncomplicated as possible and avoid fragranced products.

It is also important to remember that your psoriasis is not due to an infection and is not catching. So, when you are in a loving relationship with a partner who knows about your psoriasis, it should not interfere with your sex life. If you are with a new partner, take the time to explain your condition before you become intimate, to reduce stress and needless worry for you both.

This article is adapted from the Genital Psoriasis leaflet.

Always consult your doctor or healthcare provider.

Psoriasis är en hudsjukdom som orsakar celler för att bygga upp på hudens yta, vilket resulterar i tjocka skalor och torr, kliande plåster. Hos personer med psoriasis, som kallas en typ av vita blodkroppar en T-cell misstag friska celler i huden för en infektion och anfaller dem. Denna immunreaktion leder till psoriasis symptom. Psoriasis är en kronisk sjukdom som kan variera i svårighetsgrad från milt irriterande att helt handikappande. Lyckligtvis finns det många behandlingar som är tillgängliga för att hjälpa klara psoriasis.

Bada varje dag för att avlägsna fjäll, lugna inflammerad hud, och att klara psoriasis. Lägg kolloidalt havremjöl eller Epsom-salt till din badvattnet för att lugna inflammation. Undvik att använda hårda tvålar och mycket varmt vatten. Det finns schampo och balsam som är skonsamma för psoriasis i hårbotten.

Använd fuktkräm efter bad för att minska symtomen och lindra klåda. Oljebaserade moisturizers kan vara mer effektivt när huden är väldigt torr och vid kall väderlek

Leta efter möjliga triggers för din psoriasis. I vissa fall kan infektioner, allergier, solexponering, stress och allergier utlösa eller förvärra psoriasis. Undvika dessa triggers kommer att klara psoriasis och förhindra framtida skov.

Använd en topikal kortikosteroid kräm för att rensa mild till måttlig psoriasis. Steroider är de vanligaste läkemedel för mild psoriasis och arbete genom att dämpa immunsystemet och bromsa cellförnyelsen. Steroider är också effektiva för att minska inflammation och lindra klåda.

Applicera en syntetisk form av vitamin D för att bromsa celltillväxt och hjälpa tydliga psoriasis. Calcipotriene är en vitamin D-analog grädde tillgängliga genom recept. Dessa läkemedel används ofta i kombination med ljusterapi.

Prova andra utvärtes behandlingar för psoriasis om steroider och vitamin D-analoger inte rensa psoriasis. Athralin hjälper normalisera aktiviteten cell-DNA och ta bort huden skala, men denna medicin fläckar på hud, kläder och allt annat den möter. Aktuell retinoider hjälpa normalisera DNA aktivitet och minskar inflammation, och stenkolstjära reducerar svullnad och hjälper till med skalning och klåda. Kalcineurinhämmare och salicylsyra andra utvärtes behandlingar för att hjälpa klara psoriasis.

Genomgå ljusterapi för att behandla måttligt svåra fall av psoriasis. Ljusterapi, eller ljusbehandling, använder artificiell eller naturlig ultraviolett ljus för att döda T-celler i huden. Detta hjälper till att rensa psoriasis genom att bromsa cellförnyelsen och minskar skalning. American Academy of Dermatology säger att ljusterapi sessioner kan krävas flera gånger i veckan under fyra veckor eller mer innan symtomen förbättras.

Ta ett oralt läkemedel för att rensa mer allvarliga fall av psoriasis. Orala retinoider, metotrexat, ciklosporin, hydroxiurea och alla ordineras för psoriasis behandling hos patienter som inte svarar på lokal behandling eller ljusterapi. Injicerbara immunmodulerande läkemedel, såsom etanercept, är användbara för personer med terapiresistent psoriasis och de med psoriasisartrit. Enligt Mayo Clinic, dessa mediciner verkar genom att blockera samspelet mellan olika celler i immunsystemet.

Patienter, der får psoriasis tidligt i livet, lever typisk 10-20 år kortere end gennemsnittet. (Foto:The Wednesday Island)

I 1313, da Frankrig blev regeret af Filip den smukke, brændte man psoriasis-patienter på bålet. Siden har forholdene og behandlingsmulighederne for denne patientgruppe ændret sig i positiv retning.

Men psoriasispatienter, som får sygdommen tidligt i livet, har stadig en forventet forkortet levetid på 10-20 år. Fremtiden ser dog lysere ud.

Ny medicin er kommet til indenfor de senere år, og en øget forståelse af sygdommen gør, at man også i fremtiden kan forvente betydeligt forbedrede behandlingsmuligheder af psoriasispatienter.

»Om 5-10 år vil vi se adskillige nye lægemidler, som påvirker sygdommen på forskellige trin i sygdomsudviklingen. Medicinen vil forventeligt virke bedre og have færre bivirkninger, end de behandlingsmidler, vi tidligere har anvendt,« forklarer Lars Iversen, nyudnævnt klinisk professor i dermatologi ved Klinisk Institut på Aarhus Universitet.

»Med den øgede forståelse vi får af hvilke sygdomsmekanismer, som leder til udvikling af psoriasis, kan vi behandle mere specifikt, og vi kan muligvis også forhindre udvikling af følgesygdomme,« siger Lars Iversen.

Der er brug for forbedret medicin i forhold til behandling af psoriasis, for psoriasis er ikke blot en hudsygdom, hvor huden bliver betændt og irriteret. Sygdommen kan have følgevirkninger for patienten.

»Undersøgelser viser, at psoriasis indvirker på patienternes livskvalitet, såvel fysisk i form af kløe og betydelig skældannelse, såvel som psykisk, f.eks. mht. selvtillid i hverdagen,« forklarer Lars Iversen.

»Desuden har psoriasis en række følgesygdomme. Følgesygdommene er f.eks. overvægt, hjerte-kar-sygdomme, sukkersyge og nogle former for kræft. Vi ved desuden, at patienter, som debuterer tidligt med sygdommen, dvs. før 30-40 års alderen, har en forventet forkortet levetid på 10-20 år,« siger Lars Iversen.

I forhold til for bare 20 år siden ser mulighederne for behandling af patienter med psoriasis meget bedre ud.

»Tidligere troede man, at psoriasis var en sygdom udelukkende i hudcellerne, men nu ved vi, at det er immunsystemets celler, der sammen med hudcellerne fører til sygdommen,« siger Lars Iversen.

Psoriasis opstår, fordi immunsystemet overreagerer. Den hidtidige behandling har derfor taget udgangspunkt i at dæmpe immunforsvaret generelt, hvilket som bivirkning har resulteret i en øget risiko for bl.a. infektioner.

chloramphenicol tabletter aktivt