koeb billig keftab arab

keftab uden receptive

Dersom du ønsker behandling i utlandet bør du derfor på forhånd undersøke mulighetene for å få behandlingen dekket, med mindre du er innstilt på å dekke utgiftene selv.

Om uforutsett helsehjelp som det oppstår behov for under midlertidig opphold i utlandet, se omtale under ”Reiseforsikring, helsehjelp i utlandet, dødsfall i utlandet”.

Utgifter ved planlagt behandling i utlandet må du dekke selv, med mindre du oppfyller vilkårene etter noen av disse ordningene for planlagt behandling i utlandet:

 • Ved fristbrudd:
  Dersom du har rett til nødvendig helsehjelp etter pasientrettighetsloven § 2-1, men ikke får hjelpen innen den fastsatte fristen. Kontakt HELFO Pasientformidling, som snarest vil finne et tilbud til deg enten i Norge eller i utlandet. Du kan i stedet å søke om å få utstedt blankett E112 i medhold av trygdeforordning nr. 1408/71, for eksempel dersom du har ønske om å bli behandlet et spesielt sted i EØS-området. Etter denne ordningen får du behandlingen på behandlingslandets vilkår. Kontakt i så fall HELFOs regionkontor i den regionen der du bor.
 • Ved mangel på adekvat behandlingstilbud i Norge:
  Dersom det ikke finnes et adekvat tilbud i Norge for den lidelsen du har, kan du ha rett til nødvendig helsehjelp i utlandet etter pasientrettighetslovens § 2-1 femte ledd. Kontakt Oslo universitetssykehus HF, Helse Bergen HF, St. Olavs hospital eller Helse Nord RHF, avhengig av hvilken helseregion du bor i.
 • Behandling utenfor sykehus i EØS-land:
  Hjelp hos lege, fysioterapeut, psykolog, tannlege, kiropraktor og liknende i andre EØS-land kan refunderes i den utstrekning pasienten ville fått helsehjelpen på det offentligs bekostning i Norge. Refusjon vil i hovedsak være aktuelt for behandling utenfor sykehus, men nærmere regler er fastsatt i forskrift. Mer informasjon om regelverket rundt ordningen finner du her. Refusjonskrav fremsettes overfor HELFO.
 • Behandlingsreiser:
  Enkelte behandlingsreiser til utlandet finansieres gjennom en egen tilskuddsordning på statsbudsjettet. Dette er et supplement til behandlingstilbud i Norge for pasienter med revmatiske lidelser, psoriasis, senskader etter poliomyelitt og barn og ungdom med astma, lungesykdommer eller atopisk eksem i varmt og solrikt klima. Oslo universitetssykehus HF, Rikshospitalet, kan gi informasjon.
 • Dialyse og oksygenbehandling m.m.:
  Personer med vedvarende og regelmessig behov for oksygen- og dialysebehandling kan få dekket utgifter til slik behandling under midlertidige utenlandsopphold i medhold av folketrygdloven § 5-24. Man kan også få dekket utgifter til helsehjelp ved fødsel i utlandet. HELFO kan gi mer informasjon (www.helfo.no).

Dersom det er aktuelt for deg å motta behandling i utlandet, bør du være klar over at norske tilsynsmyndigheter ikke behandler klager på helsehjelp mottatt i andre land. Les mer hos Helsetilsynet.

Makeupartisten Conny Bäckström som bland annat arbetat med Eurovision Song Contest ger sina bästa tips på vad du som har rosacea ska tänka på kring hudvård och smink.

Upp till en av tio svenskar är drabbade av hudsjukdomen rosacea som drabbar centrala delar av ansiktet. Besvären är något vanligare hos kvinnor än män. Conny Bäckström är makeupartist med produktioner som Eurovision Song Contest, Melodifestivalen, Idol, Stjärnorna på slottet och Alcazars krogshow Disco Defenders på meritlistan.

Rosacea är vanligt och i mitt arbete träffar jag många som besväras av rodnad, svullnad och knottror i ansiktet. Jag får ofta frågor om hudvård och smink vid rosacea och då brukar jag ge de här råden“, säger Conny Bäckström, som utöver makeupartist även är en av medlemmarna i showgruppen After Dark.

Skippa tvålen och välj en mild ansiktsrengöring med neutralt eller lätt surt pH-värde. Den bör vara fri från olja, parfym, färgämnen, parabener och andra konserveringsmedel. Använd fingertopparna och rengör med lätta rörelser, gnugga och skrubba inte huden.

Tips! Skölj med ljummet vatten eftersom hett vatten kan trigga rodnad och skov. Badda ansiktet torrt med en mjuk bomullshandduk efteråt.

Många vill använda toner – ansiktsvatten – för att ta bort rester av makeup och smuts efter rengöring, men välj i så fall en toner med omsorg. Många toners har en sammandragande effekt och avdunstar snabbt från huden, vilket kan ge sveda och förvärrad ansiktsrodnad vid rosacea.

Tips! Kom ihåg att hudens naturliga fett som finns kvar efter rengöring skyddar huden – det behöver egentligen inte avlägsnas.

Nu till några tips om makeup. Använd en gultonad olje- och parfymfri foundation och concealer med UVA/UVB skydd. Den foundation som du väljer ska matcha din hudton så nära som möjligt medan concealern bör vara en nyans ljusare. Applicera i lätta rörelser med en antibakteriell foundationborste. En mineralfoundation är ofta ett bra val för hud med rosacea eftersom den brukar vara fri från irriterande ingredienser. Fixera lätt med puder.

Tips! I vissa fall kan det även behövas lite gultonad foundationpuder över de rödaste ansiktspartierna. Använd lätta drag.

Många vill ge ansiktet struktur och fräschör med rouge, men tänk på att kinderna redan tenderar att ha en del färg vid rosacea. Vill du använda rouge så är en naturlig, ljusare och skir nyans bättre än till exempel rött, rosafärgat eller korall. Svep lätt över kinden med borsten.

Tips! Mineralrouge är ett bra alternativ. Det samarbetar med huden och täpper inte igen porerna.

Använd gärna parfymfria och allergitestade produkter för din ögonmakeup. Mascara och eyeliner ska vara lätta att applicera och lätta att ta bort genom att bara skölja med ljummet vatten.

Tips! Välj neutrala färgtoner. Eftersom de innehåller mindre pigment brukar de vara mindre irriterande för huden än skuggor med starka toner.

Undvik röda nyanser på läpparna eftersom det kan framhäva ansiktshudens rodnad. Använd en neutral färg och undersök skalor som ”nude”, ”beige, ”peach” eller ”brown” för att hitta din personliga favorit. Vänd dig till ett varuhus eller makeupbutik med utbildad personal som kan ge råd och vägledning.

Tips! Ett bra alternativ till läppstift är beigetonat läppglans.

Några sista råd om hudvård också. Fuktighetsgivande hudvård är viktigt om man har rosacea. Välj en mild och fuktgivande ansiktskräm för den dagliga hudritualen. Kolla innehållsförteckningen och undvik produkter med parfym, färgämnen, parabener och andra konserveringsmedel.

Tips! Det är viktigt att undvika stark solexponering om man har rosacea. Skydda ansiktet i solen med en solhatt och använd solkräm/solstift med både UVA- och UVB-skydd.

Fakta rosacea

Rosacea är en hudåkomma som drabbar vuxna efter 20-års åldern och där kvinnor drabbas oftare än män. Cirka 10 % av alla skandinaver drabbas av rosacea i en eller annan form. Till skillnad från acne drabbar rosacea enbart ansiktet. Läs mer om symtom, behandling och ta reda på om du lider av rosacea.

Psoriasis är en av våra vanligaste folksjukdomar och drabbar ofta personerna i ung ålder. För att belysa vikten av att behandla hela sjukdomsbilden har en ny informationsfilm tagits fram som släpps i dag, till ära av Internationella Psoriasisdagen.

Psoriasis är en kronisk inflammatorisk sjukdom och mer än hälften av de som insjuknar gör det innan de har fyllt 25 år. Sjukdomen påverkar inte bara huden utan är mer omfattande än så. I så ung ålder är man extra sårbar och många upplever en sämre livskvalitet till följd av sjukdomen.

Med den nya informationsfilmen, som är framtagen i samarbete mellan Förbundet Ung med psoriasis och läkemedelsföretaget Lilly, vill man inspirera fler unga som lever med psoriasis att söka hjälp och bli mer delaktig i sin vård och behandling. För tyvärr är det så att många patienter får felaktig eller fördröjd diagnos och otillräcklig tillgång till vård – och så ska det förstås inte vara. Det finns också en stor okunskap om denna sjukdom generellt, det fastslog WHO i en resolution 2014.

Dagen firas den 29 oktober i ett 50-tal länder världen runt. Temat för årets Internationella Psoriasisdag är hopp, handling och förändring.

Det här kan du göra:

Hopp – ge hopp genom att stödja forskningen om psoriasis och psoriasisartrit.

Handling – agera och bli medlem i Psoriasisförbundet.

Förändring – sprid Psoriasisförbundets budskap och använd deras hashtags #ihopepso #iactpso #ichangepso för att skapa en digital, global Wall of Hope för alla med psoriasis och psoriasisartrit.

Psoriasis och psoriasisartrit kan se ut på olika sätt och sätta sig på olika delar på kroppen. För att öka kunskapen om sjukdomen har Psoriasisförbundet uppdaterat sin bildbank och även skapat en poster (på bilden) som du gärna få dela med dig av. Vi berättar också om några av de vanligaste myterna kring psoriasis.

Tanken är att bilderna i den nya bildbanken bland annat ska användas av journalister som vill skriva om psoriasis. Postern Psoriasisförbundet har tagit fram visar exempel på hur sjukdomen ser ut. Postern kan alla ta del av och även dela med sig av – så sprid den gärna så ökar vi kunskapen! Om du klickar på toppbilden i det här blogginlägget laddas postern ner separat som en.pdf (5,4 MB) Postern kommer bland annat skickas ut till alla vårdcentraler under hösten tillsammans med information om psoriasis, psoriasisartrit och Psoriasisförbundet.

Psoriasis och psoriasisartrit är allvarliga kroniska sjukdomar som inte bara drabbar huden och lederna utan även andra organ i kroppen. Sjukdomen påverkar livet på många sätt, både fysiskt, psykiskt och socialt och har stor påverkan på människors livskvalitet. I Sverige finns det 250 000 – 300 000 personer med psoriasis, vilket gör sjukdomen till en av våra vanligaste folksjukdomar. Även om psoriasis är en utbredd sjukdom och de flesta känner till någon som drabbats är okunskapen om psoriasis hög. En undersökning från Psoriasisförbundet visar att 9 av 10 svenskar fortfarande tror att psoriasis först och främst är en hudåkomma.

Det förekommer även en hel del andra påståenden och föreställningar om sjukdomen som helt enkelt inte stämmer. Här råder vi bot på några av de vanligaste missuppfattningarna.

hvordan man koeber keftab arab

Hvordan behandler man plaque psoriasis?
Binyrebarkhormon samt D-vitamin bliver brugt ved lokalbehandling. Er der tale om udbredt psoriasis tager man ultraviolet lys i brug (bredspektret UVB). I vise tilfælde er dette dog ikke nok, derfor anvender man systematisk behandling. Ved svære tilfælde, bliver man tilbudt biologisk behandling.

Hvad er guttat psoriasis?
Guttat psoriasis er en form for psoriasis, hvor man får et stort udbrud med mange små dråbeformede pletter. Disse dråbeformede pletter er typisk 2-5 millimeter i diamenter og dækket af et fint lag skæl. Som regel kommer dette udbrud af dråbeformede pletter på torsoen (ryg og mave/bryst partiet), det kan dog være tilfælde hvor udbruddet vil kunne ses i hårbunden.

Hvem får guttat psoriasis?
Børn og unge har deres første udbrud tit i dråbeformet psoriasis. Denne form for psoriasis bliver ofte udløst af en eller flere infektioner. Typisk kommer udbruddet af halsbetændelse med streptokokker, der kan dog være andre udløsende faktorer der spiller ind.

Hvordan behandler man guttat psoriasis?
Guttat psoriasis kan udvikle sig til nummulat psoriasis, der kan identificeres ved lidt større, møntformede pletter. Der er gode muligheder for behandling uanset om det er guttat eller nummulat psoriasis der er i udbrud. I nogle tilfælde kan udslettet forsvinde helt af sig selv og man derved ikke skal gøre mere ved det.
Denne form for psoriasis kan behandles med creme eller salve. Der bliver dog ofte anvendt en behandling med ultraviolet lys. Denne behandling kan kombineres med lokalbehandling i form af binyrebark hormon.

Hvad er invers psoriasis?
Ivers psoriasis er en form for psoriasis der sidder i hudfolderne. Dette er typisk for armhulerne, under og mellem brysterne, mellem ballerne og i skridtet.

Hvilke kendetegn er der ved invers psoriasis?
Invers psoriasis er en lidt anderledes form psoriasis, dette kan tydeligt ses på de på rørte områder. Her vil man typisk se at huden er glat, hævet og rød dog er der ingen skæl at finde. Disse røde plamager er meget følsomme for gnavende tøj og findes hyppigst hos overvægtige mennesker. Normalvægtige er dog ikke ude for fare, da de også kan få invers psoriasis.

Hvordan behandler man invers psoriasis?
Lider man af invers psoriasis og på samme tid er overvægtig, så er det en god ide at tabe sig. Problemet med denne lidelse og overvægt gør at man risikerer at få infektioner i hudfolderne som kunne være en af de mange former for svamp eller bakterier.

Invers psoriasis kan behandles med binyrebarkhormon samt D-vitamin, disse kan være med til at sætte udbruddene i ro ved regelmæssig brug. Behandlingen skal dog ske med yderst forsigtighed, da huden i områderne er ekseptionel følsom og er udsat for bivirkninger som hudirritation.

Hvad er neglepsoriasis?
Neglepsoriasis befinder sig i samt omring neglen.

Det viser sig at ca. halvdelen af alle med psoriasis, har mere eller mindre negleforandringer hvor det faktisk kan være de eneste symptomer på sygdommen. Neglepsoriasis kan til forvekslings ligne neglesvamp. Er du selv i tvivl, tag et snak med din personlige læge som derfra kan tage den korrekte beslutning/diagnose.

Hvilke kendetegn er der ved neglepsoriasis?
Et let tilfælde af neglepsoriasis, vil der på neglene ses små fordybninger. Middel tilfælde af neglepsoriasis vil neglene misfarves og med tiden også løsnes. I svær tilfælde vil neglen blive helt ødelagt. Som tidligere nævn, kan denne lidelse til forveksling ligne svær angreb af neglesvamp, derfor vil midler mod svamp ikke virke. Det er derfor vigtig at få stille den korrekte diagnose.

Hvordan behandler man neglepsoriasis?
Der er flere forskellige metoder at tage i brug når der er tale om behandling af neglepsoriasis. Ved brug af binyrebarkhormon kan denne form af psoriasis behandles lokalt, enten ved at smøre det på eller ved injektion. Ultraviolet lys (PUVA behandling) kan også bruges. Bedst mulig behandling mod neglepsoriasis er typisk ved anvendelse af systematisk behandling. Dette kan gøres ved brug af tabletter eller en injektion med biologiske lægemidler.

Hvad er psoriasis i hårbunden?
Hårbundspsoriasis ses ofte som skællende røde knopper eller plamager, hvorved der også kan bemærkes løs skældannelse. Disse plamager kan sidde overalt i hårbunden, dog er det mest koncentreret på grænsen til det omgivende hud, så som: nakken og ved ørerne.

Hvilke symptomer er der ved hårbundspsoriasis?
Er man ramt af psoriasis i hårbunden, vil man ofte være generet af kløe, det utrolig sjældent at man bemærker noget form for hårtab. Ved svær psoriasis i hårbunden vil der være tilfælde af hårtab. Det skal dog hurtigt nævnes at håret vender tilbage igen, efter en vellykket behandling.
Hårbundspsoriasis kan forveksles med almindelig dannelse i hårbunden, det er dog absolut ikke det samme og midler mod skæl vil på ingen måder virke. Forskellen på almindelig skal og skæl fra psoriasis vil have røde plamager i hovedbunden. Er du i tvivl, sø råd hos din personlige læge.

Hvordan stiller man diagnosen “hårbundspsoriasis”?
Som regel har patienterne ofte psoriasis andre steder på kroppen, det er derfor normalt meget let at stille diagnosen om hårbundspsoriasis.

Hvordan behandler man hårbundspsoriasis?
Ved hårbundspsoriasis kan man med gode resultater anvende gel, creme eller shampoo der indeholder steroider og/eller D-vitamin. Lad midlet sidde i håret natten over og vask det så grundigt den følgende morgen. Denne behandling er velegnet til både moderate og svære udbrud i hårbunden.
For dem der ikke ønsker at have behandlingsmidlet siddende natten over, er der den mulighed at anvende en steroidholdig shampoo, som allerede efter 15 min brug kan vaskes ud af håret.

Hvad er pustuløs psoriasis?
Pustuløs psoriasis er en selvstændig sygdom der hyppigere forekommer hos patienter med psoriasis. Der findes derfor mange patienter med pustulose uden at have nogle former for psoriasis. Er du i tvivl, kontakt din læge som kan stille den korrekte diagnose.

Pustuløs kan karakteriseres som udslæt med pus. Pus er ansamling af hvide blodlegemer, der kan ses som hvidgullige punkter i huden.

Hvilke symptomer er der ved pustuløs psoriasis?
Pustuløs psoriasis ses som rødme, skældannelse, gule punkter og fortykkelse af huden. De gule punkter indeholder ansamling af hvide blodlegemer, disse kan se slemme ud, der er dog ikke tale om infektion. Derfor er der ingen smittefare, ej heller vil antibiotiske præparater hjælpe ved dette tilfælde. De små blære er ofte ømme og meget generende for patienten.

Pustulosen ses oftest i begrænsede områder omkring håndflader og fodsåler. I sjældne tilfælde kan disse dække resten af kroppen. Da disse blære er meget generende for patienten, vil det være vanskeligt at passe et almindeligt arbejde. Den mest hyppige form for pustulose bliver ofte forbundet med feber samt dårlig almentilstand. Opstår dette, vil patienten ofte blive indlagt op til flere uger indtil symptomerne daler.

Hvad er årsagen til pustuløs psoriasis?
Det er vigtigt at huske at fleste pustulose patienter ikke har almindelig psoriasis. Denne form for lidelse har ofte et tilbagevendende forløb. Kvinder med stort tobaksforbrug er især udsat for denne sygdom. Lidelsen ses også hos patienter med stofskiftesygdom eller som er følsomme over for gluten i kosten. Er der mistanke om pustulose, kontakt din læge og få en kvalificeret diagnose, da en psoriasis behandling ofte vil have en utilfredsstillende effekt på lidelsen.

Hvordan behandler man pustuløs psoriasis?
Det er ikke så simpelt at behandle pustuløs psoriasis. Ved blære/pustulose i håndflader og fodsåler prøves der altid med de sædvanlige cremer og salver, disse indeholder steroid med eller uden D-vitamin. Trin 2 i behandlingen vil være tabletbehandling med Neotigason. Yngre kvinder bliver dog ikke tilbudt denne behandling, på bagrund af risikoen for eventuelle fosterskader. I sværeste tilfælde bliver man tilbudt biologiske lægemidler.

Hvad er psoriasisgigt?
Psoriasisgigt ses hos ca. 10-30% af alle psoriasis patienter. Psoriasis gigt minder om symptomerne som normal leddegigt, der er dog ikke de samme forandringer i blodet.

Hvem får psoriasisgigt?
Det er typisk at se psoriasis gik udvikle sig i ca. 40-60 prs alderen. Denne lidelse giver smerter og mulig hævelse i de yderste led på fingre og tæer. Andre led som ryg samt bækkenet kan også blive angrebet.

Psoriasisgigt ses mest ved de sværere former for psoriasis, det kan dog forekomme at gigtsymptomerne er de eneste tegn på psoriasis i starten af forløbet.

Hvordan føles psoriasisgigt?
Det er svært at beskrive, da sværhedsgraden varierer fra person til person, fra milde ledsmerter til misdannede knogler.

De typiske symptomer på psoriasisgigt ses som:

 • Nedsat bevægelsesfrihed.
 • Morgenstivhed og træthed.
 • egleforandring: negleforandringen findes hos mere end 80% af alle patienter med psoriasisgigt.
 • General stivhed, smerter, hævninger og ømhed omkring led.
 • Øjenbetændelse med rødmen og smerter.

Hvad kan man gøre ved psoriasisgigt?
Det er utrolig vigtig at holde denne form for psoriasis i ro, hvis du ønsker en funktionel dag. Dette kan gøres ved hjælp af de almindelige psoriasis behandlinger, det ses dog ofte at der skal en smertestillende tablet behandling til. Ud over den normale psoriasis behandling, kan der tyes til andre former for gigtbehandlinger samt biologiske lægemidler.

Der findes flere forskellige undertyper af psoriasis der har hver sine specifikke psoriasis symptomer. Desværre er dette en kronisk sygdom og der findes ikke en defineret behandling der kan behandle en patient helt rask. Flere studier har dog bevist at man ved bestemte behandlinger samt andre tiltag som psoriasis kost kan dæmpe udbruddene på psoriasis.
Det er utrolig vigtigt at tage en behandling i brug så snart psoriasis er opdaget, da mange af dem kan sprede sig over kroppen samt udvikle sig til andre former der kan skabe andre komplikationer. Det viser sig at næsten hver tredje patient ikke får behandling. Dette skyldes bland andet at patienterne ikke ser det som et problem eller også ikke orker at smøre sig ind i creme eller salver dagligt.

 • Der findes ingen behandling, der kurerer psoriasis
 • Der findes en række forskellige behandlinger der hæmmer udbruddene af psoriasis
 • Behandlingerne kan være lokal på huden som salver, cremer eller gel
 • Til sværere tilfælde anvender man ofte tabletter eller indsprøjtninger
 • Klima, lys og kost kan bidrage stort mod en positivt resultat

Mange med psoriasis oplever en frustration over behandlingerne. De prøver flere forskellige cremer og salver som ikke virker efter hensigt eller holder op med at fungere helt. Især de ældre opgiver hurtigt da de ikke ser en forbedring hurtigt nok. Vores kroppe er forskellige og reagere derved også forskellige på de cremer samt salver der findes mod psoriasis. Derfor findes der ikke et bestemt mirakelkur der kan hjælpe alle og enhver. Det kan tage tid at finde den rette behandling, men resultatet vil også give pote i sidste ende.

hvor jeg koeber keftab framed

Psoriasis er en af de mest udbredte hudsygdomme der findes. Det er en arvelig og kronisk sygdom der angriber hudens celler. I Danmark er det ca. 3% af befolkningen der er påvirket af denne sygdom. Dvs. 160.000 mennesker der må døje med denne irriterende lidelse. Der er ingen forskel på køn, da både mænd og kvinder bliver ramt lige hyppigt. Psoriasis opstår normalt mellem 12-30 års alderen, dette kan dog varierer fra person til person.

Psoriasis kan angribe stort set alle steder på kroppen og ses ofte i form af tør hud og kløende udslæt. Sygdommen skyldes kroppens egen immunforsvar, som overreagerer og danner hud celler 6-7 gange hurtigere end hvad normen er.

Kan bruges til både voksne samt børn
Epaderm Emollient salve

Mild, brugervenlig og effektiv
Epaderm 2-i-1

Effektiv med kultjæreekstrakt
Exorex Lotion 5%

Føler du dig usikker på hvad psoriasis er, så kan du læse meget mere om det i disse 3 bøger, her vil du lære meget mere om de forskellige former af psoriasis, hvilke behandlingsformer der findes, samt hvad du selv kan gøre for at hæmme symptomerne. Livet består ikke kun i at sluge piller som lægen giver dig, der er utrolig meget man selv kan gøre og derved hæmme udviklingen af denne sygdom.

Informativ viden
Skrevet af M. Fjordgård

Psoriasis håndbog
Skrevet af Solveig Esmann

Alternativ behandling
Skrevet af Dr. Paganos

I denne artikel gennemgår vi emner som:

 • Psoriasis behandling
 • Psoriasis former
 • Psoriasis symptomer
 • Psoriasis kost
 • Psoriasis produkter
 • Psoriasis nyheder

Der findes efterhånden en del forskellige behandlinger i forskellige former. Nogle er mere effektive end andre, desværre er de ikke alle uden bivirkninger. Jo større sværhedsgrad du har af psoriasis, desto flere bivirkninger indeholder behandlingen. Har du en mild form for psoriasis, så er det altid forslået at den første behandling skal bestå af cremer, salver, gel og olier. Denne form af behandling kan håndkøbes enten i fysiske butikker eller på nettet. Denne form for psoriasis behandling er den mildeste der findes. Det eneste der kræves af dig er at du smører det indkøbte på det på rørte område efter anbefaling. Da vi alle er forskellige, har det den betydning at nogle af disse olier, cremer, gel og salver ikke vil virke helt efter hensigten, derfor må du personligt finde frem til den creme, olie, gel eller salve der virker bedst for dig. Ser det ud til at intet virker så bliver du nød til at rykke til andre metoder som har flere alvorlige bivirkninger. Dette er selvfølgelig uheldigt, da det både er del dyrere og mere langsommelig behandling. Her må du tage kontakt til din personlig læge.

Årsagen til psoriasis er stadig ukendt, det har dog været muligt at udrede sygdomsforløbet. Der er stærk indikation på, at det er de hvide blodlegemer der er årsagen til psoriasis udvikler sig. De hvide blodlegemer som er en del af kroppens naturlige immunforsvar, bevæger sig ud i huden, hvor de påvirker hudcellerne til at dele sig 6-7 gange hurtigere end det normale.
Denne proces kan sættes i gang af stress, skrammer og rifter i huden, infektion, koldt vejr og endda nogle former for medicin. Huden bliver inflammeret (rød og hævet). I kapløbet om at få kroppen til at bevare sit normale niveau, begynder cellerne at dele sig med en utrolig fart. Hvor det normalt tager 28 dage for den enkelte celle at udvikle sig, sker dette på blot 3-4 dage. Kroppen prøver derefter at skille sig af med de ekstra hudceller, der kan ses som de tykke, hvide skæl.

 • Psoriasis er en arvelig og kronisk sygdom.
 • Ca. 3% af Danmarks befolkning er ramt af denne sygdom i forskellige former.
 • Overreaktion af immunforsvaret hvor hudcellerne dannes 6-7 gange hurtigere end hvad normen er.
 • Ses ofte som højrødt udslet med hvide skæl.
 • Sygdommen ses ofte på: albue, knæ, knoer skulder samt ryggen. Andre steder på kroppen er dog ikke udelukket.
 • Risikoen vil altid være tilstede for et nyt udbrud, også selv om der har været lange sygdomsfrie perioder.
 • Psoriasis smitter ikke.


En kort video om Psoriasis med “The Doctors” og Stacy London.

For flere tusinde år siden blev psoriasis beskrevet som en slags spedalskhed. Navnet ”Psoriasis” stammer fra oldgræsk og betyder ”kløe”. I dag ved man, at det er en immunologisk sygdom som ikke smitter.

Der findes forskellige former for psoriasis i både udbredelsen samt forløbet af sygdommen. Det starter ofte med små røde hævelser, der vokser i størrelse hvorved der også dannes hvide skæl.

Hvis man har mistanke om, at man lider af psoriasis, skal du tage kontakt til din praktiserende læge. Han/hun vil henvise dig til en hudlæge, der derefter kan stille en kvalificeret diagnose og muligvis også sætte en behandling i gang. Psoriasis er en kronisk sygdom, det vil sige at den ikke kan helbredes, der findes dog mange behandlings muligheder, afhængig af sværhedsgraden og typen af psoriasis.
Kommer udbruddene med jævne mellemrum, kan disse skyldes bestemte faktorer. Finder du frem til synderen, kan du fremover forebygge nye udbrud i en vis grad. Her gælder det stress, rygning, alkohol, visse typer medicin og kulde.

Føler du dig alene med lidelsen og du tænker at ingen kan forstå dig. Måske tør du ikke at gå udenfor på baggrund af slem psoriasis. Der findes en glimrende side hvor du kan finde et fællesskab for alle der er pårørte af psoriasis. På Danmarks Psoriasis Forening kan du finder andre som dig, læse nyheder samt meget andet om denne sygdom. Hvis du har brug for støtte i kampen mod psoriasis, er dette det helt rette sted.

Et godt råd til psoriasis ramte er, at have en god creme ved hånden og holde huden smidig. Her er der tale om en creme eller salve uden tilsætningsstoffer og alt for mange kemikalier, da disse kan gøre det værre.

Psoriasis er en af de mest almindelige og udbredte sygdomme. Det er en autoimmun og kronisk sygdom der kan ramme mænd og kvinder uanset alder. Størst risiko for udviklingen af psoriasis forekommer dog ved 10-30 års alderen.

 • Psoriasis symptomer kan vise sig på mange måder.
 • Hyppigste form for psoriasis ses som velafgrænsede skællende eller røde områder, størrelsen kan variere fra små dråbe formede pletter til håndflade store områder.
 • Psoriasis rammer tit huden, det er dog kendt at det kan ramme både negle og led. Ved angreb på neglene, vil der tydeligt kunne ses fordybninger i negleoverfladen, striber eller løsningen af neglen. Derudover ses der også gullig misfarvning. Er der tale om led, så kan området hæve og være meget smertefuld.
 • Forløbet med sygdommen kan variere meget i intensitet med perioder. Da psoriasis er kronisk vil den aldrig helt forsvinde, selv om det ser ud til at den er gået helt væk, der findes flere forskellige metoder at hæmme udbruddene.

Psoriasis findes i flere forskellige undertyper af sygdommen. De har hver især deres egne symptomer og sine karakteristiske træk. Du kan læse mere om undertyperne her:

 • Invers psoriasis
 • Plaque psoriasis
 • Guttat psoriasis
 • Psoriasis i hårbunden
 • Pustuløs psoriasis
 • Neglepsoriasis
 • Psoriasisgigt

Du kan læse meget mere om hver undertype længere nede i artiklen.

Man kender endnu ikke årsagen til psoriasis, der er dog efter mange års studier fastsat hvilke faktorer der kan være med til at fremprovokere psoriasis. Psoriasis er en ikke smittende sygdom, det ses dog hyppigt at personer med specielle vævstyper har større chance for udviklingen af sygdommen. Vævstyperne der er i den større risiko gruppe er: HLA CW6, HLA DR7, HLA B13, HLA B17, HLA DR7 og HLA B16.

Her kommer faktorerne ind som kan være med til at fremprovokerer psoriasis:

 • Infektion
 • Medicin
 • Psykisk stress
 • Skader på huden
 • Klima
 • Rygning
 • Alkohol
 • Euforiserende stoffer
 • Overvægt
 • Kost

Du kan læse nærmere om disse faktorer og hvilke betydning de har samt hvad du kan gøre hvis du har psoriasis. Alt dette kan du finde under Psoriasis kost.

Som tidligere skrevet kan psoriasis have flere forskellige faktorer, især hvis man dykker ned til undertyperne af sygdommen. Det kan være ret svært at bedømme symptomerne da mange af disse kan ligne andre almindelige sygdomme. Hvis du er i tvivl, så tag kontakt til din læge, da med sikkerhed kan give dig et kvalificeret svar eller sende dig til en specialist. Det værste du kan gøre er at lade som ingen ting og håbe på det bedste. Psoriasis har det med at vokse sig større og udvikle sig til mere alvorlige psoriasis typer hvis intet bliver gjort. Sørg for at følge læges råd for at dæmpe udbruddene og pas på dig selv.

Som tidligere nævnt, findes der flere forskellige undergrupper og former af psoriasis som alle reagere og opfører sig forskelligt.

Hvad er plaque psoriasis?
Plaque psoriasis er den mest udbredte form for psoriasis. Ca. 80% af alle der lider af psoriasis, har denne form for lidelsen. Plaque kan forekomme alle steder på kroppen.

Hvilke kendetegn er der ved plaque psoriasis?
Ved plaque psoriasis er det typisk at se hævede og afgrænsede røde områder, dækket af skinnende skæl. Typisk for denne form af psoriasis er at den oftest starter som guttate psoriasis (dråbeformet), går over i nummulate psoriasis (møntformede) og flyder så sammen til plaque formen.

Denne form af psoriasis har 2 slags skæl. Det øverste skæl sidder løst og kan derfor nemt fjernes, hvorimod de nederste skæl sidder godt fast i huden. Undgå at skabe disse da huden hurtigt kan komme til at bløde. Bliver de øverste skæl ikke fjernet, vil de efter noget tid selv falde af.

Plaque psoriasis kan forekomme overalt på kroppen, den findes dog hyppigst på ryggen, hårbunden, knæ og albuer.

aristocort receptor