hvor meget flonase coupons

flonase dosering prednisolon

Elocon är en topisk behandling vid psoriasis och andra hudåkommor. Läkemedlet innnehåller substansen mometasonfuroat, mer känt som mometason, som är en typ av kortikosteroid. Den aktiva substansen verkar inflammationshämmande och klådstillande genom att hämma effekten av de inflammatoriska kemikalier immunsystemet frisätter i samband med psoriasisutbrott. Elocon finns tillgänglig som kutan lösning för hårbotten, salva eller kräm och tillverkas av läkemedelsföretaget Merck Sharp and Dohme.

Psoriasis drabbar ungefärligen två till tre procent av befolkningen i Sverige. Forskning har visat att psoriasis inte är en kroniskt sjukdom, dock är de allra flesta fall av psoriasis kronisk. De vanligaste symptomen är irritation i huden vilket tar sig i uttryck genom rodnad, klåda och fjällning och fjällande vävnad i det drabbade området. Vanligast är att psoriasisutbrott äger rum i hårbotten, armbågar och knän samt nedre ryggen.

Sjukdomen går i skov, vilket innebär att symptomen kan vara frånvarande under vissa perioder för att sedan blossa upp och ge mycket besvär under andra perioder. Psoriasisutbrott orsakas ofta av en trigger, som exempelvis rökning, överdriven alkoholkonsumtion, stress eller som reaktion på läkemedel eller retningar som t.ex. shampo eller annan kosmetika.

Varför psoriasis inträffar fortfarande inte helt förstått, men sjukdomen antas orsakas av ärftlighet i kombination med felaktig aktivering av kroppens immunsystem. Detta innebär att immunsystemet felaktigen angriper den egna kroppen i vad den tror är en infektion i huden, fastän ingen infektion faktiskt finns närvarande. Detta gör att immunsystemet frisätter inflammatoriska kemikalier som orsakar den rodnad och irritation i huden som kännetecknar psoriasis. Det orsakar också en snabbare omsättning av hudceller, vilket renderar i överskott av hudceller.

Vid behandling av psoriasis kommer läkare som första åtgärd försöka förstå vilka triggers patienten utsätts för, och begränsa exponeringen av dessa. Vid fall då denna åtgärd inte är tillräcklig kan dock en riktad, receptbelagd behandling skrivas ut. Mometason, som är en typ av kortikosteroid, är ett exempel på detta. Mometason verkar i kroppen genom att hämma frisättandet av inflammatoriska kemikalier av immunsystemet, vilket stoppar psoriasisutbrott och hämmar irritation och låter angripna områden av huden läka.

Hos oss på Treated.com kan du snabbt, smidigt och säkert få tillgång till den receptbelagda behandling vid psoriasis som du behöver. Allt du behöver göra är att fylla i vårt medicinska frågeformulär online - sen sköter vi resten. En av våra legitimerade läkare kommer att granska ditt ärende och om behandlingen bedöms säker och ändamålsenlig för dig så skrivs ett recept ut. Alla våra godkända beställningar skickas med spårbar expressändning och levereras inom 24 timmar - så att du kan börja behandla besvärande psoriasis redan nästa arbetsdag.

Använd alltid detta läkemedel enligt din läkares anvisningar och se även till att läsa igenom de instruktioner som finns i bipacksedeln innan du inleder denna behandling. Detta kommer hjälpa till med att maximera effekten av läkemedlet samtidigt som risken för eventuella biverkningar minimeras.

 1. Använd alltid detta läkemedel enligt läkares anvisningar.
 2. I fall av psoriasis påstrykes Elocon tunt på det angripna området en gång om dagen.
 3. Vid fall av psoriasis i hårbotten ska ett par droppar kutan lösning fördelas och försiktigt masseras in.
 4. Ingen version av Elocon ska användas långvarigt.
 5. Vid användning av Elocon salva eller kräm i ansiktet ska inte behandlingstiden överskrida fem dagar.
 6. Elocon kutan lösning för hårbotten ska endast användas i hårbotten.
 7. Överskrid inte dosen som bestämts av läkaren.
 8. Om du glömmer att ta Elocon ska du bara ta din dos när du kommer ihåg och sedan fortsätta behandlingen i planerad takt.

Ovan information är endast en sammanfattning av hur du använder Elocon. Mer detaljerade anvisningar och instruktioner återfinns i den bifogade bipacksedeln.

Liksom alla läkemedel kan Elocon orsaka vissa biverkningar, även fast alla användare inte behöver uppleva dem. Det är dock mycket viktigt att du på förhand känner till dessa biverkningar så att du kan vidta lämpliga åtgärder om de skulle inträffa.

Tala omedelbart om för läkare om du skulle uppleva några tecken på allergisk reaktion, som t.ex. svullnad av ansikte, läppar, mun eller hals eller nässelutslag eller om dina psoriasissymptom förvärras.

Det är vanligare att biverknignar uppstår vid långvarig behandling med topiska kortikosteroider. Vanliga biverkningar är: bakteriell infektion och sekundär hudinfektion, inflammation i hårsäckarna, akne, förtunning av huden, röda utslag och värmeutslag, pigmentförändringar, bränningar, stickningar, klåda, överdriven hårväxt eller uppmjukning av huden och bristningar.

Se den bifogade bipacksedeln för detlajerad information om eventuella biverkningar.

Underrätta alltid din läkare om vilka andra läkemedel du tar, även receptfria sådana.

Detta läkemedel ska inte användas för att behandla något av följande: rosacea, akne, hudatrofi, dermatit runt munnen, klåda i underlivet, blöjeksem, munsår, vattkoppor, bältros, vårtor, sår eller sårig hud eller hudinfektioner.

Ja. Effekterna av Elocon ska inte påverkas av alkohol.

Ja. Din körförmåga ska inte påverkas av detta läkemedel.

Rådfråga alltid läkare eller apotekspersonal innan du använder Elocon om du är gravid, tror att du är gravid eller planerar på att bli gravid eller ammar. Risk finns att fostret påverkas under graviditeten.

Förvaras säkert och svalt (ej över 25°C).

Elocon kutan lösning innehåller: mometasonfuroat, isopropylalkohol, propylenglykol, hydroxipropylcellulosa, natriumdivätefosfatdihydrat, fosforsyra och renat vatten.

Elocon lotion innehåller: mometasonfuroat, hexylenglykol, renat vatten, fosforsyra, titandioxid, aluminiumstärkelse­octenylsuccinat, vitt vax, vitt mjukt paraffin och hydrerad sojabönlecitin.

Elocon salva innehåller: mometasonfuroat, hexylenglykol, renat vatten, fosforsyra, propylenglykolstearat, vitt bivax och vit mjuk paraffin.

Använd inte Elocon om du är allergisk mot någon av ingredienserna ovan. Du bör i sådant fall rådfråga läkare om en alternativ behandlingsform.

Nej. Elocon är en receptbelagd behandling som endast kan köpas om läkarkonsultation ägt rum och recept skrivits ut. Vår kombinerade hälso- och apotekstjänst erbjuder kostnadsfri läkarkonsultation online.

Det kan du ta reda på genom att fylla i vårt medicinska frågeformulär, vilket endast tar ett par minuter. Därefter kommer en av våra legitimerade läkare granska ditt ärende, och om behandlingen bedöms lämplig för dina symptom skrivs ett recept ut. Varje godkänd beställning skickas med spårbar sändning och levereras inom 24 timmar.

 • Legitimerade läkare
 • Endast godkända läkemedel
 • Expressleverans
 • Säker betalning
 • Registrerat apotek
 • Smidig receptförnyelse

Hos Treated.com kan du alltid känna dig säker. Vi kommer aldrig dela eller sälja dina personuppgifter till tredje part. Alla våra sändningar skickas med ett diskret paket där både avsändaren och paketets innehåll hålls förseglat. Det tillkommer dessutom inga extra kostnader för frakt, och alla beställningar som blivit godkända av en av våra läkare och av vårt apotek innan klockan 17.00 svensk tid levereras nästföljande arbetsdag - hela vägen hem till din ytterdörr.

Hitta den behandling du behöver.

En legitimerad läkare granskar dina uppgifter

Spårbar leverans nästa dag.

Förnya ditt recept smidigt och snabbt online.

Psoriasis är en av våra stora folksjukdomar och över 300 000 svenskar beräknas lida av den. En av dessa är Elisabeth som tack vare en ny kräm blivit fri från sina plågsamma torrsprickor och sin smärta!

Elisabeth Hanshammar, 69 år, i Staffanstorp utanför Lund, fick veta att hon hade psoriasis vid ett läkarbesök för två år sedan. Sedan dess har hon provat flera av de vanligaste krämerna för att försöka lindra sina plågsamma torrsprickor.
– Ingen av dem har hjälpt. Jag fick så fruktansvärt ont när jag smorde in mig. Jag fick pressa mig varje gång, hela kroppen sa ”jag vill inte, jag vill inte”, berättar hon.
Smärtorna gjorde att hon hade svårt att motivera sig att hålla sig till det schema som läkaren ordinerat henne.
– Det blev svårt att följa rutinerna i längden. Det var lättare att skippa insmörjningarna lite då och då och följa minsta motståndets lag.
Dessutom tyckte Elisabeth att de dagliga behandlingarna var rent ut sagt lite äckliga.
– Det var jämt kletigt och kladdigt. Jag fick sova med både strumpor och vantar och det tog himla lång tid innan smörjan gick in i huden. Ofta var huden fortfarande kladdig när jag vaknade på morgonen också.
Det var då hennes läkare rådde henne att pröva krämen Ovixan.
– Det var som att kliva in i en ny värld. Smärtorna försvann och det tog bara ett par dagar innan effekten syntes på huden också, säger Elisabeth. Dessutom kändes det ingenting när jag smorde in mig och krämen gick jättesnabbt in i huden, den blev faktiskt mjuk och fin efter mindre än en halvtimme.
Till Elisabeths förvåning blev den snabba effekten också varaktig.
– Det var helt fantastiskt. Efter mindre än en vecka visade jag upp händerna för mina väninnor och reaktionen var ju bara ”wow”. Det syntes nästan ingenting av sjukdomen!
Kan brodera igen
I dag smörjer Elisabeth in sig varje kväll och sitter sedan och läser en halvtimme medan hennes Ovixankräm verkar. Sedan kan hon släcka lampan och sova gott. På dagarna använder hon bara vanliga receptfria handkrämer och hon har kunnat börja brodera igen!
– Det gick inte tidigare, då bara fastnade trådarna i hudflagorna på mina fingrar.
Däremot försöker Elisabeth att undvika vatten så gott hon kan, så disk och andra hushållsgöromål har hon lämnat över på resten av familjen.
– Min man har sett hur jag har kämpat och han har verkligen lidit med mig. Hur jag mådde påverkade honom också. Det gjorde så ont att tårarna rann på oss båda. Men allt det där är borta nu. Jag har inga smärtor längre – och inga sprickor heller!
Elisabeth vet att Ovixan inte får hennes psoriasis att försvinna. Hon får leva med sin sjukdom. Men den nya krämen har gjort tillvaron betydligt lättare – förutsatt att hon inte slarvar med sin behandling.
– Om jag reser bort eller missar av någon annan anledning så märks det direkt. Då kommer klådan och sprickorna tillbaka. Så jag försöker verkligen sköta mig varje dag. Det är det absolut värt!

Ovixan är behagligare än andra krämer
Ovixan är en ny starkt verkande grupp III-glukokortikoid för akut behandling av bl a psoriasis och eksem. Reza Yazdanpanah, överläkare inom hud och estetisk dermatologi vid Ängelholms sjukhus och Dermakliniken i Malmö, svarar här på frågor om krämen.
Vilken är skillnaden mellan Ovixan och andra krämer?
– Den aktiva kortisonsubstansen är densamma. Men Ovixan har en speciell sammansättning som gör att den inte kladdar utan tränger lätt in i huden och gör behandlingen behaglig för patienten. Den är också doftfri och fri från konserveringsmedel vilket är en fördel eftersom många patienter är överkänsliga och lätt drabbas av kontaktallergier.
Hur används den?
– Det handlar om långvarig behandling med ett nertrappande schema och därefter en underhållsbehandling under 4–8 veckor.
Vad tycker patienterna?
– Erfarenheterna är goda under det dryga år jag har ordinerat krämen. Upplevs en kräm som lättanvänd blir det enklare att följa det schema man fått av sin doktor och resultatet blir då givetvis bättre.
Vad händer om du missar någon behandling?
– Att hoppa över någon dag är inget problem, men du bör följa det schema läkaren har gett dig. Att avbryta en behandling kan straffa sig genom att utslag och rodnader kommer tillbaka.
Vilka patienter kan använda Ovixan?
– Jag rekommenderar den till patienter med kroniska hudsjukdomar som är i behov av mer långsiktig behandling. Inte bara psoriasis utan även atopiska eksem och alla kortisonkänsliga dermatoser.
När ska man undvika att använda den?
– Du ska inte använda starka kortisonkrämer i ansiktet för mycket. På ögonlock och andra känsliga strukturer ska det helt undvikas. Gravida ska inte använda kortisonkräm under längre tid och helst inte alls.
Finns det några biverkningar?
– Jag har inte sett några på mina Ovixanpatienter. Det finns i stort sätt ingen negativ samverkan med andra läkemedel.

Gåtfull folksjukdom
Psoriasis är en kronisk sjukdom som drabbar huden och ibland lederna. Cirka 300 000 svenskar beräknas ha sjukdomen. Varför man drabbas är läkarna fortfarande osäkra på. Infektioner, slitage på huden och solljus finns ofta med i bilden. Sjukdomen ger röda fjällande utslag eller fläckar, ofta på knän, armbågar, i hårbotten eller underlivet. Men som i Elisabeths fall kan även torrsprickor vara ett symptom.
I dag finns ingen behandling som botar psoriasis men sjukdomen går däremot att mildra på flera olika sätt. Vid lindrigare psoriasis används oftast utvärtes behandling som mjukgörande salvor, kräm eller ljusbehandling. Mer svårbehandlad psoriasis kräver oftast invärtes behandling (t ex tabletter) eller biologiska läkemedel som är kopior av eller liknar ämnen som redan finns i kroppen och oftast ges som injektioner.

Detta kan du göra själv:
Se över din livsstil. Regelbunden motion, hälsosam vikt och rökstopp kan lindra besvären.
Ta ett bad i varmt, men inte hett, vatten. För att undvika att torka ut huden, bada inte mer än 15 minuter. Efter badet, smörj in lotion medan huden är fuktig. Torr hud kan förvärra symtomen.
Koppla av. Stress och psoriasis har samband. Försök hitta en avslappningsteknik som passar dig.
Undvik starka rengöringsmedel och hushållskemikalier.

flonase piller lpga

De vanligste stedene man får psoriasis, er på huden over strekkesiden av ledd. Særlig huden bak albuene og på forsiden av knærne er hyppig rammet. Andre vanlige steder er rygg/mage, hodebunn, fingerknoker, legger og bein, men alle hudområder kan rammes.

Mange psoriasispasienter får negleforandringer. Det vanligste tegnet på neglepsoriasis er bittesmå, hvite hull i neglene. Hullene kan sitte i små grupper, og ikke alle neglene behøver å bli rammet. Neglepsoriasis kan også vise seg ved lagdeling av neglene, ved langsgående eller tversgående striper, eller som gule flekker. Av og til løsner neglen fra underlaget.

I stedet for de typiske plakkene, kan sykdommen også gi små, dråpeformede lesjoner, guttat psoriasis, som ofte omfatter hele kroppen. I noen tilfeller ses væskefylte blemmer.

En spesiell type kalles invers psoriasis, og viser seg som rød, betent hud i hudfolder. Ved denne formen ses ikke det skjellaktige, hvite belegget som ellers er typisk.

Noen psoriasispasienter får en leddbetennelse, kalt psoriasisartritt. Det er sprikende tall for hvor hyppig denne tilstanden er, det angis fra 5% til 30% forekomst blant personer med psoriasis.

Psoriasisartritt er en revmatisk tilstand som kjennetegnes ved stive, smertefulle og hovne ledd. Noen plages også med en mildere variant med stivhet og smerter, men uten at leddene hovner opp.

Psoriasis er en kronisk tilbakevendende (residiverende) sykdom. Det betyr at du aldri blir helt kvitt den, men symptomene går i bølger. Du kan ha lange perioden med milde eller ingen plager, mens andre perioder preges av forverring.

De fleste pasientene er ikke direkte plaget av symptomene fra sykdommen. Psoriasis gir ikke smerter, men en del kan oppleve plagsom kløe. For de fleste er den kosmetiske siden det største problemet, særlig dersom tilstanden angriper hender og ansikt. Flassing kan være sjenerende, og sykdommen krever ofte intens og tidkrevende behandling.

 • Psoriasis, oversikt
 • Hva er psoriasis og hvorfor oppstår tilstanden?
 • Hva kan utløse eller forverre psoriasis?
 • Ulike former for psoriasis
 • Hvordan behandles psoriasis?
 • Hva kan du gjøre selv?
 • Psoriasisartritt
 • Psoriasis - informasjon til helsepersonell
 • Norsk Psoriasis Forbund, Pb. 6547 Etterstad, 0606 Oslo, telefon: 23 37 62 40, faks: 22 72 16 59 Grønt nummer: 800 32710 http://www.psoriasis.no

Dette dokumentet er basert på det profesjonelle dokumentet "Psoriasis". Referanselisten for dette dokumentet vises nedenfor.

Vid behandling av psoriasisartrit vill man påverka den inflammation som orsakar sjukdomen. Att bromsa sjukdomsprocessen innan ledbrosket förstörts och leden slutar fungera och minska smärtan är de viktigaste målen med behandlingen.

Ju tidigare en effektiv behandling påbörjas, desto större är chansen att effekten blir god på lång sikt.

Sjukgymnastik och egen fysisk träning är viktiga delar i behandlingen och ger god effekt i alla sjukdomsstadier. För de allra flesta är det också nödvändigt med någon form av medicinering. Exempel på detta är inflammationshämmande och smärtstillande läkemedel (så kallade anti-inflammatoriska läkemedel) och läkemedel som dämpar själva sjukdomsprocessen. Lokala kortisoninjektioner i besvärliga leder, senskidor eller muskelfästen brukar också kunna hjälpa. Antimalariamedel är ett annat sedan länge beprövat preparat, dock kan detta ibland försämra psoriasis i huden. Vid mer svårbehandlad sjukdom ger ofta cellhämmande läkemedel i låga doser god effekt.

Behandling med biologiska läkemedel kan användas vid psoriasisartrit för att minska ledsmärtor och svullnad och för att bromsa sjukdomsförloppet när inte annan behandling haft tillräcklig effekt. Det blir allt vanligare att kombinera flera läkemedel för att uppnå bästa resultat.

Rådgör alltid med din läkare om vilken behandling som är lämplig för just dig och din livssituation.

Exempel på läkemedel vid psoriasisartrit:

 • NSAID (Non-Steroidal Anti-Inflammatory Drugs)

Dessa läkemedel minskar smärta, stelhet och sänker feber. Medlen motverkar uppkomsten av substanser i kroppen som kan framkalla inflammation, särskilt så kallade prostaglandiner.

 • DMARD (Disease Modifying Anti Rheumatic Drugs)

Läkemedel som hämmar den inflammatoriska processen så att smärta, svullnad och ledstelhet lindras eller försvinner. Medlen har också förmåga att bromsa nedbrytningen av ben och brosk, även om ännu inget medel har visat sig kunna helt förhindra eller stoppa den. Exempel på sådana preparat är leflunomid, sulfasalazin, ciklosporin och guldsalter, samt ett nyare läkemedel som är en s k fosfodiesteras 4-hämmare.

Metotrexat är ett välkänt och välanvänt läkemedel mot såväl psoriasis, psoriasisartrit som ledgångsreumatism. Effekten kommer främst via en cellhämning av de aktiva blodcellerna (T-cellerna), som anses ligga bakom uppkomsten av psoriasis och ledbesvären vid såväl psoriasisartrit som ledgångsreumatism.

Injektioner med kortison har ofta god effekt vid inflammation i leder, sen- eller muskelfästen och används speciellt när enstaka leder ger problem. Detta kan ges tillsammans med andra läkemedel. Vid svårare, mer utbredd inflammation eller vid sjukdomsskov kan kortison även ges som tablett i lågdos.

 • Malarialäkemedel

Exempelvis klorokin som endast används sparsamt vid psoriasisartrit då det finns risk för försämring i huden av detta läkemedel.

 • Biologiska läkemedel

Ökad förståelse av den autoimmuna grunden till psoriasis/ psoriasisartrit har bidragit till utvecklandet av biologiska läkemedel. Biologiska läkemedel är ett samlingsnamn på läkemedel av humant (mänskligt) ursprung, det vill säga läkemedel som är kopior av eller som liknar kroppsegna ämnen.

Dieser Text entspricht den Vorgaben der ärztlichen Fachliteratur, medizinischen Leitlinien sowie aktuellen Studien und wurde von Medizinern geprüft.

Was hilft gegen Schuppenflechte, und – ist Schuppenflechte heilbar? Nach heutigem Stand der Medizin gibt es keine Schuppenflechte-Behandlung, die Heilung verspricht. Jedoch gibt es mittlerweile Mittel gegen Schuppenflechte, die die typischen Beschwerden deutlich lindern oder zeitweise sogar ganz zum Verschwinden bringen. Lesen Sie mehr über die Psoriasis-Behandlung.

Als Basis der Schuppenflechte-Behandlung ist die Hautpflege äußerst wichtig. Ideal sind rückfettende Ölbäder, Duschöle, Fettsalben oder fettreiche Cremes. Sie verbessern die körpereigene Schutzfunktion der Haut. Zudem wirken sich Zubereitungen zur äußeren Anwendung, die Harnstoff und Salicylsäure enthalten, häufig positiv auf die Haut aus. Diese grundlegende Psoriasis-Therapie sollten Betroffene durchgängig anwenden, also auch in beschwerdefreien Zeiten.

Je nach Schwere der Psoriasis-Symptome und den individuellen Voraussetzungen Betroffener kommen weitere therapeutische Maßnahmen hinzu.

Bei einer leichten Psoriasis setzen Ärzte in der Regel auf eine äußerliche (topische) Behandlung der Symptome. Hierbei kommen Substanzen zum Einsatz, die das übermäßige Wachstum der Hautzellen, also die Schuppenbildung, bremsen und/oder entzündungshemmend wirken. Dazu eignen sich zum Beispiel Cremes, Gele oder Lotionen, aber auch Shampoos gegen Schuppenflechte, die entweder

 • Vitamin-D3-Abkömmlinge (Tacalcitol, Calcitriol oder Calcipotriol),
 • Kortison,
 • Dithranol/Cignolin oder
 • Vitamin-A-Abkömmlinge (Tazaroten)

Tritt die Schuppenflechte im Gesicht, zwischen den Fingern, im Bereich der Genitalien oder am Gesäß auf, eignen sich in manchen Fällen auch Calcineurin-Inhibitoren wie Tacrolimus und Primecrolimus.

Wollen Ärzte eine mittelschwere bis schwere Schuppenflechte behandeln, setzen sie Ärzte zusätzlich Medikamente ein, die das Immunsystem unterdrücken beziehungsweise beeinflussen (z. B. Ciclosporin, Fumarsäureester, Methotrexat). Dies erklärt sich dadurch, dass eine Schuppenflechte vermutlich auch mit einer Fehl-/Übersteuerung des Immunsystems in Verbindung steht.

Darüber hinaus verschreiben Ärzte zur Schuppenflechte-Therapie bei mittlerer bis schwerer Psoriasis gegebenenfalls den Wirkstoff Etanercept. Die erforderlichen Injektionen kann der Patient selbst oder ein Angehöriger zu Hause vornehmen.

Weitere mögliche Wirkstoffe zur Schuppenflechte-Behandlung bei mittleren oder schweren Symptomen sind Adalimumab, Infliximab, Ixekizumab und Ustekinumab.

Bei der Photo-Therapie bei Psoriasis wird die Haut mit „optischen Strahlen“ behandelt. Neben dem natürlichen Sonnenlicht (Helio-Therapie) kommen in der Photo-Therapie spezielle Strahler zum Einsatz. Lichtstrahlen mit 311 Nanometern Wellenlänge haben sich als besonders wirksam in der Psoriasis-Behandlung erwiesen.

Um den Effekt des Lichts bei der Schuppenflechte-Behandlung zu verstärken, kombinieren Ärzte sie häufig mit einer Bade-Therapie (Balneo-Photo-Therapie) oder einer medikamentösen Haut-Behandlung mit Psoralen (P+UV-A = PUVA-Therapie). Beide Methoden verstärken die Wirkung des Lichts auf die Haut. Bei der Balneo-Photo-Therapie wird die Haut im Anschluss an ein Salzwasserbad bestrahlt, bei der PUVA nach einer Einreibung der Haut mit einer Psoralen-haltigen Creme.

Genau genommen zählt die Laser-Therapie ebenfalls zu den Photo-Therapien. Auch bei ihr sollen (gebündelte) Lichtstrahlen die Haut positiv beeinflussen. Bei der Laser-Therapie wird Laserlicht gezielt auf von der Psoriasis betroffene Hautflächen gerichtet. Dabei kommt deutlich höhere Energie zum Einsatz als bei der Ganzkörper-Photo-Therapie. Der gebündelte Lichtstrahl kann erkrankte Hautflächen erreichen, ohne die gesunde Haut in der Umgebung zu verbrennen. Die Laser-Therapie eignet sich insbesondere für kleinere Herde der Schuppenflechte, zum Beispiel an den Knien oder Ellenbogen.

Teilweise können bei einer Psoriasis auch Klima-Therapien sinnvoll sein. Ein typisches Beispiel für eine Klima-Therapie ist ein Kuraufenthalt am Toten Meer, bei dem Sonne und Salzwasser gleichzeitig positiv auf die Haut einwirken.

Besteht ein zeitlicher Zusammenhang zwischen dem erstmaligen/erneuten Auftreten von Psoriasis-Symptomen und einer durch Streptokokken ausgelösten Hals- oder Mandelentzündung, kann der Arzt eine operative Entfernung der Rachenmandeln erwägen. Häufig verbessern sich die Symptome einer Schuppenflechte dadurch langfristig, in manchen Fällen tritt die Psoriasis in der Folge gar nicht mehr auf.

Im Rahmen der Psoriasis-Therapie setzen Therapeuten auch Bäder in salzhaltigem Wasser (Sole) als alleinige Behandlung ein. Die aus unterirdischen Lagern stammende Sole enthält zwischen 20 und 30 Prozent Salz, vor allem Kochsalz (Natriumchlorid), sowie weitere Mineralien. Untersuchungen konnten zeigen, dass die Sole Entzündungsstoffe aus der Haut herauslöst und so die Symptome der Schuppenflechte lindert. Deshalb wird sie in manchen Fällen zur Schuppenflechte-Behandlung eingesetzt.

flonase online pharmacy

Når Daivobet smøres på de berørte områdene, vil virkemidlet kalsipotriol gjøre at celleveksten i huden stabiliseres slik at det øverste hudlaget i overhuden får tid til å brytes ned før et nytt hudlag kommer til overflaten. Dette gjør at psoriasis utslettet etter hvert flates ut og blir borte.

Samtidig som dette skjer, vil kortikosteroidet betametason redusere eventuelle betennelser i huden. Inflammasjon er meget vanlig hos personer som lider av psoriasis. Dette fordi cellene i de mange hudlagene som ligger i klem og presser på hverandre avgir stoffer som får blodårene til å utvide seg. De utvidede blodårene vil etter hvert irritere huden slik at den hovner opp og blir rød, sår og kløende.

Betametason reduserer inflammasjonen ved å trenge inn i cellene og hindre de i å avgi stoffene som skaper irritasjon og betennelse i huden. Dette gjør at plager som smerte, kløe, rødhet og hevelse reduseres raskt.

Daivobet inneholder et sterkt steroid og skal kun brukes på hud som er rammet av psoriasis. Medisinen fås både som salve og gel, og skal brukes én gang om dagen hvor den påføres huden på følgende måte:

 1. Vask hendene godt.
 2. Klem ut salven eller gelen på en finger eller direkte på de områdene der du har psoriasis.
 3. Smør medisinen på de berørte områdene, og masser forsiktig slik at den angrepne huden dekkes av et tynt lag med Daivobet.
 4. Ikke dekk til psoriasis utslettet med bandasjer eller forbindinger. La isteden den berørte huden få puste så mye som mulig.
 5. Vask hendene når du er ferdig med påføringen, og unngå å få salven eller gelen på andre deler av kroppen der du ikke har utslett. Det er spesielt viktig at du ikke får medisinen i ansiktet, munnen eller øynene.
 6. Det er ingen fare dersom medikamentet kommer i kontakt med frisk hud, men tørk det da bort så raskt som mulig.
 7. Du bør ikke dusje eller bade rett etter at du har påført medisinen da dette kan redusere dens effekt.
 8. Både kremen og salven kan lett gi fettflekker på delikate klær og tekstiler (for eksempel silke), og du bør derfor unngå å komme i kontakt med dette etter at du har påført medisinen.

For psoriasis i hodebunnen, skal Daivobet brukes på følgende måte:

 1. Fjern flass og løse hudflak i hodebunnen ved hjelp av en kam.
 2. Lag en skill i håret, og påfør medisinen på de berørte områdene med fingrene. Masser lett slik at salven eller kremen jobbes inn i huden.
 3. En dose på mellom 1 og 4 gram per dag er normalt nok til å behandle en psoriasis hodebunn (4 gram = 1 teskje).
 4. Hodebunnen bør være tørr når medikamentet påføres, og du bør derfor unngå å vaske håret før du smører på salven/gelen.
 5. Daivobet kan med fordel påføres hodebunnen før du legger deg om kvelden, slik at den får virke mens du sover. Den kan også påføres om dagen, men for å oppnå best mulig effekt bør du da unngå å vaske håret rett etterpå.

Når man bruker medisinen for første gang, vil vanlig behandlingstid være én gang om dagen i 4 uker for psoriasis i hodebunnen, og 8 uker for psoriasis andre steder på kroppen.

Du skal ikke bruke mer enn 15 gram av Daivobet hver dag. Hvis du bruker andre medikamenter som inneholder kalsipotriol, er det også viktig å unngå at den kombinerte mengden av Daivobet og de andre medisinene ikke utgjøre mer enn 15 gram per dag. Områdene som behandles bør ikke overstige 30% av den totale kroppsoverflaten.

Hvis du glemmer å ta en daglig dose med medisinen, skal du ikke ta dobbel dose.

Denne medisinen virker raskt, og fjerner flass i løpet av noen få dager. Selve rødheten i huden blir normalt borte etter 1-2 ukers bruk. Det er viktig å være klar over at overdreven bruk over lang tid kan medføre at man får for mye kalsium i blodet. Ved langvarig bruk kan det derfor være lurt å be legen om å ta en blodprøve for å sjekke dine kalsiumverdier.

Daivobet egner seg for behandling av psoriasis vulgaris på kroppen og psoriasis i hodebunnen hos personer over 18 år.

Du skal ikke bruke denne medisinen dersom du er allergisk overfor noen av ingrediensene i medikamentet eller du har forstyrrelser i kaliumnivået i kroppen. Du skal heller ikke bruke Daivobet dersom du har erytrodermisk eller pustuløs psoriasis.

Ettersom denne medisinen er et sterkt steroid, skal den ikke brukes på hud som har:

 • virusinfeksjoner (herpes, helvetesild, forkjølelsessår eller vannkopper)
 • soppinfeksjoner, slik som forsopp eller ringorm
 • bakterielle infeksjoner
 • parasitt-infeksjoner, slik som skabb eller flatlus
 • tuberkulose eller syfilis
 • skjøre blodårer, strekkmerker eller tynn hud
 • perioral dermatitt
 • iktyose
 • rosacea
 • akne

Daivobet skal heller ikke brukes i ansiktet, rundt endetarmen, på kjønnsorganene, i hudfolder, eller på sår eller skadet hud. Dette fordi medisinen kan virke hudfortynnende på disse områdene.

Unngå at hudområdene som er under behandling av medisinen utsettes for langvarig og sterk sol. Dette fordi medikamentet kan gjøre at huden blir mer sensitiv for UV-lys, noe som lett kan føre til solforbrenninger.

Kvinner som er gravide eller tror de kan være gravide bør generelt sett ikke bruke Daivobet. Ammende bør også forhøre seg med lege før de eventuelt benytter medikamentet.

Denne medisinen kan i enkelte tilfeller forårsake bivirkninger som normalt oppstår på de områdene der salven/gelen påføres. Vanlige reaksjoner i den forbindelse er kløe, utslett og en brennenden følelse i huden.

I svært få tilfeller kan man også oppleve smerter, irritasjon, rødhet, pigmentforandringer og betennelser i hudområdene som er under behandling. Det er i den forbindelse viktig at man stanser bruken av salven/gelen i og tar kontakt med lege dersom reaksjonen ikke blir borte.

For ytterligere informasjon om bivirkninger, anbefales det at man leser pakningsvedlegget.

Denne medisinen mot psoriasis kan kjøpes her hos euroClinix uten at du trenger å ha resept på forhånd. Når du fyller inn vår skriftlige konsultasjon, vil nemlig en av våre leger skrive ut en resept på medikamentet til deg dersom han avgjør at Daivobet er en riktig og trygg medisin for deg. Denne resepten vil deretter sendes til vårt apotek, som så behandler og pakker inn medisinen før de sender den av gårde til deg.

Psoriasis är en vanlig hudsjukdom som ger hudrodnad och irritation. De flesta personer med psoriasis har en tjock, röd hud med fjällig, silver-vita fläckar.

Psoriasis är en mycket vanlig sjukdom. Sjukdomen kan drabba människor i alla åldrar, men det börjar oftast mellan åldrarna 15 och 35. Den kan uppträda plötsligt eller långsamt. I många fall går psoriasis bort och sedan blossar upp igen flera gånger över tid. Tillståndet kan inte spridas till andra.

Psoriasis verkar vara en ärftlig sjukdom. Det innebär att det gått i arv familjer. Läkare tror att det förmodligen inträffar när kroppens immunförsvar av misstag ser friska celler som farliga ämnen. Se även: inflammatorisk respons.

Hudceller växer djupt i huden och normalt upp till ytan ungefär en gång i månaden. Hos personer med psoriasis, går denna process för fort och döda hudceller samlas på hudens yta.

Följande kan utlösa ett anfall av psoriasis eller göra villkoret svårare att behandla:

 • Bakterier eller virusinfektioner, inklusive streptokocker vid hals och övre luftvägsinfektioner
 • Torr luft eller torr hud
 • Skador på huden, inklusive skärsår, brännskador och insektsbett
 • Vissa läkemedel, bland annat mot malaria läkemedel, betablockerare, och litium
 • Stress
 • För lite solljus
 • För mycket solljus (solbränna)
 • För mycket alkohol

I allmänhet kan psoriasis vara svår hos personer som har ett försvagat immunsystem. Detta kan inkludera personer som har:

 • AIDS
 • Autoimmuna sjukdomar (t.ex. reumatoid artrit)
 • Cellgiftsbehandling mot cancer

Upp till 30% av personer med psoriasis kan också ha artrit, ett tillstånd som kallas psoriasisartrit. Psoriasis kan också påverka naglar. Ungefär 10% av personer med psoriasis har synliga förändringar endast i spikarna.

Personer med psoriasis har irriterad fläckar på hudDen rodnad ses oftast på armbågar, knän och bål, men kan dyka upp var som helst på kroppen. Till exempel kan det finnas flagnande fläckar i hårbotten.

Hudens fläckar eller prickar kan vara:

 • Torra och täckta med silver, flagnande hud (fjäll)
 • Rosa-röd (som färgen på laxen)
 • Upphöjd och tjock

Andra symptom kan omfatta:

 • Genitala skador hos män
 • Ledsmärta eller värkande leder (psoriasisartrit)
 • Nagelförändringar, inklusive nagellack förtjockning, gul-bruna fläckar, bucklor (gropar) på nageln, och separering av spiken från basen
 • Svår mjäll i hårbotten

Psoriasis kan påverka någon eller alla delar av huden. Det finns fem huvudtyper av psoriasis:

 • Erytrodermisk - Den hudrodnad är mycket intensiv och omfattar ett stort område
 • Guttat - Liten, rosa-röda fläckar på huden
 • Inverse - hudrodnad och irritation uppstår i armhålor, ljumskar, och däremellan överlappande hud
 • Plack - Tjock, är röda fläckar på huden som omfattas av fjällig, silver-vita fjäll. Detta är den vanligaste typen av psoriasis
 • Pustulär - är vita blåsor omgivna av röd och irriterad hud

Din läkare kommer att titta på din hud. Diagnos är oftast baserat på hur huden ser ut.

Ibland kan en hudbiopsi göras för att utesluta andra möjliga tillståmd. du har ledvärk, kan din läkare för röntgenstrålar.

hvordan man koeber keflex uses