kan jeg kobe diflucan information

diflucan dosis obat

Välkommen att ta kontakt på mobil 0768-909012 eller mail marija.petersson@ petripsykoterapigrupp.se

Leg. psykoterapeut, special lärare, symboldramaterapeut. Avtal med Region Skåne PDT, KB, IPT. Läs mer.

Jag är legitimerad psykoterapeut med många års kvalificerad erfarenhet. Mitt arbete vilar på psykodynamisk grund. Förutom psykodynamisk psykoterapi (PDT) arbetar jag med kortare kognitiv beteendeterapi (KBT) och interpersonell psykoterapi (IPT). Symboldrama ingår i min utbildning. Jag är godkänd behandlare inom Region Skånes Rehabiliteringsgaranti.
Du är välkommen att kontakta mig om du har problem som du inte kommer tillrätta med själv som gör att du känner behov av en utomstående samtalspartner med tystnadsplikt. Tillsammans kommer vi fram till vilket arbetssätt som passar just dig och din problematik. För mer information se min hemsida: www.pilkaherner.se

Socionom, leg. psykoterapeut, familjeterapeut, lärare och handledare i psykoterapi UHÄ. Läs mer.

Hit kan man vända sig vid problem i parrelationen, det kan handla om att man har en konfliktfylld relation, att man glidit ifrån varandra, eller exempelvis lustproblematik. Man kan vända sig hit för enskilda samtal, för att få hjälp och stöd i en livskris, eller för annan problematik. Man kan även kontakta oss då det handlar om familjerelationerna, föräldra – barnrelationen, tonåringen eller hur man kan tänka kring förhållningssätt vid separation, ny familj och samarbete föräldrar emellan.

Jag heter Li Gustafsson och är socionom och leg. psykoterapeut. Jag har arbetat med familjerådgivning och enskild psykoterapi sedan 2012, då inom kyrkans familjerådgivning i Växjö. Jag har också lång erfarenhet av arbete med barn och familjer inom barn- och ungdomspsykiatrin. Jag har en grundutbildning i EFT (Emotional Focused Therapy for couples), nivå A i Interpersonell psykoterapi (IPT), vidareutbildning i sexologi och en magisterexamen i psykoterapi. Min psykoterapiutbildning har inriktning systemisk familjeterapi.

Kontakta mig om du undrar om samtal kan vara till hjälp. Vi har akuta tider och kan även ta emot under kvällstid.

Telefon 0760-25 30 22 Det går bra att ringa eller att skicka ett sms

ADRESS: Sandgärdsgatan 23, 1 tr, Växjö

I verksamheten arbetar även Jonatan Gustafsson, socionom och leg. psykoterapeut, Jonatan har lång erfarenhet av att arbeta med par, enskilda och familjer. Han arbetar inom vuxenpsykiatrin som psykoterapeut. Jonatan har förutom psykoterapiutbildningen en grundutbildning i EFT (Emotional Focused Therapy for couples) samt nivå A i Interpersonell psykoterapi (IPT).

Telefon 070-4422045 mail: 67jonatan@gmail.com ADRESS: Sandgärdsgatan 23, 1 tr

Parsamtal ca 60-75 min 1000 kr

Enskilt samtal ca 45 min 800 kr

Familjesamtal ca 75 min 1200 kr

Du kan undersöka om du kan få ett visst antal samtal bekostade av din arbetsgivare. Arbetsgivaren tjänar på att du mår så bra som möjligt. Om företaget bekostar samtal behöver kostnaden diskuteras. Det kan även vara så att du har rätt till ett visst antal samtal genom ditt försäkringsbolag. Li Gustafsson är ansluten till Falck Healthcare och EuroAccident, många företag har sin försäkring här för personalen.

FAMILJERÅDGIVNING OCH PARTERAPI

Ibland blir livet inte som man har tänkt sig. Vid problem i parrelationen kan det vara bra att ta professionell hjälp och få tid snabbt.

Det kan handla om att man verkligen vill få det bättre i sin relation men att det sker missförstånd på grund av att man glidit ifrån varandra av olika anledningar. Ofta får problem i kärleksrelationen konsekvenser för sexlivet, och egentligen är det logiskt men kan vara svårt att komma till rätta med på egen hand. Man kan se det som att en psykoterapeut blir en tolk som hjälper paret att förstå varandra och hitta tillbaka till en förtroendefull relation igen.

Det kan även handla om att man behöver komma vidare efter en otrohet, antingen tillsammans eller var och en för sig, akuta krissamtal till exempel vid en separation. Ibland behöver man få hjälp att fundera tillsammans kring om det finns hopp för relationen eller om ett beslut om separation behöver tas. Du kan även komma för egna samtal om din relation.

ENSKILDA PSYKOTERAPEUTISKA SAMTAL

Du kan komma för enskilda samtal, exempelvis kring livsfrågor eller problem i familjerelationer. Ibland kan man behöva få hjälp att fundera kring livsproblem tillsammans med en utomstående professionell person.

Vi går ibland igenom perioder i livet då vi behöver hjälp med att komma vidare. Det kan handla om att behöva en professionell person att prata med kring familjerelationer, en sorgebearbetning, en skilsmässa. Det kan vara rädsla att gå in i en relation eller gå mer på djupet eller vidare i en redan etablerad relation. Att gå i psykoterapi kan hjälpa en att få syn på andra perspektiv och att komma vidare i livet.

MED BARNETS MÅENDE I FOKUS

I samband med en relationskris eller separation kan man mycket lätt hamna i en känslomässig kris. Det kan då vara av stor betydelse att ha en professionell person att prata med. Det kan vara svårt att fokusera på barnets bästa om man inte själv mår bra, även om man som förälder gör sitt bästa. För barnet är det tryggt att veta att ens förälder/föräldrar får hjälp genom krisen. Att ta hjälp i en separation har som yttersta syfte att få till ett bra samarbete då det gäller barnen och att man som förälder ska kunna se tillbaka på separationen även genom barnens ögon.

Hur får vi till vår nybildade familj? När den ena eller båda parter har barn är det svårt att få till den egna partiden, förälskelseperioden ser inte alls ut som den gör om ingen har barn från början. Familjelivet kompliceras av före detta partners, barnens olika åldrar och behov. Ens barn kanske har ett mycket komplicerat förhållande till ens nya partner, hur gör man då? Vem bestämmer i familjen egentligen? Hur kan vi göra för att få till ett tillfredsställande familjeliv?

Att ta hjälp av en utomstående professionell person att prata med då det gäller relationsproblem i ursprungsfamiljen kan göra stor skillnad för hur man kan nå en större förståelse för varandra i familjen.

När en medarbetare råkar ut för en kris är snabb hjälp viktig för en en bra och hållbar återhämtning och återgång i arbetsliv. Professionella samtal efter medarbetarens behov. Det kan handla om stress och utbrändhet men även om andra livskriser som förlust och separation.

Som arbetsledare kan man då och då behöva extra stöd i sitt ledarskap, och för att må bra och vara trygg i sitt ledarskap behöver man även vara trygg i sig själv. Att i professionella samtal koppla ihop sin privata del med sitt ledarskap och reflektera kring dessa delar och hur de påverkar varandra är utvecklande, både privat och på arbetet.

Nyckelord: samtal, samtalsterapi, parterapi, chefscoachning, arbetsledning

Jeg er født i 1967 og har haft psykoterapi praksis siden 1998. Siden 1999 har jeg haft praksis på Nørrebrogade ved Søerne i København. I 2013 åbnede jeg praksis på Fyn i Odense og i 2014 er jeg startet tæt på Svendborg.

Jeg er en del af Sensetik: www.sensetik.dk. Det er her jeg har mit kollegiale og faglige fællesskab og tilhørsforhold. Jeg går fast i supervision hos Olav Storm Jensen: www.sensetik.dk/olav

Inden jeg blev psykoterapeut har jeg arbejdet som tømrer, pædagogmedhjælper og læst matematik og fysik på København Univesitet i 3 år og er uddannet datamatiker. Senest var jeg direktør i it iværksætterfirmaet EasyFlex, som blev solgt i 2009. Jeg er født og opvokset på Fyn - udenfor Svendborg - og har boet i København siden 1989. I 2014 flyttede jeg tilbage til Fyn og har nu praksis i København og Svendborg.

At forholde mig aktivt og konkret til, hvordan jeg er og gør i mit liv er en fast og integreret del af mig. Jeg går selv i psykoterapi og supervision og er desuden med i et gruppeforløb med direkte supervision en gang om måneden. Derudover har jeg gået til en kropsbehandling, som hedder Rolfing, siden 2010. For mig indebærer personlig udvikling at arbejde aktivt med at sige ja til at være den jeg er. Det lyder måske abstrakt - det gjorde det en gang for mig - men det gør det ikke længere.

generisk diflucan fluconazole

Hvilke cremer, lotions og psoriasis behandling kan man med fordel bruge mod psoriasis på huden?

Der findes flere forskellige typer af shampooer, sæber samt hudcremer og lotions til lindring af sygdommen. Håndsæbe til kløende hud, shampoo til kløende hovedbund, samt creme mod kløe – Læsø bodylotion med salt samt sheasmør, de giver fremragende resultater som psoriasis behandling.

Nogle andre psoriasis behandling former er at rejse til fjerne steder hvor man kan bade i saltvand. Men indholdet af salt skal være meget højt i vandet som f. eks. Det døde hav. Faktisk har det at bade i det døde hav hjulpet mange psoriasis patienter. Hvis du ikke kan rejse til det døde hav så tit, så kan du med fordel købe de omtalte produkter der indeholder Læsø salt, til at bekæmpe psoriasis hjemme hos dig selv.

Et andet produkt man kan bruge er kultjære det kan være nyttig til psoriasis behandling, det er dog en skrap omgang både for håret og din hud, efter som det indeholder stærke midler, samt på den anden side betyder dette produkt også at det har en masse lugt som nogle mennesker synes irriterende, også at det kan synes at være sværere at bruge. Så det er ikke ret populært blandt patienter, selvom den har nyttige helbredende egenskaber.

En anden præference som psoriasis behandling på huden er Anthralin som er almindeligt tilgængelig som en pasta, creme eller lotion. Det sviger meget når man påsmører det huden, og der er risiko for en mulig irritation efter dens anvendelse, som nogle mennesker synes er barske. Det skal helst anvendes i ti til tredive minutter på det berørte område for at få resultater.

Hvordan hjælper lysterapi mod psoriasis?

Der er flere typer af lysterapi til psoriasis behandling på huden. Der er UV-lys behandling. Det lysterapi behandling kaldes også fototerapi anvendes psoriasis patienter. Selv naturligt sollys bruges til behandling af psoriasis. Nogle patienter klarer selv deres psoriasis ramte områder ved dagligt at udsætte huden for sollys. En af ulemperne ved denne behandlingsform er der er risiko for hudkræft, derfor bør du beskytte din hud mod det direkte sollys.

Der er nye laser-teknologi, der hjælper i psoriasis behandlingen på huden.

Der er PUVA psoriasis behandling, hvor man sider bag en lampe, PUVA kan anvendes af personer hvor deres hud er for følsom over for sollys. Den almindelige ulempe ved denne PUVA psoriasis behandling er, at huden ældes hurtigere, huden kan have en brændende fornemmelse for nogen tid, og man kan endda have en risiko for hudkræft ved denne behandlingsform.

Hvilke andre former for psoriasis behandlinger findes der?

Vi anbefaler at man prøver denne shampoo mod kløende hovedbund, der indeholder næringsrig Læsø salt samt specielle urter, det er en mild shampoo, som samtidigt er stærk nok til at mindske psoriasis til et acceptabelt niveau, og i mange tilfælde mindske psoriasis så meget at det ikke generer dig i hverdagen. Man kan med stor fordel anvende håndsæben til kløende hud, da den hjælper til at bekæmpe psoriasis på huden. Sidst men ikke mindst findes der en bodylotion der hedder creme mod kløe Læsø bodylotion med salt samt sheasmør, den hjælper godt som psoriasis behandling

Psoriasis er en kronisk inflammatorisk hudsygdom, karakteriseret ved et aktiveret immunsystem og hyperproliferation af keratinocytterne i epidermis. Sygdommen ses hos 2-3% af befolkningen. Den mest almindelige præsentation er nummulate plaques, som typisk er lokaliseret til knæ, albuer og skalp. De første udbrud af sygdommen kan være i form af et papuløst eksantem (guttat psoriasis). Ved invers psoriasis afficeres hudfolder.

Diagnosen psoriasis stilles sædvanligvis på de kliniske forandringer, dog kan der være behov for histologisk verificering ved atypisk præsentation.

Lokalbehandling vil ofte være tilstrækkelig ved mild til moderat psoriasis, mens fototerapi og systemisk behandling anvendes ved sværere former, herunder psoriasisartritis.

 • Calcipotriol i kombination med gruppe III-kortikosteroidet betamethason har effekt på linje med meget stærkt virkende kortikosteroider (gruppe IV), og kan ved daglig anvendelse i 4 uger inducere hurtig remission. Efter 4 uger aftrappes behandlingen gradvis. Ved relaps kan gentagen behandling med calcipotriol i kombination med betamethasondipropionat initieres efter behov.
 • Kortikosteroider kan være virksomme ved mild til moderat nummulat-plaquepsoriasis. Generelt anvendes stærkere virkende kortikosteroider til hårbund, krop og ekstremiteter, og svagerevirkende kortikosteroider til ansigt, hudfolder og ano-genitalregionen. Stærkt virkende kortikosteroider bør ikke anvendes ved svær udbredt psoriasis på grund af risiko for præcipitering af pustuløs- eller erytrodermisk psoriasis.
  I starten bør salver foretrækkes frem for cremer, idet salvegrundlaget er med til at opløse psoriasisskæl. Ved meget hyperkeratotiske forandringer kan det være en fordel dagligt at fjerne det tykke stearinagtige skællag med madolie eller salicylsalve 5% eller 10% før påsmøring af det aktive stof, dog er det ikke nødvendigt at fjerne skæl før anvendelse af calcipotriol-betamethason gel til psoriasis, herunder skalp psoriasis.
 • Tjæresalve eller -bade, ofte givet under indlæggelse, kan være et alternativ til kortikosteroid- og calcipotriolbehandling. Se endvidere Tjæreholdige midler mod psoriasis.

Systemisk behandling og fototerapi

Ved udbredt psoriasis eller svær psoriasis på hænder og fødder, eller svær ano-genital psoriasis, vil man ofte vælge at behandle med:

 • enten fototerapi UVB eller UVB-TL01 (smalspektret UVB)
 • eller systemisk behandling med fotokemoterapi (PUVA), methotrexat, acitretin, dimethylfumarat, ciclosporin, apremilast eller et biologisk middel.

Systemisk behandling kan med fordel kombineres med lokalbehandling med calcipotriol, idet der opnås additiv effekt.

Ved i øvrigt behandlingsrefraktær moderat til svær psoriasis eller ved intolerans/kontraindikationer mod anden systemisk behandling kan et biologisk middel eller apremilast anvendes. Det er alment accepteret at man før anvendelse af et af de biologiske midler eller apremilast har forsøgt behandling med mindst en anden systemisk behandling, herunder methotrexat.

Af biologiske lægemidler til psoriasis findes etanercept, adalimumab, ustekinumab, ixekizumab, brodalumab, secukinumab, guselkumab eller infliximab, se Methotrexat og immunosuppressiva mod psoriasis.
De biologiske midler og apremilast er forbeholdt til sygehusbrug. Pustuløs psoriasis og psoriasis erythrodermi behandles altid systemisk.

Man skal være opmærksom på, at 10-20% af patienterne med psoriasis samtidig har artritis som led i sygdommen. Hvis NSAID ikke kan kontrollere symptomerne ved psoriasisartritis, suppleres ofte med methotrexat og i de sværeste tilfælde secukinumab, ixekizumab, etanercept, adalimumab, infliximab, golimumab, apremilast eller ustekinumab.

På området findes desuden en behandlingsvejledning fra RADS. Se endvidere Medicinrådet, der fra 1. januar 2017 har overtaget RADS' opgaver.

Psoriasis er en velkendt hudsygdom, som mange danskere er ramt af. Almen psoriasis (psoriasis vulgaris) er en hudlidelse, som rammer omkring 2-3% af befolkningen, hvilket svarer til ca. 160.000 danskere.

Psoriasis findes i mange forskellige sværhedsgrader, nogle opdager nærmest ikke at de er ramt, hvorimod andre er ramt på næsten hele kroppen.

Læs med og lær alt om psoriasis, find ud af hvad man kan forvente og hvordan man behandler hudsygdommen.

Dette er en omfattende artikel om hudsygdommen psoriasis, brug evt. oversigten til at navigere rundt på siden, og finde svar på specifikke spørgsmål.

Psoriasis er en forholdsvis "normal" hudsygdom, der viser sig ved røde, tørre og skællende pletter. Psoriasis viser sig oftest på knæ, albuer og i hovedbunden. Med tiden kan sygdommen brede sig til andre og flere steder på kroppen.

Sygdommen viser sig sjældent før puberteten, og ligger i mange tilfælde i en slags dvale indtil omkring 50 års alderen. Man mener at jo senere i livet psoriasis opstår, jo mildere bliver hele sygdomsforløbet.

Hvad sker der i kroppen, når man lider af psoriasis?

Årsagen til at de skællende psoriasispletter opstår, er øget celledeling. Overhudscellerne deler sig hurtigere end normalt, 6-7 gange så hurtigt for at være præcis. En konsekvens af for hurtig celledeling, er at hudens blodkar udvides, hvilket er grunden til at de ramte områder ser røde og irriteret ud.

Selvom man i mange år har forsket og undersøgt alt om psoriasis, ved man stadig overraskende lidt om hvorfor man udvikler psoriasis. Man ved dog at sværhedsgraden af psoriasis i stor grad hænger sammen med immunforsvaret velvære.
Derfor ved man også hvordan man kan minimere mængden af udbrud, og hvad man selv aktivt kan gøre for at afhjælpe hudsygdommen. Læs mere om dette længere nede på siden.

Ca. 30% af alle patienter med psoriasis i svær grad, udvikler på et tidspunkt i livet psoriasisgigt, som er en inflammatorisk, autoimmun gigtsygdom. Man kan læse mere om psoriasisgigt på gigtforeningens hjemmeside.

Psoriasis kan være en frygtelig lidelse, da det ofte indebære kløe, smerter og irritation. Psyken bliver ligeledes udfordret, da psoriasis er en kronisk sygdom, som man må forvente at kæmpe med resten af livet.

Ikke nok med irritation og smerte, så er psoriasis også meget uhensigtsmæssig, når det kommer til ens udseende. Psoriasisramte områder er præget af skæl, rødme og opsvulmning, hvilket især kan være et problem hvis det rammer et synligt sted på kroppen.

Spørgsmålene som mange stiller sig selv, efter at have fået konstateret psoriasis er, hvorfor mig? Er jeg selv skyld i det? Er det arveligt?.

Eftersom man ikke kender den helt konkrete årsag til psoriasis, kan man desværre heller ikke give et fyldestgørende svar på hvorfor man får det.

Læger og fagfolk kalder psoriasis for en multifaktorel hudsygdom, hvilket egentlig bare betyder at man endnu ikke er i stand til at sætte fingeren på en bestemt årsag til sygdommen opstår.

Man mener at psoriasis er arveligt, fordi man mistænker sygdommen for at være tilknyttet visse vævstyper og gener. Desuden er det tydeligt at børn med psoriasisramte forældre, i større grad bliver ramt af samme sygdom.

Det er dog et kompliceret emne, og derfor tør man i skrivende stund endnu ikke sige noget med sikkerhed.

Her i vi gået i dybden med, hvordan psoriasis behandles og hvad man selv aktivt kan gøre for at afhjælpe de værste symptomer.

koeb generisk diflucan and alcohol

Förbättringen var nästan osannolik, berättar Elinore.

- Efter ett par veckor var mina ledbesvär ett minne blott. Värk och ömhet försvann, jag blev helt rörlig. Och huden är idag, efter fjorton veckors behandling, nästan helt läkt och återställd.

Medicinen tas som injektioner som Elinore ger sig själv tre gånger i veckan. Det går bra, trots att Elinore faktiskt är litet spruträdd.

Studien är ännu inte utvärderad, men Elinore hoppas få fortsätta med något av de biologiska läkemedlen.

- För mig har det här varit en otroligt positiv erfarenhet, och jag är inte speciellt rädd för eventuella biverkningar som kan visa sig längre fram. Så sjuk som jag varit i min hud var det här ett halmstrå som jag tog emot med öppna armar.

Psoriasis är en av de vanligaste hudsjukdomarna. Omkring 250 000 svenskar är drabbade. Ingen behandling kan idag bota psoriasis. Men det är viktigt att behandla för att undvika komplikationer, ge ökat välbefinnande och en bra livskvalitet.

De flesta får sina första symtom mellan 15 och 40 år. Ett ärftligt anlag i samspel med faktorer i omgivningen kan göra att sjukdomen bryter ut. Vanligt är att man första gången får besvär i samband med en halsfluss eller annan svår infektion, där streptokocker är inblandade. Man kan säga att det blir en snedkoppling i immunförsvaret, som gör att psoriasissjukdomen blossar upp.

- Arvsanlagen är fortfarande ofullständigt kända, berättar professor Mona Ståhle, överläkare vid hudkliniken på Karolinska universitetssjukhuset i Solna.

Infektioner kan även göra att en tidigare beskedlig form av psoriasis förvärras. Stress är en sådan riskfaktor - stress kan styra in immunförsvaret i en sådan bana att försvaret blir mindre effektivt.

Det hormonella sambandet kan också spela in när det gäller graviditet. Det är vanligt att en kvinna blir bättre i sin psoriasis under graviditeten, men att den sedan blossar upp igen efter förlossningen. Dock kan raka motsatsen också förekomma.

För 20 år sedan trodde man att psoriasis var en sjukdom enbart i huden, säger Mona Ståhle.

- Idag anser vi att det grundläggande felet finns i kroppens immunsystem. Det som händer i huden är kanske bara en yttre spegling av det inre immunfelet, huden fungerar som ett slags målorgan för sjukdomen.

En av de modernaste behandlingsformerna för psoriasis är läkemedel som injiceras och påverkar immunsystemet.

Grundmekanismen bakom psoriasis är att cellerna i överhuden nybildas i onormalt snabb takt. Normalt vandrar en cell från botten till ytan under sju veckor, och stöts sedan bort. Vid psoriasis sker denna procedur på bara 4-5 dagar. Hudens så kallade hornlager blir därför alldeles för tjockt. Samtidigt får man en inflammatorisk reaktion i huden, som gör att den rodnar och får en typisk stearinvit fjällning.

- Eksem och psoriasis förekommer nästan aldrig tillsammans. Det är två helt olika typer av inflammation i huden. Eksem ger klåda, ofta mycket besvärlig sådan, vilket inte förekommer så ofta vid psoriasis.

Vid eksem finns utslagen oftast i böjvecken. Utslagen vid psoriasis förekommer oftast på armbågar, knän, i ljumskarna, hårbotten, ryggslutet och kroppens hudveck. Psoriasis i ansiktet är inte så vanligt, men hudförändringarna kan finnas på ovanliga ställen som händer, fotsulor och hörselgångar i öronen.

Det finns olika svårighetsgrader av psoriasis, som också kan yttra sig på flera olika sätt:

 • Den vanligaste typen, plack-psoriasis, ger röda fjällande fläckar på armbågar, knän, underben och i hårbotten.
 • En annan vanlig typ kallas guttat psoriasis och drabbar ofta tonåringar efter halsfluss. Det ger små droppformiga utslag över hela kroppen.
 • En form som är lätt att förväxla med eksem och svampinfektioner är invers eller intertriginös psoriasis. Den uppstår där hudytor skaver mot varandra, och består av röda områden utan fjällbildning i ljumskar, under brösten, i armhålor och arm- och knäveck.

Utöver dessa tre finns ett par svårare former:

 • Pustulös psoriasis ger små varblåsor över hela kroppen. Blåsorna innehåller dock inga bakterier.
 • PPP, Pustulosis palmoplantaris, finns bara på fotsulor och handflator.
 • Erytrodermi - huden blir röd, inflammerad och fjällande.

Ungefär 30 procent av alla som har psoriasis får ledbesvär. Det kallas för psoriasisartrit, och skiljer sig från vanlig ledgångsreumatism.

Psoriasisartrit börjar ofta med svullnad och värk i mjukdelarna kring lederna för att senare drabba själva leden, i synnerhet de yttersta fingerlederna. Det finns ingen korrelation mellan hur mycket hudbesvär och hur mycket ledbesvär man har - det finns personer som får enbart psoriasisartrit utan hudbesvär. Att det är fråga om just den typen av ledbesvär kan konstateras genom att utesluta andra former av ledbesvär, och genom att ta reda på om någon anhörig har psoriasis. (Här kan du läsa en artikel om psoriasisartrit från tidningen Apoteket nr 1 2003).

Det finns inget laboratorietest som kan säkerställa diagnosen för psoriasis eller psoriasisartrit.

En viss typ av nagelförändringar förekommer också vid psoriasis. Det vanliga är att det uppstår pyttesmå gropar i naglarna, de liknar toppen på en fingerborg. Naglarna kan också bli förtjockade undertill så att hela nageln lyfts upp.

Förr i tiden behandlade man psoriasis med stenkolstjära, som man smorde på hudfläckarna. Behandlingen var inte särskilt effektiv, det luktade illa och gjorde ont när man skulle ta bort medlet och sätta på nytt.

- Det finns idag ingen behandling som kan bota psoriasis, men det finns bra behandlingar som kan lindra besvären, läka huden och ge bättre livskvalitet, säger professor Mona Ståhle.

Vid lindrig psoriasis kan oftast en husläkare ge hjälp, men vid svårare besvär bör man helst konsultera en specialist (hudläkare).

Basbehandlingen går ut på att hålla huden mjuk, smidig och avfjällad. Om man inte får bort fjällen från psoriasisfläckarna först blir det svårare att få bra effekt av receptbelagda salvor, ljusbehandling och så vidare - fjällen fungerar som en "sköld" mot behandlingen. Avfjällning åstadkommer man med olja eller kräm, man ska aldrig riva loss fjällen med våld för då svarar kroppen med att öka celldelningen, och resultatet blir ännu mer fjäll.

Vid avfjällning ska fläckarna smörjas in med den mjukgörande salva eller kräm man fått rekommenderad av läkaren, till exempel 2-5-procentig salicylsyrevaselin eller kräm med tillsats av salicylsyra. Salvan eller krämen ska sitta kvar ett par timmar eller över natten. Sedan är det dags för dusch eller bad för att tvätta bort salvrester och hudfjäll som lossnar.

Det går åt stora mängder mjukgörare för den som har psoriasis, eftersom man ofta smörjer sig flera gånger om dagen för att hålla huden smidig. Om krämen är ett godkänt läkemedel eller ett hudläkemedel som Apoteket tillverkar med en medicinsk ingrediens som salicylsyra, karbamid eller propylenglykol, går det att få den på recept, som ofta distriktssköterskan kan skriva ut.

De flesta med psoriasis har också problem med hårbotten. Vid lindrig psoriasis kan det räcka med hårtvätt varannan dag. Den som har psoriasis är inte mer allergisk än andra, så man kan använda vilka hårprodukter man vill - även färga eller permanenta håret. Vid svåra hudbesvär i hårbotten kan man behöva avfjälla med salicylsyreolja, tvätta och sedan behandla hårbotten. Förutom mjukgörare behöver många också lokalbehandling med någon receptbelagd salva, kräm, lösning eller liniment, som skrivs ut av hudläkare.