albendazole laveste pris sjekk

albendazole laveste pris sjekk

Att noggrant kamma igenom håret är en viktig del av behandlingen. Detta räcker dock sällan som enda åtgärd utan behöver kombineras med någon form av behandlingsmedel. Ifall någon i familjen blir drabbad av huvudlöss eller ett barn i barngruppen på förskolan ska alla familjemedlemmar undersökas för huvudlöss. Då behandling med lusmedel inleds ska alla få behandling samtidigt för att minimera risken för återsmitta.

Det är viktigt att inte dölja infektioner med löss då det snabbt kan utvecklas till epidemier. Löss associeras ofta med negativa känslor såsom skam vilket vanligtvis leder till att folk inte talar öppet om det i den utsträckning som krävs för att få bukt på smittrisken. Genom att skolpersonal, familjemedlemmar och hela grupper av skolbarn informeras och undersöks samtidigt kan en behandling inledas på de personer som blivit smittade. Samt att regelbunden undersökning med luskam kan göras på resterande för att kontrollera smittan.

Alla föräldrar bör undersöka sina barn för huvudlöss innan terminsstart. Genom att göra detta kan man på ett effektivt sätt förhindra att löss sprider sig till större grupper.

Behandling med Tenutex ®

Bena det handdukstorra håret i mitten och lägg en sträng Tenutex ® i benan. Massera ut mot sidorna. Lägg nya benor till höger och vänster och genomdränk håret (åtgång beroende på hårlängd 25-75g) inifrån och ut – det är vid hårbotten lössen håller till och lägger ägg.

Läs bipacksedeln noggrant innan påbörjad behandling. Undvik att få Tenutex ® nära ögonen. Tvätta och finkamma håret efter ett dygn.

För att bli av med lössen krävs i regel behandling 2 gånger med Tenutex ® med 8 dagars mellanrum i kombination med daglig noggrann genomkamning av håret. Finkamma och inspektera håret dagligen under 14 dagar efter behandlingen.

Om så önskas kan man ha en stickad mössa eller liknande över håret under behandlingstiden – dock absolut inte lufttät sådan, t ex badmössa eller plastpåse. Eftersom smitta huvudsakligen sker vid huvud till huvud kontakt behövs ej omfattande städning och rengöring av föremål.Däremot rekommenderas rengöring av kammar, borstar och mössor samt att sängkläder byts.

Utebliven effekt kan bero på oriktig behandling, återsmitta eller resistens. Barn som nyligen smittats och vuxna personer med löss saknar ofta symtom, och kan därför utgöra en viktig smittkälla. Observera att det tar en stund för lössen att dö varför fynd av levande löss direkt efter behandlingen inte behöver vara ett tecken på resistens. Kontakta sjukvården om upprepade behandlingsförsök misslyckas.

För att göra en nogrann undersökning ska man börja med att borsta håret först med vanlig kam och sedan med tät finkam eller en luskam med UV-ljus. Kamma över en vit duk, vitt papper eller en spegel för att se om några löss faller ner. Inspektera hårbotten noga i bra belysning, gärna med förstoringsglas, för att se om det finns huvudlöss, nymfer eller ägg. Leta framför allt i nacken och bakom öronen. Ägg nära hårbotten talar för aktuell smitta och levande huvudlöss säkerställer diagnosen.

Om du fått löss

 • – Följ noggrant behandlingsanvisningarna.
 • – Då en familjemedlem har löss är det viktigt att resterande familjemedlemmar blir kontrollerade så att behandling för alla drabbade kan påbörjas samtidigt.
 • – Kamma noggrant igenom håret då löss och ägg är små, vilket gör dem svåra att hitta.
 • – Meddela eventuellt berörda parter om att löss hittats i familjen. Främst förskolor, skolor eller barnvakter.
 • – Använd inte huvudbonad vid löss då djuren trivs i fuktiga och varma miljöer.
 • – Om barn under två år blir smittade med löss kontakta vården för att få rätt behandlingsalternativ.
 • – Sterilisera kammar och andra föremål som använts i håret för att minimera att föra smittan vidare.
 • – Det är inte nödvändigt att tvätta huvudbonader eller sängkläder mer än normalt då löss inte överlever länge utanför sin värd.

Läs mer om Tenutex eller läs mer om en effektiv luskam.

Hva er UV-behandling?

Ultrafiolett lys (UV) brukes til behandling av en rekke hudsykdommer. Det kan gis som kombinert UVA/UVB, som UVB eller som TL01. Alle disse typene finnes i vanlig sollys. UV-behandling er medisinsk behandling som gis i regi av hudleger. Det er svært lite TL01 og UVB i vanlige solarier. Hudlegen avgjør hvilken behandlingstype som er riktigst for deg.

 • UVA/UVB: Bredspektret, langbølget og kortbølget ultrafiolett lys.
 • UVB: Bredspektret, kortbølget ultrafiolett lys.
 • TL01: Smalspektret, kortbølget ultrafiolett lys.

Hvordan virker behandlingen:

Bestrålingen gir økt pigmentering og fortykkelse av overhuden. UV har en dempende virkning på immunsystemet i huden. Bestrålingen tar fra sekunder og opp til minutter.

Hva er viktig for et godt resultat?

En behandlingsserie består av 2-3 behandlinger i uken, med kontroll etter 25-30 behandlinger. Effekten av behandlingen kommer f o m 3.–6. uke. Du må gjennomføre behandlingsserien med så få opphold som mulig, for ”klattvis” behandling er liten vits. Ved psoriasis er det viktig å fjerne de tykke skjellene for å oppnå et godt resultat

Bivirkninger:

Forbrenning kan forekomme hvis dosen økes for fort, frisyren forandres eller hvis størrelsen på trusen endres. Risikoen ved langvarig UV-behandling er beregnet til å være i samme størrelsesorden som risikoen for utearbeidende i Skandinavia. Huden blir tørr, og hyppig bruk av fuktighetskremer anbefales. Vi anbefaler at behandlingen ikke gis lenger enn nødvendig.

Generell info:

 • Beskyttelsesbriller tilpasset lyskilden skal brukes (fåes kjøpt hos oss).
 • Hudområder som ikke trenger lys dekkes til, særlig ansikt og bryst.
 • Unngå fete fuktighetskremer og salver siste 2 timer før behandling.
 • Noen medikamenter kan føre til økt lysfølsomhet. Gi oss derfor beskjed dersom du står på faste medisiner eller starter med nye.
 • Unngå parfymerte produkter ved behandling.
 • Sminke bør fjernes før behandling.
 • Unngå solarium.
 • Vær forsiktig med naturlig sol i sommermånedene de dagene du får behandling. Bruk solfaktor.
 • Vær bevisst på tiden du står i kabinettet. Dette for å hindre feildosering.
 • Lysdosering skjer alltid av personalet.

NB!Synes du at du blir stående unaturlig lenge i kabinettet, skal du straks gå ut og tilkalle personalet!

Lysbehandlingen kan foregå i hele åpningstiden ved legekontoret. Fremmøte bør imidlertid ikke være senere enn ½ time før stengetid.

Hver lysbehandling koster kr. 45,- (egenandel).

For at alle skal slippe å vente er det viktig at omkledningen går så raskt som mulig. Vi ber derfor om at sminking etc skjer på toalettet. Unngå å spraye parfyme i behandlingsrommet!

Professor dr. med. Ole Fyrand intervjuet av Gudrun Vinsrygg

Det finnes mange vanlige hudplager, og ulike hudtyper som tørr hud, fet hud og blandingshud med tendens til å utvikle ulike lidelser. Hver alder har også sine typiske hudproblemer.

– Søk lege hvis du har et hudproblem, det finnes hjelp å få, sier Ole Fyrand, overlege ved Hudavdelingen, Rikshospitalet.

albendazole uden recepti

Egenskaperna i fettet, bland annat kaprylsyran, förhindrar svamp- och bakterieinfektioner på huden.

Sol, bad, luftföroreningar torkar ut huden. Kokosfett hjälper till att återställa det skyddande skiktet och bevarar fukten i huden.
Massera in kokosfettet i huden, i ansiktet går det bra att ha sminket kvar, eftersom det också fungerar bra som sminkborttagningsmedel. Kokosfett är nyttigt för både hud och inre organ!

Psoriasis förknippas av de flesta med tjock och torr hud som en hudsjukdom. Men psoriasis klassas som en systemsjukdom eftersom den uppkommer genom ett felaktigt agerande av kroppens eget immunförsvar som orsakar bland annat en kraftig överproduktion av hudceller som på de områden där så sker får tjock hud. Samtidigt räcker inte kroppens mekanism till som annars ska göra huden elastisk och smidig. Huden blir torr, flagar och det kan bildas både var och sprickor.

När solen tittar fram kan den lindra din psoriasis, men det finns ett par saker du bör tänka på! Här kan du läsa mer om psoriasis och solljus.

Man ska undvika kortison på huden eftersom den kan irritera, även om den tillfälligt lugnar psoriasis. Besvären kan återkomma lätt efter avslutad kortisonbehandling. Har då huden irriterats eller skadas kan din psoriasis lättare breda ut sig på ett större område. Ett alternativ är aloe vera för psoriasis eftersom den har en historia om sig att vara bra för inflammationer. Men det gäller att köpa äkta och bra aloe vera för att få effekt. Det räcker inte att köpa vad som helst eftersom flera faktorer påverkar. För att inte fördjupa oss i allt du bör tänka på vid köp av sådana produkter kan du hitta de produkter som har hög kvalité på länken här till en svensk webbutik med bara äkta aloe vera.

Det finns olika metoder för psoriasis behandling där sjukvården kan använda exempelvis kortisonpreparat eller ljusbehandling. Det finns även ej receptbelagda medel som visat sig kunna ge mycket god effekt på psoriasis.

LJUSBEHANDLING AV PSORIASIS
Ljusbehandling av psoriasis görs bara i svåra fall eftersom kroppen exponeras för ett UV-ljus vilket är samma ljus man skyddar sig från för att undvika hudcancer vid solning utomhus. Då sådan ljusbehandling kan medföra sådan risk bör läkare hålla sig inom ett gränsvärde och inte överstiga 100 Gy. Inte heller ska psoriasis behandling av denna art ske tätare än med 6 månaders mellanrum enligt Läkemedelsverket.

Kortisonbehandling av psoriasis är mycket vanlig för psoriasis i knä- och armveck samt ansiktet. Lika vanligt är kortisonpreparatens nackdelar, och särskilt på tunn hud i ansiktet. Nackdelarna framträder först efter en tids behandling vilket man brukar försöka undvika genom att enbart ge kortare behandlingar vilket i sin tur kan göra att man "lär" huden att ge symtom i vågor även efter helt avslutad kortisonbehandling.
Här kan du läsa mer om kortisonbehandling av psoriasis.

BRA BEHANDLING MED ALOE VERA - MEN VÄLJ RÄTT!

Ett naturligt ämne som visat sig ge bra effekt på psoriasis utan biverkningar är Aloe Vera. Du kan använda ämnet hela året och det hjälper dig även bra under sommaren när det kan bli lite mycket av solen, även om man så gärna vill sola mycket när man har psoriasis. För en effektiv behandling av psoriasis med Aloe Vera kan du hitta mer information och även rätt produkter direkt hos en internetbutik på deras sida om psoriasis (klicka för att komma vidare).

Psoriasis är en kroniskt återkommande hudsjukdom med ett förlopp som varierar från en lätt psoriasis, där patienten inte nödvändigtvis märker av sjukdomen, till en så svår psoriasis att den kan vara socialt invalidiserande.

Psoriasis smittar inte och kan drabba människor i alla åldrar, men börjar vanligast mellan 10-30 års ålder. Omkring 30 procent av psoriatikerna utvecklar så kallad psoriasisartrit i flera av kroppens leder. Diagnosen psoriasis ställs utifrån sjukdomsbilden. Det finns inget bra blodprov för att ställa diagnosen och man har sällan nytta av hudprov, varför diagnosen ibland kan vara svår och osäker. Det finns en överförekomst av hjärtkärlsjukdomar och diabetes vid åtminstone måttlig-svår psoriasis. Man bör därför som psoriatiker undvika övervikt, dåliga kostvanor och rökning och i stället gärna motionera.

Psoriasis är en ärftlig sjukdom, men man kan bära på anlaget utan att ha några klara symtom.

Utsätts du för ett eller flera av en rad stimuli, som till exempel halsfluss orsakad av streptokocker, vissa läkemedel (i första hand s.k. betablockerare mot högt blodtryck och hjärtrytmrubbningar) eller en lokal hudirritation eller hudåkomma, kan det utlösa ett psoriasisutbrott om du har det nödvändiga anlaget. Möjligen kan också stress påverka varianter av sjukdomen och öka klådan, även om stress betydelse för psoriasis förefaller övervärderad.

Plackpsoriasis är den vanligaste formen av psoriasis och kan förekomma på hela kroppen, men drabbar speciellt armbågar, knän, stjärt och hårbotten. Det är vanligt att psoriasisfläckar uppkommer i ärr eller sår.

Nagelpsoriasis visar sig ofta som små fördjupningar i naglarna, men även som förtjockning och med fläckar. Misstolkas ofta som nagelsvamp, vilket kan uteslutas med hjälp av svampodling. Nagelpsoriasis kan vara besvärligt och handikappande, men effektiv behandling saknas, förutom vissa starkare invärtes medel.

Psoriasis kan förekomma i hudveck, såsom armhålor, under brösten, i ljumskarna. Istället för fjällande hudutslag ses röda irriterade plack.

Guttat psoriasis är en speciell akut psoriasisvariant som ofta utlöses efter en halsfluss, med "droppliknande" fjällande fläckar över hela kroppen.

Psoriasis i hårbotten kan vara svår att skilja från bl.a. mjälleksem (seborroiskt eksem). Ibland kan psoriasis från hårbotten sprida sig till ansiktet på huden nära hårbotten, men sällan mitt i ansiktet. Enstaka torra fläckar på ögonlocken är dock ganska vanligt.

Vid pustulosis palmoplantaris (PPP) har man vita "varblåsor" (som inte innehåller bakterier) på handflator och fotsulor. Denna variant drabbar nästan uteslutande rökare.

Vid psoriasis förekommer klåda, som ofta är måttlig, men tidvis kan vara svår.

Behandling med sol eller ultraviolett ljus på hudmottagningar eller speciella behandlingsanläggningar lindrar hos de flesta psoriatiker. Vanligt solarium är inte verksamt.

Vitamin D-derivat i kombination med kortison (Daivobetsalva) utvärtes är grundbehandlingen vid vanlig plackpsoriasis.

Utvärtes kortisonberedningar av olika styrka är lämpligt till ansikte, hudveck, hårbotten eller vid svår klåda.

Tjärhaltiga preparat för utvärtes behandling är effektivt framför allt vid guttat psoriasis.

Mjukgörande krämer är ofta lämpligt som komplement eller som enda behandling vid lindrig psoriasis.

Invärtes behandling vid svår psoriasis bygger ofta på immunhämmande eller immunmodulerande medel. De preparat som är vanligast är Methotrexat ("cellgift" i lågdos), Neotigason (A-vitaminderivat), Sandimmun eller s.k. biologiska läkemedel.

Salsyvase 2 % (Salicylsyra), är en salva för avlägsnande av fjäll och krustor vid exempelvis psoriasis. Hyperkeratoser. Receptfritt läkemedel. Läs bipacksedeln noga före användning.

Salsyvase 2% verkar uppmjukande och upplösande på överhudens hornlager. För avlägsnande av fjäll och krustor på huden vid t ex psoriasis.

Avhengig av hvilken form man har, kan psoriasis være vanskelig å behandle. De utløsende faktorene kan variere kraftig, og dette gjør at symptomene kan variere fra pasient til pasienter

Ulike former for psoriasis
Avhengig av hvilken form man har, kan psoriasis være vanskelig å behandle. De utløsende faktorene kan variere kraftig, og dette gjør at symptomene kan variere fra pasient til pasienter.

Plakkpsoriasis er den vanligste formen for psoriasis, og kjennetegnes av et flekkete, skjellende utseende. 80 % av alle psoriasispasienter har denne typen. Plakkpsoriasis kjennetegnes av runde områder med en størrelse på 3–10 cm, og forekommer som regel albuene, knærne og den nedre delen av ryggen. Når utslettene er nye, kan en mild kløe forekomme. Denne typen psoriasis setter seg gjerne i eksisterende sår eller arr. Plakkpsoriasis er som regel symmetrisk, det vil si at man finner samme flekk på begge sider av kroppen. Dette ses vanligvis på knærne og albuene. Et symptom på plakkpsoriasis er at utslettet klør eller avgir en brennende følelse. Utslettet starter som røde prikker som vokser seg større til skjellende og røde, fortykkede hudflekker.

Guttat psoriasis er dråpeformede utslett som plutselig dukker opp over hele kroppen. Utslettene er 2–5 mm store og opptrer vanligvis først på armer og bein. Denne formen for psoriasis starter vanligvis i ung alder eller i puberteten etter en streptokokkinfeksjon i halsen (halsbetennelse). Guttat psoriasis er den nest vanligste typen og rammer rundt 10 % av alle med psoriasis. Hos mange kan symptomene forsvinne helt etter noen måneder og dukke opp som plakkpsoriasis senere i livet. Guttat psoriasis bryter vanligvis ut noen dager etter en streptokokkinfeksjon. Men også andre infeksjoner kan være medvirkende årsaker til at denne typen psoriasis bryter ut.

Invers psoriasis er en form der man får røde, velavgrensede hudforandringer som er glinsende og jevne. Skjelling er uvanlig ved invers psoriasis, det er også denne formen av sykdommen. Invers psoriasis forekommer i hudfolder, for eksempel i lyskeområdet, armhulene, navlen, kjønnsorganene, under brystene og i rumpesprekken. Ved invers psoriasis er den affisert huden svært følsom og blir lett irritert, for eksempel ved svetting eller friksjoner. Invers psoriasis har en tendens til å opptre hos overvektige, men da har disse pasientene også en annen form for psoriasis.

lav pris albendazole

Förbättringen var nästan osannolik, berättar Elinore.

- Efter ett par veckor var mina ledbesvär ett minne blott. Värk och ömhet försvann, jag blev helt rörlig. Och huden är idag, efter fjorton veckors behandling, nästan helt läkt och återställd.

Medicinen tas som injektioner som Elinore ger sig själv tre gånger i veckan. Det går bra, trots att Elinore faktiskt är litet spruträdd.

Studien är ännu inte utvärderad, men Elinore hoppas få fortsätta med något av de biologiska läkemedlen.

- För mig har det här varit en otroligt positiv erfarenhet, och jag är inte speciellt rädd för eventuella biverkningar som kan visa sig längre fram. Så sjuk som jag varit i min hud var det här ett halmstrå som jag tog emot med öppna armar.

Psoriasis är en av de vanligaste hudsjukdomarna. Omkring 250 000 svenskar är drabbade. Ingen behandling kan idag bota psoriasis. Men det är viktigt att behandla för att undvika komplikationer, ge ökat välbefinnande och en bra livskvalitet.

De flesta får sina första symtom mellan 15 och 40 år. Ett ärftligt anlag i samspel med faktorer i omgivningen kan göra att sjukdomen bryter ut. Vanligt är att man första gången får besvär i samband med en halsfluss eller annan svår infektion, där streptokocker är inblandade. Man kan säga att det blir en snedkoppling i immunförsvaret, som gör att psoriasissjukdomen blossar upp.

- Arvsanlagen är fortfarande ofullständigt kända, berättar professor Mona Ståhle, överläkare vid hudkliniken på Karolinska universitetssjukhuset i Solna.

Infektioner kan även göra att en tidigare beskedlig form av psoriasis förvärras. Stress är en sådan riskfaktor - stress kan styra in immunförsvaret i en sådan bana att försvaret blir mindre effektivt.

Det hormonella sambandet kan också spela in när det gäller graviditet. Det är vanligt att en kvinna blir bättre i sin psoriasis under graviditeten, men att den sedan blossar upp igen efter förlossningen. Dock kan raka motsatsen också förekomma.

För 20 år sedan trodde man att psoriasis var en sjukdom enbart i huden, säger Mona Ståhle.

- Idag anser vi att det grundläggande felet finns i kroppens immunsystem. Det som händer i huden är kanske bara en yttre spegling av det inre immunfelet, huden fungerar som ett slags målorgan för sjukdomen.

En av de modernaste behandlingsformerna för psoriasis är läkemedel som injiceras och påverkar immunsystemet.

Grundmekanismen bakom psoriasis är att cellerna i överhuden nybildas i onormalt snabb takt. Normalt vandrar en cell från botten till ytan under sju veckor, och stöts sedan bort. Vid psoriasis sker denna procedur på bara 4-5 dagar. Hudens så kallade hornlager blir därför alldeles för tjockt. Samtidigt får man en inflammatorisk reaktion i huden, som gör att den rodnar och får en typisk stearinvit fjällning.

- Eksem och psoriasis förekommer nästan aldrig tillsammans. Det är två helt olika typer av inflammation i huden. Eksem ger klåda, ofta mycket besvärlig sådan, vilket inte förekommer så ofta vid psoriasis.

Vid eksem finns utslagen oftast i böjvecken. Utslagen vid psoriasis förekommer oftast på armbågar, knän, i ljumskarna, hårbotten, ryggslutet och kroppens hudveck. Psoriasis i ansiktet är inte så vanligt, men hudförändringarna kan finnas på ovanliga ställen som händer, fotsulor och hörselgångar i öronen.

Det finns olika svårighetsgrader av psoriasis, som också kan yttra sig på flera olika sätt:

 • Den vanligaste typen, plack-psoriasis, ger röda fjällande fläckar på armbågar, knän, underben och i hårbotten.
 • En annan vanlig typ kallas guttat psoriasis och drabbar ofta tonåringar efter halsfluss. Det ger små droppformiga utslag över hela kroppen.
 • En form som är lätt att förväxla med eksem och svampinfektioner är invers eller intertriginös psoriasis. Den uppstår där hudytor skaver mot varandra, och består av röda områden utan fjällbildning i ljumskar, under brösten, i armhålor och arm- och knäveck.

Utöver dessa tre finns ett par svårare former:

 • Pustulös psoriasis ger små varblåsor över hela kroppen. Blåsorna innehåller dock inga bakterier.
 • PPP, Pustulosis palmoplantaris, finns bara på fotsulor och handflator.
 • Erytrodermi - huden blir röd, inflammerad och fjällande.

Ungefär 30 procent av alla som har psoriasis får ledbesvär. Det kallas för psoriasisartrit, och skiljer sig från vanlig ledgångsreumatism.

Psoriasisartrit börjar ofta med svullnad och värk i mjukdelarna kring lederna för att senare drabba själva leden, i synnerhet de yttersta fingerlederna. Det finns ingen korrelation mellan hur mycket hudbesvär och hur mycket ledbesvär man har - det finns personer som får enbart psoriasisartrit utan hudbesvär. Att det är fråga om just den typen av ledbesvär kan konstateras genom att utesluta andra former av ledbesvär, och genom att ta reda på om någon anhörig har psoriasis. (Här kan du läsa en artikel om psoriasisartrit från tidningen Apoteket nr 1 2003).

Det finns inget laboratorietest som kan säkerställa diagnosen för psoriasis eller psoriasisartrit.

En viss typ av nagelförändringar förekommer också vid psoriasis. Det vanliga är att det uppstår pyttesmå gropar i naglarna, de liknar toppen på en fingerborg. Naglarna kan också bli förtjockade undertill så att hela nageln lyfts upp.

Förr i tiden behandlade man psoriasis med stenkolstjära, som man smorde på hudfläckarna. Behandlingen var inte särskilt effektiv, det luktade illa och gjorde ont när man skulle ta bort medlet och sätta på nytt.

- Det finns idag ingen behandling som kan bota psoriasis, men det finns bra behandlingar som kan lindra besvären, läka huden och ge bättre livskvalitet, säger professor Mona Ståhle.

Vid lindrig psoriasis kan oftast en husläkare ge hjälp, men vid svårare besvär bör man helst konsultera en specialist (hudläkare).

Basbehandlingen går ut på att hålla huden mjuk, smidig och avfjällad. Om man inte får bort fjällen från psoriasisfläckarna först blir det svårare att få bra effekt av receptbelagda salvor, ljusbehandling och så vidare - fjällen fungerar som en "sköld" mot behandlingen. Avfjällning åstadkommer man med olja eller kräm, man ska aldrig riva loss fjällen med våld för då svarar kroppen med att öka celldelningen, och resultatet blir ännu mer fjäll.

Vid avfjällning ska fläckarna smörjas in med den mjukgörande salva eller kräm man fått rekommenderad av läkaren, till exempel 2-5-procentig salicylsyrevaselin eller kräm med tillsats av salicylsyra. Salvan eller krämen ska sitta kvar ett par timmar eller över natten. Sedan är det dags för dusch eller bad för att tvätta bort salvrester och hudfjäll som lossnar.

Det går åt stora mängder mjukgörare för den som har psoriasis, eftersom man ofta smörjer sig flera gånger om dagen för att hålla huden smidig. Om krämen är ett godkänt läkemedel eller ett hudläkemedel som Apoteket tillverkar med en medicinsk ingrediens som salicylsyra, karbamid eller propylenglykol, går det att få den på recept, som ofta distriktssköterskan kan skriva ut.

De flesta med psoriasis har också problem med hårbotten. Vid lindrig psoriasis kan det räcka med hårtvätt varannan dag. Den som har psoriasis är inte mer allergisk än andra, så man kan använda vilka hårprodukter man vill - även färga eller permanenta håret. Vid svåra hudbesvär i hårbotten kan man behöva avfjälla med salicylsyreolja, tvätta och sedan behandla hårbotten. Förutom mjukgörare behöver många också lokalbehandling med någon receptbelagd salva, kräm, lösning eller liniment, som skrivs ut av hudläkare.

billig benadryl for sleep