vantin forsendelsesposer

vantin for billigflug

Hej!
Jag ligger i en väldigt jobbig skilmässan. Tar själv hand om 3 barn i ålder 10,7,4. Har flyttat till en små by för att sänka boende kostnader men det hjälpte inte mycket. Vi lever på barnbidrag och studiestöd. Undrar om det finns nogot fond där män kan söka hjälp? Pratar inte om resan eller liknande, det vad jag behöver är lite pengar till varma kläder för barnen och kanske lite små julklappar… Dem är väldigt mogna och förstår att vi har det svårt nu men mitt hjärta är krossad – för att jag kan inte ge dom den vad dom behöver.
Snälla finns det nån fond man kan få lite hjälp från?
Tack på förhand.

Jag är förtidspensionär sedan 10 år tillbaka och blir ålderpensionär nu 31/5-13.

Har fått tillfälle att vistas i Australien nu fem veckor och har konstaterat, att min fibromyalgi och andra sjukdomsbesvär blev MYCKET bättre av klimatet där.

Dessutom bor min son Down Under.

Nu är min högsta önskan, att kunna få möjlighet, att bosätta mig där för att få leva lite drägligt de sista åren jag har kvar i livet.

Finns det något bidrag, som jag kan få, som hjälp på traven?

Enbart mitt beviljade Parents Visa kommer att kosta mig runt 27.000 SEK och de pengarna har jag inte……

Har inte haft någon möjlighet att kunna lägga undan några pengar med tanke på den låga inkomst jag har haft genom åren och dessutom har jag uppfostrat två fina barn.

Allt känns så meningslöst, när det är pengar som styr den lilla lycka jag skulle kunna få känna…..

Vågar väl naturligtvis inte hoppas på något positivt svar, men frågan är ju än så länge gratis…

Hej! Jag är en 19årig tjej, snart 20 år gammal. Jag hoppade nyligen av gymnasiet före sista terminen i 3an då jag inte trivdes på min skola och för att jag tänkt börja studera på folkhögskola istället. Där jag isåfall kommer läsa ikapp de viktigaste ämnena som jag missat från gymnasiet. På denna folkhögskolan är det obiligatoriskt att äta och man betalar böcker och annat studiematerial själv. Men nu är det så att eftersom jag inte fyller förens december och då får jag inget studiemedel från CSN för jag inte är 20 år fyllda. Och eftersom man måste betala allting själv till skolan så vet jag inte hur jag ska göra eftersom jag somsagt inte kommer att få något studiebidrag, jag har inte råd att betala allt detta själv. Min mamma är ensamstående med mig och min lillebror så hon har inte heller råd att betala detta.

Så jag undrar om någon vet någon fond som jag kan söka?

Tacksam för snabbt svar! Mvh Isabelle

Hej är en ensamstående mamma med 2 barn
En på 8 år och en på snart 1 år.
Tanken är nu att jag ska börja arbeta men
Då det i te finns några förskoleplantser så vet jag
Inte hur jag ska klara mig:-(
Fick desutom brev frpn försäkringskassa. Där de talar
Om att de tycker jag fått förrycker bostadsbidrag
5200:- vill dom ha!!
Hur ska jag få ihop det!!
Knappt pengar till mat!
Kläder till barnen och till mig!
Hur ska detta gå?
Konstant ont i magen huvudvärk och trötthet
Hjälp mig vart vänder jag mig??
Mvh Catta

Hej! Jag heter Ida och går i klass 9. Vi söker fonder för att komma iväg till en kulturresa till London. Alla i åk 9 har åkt, men vi har haft det dåligt med pengar på skolan, så vi har inte råd. Det fattas ca 1000 kr per elev och vi är 40 elever, så vi skulle gärna vilja hitta en bra fond.
Tack på förhand!

Hej jag är ensamstående kille på 26 år. Jag har ingen inkomst i huvudtaget och har verken någon familj här i Sverige förutom min lilla syster som pluggar. Jag har tragisk med ekonomi och har ständig oro över hur man ska klara sig.. Jag får verken bidrag från någon, lön eller någon. Ofta så vet jag inte ens varför man lever…. Jag skulle gärna vilja få lite stöd av samhället eller någon…

Hej jag skulle vilja veta vart å när man ska söka pengar i fonder för semmestern i år. det börjar bli brottom nu.
Men jag är ensam å ut sat å ingen kan hjälpa mig med det. till hör LSS men ingen kan göra så jag kan få fram fonder. allt ska vara så kronlikt. ser om någon vet något bra tips.

Hej!Jag är en ensamstående kvinna,p.g.a. Svår fibromyalgi,har jag varit sjukpensionerad sedan 15 år tillbaka.
För 10 år sedan fick jag epilepsi i samband med en trauma,trots alla
mediciner, får jag ofta anfall.Jag är tacksam om jag får hjälp,
med mina tänder,det går inte och laga dem längre.
Och jag vore oerhört tacksam om jag fick tvättmaskin och torktumlare,
för att klara av min tvätt hemma….Mvh

Är en skild man som haft ett mkt destruktiv missbruk,göra med tyngre droger sen när jag inte orkade mer så gick jag över till alkoholen vilket visade sig var lika illa.numera drog och alkoholfri sedan ca 1 år och min skilsmässa var ej trevlig alls min exfru fick arv som jag ej hade tillgång till men socialen räknar som inkomst.bor fn i drogfritt boende,men jag har alls ej ens till mat,hygien.
jag får nödpeng 1600 i mån snälla hjälp mig det känns som de vill jag ska börja droga som dom håller på med mig.
jag har en på soc som vill väl(boende och missbruk)medans ekonomihandläggaren motarbetar mig.jag varken vill eller önskar tillbaka i missbruk men vissa dagar är riktigt jobbiga,lånat pengar upp över öronen redan,de tappar förtroende för mig(jag kan ju ej betala tillbaka.
Var kan jag vända mig??
Mvh michael

Hej!
Jag är 46 år och bor med min snart 19 åriga dotter i Trollhättan. Jag har aktivitetsstöd och har varit arbetslös av och till sedan 2007. Min dröm som jag haft i över 20 år är att utbilda mig till florist. Tyvärr är de utbildningar som ligger närmast geografiskt, privata och det finns ingen möjlighet för mig att finansiera det själv. Att bo borta på veckorna kan ev gå att lösa, men pga att jag har djur är det lite besvärligare. Därför undrar jag vilka fonder jag kan söka pengar i för att kunna finansiera denna privata utbildning?.

hej
jag är 42 år och har 4 barn och man.
vi har en son som är funktionhindrat,allvarligt leversjuk,autism,hjärnskada mm
jag har varit sjukskriven i flera år pga att vår son varit nära att dö flera ggr.
Jag är svårt depprimerad och vår ekonomi är körd i botten.
vi har mkt skulder och livet känns hopplöst.
min man är arbetslös.
jag skulle vilja ha hjälp med att söka fonder för en rekrations resa för mig ensam och få nya krafter,
skulle behöva hjälp till tandvård då jag inte gått till tandläkaren på 10 år.
söka rekrationsresa för hela familjen
och hjälpmedel till vår son..
orkar inte mkt mer snart
tacksam för svar.
veronika

hej.är en skild kvinna på 63år sedan-02 o fick inget från hus o hem o har både fibromyalgi o svår hörselnedsättning o är aldrig ute på något.skulle så gärna vilja söka peng till ett länskort så jag kan hälsa på mina sjuka systrar o åka omkring lite en månad.fick kronofogden på mej p.g.a. försäkringskassans slarv om mitt bostadstillägg för sjukersatt försvann fastän dom skrev pappren o jag bara skrev under så fick inga peng på 3 månader o ingen kunde låna mej peng så nu dras 1516/mån sen mån.10-2012.mvh sivan

Hej!
Jag är en ensamstående mor med PTSD, posttraumatiskt stressyndrom. Varit sjukskriven under flera år, kämpat utan sjukersättning i väntan på ev. rätt till sjukpenning i Länsrätten de 2 senaste åren, vilket blev avslag, trots att alla noggranna undersökningar/ tester på Psykmottagningen i Örnsköldsvik av min läkare, arbetsterapeut samt Psykoterapeut visar att jag har den högsta stressen på skalan!
Jag är så slut av alla turer, ständig bestående pengaproblematik (erhållit hyresskuld sedan 1 år tillbaka, rädd vräkning),både jag och barnen lider av mitt mående, vågar inte lämna lägenheten snart pga att ALLT stressar mig och hemska tanken på att möta vår hyresvärd! Sover dåligt, inga pengar till kläder inför pojkarnas skolavslutning/ sommarens uppehälle när båda pojkarna är hemmavarande, stressfaktorer överallt. Nu är jag så slut att jag vädjar om Er hjälp med ekonomiskt bistånd DIREKT! Jag håller på gå under….men så är det inte. Det känns så. Men jag önskar mest av allt just nu att jag ska få vara lugn på det ekonomiska planet och kunna ge Jesper 18 och Hugo 8 ett fint sommarlov med en glad mor och en tryggare sådan. Jag älskar att vara mor, men nu är trycket allt för stort. Snälla hjälp mig. Hjälp oss!
Båda pojkarna kommer att vara hemma 100% från 27/5-15/7. Ingen av papporna betalar underhåll, men från 16/7 är Hugo hos sin far 4 veckor. Jesper 18 bor hemma på heltid. Inget jobb, skola.
Jag har haft alkoholproblem, men nykter i snart 7 år nu efter en kvinnobehandling i Hudiksvall på 4 månader. Vilket även det är värt en guldkant på tillvaron. Eller hur? Längtar efter en sommar med pojkarna som kärleksfull mor som gör allt för trivseln, men nu är ekonomin i botten av tom börs så hjälp oss. Snälla!

Hugo vill resa till Finland till vara släktingar, vilket jag sannerligen vill också. Hugo har massa jämnåriga tremänningar där. De bor i Lahtis, men jag har funderingar på om Vasa räcker. Det var 4 år sedan vi gjorde något tillsammans. Då Lyckseleweekend på djurparken.
Jesper 18 önskar få åka till Stockholm och träffa sina kusiner och sin gamla Dagiskompis som flyttat dit med sin familj.
Jag önskar sol, att vara frisk och att ha en budget till sommarens utflykter och vara glad,samt samla energi inför mitt val av att söka skola i höst.
Ska bli Alkohol/drogterapeut. Vill ge alla möjligheten att få ett nytt värdigt liv utan alkohol. Under dessa 2 år av studier har ska jag undersöka möjligheten att öppna ett hjälpcenter eller ett Behandlingshem här i Örnsköldsvik.

Snälla Ni….Hjälp mig snarast….

Hej! jag söker pengar för att kunna leva ett normalt liv till att köpa en pekdator.Lever med fibromyallergi

Hej mitt namn är Susanna och jag är 30 år. Jag har lidit av min sjukdom/ bipolär, i 12år nu, jag har åkt in o ut på psyket via mava/iva pga många självmordsförsök. Vet inte ens om jag har kommit till rätt ställe att söka hjälp på? Så är mycket tacksam för svar!:) mvh/Susanna

Har varit arbetslös i flera år nu och oavsett hur många jobb man söker och jag söker massor av jobb men jag får alltid samma svar, endera så har de sagt upp folk eller så behöver de inget folk eller så räcker inte mina kunskaper till, jag är en aktiv människa som sköter om hemmet eftersom min tjej jobbar både kvällar och helger, och hon har en 75 % tjänst inom vården och vi vet ju alla hur dålig lönen är där, när jag fått mina pengar från försäkringskassan omkring den 24 – 27 varje månad så räcker den ungefär till den 5 månaden efter, det är inte många dagar, det spelar ingen roll hur jag än vänder och vrider på kronorna så räcker de inte till, jag köper den mat som behövs och det gör tjejen också, vi får gå på knäna och våra barn på 7 och 9 vill ju ha sitt också, jag mår dåligt att av att aldrig få ett jobb, så snälla hjälp mig, var kan jag söka efter stipendie pengar?

Hej
Jag har en syster som blev arbetslös bara nån vecka innan hennes son fick diagnosen cancer. Hon kämpa o kämpa och nu är ho på vägg att ge upp. Av allt annat så har hon ekonomiska problem och det blir bara värre. Hon är ensamstående, hennes man dog i cancer för ca. 8 år sedan så hon har inte så mycket hopp kvar. Hon behöver allt hjälp hon kan få. Det är jätte svårt att se en ensamstående mamma som till o med är arbetslös med ett cancersjukt barn. Ni kan tänka er själva ….

para knas, måste bling ge mig cash

Hej jag är en man på 42år som har en förlamning på väntra sidan och har en hjärnskada. Nu tänker jag att finns det någon som har en erfarenhet att söka hjälp medel från fonder.

Hej!
Mitt namn är Linda!
Undrar, min son har perthes, opererad förra året! Till saken, finns det någon ekonomisk hjälp att söka då han behöver en ny säng och ett träningskort för att träna upp sina muskler i benet mm igen.
Ekonomin är inte den bästa😔
Tacksam för hjälp

Hej,
Jag kom i ekonomisk trångmål pga jag drabbades av Sjögrens syndrom o reumatisk hjärninflammation. Jag jobbar på så gott det går, men ville studera vidare, dock får jag ej studielån pga när jag var som sjukast av hjärninflammationen sjukskrev jag mig ej till försäkringskassan, och det tog många år senare som det utreddes och upptäcktes att jag har Sjögrens o reumatisk hjärninflammation, med cellgifter fungerar jag nu bra o har ingen huvudvärk längre och inga hallucinationer, utan fungerar korrekt. Var söker jag bidrag så jag kan betala av de skulder jag fick under sjukdomen, och var kan jag ansöka om pengar till studier. Jag har förlorat tio år av mitt liv, och vill på något sätt ta vid där jag slutade.

Hej! Jag är en ensam kvinna över 60 på grund av sjukdommr (crohns, reumatiska värkI leder samt diabetes ) använder mycket mediciner.jag jobbar på halv tid. Har mycket problem med mina tänder. Behöver ekonomiska stöd för att laga mina tänder. Kan jag få råd och tips.
Hälsningar
Mehri

Hej
jag bor u hus i Norrbotten är pensionär jag undrar var man kan söka bidrag och få nytt utepanel på huset det är ruttet och är i dåligt skick,,inuti ha jag tagit de små ören jag ha försökt spara i hop för att få iordning fick spara till vedpanna då den andra gick sönder för 3 år sedan hade jag 10 grader inne p,g,a fick bara småelda och fylla panna med vatten så jag han få upp lite värme i huset köpte en panna i polen som var billigaste jag hittade på nätet,,så jag undrar var de finns nån fond man kan få hjälp av,,

Hej! Mitt namn är Jonas och bor i Landskrona med min fru och mina tre barn. Och jag har precis på börjat en utbildning på hvilanutbildning i åkarp och där går jag en trädgårdsutbildning men efter utbildning kan jag bli svår anställd eftersom jag inte har körkort. Och jag har pratat med arbetsförmedlingen om att få hjälp av dom men dom säger blankt nej och jag har försökt få via försäkringskassan men blivit nekad alla mina gånger.
Jag vill bli mer attraktiv på arbetsmarknaden. Och jag håller på med utredning via psykiatrin i Landskrona där jag gjort olika tester och nu ska jag träffa en arbetsterapeut och sen ska jag få min diagnos från dom. Snälla finns det någon som kan hjälpa mig med detta

Jobbar 62 procent, är lågavlönad har artroser imina leder, händer fotleder knän, hals.övre rygg. skall opereras för mina snedställda fötter i April blir sjukskriven minst i 3 månader först vänster sedan höger fot. Har en ansträngd ekonomisk sits ivanliga fall. Men det blir ännu värre efter varje op får jag inte stödja mycket på benen så jag kommer att vara låst hemma det skulle vara lite kul om man kunde få göra något i alla fall. Jag tänker mer på andra än mig själv.

vantin forsendelsesposer

Teardrop-shaped, pink to salmon, scaly plaques; usually on the trunk, with sparing of palms and soles

Streptococcal throat infection

Pityriasis rosea, secondary syphilis, drug eruption

Ultraviolet B phototherapy, natural sunlight

Pustular psoriasis, localized

Erythematous papules or plaques studded with pustules; usually on palms or soles (known as palmoplantar pustular psoriasis)

Stress, infection, medications

Pustular drug eruption, dyshidrotic eczema, subcorneal pustular dermatosis

Same as for plaque-type psoriasis

Pustular psoriasis, generalized

Same as localized with a more general involvement; may be associated with systemic symptoms such as fever, malaise and diarrhea; patient may or may not have had preexisting psoriasis

Stress, infection, medications

Pustular drug eruption, subcorneal pustular dermatosis

Systemic therapy and/or hospitalization usually required

Severe, intense, generalized erythema and scaling covering entire body; often associated with systemic symptoms; may or may not have had preexisting psoriasis

Stress, infection, medications

Drug eruption, eczematous dermatitis, mycosis fungoides, pityriasis rubra pilaris

Systemic therapy and/or hospitalization usually required

A primary lesion of plaque-type psoriasis. The typical lesion is a well-demarcated, thick, erythematous plaque with a silvery scale.

A primary lesion of plaque-type psoriasis. The typical lesion is a well-demarcated, thick, erythematous plaque with a silvery scale.

Guttate psoriasis is characterized by numerous small, oval (teardrop-shaped) lesions that develop after an acute upper respiratory tract infection. These lesions are often not as scaly or as red as the classic lesions of plaque-type psoriasis. Usually, guttate psoriasis must be differentiated from pityriasis rosea, another condition characterized by the sudden outbreak of red scaly lesions. Compared with pityriasis rosea, psoriatic lesions are thicker and scalier, and the lesions are not usually distributed along skin creases.

The diagnosis of psoriasis can usually be made on the basis of the clinical presentation; histologic confirmation is rarely needed. If the diagnosis is uncertain, a biopsy can be performed or consultation with a dermatologist can be obtained.

Once the diagnosis of psoriasis is made, patient education about the disease should begin. Points that should be emphasized about the disease initially include its noncontagious nature and the possibility of controlling but not curing it. Patients should also be assured that psoriasis is quite common. Exacerbating factors should be discussed, including stress, infection, trauma, xerosis and use of medications such as angiotensin-converting enzyme inhibitors, beta-adrenergic blockers, lithium and the antimalarial agent hydroxychloroquine (Plaquenil).

The National Psoriasis Foundation is a widely used resource for patients (Web site: http://www.psoriasis.org).

An algorithm for the treatment of localized psoriasis is depicted in Figure 3. Localized psoriasis can be defined as disease that is limited to such a degree that topical therapy controls it. Generalized psoriasis may require oral medications, treatment with ultraviolet light or treatment at an outpatient or inpatient facility.

Algorithm for the treatment of localized psoriasis. Treatment of localized psoriasis is initiated using topical corticosteroids, alone or in combination with coal tar or calcipotriene. Patients with resistant lesions may benefit from the addition of anthralin or tazarotene.

Algorithm for the treatment of localized psoriasis. Treatment of localized psoriasis is initiated using topical corticosteroids, alone or in combination with coal tar or calcipotriene. Patients with resistant lesions may benefit from the addition of anthralin or tazarotene.

The treatment of psoriasis requires an understanding of the effect that psoriasis is having on the patient's quality of life, and that effect is extremely variable. Taking the individual patient's treatment needs into consideration can improve the overall outcome.

Topical therapy, including corticosteroids, calcipotriene (Dovonex), coal tar products, tazarotene (Tazorac) and anthralin (Anthra-Derm), is the mainstay of treatment for localized disease (Tables 2 and 3). While the use of emollients should be encouraged, they should be used selectively because many (e.g., products containing lactic acid or alpha-hydroxy acids) can be irritating to inflamed or broken skin.

Emollients (Moisturel, Cetaphil, Curel, Nivea, etc.)

Low-potency corticosteroids (classes 6 and 7), such as desonide (Desowen), aclometasone dipropionate (Aclovate); hydrocortisone agents (Cortizone, Cortaid, etc.)

Medium-potency corticosteroids (classes 3, 4 and 5), such as triamcinolone acetonide (Kenalog), hydrocortisone valerate (Westcort), fluticasone propionate (Cutivate), halcinonide (Halog), mometasone furoate (Elocon)

Duration of safe use unknown

vantin prism

– Det var fantastiskt! Av bilderna före och efter förstår man att det var avgörande att hämma T-cellerna. Vår bild av psoriasis har genomgått en fundamental förändring under de senaste decennierna. I dag ser vi psoriasis som en immunologisk sjukdom, med huden som huvudsakligt målorgan, säger Mona Ståhle, professor i dermatologi vid Karolinska institutet och överläkare vid hudkliniken på Karolinska universitetssjukhuset.

Försöket i Tyskland avslutades snabbt eftersom vi inte klarar oss utan T-celler. Men det bidrog till dagens förklaringsmodell för hur psoriasis uppstår: Immunförsvarets T-celler aktiveras och vandrar ut från blodbanan till huden. Där bildar de signalämnen som driver den inflammatoriska reaktionen i huden och tillväxtfaktorer som leder till den snabba celldelningen.

Vad som får T-cellerna att reagera vet man inte säkert. Efter flera års sökande hittade forskare år 2015 ett kroppseget protein i huden som immuncellerna hos vissa patienter kan missuppfatta som främmande, vilket leder till att immunförsvaret aktiveras. Det skulle kunna vara en förklaring.

De flesta som drabbas av psoriasis får en mild variant av sjukdomen. Det finns ingen bot, men ofta går det att hålla besvären i schack med krämer som innehåller kortison eller D-vitamin. Räcker inte det finns ljusbehandling eller invärtes behandling, exempelvis tabletter som innehåller metotrexat, ett så kallat cellgift som dämpar hudcellernas tillväxt. Länge fanns inte mycket mer att erbjuda, och många patienter saknade effektiv behandling. Men nu har nya möjligheter tillkommit.

År 2004 godkändes det första av en ny typ av läkemedel mot psoriasis i Sverige. De så kallade TNF-hämmarna är biologiska, proteinbaserade, läkemedel som hämmar den immunologiska signalmolekylen TNF-alfa. De utvecklades ursprungligen mot ledgångsreumatism och andra inflammatoriska sjukdomar, men visade på dramatiska förbättringar även hos patienter med svår psoriasis.

När Johan Björkander för tre år sedan testade en TNF-alfahämmare försvann hans märken på huden snabbt. I dag tar han en spruta hemma varannan vecka i stället för att lägga sex timmar i veckan på att åka till behandlingsanläggningen, sola och smörja.

– Det ger mig mer tid hemma med barnen, tid att hämta och lämna, tid för mig själv. Under 16 år hade jag aldrig blivit av med fläckarna. Nu syns ingenting, säger han.

För dem som inte blir hjälpta av sådana sprutor finns ytterligare alternativ. Sedan millennieskiftet har ökad kunskap om mekanismerna bakom psoriasis lett till mer specifika behandlingar. Det handlar om att blockera olika signalmolekyler i den inflammatoriska process som sjukdomen drar i gång. Det senaste tillskottet är biologiska läkemedel inriktade mot molekylen interleukin 17 (IL-17). Två av dem är hittills tillgängliga i Sverige, för behandling av måttlig till svår plackpsoriasis.

– Effekten är sensationell! En stor andel av patienterna blir av med sina symtom helt, och det verkar vara säkra läkemedel med hanterbara biverkningar, säger Charlotta Enerbäck, professor i dermatologi vid Linköpings universitet och hudläkare vid Linköpings universitetssjukhus.

Patienter som behöver invärtes behandling testar i regel andra alternativ än biologiska läkemedel först, till exempel cellgiftet metotrexat. Biologiska läkemedel är nämligen dyra. Behandlingen kan kosta i storleksordningen 100 000 kronor per år, jämfört med ungefär 500 kronor per år för metotrexat, som i regel – för dem som blir hjälpta – är en bra behandling.

Utvecklingen av nya läkemedel har också underlättats av genetiska studier som pekar ut viktiga områden i arvsmassan. Hittills har forskarna kopplat över 80 genvarianter till risken att utveckla psoriasis. De flesta riskgenerna har med immunsystemet att göra. Bara ett fåtal är unika för huden. Inget tyder på att det finns någon enskild ”psoriasisgen” som enkelt förklarar sjukdomen.

– Det är lite gäckande. Trots alla ansträngningar hittar vi bara ett stort antal gener där varje gen ger en ytterst liten riskökning. Den viktigaste riskgenen för psoriasis förblir den variant av HLA C-genen som upptäcktes av en slump på 1960-talet, säger Charlotta Enerbäck, som har arbetet med flera stora genetiska psoriasisstudier.

Denna riskvariant finns hos ungefär 90 procent av alla med så kallad guttat psoriasis, och hos majoriteten av dem som får psoriasis tidigt i livet. Men tio procent av befolkningen har samma genvariant utan att få psoriasis. Det räcker alltså inte med en viss genetisk uppsättning för att sjukdomen ska utvecklas.

I dag anser forskarna att psoriasis uppstår på grund av en genetisk bakgrund i kombination med faktorer i omgivningen. Sådana faktorer kan vara infektioner, framför allt streptokockinfektioner i halsen, hudskador eller långvarig, svår stress. Exakt hur det går till är inte känt.

Charlotta Enerbäck fokuserar nu på att undersöka hur några utvalda genvarianter fungerar. Hennes forskargrupp har tagit steget från genetik till epigenetik, det vill säga till studier av stabila förändringar som styr hur arvsmassan blir avläst utan att påverka följden av dna-byggstenar. En sådan förändring är metylering, som innebär att en kemisk metylgrupp kopplas till en gen, vilket ofta stänger av genen.

Linköpingsforskarna såg sådana epigenetiska skillnader mellan inflammerad psoriasishud och kontrollpersoners hud. Mer oväntat upptäckte de dessutom skillnader mellan patienters friska hud och kontrollpersonernas.

– Det är spännande! Genom att analysera skillnaderna hoppas vi komma åt något utöver genetiken som kan förklara varför vissa är mer benägna att få sjukdomen, säger Charlotta Enerbäck.

Resultaten har ännu inte publicerats.

I ett värmeskåp på labbet i Linköping odlar Charlotta Enerbäck och hennes medarbetare hudceller i plastflaskor. Genom ett mikroskop ser cellerna ut som små risgryn. Efter ett dygn delar de på sig. När de täcker botten på plastflaskan måste de lossas, spädas ut och ”planteras om”.

– De växer ett tag i flaskorna med näringslösning, sedan dör de. Men det är tillräckligt för att vi ska hinna göra experiment, säger Charlotta Enerbäck.

Ett försök går ut på att testa om ett nytt sätt att angripa cancer även fungerar på psoriasis. Gemensamt för cancer och psoriasis är att celler delar sig alltför snabbt. Det är känt att cancerceller tillverkar extra mycket av vissa proteiner som skyddar arvsmassan när cellerna delar sig. Forskare vid Karolinska institutet har tagit fram en grupp tänkbara läkemedelsmolekyler som ska döda cancerceller genom att blockera ett sådant skyddande protein. Möjligen kan samma molekyler även hejda psoriasis. Linköpingsforskarna har testat dessa ämnen på normala hudceller, som inte påverkas. Dessutom har de visat att halten av det skyddande proteinet är förhöjd i psoriasisdrabbad hud.

– Det betyder att proteinet används i cellerna, och då skulle det kunna ge en effekt att blockera detta. Nu ska vi odla fram celler från psoriasishud och testa på dem, det blir väldigt intressant, säger Charlotta Enerbäck.

Ett tråkigt men välkänt fenomen för den som lever med psoriasis är att även om besvären kan behandlas bort från huden återkommer ofta fläckarna – på exakt samma ställen. Detta lokala sjukdomsminne förklarade Liv Eidsmo, forskare vid Karolinska institutet och hudläkare vid Karolinska universitetssjukhuset, i en studie publicerad år 2014.

– Vi visade att en viss sorts T-celler finns kvar i läkta psoriasisfläckar i upp till sex år efter effektiv behandling och är redo att producera sjukdomsdrivande ämnen, säger hon.

I psoriasissjuk hud blir T-cellerna fler. Antalet återgår till det normala när huden läker, men sammansättningen förblir förändrad. Den som har haft psoriasis fortsätter att ha fler av de sjukdomsalstrande T-cellerna.

Forskarna försöker nu förstå hur dessa celler aktiveras och vad som styr vilka T-celler som bildas. På lång sikt hoppas de kunna ta bort den sjukdomsalstrande sorten.

– Det bästa vore om vi kunde förändra immunsystemet med en kräm på huden så att fläckarna inte kommer tillbaka, utan att behöva behandla hela kroppen, säger Liv Eidsmo.

Hennes forskargrupp deltar i en internationell klinisk studie som startar i vår. Ett läkemedelsbolag ska testa effekten av att behandla psoriasis med ett biologiskt läkemedel tidigt efter diagnos. Denna strategi har fungerat bra vid andra inflammatoriska sjukdomar, som ledgångsreumatism och multipel skleros, men inte undersökts vid psoriasis.

Patienter ska lottas till antingen ljusbehandling eller behandling med en antikropp mot proteinet IL-17 och sedan följas i fyra år. Hudprover skickas till Liv Eidsmos labb, där forskarna hoppas kunna se hur balansen mellan olika sorters T-celler förändras.

– Det vore fantastiskt om den tidiga behandlingen kan förändra miljön i huden så att sjukdomen inte kommer tillbaka, säger hon.

Länge betraktades psoriasis som ”de friskas sjukdom”. I dag vet man att det inte stämmer. Upp till 40 procent av alla med psoriasis har även psoriasis-artrit, en kronisk inflammatorisk ledsjukdom som kan orsaka smärta och stelhet. På senare år har det också visat sig att personer med psoriasis oftare än andra får hjärt-kärlsjukdomar. Risken är särskilt hög hos dem med svår psoriasis.

Människor som lider av psoriasis har dessutom ökad risk för depression och alkoholmissbruk. Det finns också ett samband med inflammatoriska tarmsjukdomar. Psoriasis är med andra ord en systemisk sjukdom, som kan påverka många organ i kroppen.

– Det innebär att sjukvården måste ta hand om hela patienten, inte bara se hudbesvären. Till exempel utreda riskfaktorer för hjärt-kärlproblem, säger Mona Ståhle.

grifulvin v laveste pris sjekk