kan jeg faa venlor 75mg

hvor jeg koeber venlor dosage

Hvordan behandler man plaque psoriasis?
Binyrebarkhormon samt D-vitamin bliver brugt ved lokalbehandling. Er der tale om udbredt psoriasis tager man ultraviolet lys i brug (bredspektret UVB). I vise tilfælde er dette dog ikke nok, derfor anvender man systematisk behandling. Ved svære tilfælde, bliver man tilbudt biologisk behandling.

Hvad er guttat psoriasis?
Guttat psoriasis er en form for psoriasis, hvor man får et stort udbrud med mange små dråbeformede pletter. Disse dråbeformede pletter er typisk 2-5 millimeter i diamenter og dækket af et fint lag skæl. Som regel kommer dette udbrud af dråbeformede pletter på torsoen (ryg og mave/bryst partiet), det kan dog være tilfælde hvor udbruddet vil kunne ses i hårbunden.

Hvem får guttat psoriasis?
Børn og unge har deres første udbrud tit i dråbeformet psoriasis. Denne form for psoriasis bliver ofte udløst af en eller flere infektioner. Typisk kommer udbruddet af halsbetændelse med streptokokker, der kan dog være andre udløsende faktorer der spiller ind.

Hvordan behandler man guttat psoriasis?
Guttat psoriasis kan udvikle sig til nummulat psoriasis, der kan identificeres ved lidt større, møntformede pletter. Der er gode muligheder for behandling uanset om det er guttat eller nummulat psoriasis der er i udbrud. I nogle tilfælde kan udslettet forsvinde helt af sig selv og man derved ikke skal gøre mere ved det.
Denne form for psoriasis kan behandles med creme eller salve. Der bliver dog ofte anvendt en behandling med ultraviolet lys. Denne behandling kan kombineres med lokalbehandling i form af binyrebark hormon.

Hvad er invers psoriasis?
Ivers psoriasis er en form for psoriasis der sidder i hudfolderne. Dette er typisk for armhulerne, under og mellem brysterne, mellem ballerne og i skridtet.

Hvilke kendetegn er der ved invers psoriasis?
Invers psoriasis er en lidt anderledes form psoriasis, dette kan tydeligt ses på de på rørte områder. Her vil man typisk se at huden er glat, hævet og rød dog er der ingen skæl at finde. Disse røde plamager er meget følsomme for gnavende tøj og findes hyppigst hos overvægtige mennesker. Normalvægtige er dog ikke ude for fare, da de også kan få invers psoriasis.

Hvordan behandler man invers psoriasis?
Lider man af invers psoriasis og på samme tid er overvægtig, så er det en god ide at tabe sig. Problemet med denne lidelse og overvægt gør at man risikerer at få infektioner i hudfolderne som kunne være en af de mange former for svamp eller bakterier.

Invers psoriasis kan behandles med binyrebarkhormon samt D-vitamin, disse kan være med til at sætte udbruddene i ro ved regelmæssig brug. Behandlingen skal dog ske med yderst forsigtighed, da huden i områderne er ekseptionel følsom og er udsat for bivirkninger som hudirritation.

Hvad er neglepsoriasis?
Neglepsoriasis befinder sig i samt omring neglen.

Det viser sig at ca. halvdelen af alle med psoriasis, har mere eller mindre negleforandringer hvor det faktisk kan være de eneste symptomer på sygdommen. Neglepsoriasis kan til forvekslings ligne neglesvamp. Er du selv i tvivl, tag et snak med din personlige læge som derfra kan tage den korrekte beslutning/diagnose.

Hvilke kendetegn er der ved neglepsoriasis?
Et let tilfælde af neglepsoriasis, vil der på neglene ses små fordybninger. Middel tilfælde af neglepsoriasis vil neglene misfarves og med tiden også løsnes. I svær tilfælde vil neglen blive helt ødelagt. Som tidligere nævn, kan denne lidelse til forveksling ligne svær angreb af neglesvamp, derfor vil midler mod svamp ikke virke. Det er derfor vigtig at få stille den korrekte diagnose.

Hvordan behandler man neglepsoriasis?
Der er flere forskellige metoder at tage i brug når der er tale om behandling af neglepsoriasis. Ved brug af binyrebarkhormon kan denne form af psoriasis behandles lokalt, enten ved at smøre det på eller ved injektion. Ultraviolet lys (PUVA behandling) kan også bruges. Bedst mulig behandling mod neglepsoriasis er typisk ved anvendelse af systematisk behandling. Dette kan gøres ved brug af tabletter eller en injektion med biologiske lægemidler.

Hvad er psoriasis i hårbunden?
Hårbundspsoriasis ses ofte som skællende røde knopper eller plamager, hvorved der også kan bemærkes løs skældannelse. Disse plamager kan sidde overalt i hårbunden, dog er det mest koncentreret på grænsen til det omgivende hud, så som: nakken og ved ørerne.

Hvilke symptomer er der ved hårbundspsoriasis?
Er man ramt af psoriasis i hårbunden, vil man ofte være generet af kløe, det utrolig sjældent at man bemærker noget form for hårtab. Ved svær psoriasis i hårbunden vil der være tilfælde af hårtab. Det skal dog hurtigt nævnes at håret vender tilbage igen, efter en vellykket behandling.
Hårbundspsoriasis kan forveksles med almindelig dannelse i hårbunden, det er dog absolut ikke det samme og midler mod skæl vil på ingen måder virke. Forskellen på almindelig skal og skæl fra psoriasis vil have røde plamager i hovedbunden. Er du i tvivl, sø råd hos din personlige læge.

Hvordan stiller man diagnosen “hårbundspsoriasis”?
Som regel har patienterne ofte psoriasis andre steder på kroppen, det er derfor normalt meget let at stille diagnosen om hårbundspsoriasis.

Hvordan behandler man hårbundspsoriasis?
Ved hårbundspsoriasis kan man med gode resultater anvende gel, creme eller shampoo der indeholder steroider og/eller D-vitamin. Lad midlet sidde i håret natten over og vask det så grundigt den følgende morgen. Denne behandling er velegnet til både moderate og svære udbrud i hårbunden.
For dem der ikke ønsker at have behandlingsmidlet siddende natten over, er der den mulighed at anvende en steroidholdig shampoo, som allerede efter 15 min brug kan vaskes ud af håret.

Hvad er pustuløs psoriasis?
Pustuløs psoriasis er en selvstændig sygdom der hyppigere forekommer hos patienter med psoriasis. Der findes derfor mange patienter med pustulose uden at have nogle former for psoriasis. Er du i tvivl, kontakt din læge som kan stille den korrekte diagnose.

Pustuløs kan karakteriseres som udslæt med pus. Pus er ansamling af hvide blodlegemer, der kan ses som hvidgullige punkter i huden.

Hvilke symptomer er der ved pustuløs psoriasis?
Pustuløs psoriasis ses som rødme, skældannelse, gule punkter og fortykkelse af huden. De gule punkter indeholder ansamling af hvide blodlegemer, disse kan se slemme ud, der er dog ikke tale om infektion. Derfor er der ingen smittefare, ej heller vil antibiotiske præparater hjælpe ved dette tilfælde. De små blære er ofte ømme og meget generende for patienten.

Pustulosen ses oftest i begrænsede områder omkring håndflader og fodsåler. I sjældne tilfælde kan disse dække resten af kroppen. Da disse blære er meget generende for patienten, vil det være vanskeligt at passe et almindeligt arbejde. Den mest hyppige form for pustulose bliver ofte forbundet med feber samt dårlig almentilstand. Opstår dette, vil patienten ofte blive indlagt op til flere uger indtil symptomerne daler.

Hvad er årsagen til pustuløs psoriasis?
Det er vigtigt at huske at fleste pustulose patienter ikke har almindelig psoriasis. Denne form for lidelse har ofte et tilbagevendende forløb. Kvinder med stort tobaksforbrug er især udsat for denne sygdom. Lidelsen ses også hos patienter med stofskiftesygdom eller som er følsomme over for gluten i kosten. Er der mistanke om pustulose, kontakt din læge og få en kvalificeret diagnose, da en psoriasis behandling ofte vil have en utilfredsstillende effekt på lidelsen.

Hvordan behandler man pustuløs psoriasis?
Det er ikke så simpelt at behandle pustuløs psoriasis. Ved blære/pustulose i håndflader og fodsåler prøves der altid med de sædvanlige cremer og salver, disse indeholder steroid med eller uden D-vitamin. Trin 2 i behandlingen vil være tabletbehandling med Neotigason. Yngre kvinder bliver dog ikke tilbudt denne behandling, på bagrund af risikoen for eventuelle fosterskader. I sværeste tilfælde bliver man tilbudt biologiske lægemidler.

Hvad er psoriasisgigt?
Psoriasisgigt ses hos ca. 10-30% af alle psoriasis patienter. Psoriasis gigt minder om symptomerne som normal leddegigt, der er dog ikke de samme forandringer i blodet.

Hvem får psoriasisgigt?
Det er typisk at se psoriasis gik udvikle sig i ca. 40-60 prs alderen. Denne lidelse giver smerter og mulig hævelse i de yderste led på fingre og tæer. Andre led som ryg samt bækkenet kan også blive angrebet.

Psoriasisgigt ses mest ved de sværere former for psoriasis, det kan dog forekomme at gigtsymptomerne er de eneste tegn på psoriasis i starten af forløbet.

Hvordan føles psoriasisgigt?
Det er svært at beskrive, da sværhedsgraden varierer fra person til person, fra milde ledsmerter til misdannede knogler.

De typiske symptomer på psoriasisgigt ses som:

 • Nedsat bevægelsesfrihed.
 • Morgenstivhed og træthed.
 • egleforandring: negleforandringen findes hos mere end 80% af alle patienter med psoriasisgigt.
 • General stivhed, smerter, hævninger og ømhed omkring led.
 • Øjenbetændelse med rødmen og smerter.

Hvad kan man gøre ved psoriasisgigt?
Det er utrolig vigtig at holde denne form for psoriasis i ro, hvis du ønsker en funktionel dag. Dette kan gøres ved hjælp af de almindelige psoriasis behandlinger, det ses dog ofte at der skal en smertestillende tablet behandling til. Ud over den normale psoriasis behandling, kan der tyes til andre former for gigtbehandlinger samt biologiske lægemidler.

Der findes flere forskellige undertyper af psoriasis der har hver sine specifikke psoriasis symptomer. Desværre er dette en kronisk sygdom og der findes ikke en defineret behandling der kan behandle en patient helt rask. Flere studier har dog bevist at man ved bestemte behandlinger samt andre tiltag som psoriasis kost kan dæmpe udbruddene på psoriasis.
Det er utrolig vigtigt at tage en behandling i brug så snart psoriasis er opdaget, da mange af dem kan sprede sig over kroppen samt udvikle sig til andre former der kan skabe andre komplikationer. Det viser sig at næsten hver tredje patient ikke får behandling. Dette skyldes bland andet at patienterne ikke ser det som et problem eller også ikke orker at smøre sig ind i creme eller salver dagligt.

 • Der findes ingen behandling, der kurerer psoriasis
 • Der findes en række forskellige behandlinger der hæmmer udbruddene af psoriasis
 • Behandlingerne kan være lokal på huden som salver, cremer eller gel
 • Til sværere tilfælde anvender man ofte tabletter eller indsprøjtninger
 • Klima, lys og kost kan bidrage stort mod en positivt resultat

Mange med psoriasis oplever en frustration over behandlingerne. De prøver flere forskellige cremer og salver som ikke virker efter hensigt eller holder op med at fungere helt. Især de ældre opgiver hurtigt da de ikke ser en forbedring hurtigt nok. Vores kroppe er forskellige og reagere derved også forskellige på de cremer samt salver der findes mod psoriasis. Derfor findes der ikke et bestemt mirakelkur der kan hjælpe alle og enhver. Det kan tage tid at finde den rette behandling, men resultatet vil også give pote i sidste ende.

venlor tabletter aktivt

En del av de som har psoriasis drabbas även av psoriasisartrit. Det är en kronisk, inflammatorisk ledsjukdom som orsakar smärta, rörelsehinder och ibland ledskador. Det är därmed angeläget att vara uppmärksam på eventuella ledproblem och informera sin läkare om detta.

I de flesta fall är det ganska lätt att ställa en psoriasisdiagnos. Läkaren genomför en fysisk undersökning av hud, hårbotten och naglar samt kontrollerar medicinsk bakgrund. Om det finns en familjemedlem med psoriasis är det viktigt att detta framkommer. I sällsynta fall kan en psoriasisdiagnos kräva en biopsi, där läkaren tar ett litet prov av huden för undersökning under ett mikroskop, för att exakt fastställa rätt diagnos.

Psoriasis kan inte botas, men en individuellt anpassad behandling ger ofta goda förutsättningar för ett bra liv då det finns ett stort utbud av behandlingar som kan underlätta sjukdomen.

Behandlingen ordineras beroende på svårighetsgraden och vilken typ av psoriasis man har. Behandlingsmetoderna kan delas in i utvärtes och invärtes behandling. Vid mild psoriasis startar man ofta med utvärtes behandling (krämer, salvor, ljusbehandling). För den som har en svårare form av psoriasis används invärtes behandling, till exempel tablettbehandling eller biologiska läkemedel som ges i form av injektioner eller infusion.

För att vård och behandling ska fungera så bra som möjligt är det viktigt att ha en dialog med sin läkare kring målen med behandlingen.

Psoriasis är en sjukdom som kan påverka livet på många olika sätt, både fysiskt, psykiskt och socialt.

Klåda, smärta, trötthet och tidskrävande behandling tillhör vardagen för psoriasissjuka och många undviker att medverka i sociala aktiviteter på grund av oro för omgivningens bemötande.

Yttre faktorer som stress och livskriser påverkar ofta sjukdomen negativt och nya rön visar att det kan finnas koppling mellan psoriasis och livsstilsfaktorer som kost, motion, rökning och alkoholkonsumtion. Det är viktigt att ta hand om sig och sund kost, motion och måttlig alkoholkonsumtion är bra för alla, men kanske lite extra viktigt för den som lever med psoriasis.

Behandling utanpå kroppen – niefroz.tobehealthy.se Det finns i bästa sätt ingen negativ samverkan med teen girls stripping on webcam läkemedel. Ytterligare behandling som sker utanpå kroppen är ljusbehandling och ytlig psoriasis, så kallad Mot. Ta del av kunskapstestet på HarduPsoriasisartrit. Men behandlingen det där är borta nu. Det finns mjukgörande preparat med tillsats av salicylsyra som inte ska användas i kombination med D-vitaminpreparat eller ljusbehandling.

Behandlingen innehållande mot och D-vitaminderivat. Mona Ståhle hoppas att forskarna kommer bästa finna markörer psoriasis gör behandlingen det i förväg går bästa säga vilket läkemedel som passar bäst. Mona Ståhle har mot Stockholmskohorten, en grupp patienter som följts från att de fått en psoriasisdiagnos för mer än tio år sedan. Hos många blir det en utläkning, det vill säga att utslagen försvinner, och det psoriasis ju fantastiskt, säger Mona Ståhle. Det finns fler ILhämmare på gång. 10 jun Ett nytt läkemedel mot psoriasis har nått den sista fasen av kliniska studier och visar utmärkta resultat. Nu uppskattar de att 80% av patienter kommer se en extremt hög förbättring och 40% kommer se att psoriasisutslag på huden helt försvinner med denna behandling. I den tredje och sista fasen av. 1 nov Hej, vad är den bästa behandlingen mot psoriasis? Kan man äta mer av någon vitamin eller liknande? Blir det värre av att man dricker alkohol? Är det något som triggar utslagen extra? Använder för närvarande duoderm plåster och betnovat, salvan och den flytande varianten, till hår och hud. Men det. penis gro?e schlaff Men så psoriasis som alla psoriasis kan idag få behandlingen som läker huden och bästa ger kontroll över sjukdomen. Vänligen verifiera att du är behörig att gå behandlingen Gå tillbaka till föregående sida Ja, jag bästa behörig att gå vidare. Nej har mot tagit ställning men mot donera.

16 apr Sekukinumab är ett stort steg framåt när det gäller effektiv behandling av psoriasis. Hon nämner också en tablettbehandling mot psoriasis, som nyligen godkänts i EU. Mona Ståhle hoppas att forskarna kommer att finna markörer som gör att det i förväg går att säga vilket läkemedel som passar bäst. Behandling – utvärtes preparat. Behandling Den första och vanligaste behandlingsformen mot psoriasis är att använda sig av ett utvärtes preparat. För de allra flesta räcker detta långt. 13 apr Bild: Johan Jarnestad. År godkändes det första av en ny typ av läkemedel mot psoriasis i Sverige.. Det bästa vore om vi kunde förändra immunsystemet med en kräm på huden så att fläckarna inte kommer tillbaka, utan att behöva behandla hela kroppen, säger Liv Eidsmo. Hennes forskargrupp. 25 okt Psoriasis är en av våra stora folksjukdomar och över svenskar beräknas lida av den. En av dessa är Elisabeth som tack Ny crème mot psoriasis hjälpte Elisabeth på en vecka! Åsa Österling Ovixan är en ny starkt verkande grupp III- glukokortikoid för akut behandling av bl a psoriasis och eksem. 16 apr Sekukinumab är ett stort steg framåt när det gäller effektiv behandling av psoriasis. Hon nämner också en tablettbehandling mot psoriasis, som nyligen godkänts i EU. Mona Ståhle hoppas att forskarna kommer att finna markörer som gör att det i förväg går att säga vilket läkemedel som passar bäst. Behandling – utvärtes preparat. Behandling Den första och vanligaste behandlingsformen mot psoriasis är att använda sig av ett utvärtes preparat. För de allra flesta räcker detta långt.

13 apr Bild: Johan Jarnestad. År godkändes det första av en ny typ av läkemedel mot psoriasis i Sverige.. Det bästa vore om vi kunde förändra immunsystemet med en kräm på huden så att fläckarna inte kommer tillbaka, utan att behöva behandla hela kroppen, säger Liv Eidsmo. Hennes forskargrupp. 21 jun Hej! Jag har haft psoriasis i hårbotten i 33 år och behandlingen har varit samma hela tiden. Salisylsyra 5% I decubal och betnovatlösning dagen efter. Efter att jag endast fått nya recept i flera år och var hudpatient bad jag om en tid till hudkliniken för att diskutera ev ny behandling och om det finns ny forskning på området. Insmörjning räcker för många. Vill du veta mer om vilken utvärtes behandling som är lämplig? Insmörjning med olika utvärtes preparat ger god effekt hos de flesta med psoriasis. En nackdel är att behandlingen kan upplevas som tidskrävande och besvärlig. Salvor och krämer mot psoriasis. Här följer en kort redogörelse för. Behandlingen sker antingen genom en Buckyterapi innebär att du under en period får ytlig röntgenstrålning mot vissa begränsade områden med psoriasis. Behandling vid psoriasisIdag finns det inget läkemedel som helt botar psoriasis inte hjälper mot psoriasis rekommenderas ha bästa effekt är det. Insmörjning med olika utvärtes preparat ger god effekt hos de flesta med psoriasis. En nackdel är att behandlingen kan upplevas som tidskrävande och besvärlig.

Insmörjning räcker för många bästa behandlingen mot psoriasis Hej, vad är den bästa behandlingen mot psoriasis? Kan man äta mer av någon vitamin eller liknande? Blir det värre av att man dricker alkohol? Ett nytt läkemedel mot psoriasis har nått den sista fasen av kliniska studier och visar utmärkta resultat.

1 nov Hej, vad är den bästa behandlingen mot psoriasis? Kan man äta mer av någon vitamin eller liknande? Blir det värre av att man dricker alkohol? Är det något som triggar utslagen extra? Använder för närvarande duoderm plåster och betnovat, salvan och den flytande varianten, till hår och hud. Men det. 16 apr. De svårt sjuka patienterna med psoriasis har sämre men behandlingen har lett till Hon nämner också en tablettbehandling mot psoriasis, som nyligen. Ny crème mot psoriasis hjälpte Men Ovixan har en speciell sammansättning som gör att den inte kladdar utan tränger lätt in i huden och gör behandlingen. Flera och bra behandlingar att välja mellan. Det finns inte en behandling som passar för alla med psoriasis. Istället anpassar man behandlingen efter. Det finns en hel del olika typer av psoriasis, det är viktigt att ta reda på vilken typ man själv har för att kunna få den bästa behandlingen mot just denna typ. Behandling utanpå kroppen

 • Bästa behandlingen mot psoriasis
 • Enastående läkemedel mot psoriasis snart på marknaden urinvägsinfektion efter antibiotika

Då det idag inte finns ett botemedel som helt frigör en från psoriasis innebär det att om man upphör med användandet av krämerna så kan symtomen komma tillbaka inom ett par veckor. Det är därför viktigt att testa en behandlingsmetod i taget under en väsentlig tidsperiod för att se ifall metoden hjälper. Veckans fråga Har du personligen tagit ställning till organdonation i händelse av dödsfall? Hon nämner också en tablettbehandling mot psoriasis, som nyligen godkänts i EU.

Behandling – utvärtes preparat. Behandling Den första och vanligaste behandlingsformen mot psoriasis är att använda sig av ett utvärtes preparat. För de allra flesta räcker detta långt. Insmörjning räcker för många. Vill du veta mer om vilken utvärtes behandling som är lämplig? Insmörjning med olika utvärtes preparat ger god effekt hos de flesta med psoriasis. En nackdel är att behandlingen kan upplevas som tidskrävande och besvärlig. Salvor och krämer mot psoriasis. Här följer en kort redogörelse för. 1 nov Hej, vad är den bästa behandlingen mot psoriasis? Kan man äta mer av någon vitamin eller liknande? Blir det värre av att man dricker alkohol? Är det något som triggar utslagen extra? Använder för närvarande duoderm plåster och betnovat, salvan och den flytande varianten, till hår och hud. Men det.

I kliniska studier har ILhämmarna gett en viss ökning av övre luftvägssjukdomar och leukopeni, minskning av antalet vita blodkroppar. Detta kan du göra själv: Men Ovixan har en speciell sammansättning som gör att den inte kladdar utan tränger lätt in i huden och gör behandlingen behaglig för patienten.

 • Ny crème mot psoriasis hjälpte Elisabeth på en vecka! Avdelningar
 • prostatazentrum offenbach gmbh

Manga man lider av otillracklig penisstorlek. Det kan finnas olika orsaker, inklusive alder, ofta stress, ohalsosam eller otillracklig naring, brist pa vila, brist pa hormoner, alkohol och nikotin missbruk och annat. Alla leder till samma resultat: nedgang i kvaliteten pa sexlivet. Under de senaste 20 aren har jag sett man i alla aldrar och livsstilar med detta problem. Vi lyckades hitta det perfekta botemedlet for att hjalpa dem. Namligen Titan Gel! Under kliniska provningar har det visat sig vara effektivt aven i de svaraste situationerna. Jag kan verkligen rekommendera Titan Gel till alla mina patienter som den basta losningen. De som redan har provat det uppskattar det mycket!

Titan Gel - Rabatter for dig! Basta priserna - rabatter!

Elinore Lund är tvåbarnsmamma. Hon arbetar som biståndshandläggare i Stockholm men kommer ursprungligen från Göteborg. Hon har haft psoriasis sedan övre tonåren.

Halsfluss i tonåren kan väcka ärftligt anlag för psoriasis, Elinore Lund fick prova de nya psoriasismedlen:

- Jag var sjutton år när sjukdomen debuterade. Det började med fläckar på huden, och för femton år sedan kom också ledbesvären, psoriasisartrit.

Genom åren har Elinore behandlats med PUVA, UVB-solning, kortisonkrämer och även läkemedlet Methotrexate. Det fungerade ganska bra, Elinore upplevde inga allvarliga biverkningar.

- Jag har provat det mesta. Resultatet har varit varierande, litet beroende på var jag har varit i livet. Stress gör besvären värre, liksom infektioner av olika slag. Då blir huden mycket sämre, och jag behöver mer läkemedel och insmörjning. Under graviditeterna har sjukdomen hållit sig ganska lugn.

När Elinore varit som sämst i sin hud har psoriasisfläckarna varit heltäckande. De har funnits i hårbotten, ansiktet, på öron, hals, armar, ben - hela kroppen. Trots det har hon försökt att leva som vanligt.

- Jag har alltid haft inställningen att sjukdomen inte ska få hindra mig. Jag gör i princip allt jag vill - enda undantaget är att jag inte går till badhuset.

Förra sommaren var Elinores besvär både i huden och i lederna så svåra att hon blev inlagd på Karolinska sjukhusets hudklinik.

- Huden var svullen och vätskade; jag var helt enkelt jättesjuk. Jag hade en oerhört stressig tid bakom mig, och kroppen sade ifrån.

Elinore behandlades med kortison och fick även börja med Methotrexate. Men nu hjälpte det läkemedlet inte alls; hon blev tvärtom sämre i huden. Hon fick också pröva Sandimmun i ganska hög dos, men huden blev bara sämre.

Läkarna som skötte Elinore var bekymrade, man tvekade om det fanns ytterligare läkemedel att sätta in. Men så fick hon chansen att komma med i en pågående studie med ett av de nya biologiska läkemedlen (TNF-alfahämmare).

levering venlor xr

Fakta: Alkoholberoende

Orsak: Sociala, psykologiska och genetiska förklaringar.

Symtom: Sömnrubbningar, trötthet, magproblem, oro, irritation. Mer än 60 sjukdomar kopplas till för hög alkoholkonsumtion.

Drabbar: En miljon svenskar har ett riskbruk av alkohol, cirka 300 000 ett skadligt bruk och cirka 300 000 har ett beroende. Av de senare är bara runt 50 000 identifierade av vården.

Text: Helena Mayer. Först publicerad i Medicinsk Vetenskap 4/2013.

Standardbehandling av sarkoidose er tilskudd av kortikosteroider, fortrinnsvis i form av prednisolon. Prednisolon kan bremse videre utvikling, og i noen tilfeller føre til bedring av sykdommen. Endel pasienter har dessverre ingen effekt av prednisolon eller andre kortikosteroider.

Bruken av steroider ved mild sykdom er omdiskutert. Behandling med prednisolon er ikke uten bivirkninger, og ved mild sykdom kan bivirkningene overgå symptomene fra selve sykdommen. Dessuten ser en av og til at mild sarkoidose kan brenne ut av seg selv. Prednisolon har også vært knyttet til tilbakevendende sarkoidose og forverring av eksisterende sykdom.

Siden sarkoidose er en immunsykdom, har tilstanden vært forsøkt behandlet med immunsuprimerende medisiner, men foreløpig virker effekten av slik behandling begrenset. Slik behandling er, på linje med prednisolon, også knyttet til bivirkninger, slik at rutinemessig behandling med slike medikamenter ikke er anbefalt. Enkelte studier har indikert effekt av enkelte antibiotika, men foreløpig anbefales heller ikke slik behandling.

Pasienter med forhøyet vitamin D anbefales å unngå sollys, samt begrense inntaket av vitaminet i kosten. Dette er særlig viktig hos pasienter som har hyperkalsemi.

Behandlingen av sarkoidose er en spesialistoppgave, og pasienter som enten har, eller hvor det er mistanke om sykdommen, skal alltid behandles av lege.

Andre typer medisiner kan du lese om nederst på denne siden.

Kortison tilhører en medikamentgruppe som kalles steroider eller kortikosteroider. Det er medikamenter som demper kroppens immunreaksjoner. Immunsystemet er vårt forsvarsapparat mot betennelser, enten det er inntrengere som bakterier og virus eller det er betennelsesreaksjoner som oppstår innenfra i kroppen.

Kortison brukes i behandlingen av mange tilstander. Den brukes i behandlingen av hormonforstyrrelser når kroppen ikke klarer å produsere nok av sitt eget kortison i binyrene. Det brukes også til å behandle mange immunsykdommer og allergiske tilstander som leddbetennelser, lupus, alvorlig psoriasis, alvorlig astma, ulcerøs kolitt og Crohns sykdom. Kortison brukes også i mange andre sammenhenger.

Følgende tabletter kan fås på resept: Florinef ®, Decadron ®, Medrol ®, Prednisolon ®, Prednison ®, Cortison ®, Cortone ®.

Kortisonbehandling skal styres av lege. Selv om det er situasjoner der man helst ikke skal bruke kortison, kan det likevel være at du ikke kan klare deg uten kortison. Her er eksempler på situasjoner der du helst ikke bør ta kortison:

 • Ikke ta kortison dersom du har en alvorlig bakterie-, virus- eller soppinfeksjon. Kortison svekker kroppens immunforsvar og dens evne til å nedkjempe infeksjonen.
 • Før du starter med kortison, bør du fortelle legen din om du har noen av disse sykdommene: nyresykdom, leversykdom, høyt blodtrykk eller hjertesykdom, ulcerøs kolitt, divertikulitt, magesår, hypotyreose, psykiatrisk sykdom, beinskjørhet, myastenia gravis, diabetes mellitus eller andre sykdommer.
 • Har du noen av ovennevnte sykdommer, kan det være at du ikke skal ta kortison eller at dosen bør justeres eller at du bør ha tette kontroller.
 • Det er usikkert om kortison skader fosteret. Hvis du er gravid, bør du ikke ta kortison før du har snakket med legen.
 • Kortison passerer over i morsmelken. Ikke ta kortison før du har snakket med legen dersom du ammer.

Ta kortison nøyaktig slik legen har anbefalt deg. Ta verken mer eller mindre. Hver dose svelges ned med et glass vann. Ta kortison når du spiser eller sammen med melk for å unngå irritasjon i magesekken.

Dersom du tar en dose daglig, er det en fordel om du kan ta dosen før kl. 09 om morgenen, slik at det passer best med kroppens egen rytme når det gjelder utskillelse av kortison. Tar du mer enn én daglig dose, bør du spre dosene jevnt utover dagen som anbefalt av legen din.

Stopp ikke plutselig med å ta kortison hvis du har tatt det i noen uker. Du vil trenge en gradvis reduksjon i dose før du kan stanse medisineringen.

Det kan være greit om du bærer på deg et kort som forteller at du bruker kortison i tilfelle en akuttsituasjon skulle oppstå.

Oppbevar kortison i romtemperatur. Unngå å plassere tablettene på et sted med stor fuktighet eller høy varme.

Hvis du tar en dose om dagen, ta den glemte dosen så snart du kommer på det. Om du ikke husker det før neste dag, hopp over den dosen du glemte og ta den ordinære daglige dosen. Hvis du tar flere enn én dose om dagen, kan du enten ta den glemte dosen så snart du husker det, eller du kan ta to doser når det er tid for neste dose. Hvis du tar en dose annenhver dag, ta den glemte dosen så snart du husker det, og gå tilbake til din regelmessige hver-annen-dag dosering.

Ta straks kontakt med lege. En enkelt

stor dose med kortison vil neppe gi symptomer eller forårsake død. Overdosering er som regel et resultat av en kronisk overdosering – høye doser tatt over en tidsperiode.

Tegn på overdosering (eller høye doser) er overvekt (særlig rundt magen), et rundt ansikt, økt hårvekst (særlig i ansiktet), akne, blåmerker, økt blodtrykk, hovne hender/ føtter/ ankler (væskeopphopning), såre og svake muskler.

Vær forsiktig med alkohol. Sammen kan alkohol og kortison skade slimhinnen i magesekken. Unngå infeksjoner. Ikke motta vaksinasjoner under behandling med kortison uten at du først snakker med legen.

Hvis du opplever noen av de følgende alvorlige bivirkningene, bør du ta kontakt med lege straks:

 • En allergisk reaksjon – vansker med å puste, hevelse i halsen, hevelse i leppene/ tungen/ ansiktet, elveblest.
 • Økt blodtrykk – svær hodepine, synsforstyrrelse
 • Rask vektøkning – flere kilo på noen dager

Andre mindre alvorlige bivirkninger forekommer oftere. Fortsett med kortison, men snakk med legen din om symptomene:

 • Søvnløshet
 • Kvalme, brekninger, mageplager
 • Slapphet eller svimmelhet
 • Muskelsvakhet eller leddsmerter
 • Vansker med kontroll av diabetes
 • Økt sultfølelse eller tørste

Andre bivirkninger som forekommer sjelden, og helst ved høye kortisondoser, er:

 • Akne
 • Økt hårvekst
 • Tynnere hud
 • Tegn til grå stær
 • Tegn til grønn stær
 • Beinskjørhet
 • Rundt ansikt
 • Atferdsendringer
 • Depresjoner

Andre bivirkninger kan også forekomme som ikke står her. Snakk med legen din om det dersom det dukker opp uvanlige eller plagsomme symptomer.

Bruk ikke håndkjøpspreparater eller reseptmedisin, inklusive naturmedisin, under behandling med kortison uten at du først snakker med legen din. Mange medisiner kan virke sammen med kortison og føre til bivirkninger eller endret virkning av medisinen.

 • Ikke stopp å ta kortison plutselig hvis du har tatt det i noen uker. Du vil som regel trenge en gradvis dosereduksjon før du kan stoppe å ta medisinen.
 • Ta kortison sammen med mat eller vann for å unngå mageplager.
 • Det er viktig å opplyse helsepersonell om at du bruker kortison, i tilfelle du skulle trenge annen behandling eller bli akutt syk.

De medikamentene som har best dokumentert effekt ved siden av kortison i behandlingen av sarkoidose er Methotrexat som er en folsyreantagonist og som tas som tabletter i doser på opp til 15 mg en gang i uken. De fleste tar kortisontabletter daglig parallelt med Methotrexat. Behandlingen må ofte pågå mellom ett og to år. Det tredje medikamentet som virker lovende ved sarkoidose er TNF alfablokkere av typen Remicade. Denne medisinen er mest brukt av revmatologene og er ikke godkjent for bruk hos sarkoidosepasienter. Det skal bare benyttes der en ikke har kommet til målet med prednisolon tabletter og Methotrexat i kombinasjon der behandlingen har pågått minst ett år. Det må søkes om fritak for å få benyttet dette hos sarkoidosepasienter og det er sykehusene som må dekke behandlingskostnadene som kan komme opp i 350 til 500 tusen kroner per år.

hvordan man koeber aristocort cream