cephalexin pristiq

tofranil pristiq

Man ska undvika kortison på huden eftersom den kan irritera, även om den tillfälligt lugnar psoriasis. Besvären kan återkomma lätt efter avslutad kortisonbehandling. Har då huden irriterats eller skadas kan din psoriasis lättare breda ut sig på ett större område. Ett alternativ är aloe vera för psoriasis eftersom den har en historia om sig att vara bra för inflammationer. Men det gäller att köpa äkta och bra aloe vera för att få effekt. Det räcker inte att köpa vad som helst eftersom flera faktorer påverkar. För att inte fördjupa oss i allt du bör tänka på vid köp av sådana produkter kan du hitta de produkter som har hög kvalité på länken här till en svensk webbutik med bara äkta aloe vera.

Det finns olika metoder för psoriasis behandling där sjukvården kan använda exempelvis kortisonpreparat eller ljusbehandling. Det finns även ej receptbelagda medel som visat sig kunna ge mycket god effekt på psoriasis.

LJUSBEHANDLING AV PSORIASIS
Ljusbehandling av psoriasis görs bara i svåra fall eftersom kroppen exponeras för ett UV-ljus vilket är samma ljus man skyddar sig från för att undvika hudcancer vid solning utomhus. Då sådan ljusbehandling kan medföra sådan risk bör läkare hålla sig inom ett gränsvärde och inte överstiga 100 Gy. Inte heller ska psoriasis behandling av denna art ske tätare än med 6 månaders mellanrum enligt Läkemedelsverket.

Kortisonbehandling av psoriasis är mycket vanlig för psoriasis i knä- och armveck samt ansiktet. Lika vanligt är kortisonpreparatens nackdelar, och särskilt på tunn hud i ansiktet. Nackdelarna framträder först efter en tids behandling vilket man brukar försöka undvika genom att enbart ge kortare behandlingar vilket i sin tur kan göra att man "lär" huden att ge symtom i vågor även efter helt avslutad kortisonbehandling.
Här kan du läsa mer om kortisonbehandling av psoriasis.

BRA BEHANDLING MED ALOE VERA - MEN VÄLJ RÄTT!

Ett naturligt ämne som visat sig ge bra effekt på psoriasis utan biverkningar är Aloe Vera. Du kan använda ämnet hela året och det hjälper dig även bra under sommaren när det kan bli lite mycket av solen, även om man så gärna vill sola mycket när man har psoriasis. För en effektiv behandling av psoriasis med Aloe Vera kan du hitta mer information och även rätt produkter direkt hos en internetbutik på deras sida om psoriasis (klicka för att komma vidare).

Det är tidskrävande att ha psoriasis - tid som kanske inte finns. Man mår dock ofta bättre om man tar hand om sig. Några kan till och med vara besvärsfria ett tag. Även om du går på behandling, är det bra om du kan smörja hemma däremellan.

Avfjällning
Avfjällning är grundläggande. Varken ljus eller salva gör någon nytta ovanpå tjocka hudfjäll. Mjuka upp huden med bastu, dusch eller bad. Du kan också smörja in huden med fet kräm. Gör gärna både och. Tvätta försiktigt bort de uppmjukade hudfjällen. Det är viktigt att inte riva och skrapa bort dem. Då riskerar du att få mer psoriasis eftersom den gärna sätter sig i irriterad och skadad hud.

Hårbotten
För avfjällning av hårbotten kan man använda nästan vilken sorts olja som helst eller något salicylsyrehaltigt preparat. Oljan/krämen masseras in i hårbotten. Täck gärna håret med en plastpåse eller liknande och låt sedan oljan/krämen verka i ca 20 minuter. Därefter kan man försiktigt kamma bort fjäll. Undvik att skrapa med kammen i hårbotten. Bästa sättet att få bort oljan ur håret är att ta schampo i torrt hår och därefter skölja.

Salva och kräm
Mjukgörande salva eller kräm håller huden mjuk och smidig. Det finns många olika produkter på marknaden. Välj den salva eller kräm som du själv föredrar. Det viktiga är att du använder den, gärna både på morgonen och på kvällen.

FOTVÅRD
Vårda din fotpsoriasis på samma sätt som resten av kroppen: Håll huden så mjuk och avfjällad som möjligt. Psoriasis runt eller under naglarna och på nagelplattan kan ge upphov till smärta då nageln reser sig och strumpor och skor trycker.

Ta ett fotbad och använd badolja, grönsåpa, fotsalt eller något annat du tycker känns behagligt, i vattnet. Rensa försiktigt bort det som är löst under och runt nageln. Använd aldrig våld eller skarpa verktyg som kan skada huden. Torka alltid fötterna noga efteråt. Fuktig miljö är en perfekt grogrund för fotsvamp. Det kan vara svårt att få torrt mellan tårna med handduken. Ta istället lite papper, vik det några gånger och dra det mellan tårna. Papperet absorberar fukten mycket bättre än den fuktiga frottéhandduken.

Klipp naglarna medan de är mjuka efter badet. Använd en bra och greppvänlig tång, klipp naglarna rakt och inte för kort. Är de ojämna och hakar i strumporna, stryk på lite nagellack (finns ofärgat. ) så blir ytan jämnare.

Kan du inte komma till rätta med besvären själv: sök hjälp hos en medicinsk fotterapeut.

Förhårdnader
Fila hälen och andra delar av foten där huden blivit förtjockad med en sandpappersfil. Använd aldrig metallfil av typ "rivjärn"!! Sådana filar överstimulerar hudens nybildning. Ibland kan det vara effektivare att fila innan foten varit i blöt, men ta det försiktigt så du inte blir ömfotad av att ha filat för mycket! Avsluta alltid med att massera in en mjukgörande kräm.

Hudsprickor
Hudsprickor uppstår oftast där huden är torr och förtjockad. Fila försiktigt, alltid i sprickans längdriktning, så att den inte går upp ytterligare. Fet kräm, gärna Salicylsyrevaselin 2% (receptfritt på Apoteket) är utmärkt att massera in i sprickan/sprickorna. En bit kirurgtape eller ett plåster över då du applicerat Salicylsyrevaselin eller fet kräm hjälper till att hålla ihop sprickan medan den läker.

PPP
Pustulosis palmoplantaris, PPP, betyder på svenska "varblåsor på hand och fotsulor". Sjukdomen brukar kallas en "psoriasissläkting" och yttrar sig i små eller stora varblåsor (pustler) i handflatorna och / eller under fotsulorna. PPP bör behandlas av hudläkare då receptbelagda läkemedel och läkarordinerad behandling ofta behövs. När du själv sköter om dina PPP-fötter, undvik att ta hål på pustlerna. Innehållet i dem är sterilt och de bör få torka in av sig själva. Då pustlerna torkar blir de mörka och du kan försiktigt fila bort den torra huden där blåsan / blåsorna funnits. Även här är det viktigt att smörja med mjukgörande kräm för att hålla huden mjuk och undvika sprickor.

LIVSSTIL
Vi vet i dag att det finns kopplingar mellan psoriasis, ledbesvär i form av psoriasartrit, hjärt- och kärlsjukdomar och andra inflammatoriska sjukdomar. Ny rön visar också att livsstil, kost, stress och rökning påverkar både psoriasis och flera andra sjukdomar som en person med psoriasis har en ökad risk att få.

Kost
Kostens betydelse vid psoriasis är en komplicerat fråga. Det saknas omfattande studier gjorda på psoriasis och kost och det är därför svårt att med säkerhet ge några generella rekommendationer. Att äta allsidigt och varierat är bra för alla.

Det verkar dock finnas ett dubbelt samband mellan psoriasis och övervikt över 30 i BMI. Det betyder att om de genetiska förutsättningarna finns, verkar båda sjukdomarna kunna orsaka varandra. Man tror att svårighetsgraden på psoriasisen ökar med kroppsvikten och vet att det är dubbelt så vanligt med övervikt hos personer med psoriasis som hos personer som inte har psoriasis. Orsaken till detta samband är inte klarlagt, men man tror att det kan finnas ett samband baserat på inflammatoriska tillstånd.

Rökning
Det finns idag ett tydligt samband mellan psoriasis och rökning. Exakt hur stor risken är att utveckla psoriasis om man röker och har anlag för sjukdomen är inte helt klarlagt, men studier visar att risken är upp till 80 procent högre för rökare än icke-rökare. Vissa studier visar att rökning har större inverkan på sjukdomsbilden hos kvinnor än hos män.

Det kan också vara så att rökare har svårare psoriasis än ickerökare och att svårighetsgraden ökar med antalet cigaretter man röker. Resultatet ser här lite olika ut i olika studier. Även antalet år som rökare kan påverka svårighetsgraden av psoriasis.

Stress
De flesta studier pekar på att det finns ett direkt eller primärt samband mellan stress och psoriasis. Om det finns ärftlighet för psoriasis kan kraftig psykisk stress och trauman exempelvis vara en utlösande faktor för sjukdomen. Vidare pekar allt fler studier på att skov och sjukdomsintensitet kan sättas igång och försvåras av kraftig stress.

Motion och psoriasis
Att vara regelbundet fysisk aktiv ger ökad livskvalitet och förbättrad kondition samt ork för att klara av sitt liv på ett bättre sätt.

Studier har visat personer som tränar regelbundet har mindre ont i lederna. Fysisk aktivitet är också viktig för att bibehålla rörligheten. För den som ska börja träna kan det vara bra att börja försiktigt och öka i långsam takt.

Alkohol
Alkohol verkar vara en riskfaktor för att få psoriasis, om man har arvsanlag för psoriasis. Det verkar också som att svårighetsgraden av psoriasisen ökar med mängden alkohol som dricks - speciellt om man är kvinna.

Psoriasis är en kroniskt återkommande hudsjukdom med ett förlopp som varierar från en lätt psoriasis, där patienten inte nödvändigtvis märker av sjukdomen, till en så svår psoriasis att den kan vara socialt invalidiserande.

Psoriasis smittar inte och kan drabba människor i alla åldrar, men börjar vanligast mellan 10-30 års ålder. Omkring 30 procent av psoriatikerna utvecklar så kallad psoriasisartrit i flera av kroppens leder. Diagnosen psoriasis ställs utifrån sjukdomsbilden. Det finns inget bra blodprov för att ställa diagnosen och man har sällan nytta av hudprov, varför diagnosen ibland kan vara svår och osäker. Det finns en överförekomst av hjärtkärlsjukdomar och diabetes vid åtminstone måttlig-svår psoriasis. Man bör därför som psoriatiker undvika övervikt, dåliga kostvanor och rökning och i stället gärna motionera.

Psoriasis är en ärftlig sjukdom, men man kan bära på anlaget utan att ha några klara symtom.

Utsätts du för ett eller flera av en rad stimuli, som till exempel halsfluss orsakad av streptokocker, vissa läkemedel (i första hand s.k. betablockerare mot högt blodtryck och hjärtrytmrubbningar) eller en lokal hudirritation eller hudåkomma, kan det utlösa ett psoriasisutbrott om du har det nödvändiga anlaget. Möjligen kan också stress påverka varianter av sjukdomen och öka klådan, även om stress betydelse för psoriasis förefaller övervärderad.

Plackpsoriasis är den vanligaste formen av psoriasis och kan förekomma på hela kroppen, men drabbar speciellt armbågar, knän, stjärt och hårbotten. Det är vanligt att psoriasisfläckar uppkommer i ärr eller sår.

Nagelpsoriasis visar sig ofta som små fördjupningar i naglarna, men även som förtjockning och med fläckar. Misstolkas ofta som nagelsvamp, vilket kan uteslutas med hjälp av svampodling. Nagelpsoriasis kan vara besvärligt och handikappande, men effektiv behandling saknas, förutom vissa starkare invärtes medel.

tofranil pristiq

Hälsoekonomi är en vetenskap som har kommit i ropet de senaste åren. I kalkylen bör man också räkna in de långsiktiga effekterna av olika behandlingar.
Vissa psoriasisbehandlingar medför långsiktiga (och kostsamma!) biverkningar såsom cancer. Det kom en aktuell rapport om ökad hudcancerförekomst efter PUVA-behandling:

Malignant melanoma in patients treated for psoriasis with methoxsalen (psoralen) and ultraviolet A radiation (PUVA).
Av författarna Stern_RS; Nichols_KT; Väkevä_LH
Vid Department of Dermatology, Beth Israel Deaconess Medical Center and Harvard Medical School, Boston, MA 02215, USA.
Publicerad i tidskriften New England Journal of Medicine, 1997 Apr 10, 336:15, 1041-5
Studien är relativt liten men indikerar att det kan vara ökad risk för malignt melanom om man har fått många behandlingar med PUVA-metoden.

Biverkningarna på lång sikt med kostomläggning enligt programmet är däremot av trevligare karaktär: Skydd mot cancer (Visat för högt intag av frukt och grönsaker). Lägre blodtryck, mindre fetma och lägre blodfetter med minskad risk för hjärt-kärlsjukdomar.
Salt från Läso för hembehandling.

Saltbehandlinga på Läsö har en lång tradition och terpin är även utvärderad i vetenskapliga stuider. Vill man inte åka dit finns det hudvårdsprodukterna är framtagna med hjälp av hudläkare och farmakologer i Danmark
Läsö-Saltcare hudvårdsserie bygger på förädlad saltlag som basingrediens.

Psoriasis patienter deltog i ett pilotprojekt på Läsö, där de badade i denna naturliga saltlag av salt och mineraler. Resultaten blev så goda att Läsö kommun sponsrat en anläggning för detta syfte.
Klipp ur "Fridas blogg"
http://fridavarld.blogg.se/250206102725_ls_saltcare.html

Frågor och svar:
Hur blir jag fri från min psoriasis? Tidigare publicderad i Tidskrift för Hälsa nr 4 2002.
Jag läser alltid dina råd i Hälsatidningen om kost, vitaminer och mineraler för olika sjukdomar. Vill och kan Du hjälpa mej? Jag har psoriasisutslag i form av blåsor på fotsulorna och på sidor av mina fötter. Har haft detta i 34 år sedan andra barnet. Jag har nästan aldrig hela fötter. Har provat salvor av alla de slag inkl cortison. Solat på hudkliniken. Jag äter fisk och kyckling men ej oxkött eller fläskkött. Äter vitaminer och mineraler. Vad säger Du om min kost? Ska jag bara äta vegetarisk mat.

Svar: Psoriasis är en inflammationssjukdom på samma sätt som t.ex. ledgångsreumatism. Kunskapen om kostens betydelse angående möjligheterna att förbättra sjudomen har ökat de senaste åren. Flera ämnen förekommer i lägre halter i kroppen hos personer med psoriasis och man har sett positiva effekter med ett tillskott. Det är visat för fett som innehåller mycket omega-3-fettsyror. Detta finns som kosttillskott i form av fiskolja och vill Du äta rent vegetariskt så innehåller linfröolja nästan dubbelt så mycket av den värdefulla omega-3 syran. Omega-6 fettsyror är däremot ofördelaktiga och "eldar på" inflammationsprocesserna i kroppen. De finns i högre halter i kött och fläskött. Psoriasisförbundet har en broschyr om kostens betydelse där man bl.a. rekommenderar att man ändrar sin kost mot mera fisk och mindre kött. Du kan beställa broschyren från förbundet.

Vissa mineraler är viktiga för kroppens hantering av fettsyrorna och då främst zink och selen. Ett extra intag av dessa ämne tillsammans med antioxidanter som skyddar fetterna bör Du också ta.

En nyligen genomförd studie på effekterna en glutenfri vegankost vid ledgångsreumatism visar på positiv effekt. Då psoriasis har en liknade bakgrund blir även kostbehandlingen lika. Hudläkarna föreslår ofta kortison och även cellhämmande läkemedel vid sjukdomen och dessa läkemedel används även vid ledgångsreumatism.

Prova således den glutenfria vegankosten under några månader. Den är rik på de viktiga antioxidanterna, håller mindre av de skadliga omega-6 fettsyrorna och även utan tillskott mera av de nyttiga fetterna. Studier visar även att glutenkänslighet förekommer i högre frekvens hos personer som har psoriasis. Denna kost kan vara svår och då kanske även olämplig för alla med psoriasis men för Dig som är kostmedveten passar den nog utmärkt att prova under några månader. Personer som har provat kosten rapporterar ibland att man får sämre effekt efter ett tag men när man åter byter kost kan sjukdomen åter förbättras.

 • Psoriasis er en kronisk, tilbakevendende hudsykdom som slår forskjellig ut fra person til person. Noen kan ha en så beskjeden psoriasis at man ikke nødvendigvis er klar over at man har sykdommen. Andre blir så hardt rammet at det kan være sosialt invalidiserende og i sjeldne tilfeller direkte livstruende.
 • Psoriasis er ikke smittsomt. Sykdommen opptrer familiært, det vil si at det er større sannsynlighet for å utvikle psoriasis hvis det allerede er noen med psoriasis i familien. Bakgrunnen for dette er en meget komplisert arvegang som enda ikke er kartlagt, kombinert med en økt forekomst blant personer med bestemte vevstyper.
 • Psoriasis kan i prinsippet ramme alle aldersgrupper, men forekommer spesielt i aldersgruppen 15-40 år. Psoriasis kommer fra det greske psora som betyr kløe. Omkring 2-3% av den norske befolkning utvikler psoriasis i løpet av livet.

Man kjenner ennå ikke den nøyaktige bakgrunnen for at sykdommen oppstår. Selv om muligheten for å utvikle psoriasis ligger i genene dine, er det ikke sikkert du noensinne utvikler psoriasis. Psoriasis er ikke smittsomt.

Sykdommen opptrer familiært, det vil si at det er større sannsynlighet for å utvikle psoriasis hvis det allerede er noen i familien som har sykdommen. Bakgrunnen for dette er en meget komplisert arvegang som enda ikke er kartlagt, kombinert med en økt forekomst blant personer med bestemte vevstyper.

Om du imidlertid utsettes for en eller flere av en rekke stimuli, for eksempel halsbetennelse, med streptokokker, alkohol, visse legemidler eller lokal irritasjon/skader i huden, kan dette utløse et psoriasisutbrudd.

Psoriasis deles inn i to hovedgrupper: psoriasis vulgaris og psoriasis pustulosa. De to hovedgruppene kan igjen deles inn i mange forskjellige former av varierende grad, varighet, utseende og plassering på kroppen.

Omkring 6% av psoriasispasientene utvikler såkalt psoriasisgikt i flere av leddene i kroppen. Primært rammes fingre og tær, men også leddene i virvelsøylen rammes ofte.

Psoriasis vulgaris er den mest vanlige typen psoriasis.

Den begynner som oftest med små, røde knopper eller litt større flekker (plaques).

Områdene vokser gradvist og begynner å flasse. De øverste lagene med flass skaller av i relativt store mengder, mens de nederste lagene sitter fast.

Hvis man skraper dem av, vil man kunne se små blødninger i huden under den avskallede huden (Auspitz' tegn).

 • Psoriasis vulgaris kan forekomme på alle kroppsdeler, men rammer spesielt albuer, knær, skrittet, armene, benene, hodebunnen og neglene. Lidelsen finnes ofte på samme sted på begge halvdeler av kroppen (symmetri).
 • Neglepsoriasis
  viser seg som små fordypninger i neglene som kan minne om fordypningene i et fingerbøl. Neglene kan også være så hardt angrepet at de blir tykke, smuldrer og faller av.
 • Invers psoriasis
  er psoriasis i hudfolder som for eksempel i armhulene, under brystene, i hudfolder på magen og rundt skrittet og baken. I stedet for avskallede hudskader sees røde, irriterte flekker som ofte er infisert med gjærsoppen Candida albicans.
 • Guttat psoriasis
  er en spesiell psoriasisvariant som primært utløses akutt hos barn og unge etter en halsbetennelse med streptokokker. Den kjennetegnes ved mange dråpeformede, flassende flekker over hele kroppen. Mange ganger går tilstanden over på egen hånd etter noen uker eller måneder.
 • Psoriasis i hodebunnen
  kan være vanskelig å skjelne fra uttalt seboreisk dermatitis, og av og til forekommer de to hudlidelsene samtidig. Ved psoriasis er det ofte også sår i ansiktet.

 • Psoriasis pustulosa er en ganske sjelden psoriasisvariant hvor den sterile betennelsesreaksjonen er så voldsom at det i tillegg til de vanlige sårene, også dannes væskefylte blemmer i huden (pustler).
 • Sykdommen finnes i forskjellige grader.
 • Personer som har en eller flere psoriatikere i familien. Hvis disse rammes av stressfaktorer (f.eks. alkoholisme, infeksjoner, medisinsk behandling) øker sjansen ytterligere.
 • Det er viktig å akseptere at psoriasis er en kronisk lidelse. Sykdommen har som regel gode perioder avbrutt av utbrudd.
 • Hvis du oppdager at det er noe som forverrer psoriasisen, så prøv å unngå dette.
 • Sol og saltvannsbad bedrer ofte utslettet.
 • Det er også viktig å vite at alle grader av psoriasis kan behandles effektivt. Behandlingen vil ikke helbrede deg, men sikre deg en bedre livskvalitet.
 • Psoriatikere er ofte lette ofre for folk som tilbyr mirakelkurer mot lidelsen. Bruk heller pengene på deg selv og familien din - en reise til Dødehavet gjør godt.
 • Diagnosen stilles vanligvis ut fra sykdomsbildet.
 • I tvilstilfeller vil legen ta en biopsi, det vil si en prøve av huden din.
 • Noen mennesker får kun et enkelt eller ganske få utbrudd. Andre er mer eller mindre kronisk plaget. Mange med psoriasis havner et sted mellom disse ytterpunktene.

Behandlingen, som bør være et samarbeid mellom pasient og lege, består i forskjellige lokalbehandlinger og systematiske behandlinger. Behandlingene avhenger blant annet av pasientens alder, helsetilstand og sykdommens karakter.

En allmennpraktiserende lege kan gi deg forskjellige midler til lokalbehandling av utslettet. I Ofte vil det være behov for et samarbeide mellom allmennpraktikeren og en hudlege, spesielt hvis sykdommen er utbredt. Hudlegen kan forordne spesielle former for lysbehandling (PUVA), tjærebad, klimaterapi (opphold ved Dødehavet med daglige sol- og havbad) og andre spesialbehandlinger.

Det forskes intensivt i bedre behandlinger av psoriasis og det kommer jevnlig nye tilbud som kan bedre sykdommen hos noen.

Ikke la oss berolige deg! Oppsøk en lege ved bekymring for egen helse.
Nettsiden benytter cookies for å registerere besøksstatistikk.
© Copyright 1998 - 2017 Nettdoktor AS
Om Nettdoktor AS

Daivobet, som selges under navnet "Dovobet" i Storbritannia er en av Norges mest brukte lokalbehandlinger mot psoriasis utslett.

Medisinen inneholder en kombinasjon av kortison og et D-vitaminliknende stoff som raskt demper kløe, betennelser og flassing i huden og hodebunnen.

 • Virker kløestillende og betennelsesdempende
 • Behandler lett til moderat psoriasis
 • Hemmer veksten og modningen av hudcellene slik at flassingen reduseres
 • Inneholder de aktive ingrediensene kalsipotriol og betametason

Du kan kjøpe Daivobet på resept her hos euroClinix ved å fylle ut en online konsultasjon nedenfor.

Daivobet er en lokalbehandling mot psoriasis som fås i form av gel og salve. Medikamentet inneholder kortikosteroidet betametason som demper betennelser, i tillegg til det D-vitaminliknende stoffet kalsipotriol som stabiliserer celleveksten i huden. Medisinen har dermed en todelt effekt som gjør den svært effektiv mot psoriasis vulgaris.

Daivobet kan brukes på psoriasis i hodebunnen og på utbrudd i huden og neglene.

Hos personer med psoriasis vil produksjonen av nye hudceller foregå ca. 8 ganger raskere enn hos personer med normal celleproduksjon. Dette betyr at istedenfor å fornye seg på 28 dager, som er den normale tiden for personer uten psoriasis, vil huden fornye seg på så lite som 3-4 dager hos de som lider av tilstanden. De øverste hudlagene vil imidlertid ikke brytes ned like rask som de nye hudcellene produseres, og dette fører til fortykninger i huden med betennelser, hevelser, flassing og skalering.

procardia pristiq

Finamor DC, Sinigaglia-Coimbra R, Neves LC, Gutierrez M, Silva JJ, Torres LD, et al. A pilot study assessing the effect of prolonged administration of high daily doses of vitamin D on the clinical course of vitiligo and psoriasis. Dermatoendocrinol. 2013 Jan 1. 5 (1):222-34. [Medline].

Kui R, Gál B, Gaál M, Kiss M, Kemény L, Gyulai R. Presence of antidrug antibodies correlates inversely with the plasma tumor necrosis factor (TNF)-α level and the efficacy of TNF-inhibitor therapy in psoriasis. J Dermatol. 2016 Feb 19. [Medline].

Di Lernia V, Bardazzi F. Profile of tofacitinib citrate and its potential in the treatment of moderate-to-severe chronic plaque psoriasis. Drug Des Devel Ther. 2016. 10:533-9. [Medline].

[Guideline] Smith CH, Jabbar-Lopez ZK, Yiu ZZ, Bale T, Burden AD, Coates LC, et al. British Association of Dermatologists guidelines for biologic therapy for psoriasis 2017. Br J Dermatol. 2017 Sep. 177 (3):628-636. [Medline].

I årevis har der været forskellige tilgange til behandling af pletpsoriasis. Nogle af dem kan have varige effekter på din krop eller forårsage begrænsninger i din dagligdag.

Det er grunden til, at vi har udviklet Philips BlueControl 1

Med den nye Philips BlueControl, har vi brugt vores ekspertise i blå LED-lysbehandling til at gøre en forskel indenfor psoriasisbehandling.

Vi ønsker at styrke dig i at leve et aktivt og sundt liv. Med Philips BlueControl har vi fundet en skånsom og effektiv måde at behandle mild til moderat pletpsoriasis ved at aktivere de naturlige helingsprocesser i huden 2,3..


Med Philips BlueControl kan du behandle din psoriasis hjemme, på arbejde eller på farten – og nyde friheden til at leve dit liv imens.


Livet med psoriasis opleves forskelligt af alle. Vi forstår, at det nogle gange kan være svært at få hverdagen til at gå op, når du samtidig skal bruge tid på din psoriasisbehandling.

Med Philips BlueControl vil vi derfor hjælpe dig på din rejse mod bedre hud, hvor end du er – effektivt og kemikaliefrit. 4,5

Den blå LED-lysteknologi fra Philips forandrer oplevelsen af psorisasisbehandling.

Overvejer du om Philips BlueControl er det rigtige for dig? Se vores produktanvisningsvideo eller besøg vores produktside.

Hjemme, på arbejde eller på farten – Philips BlueControl er verdens første bærbare lysbehandling af mild til moderat pletpsoriasis. Den kommer med en komfortabel strop, så du kan fortsætte med din hverdag, imens du behandler din psoriasis.

Du bestemmer hvor og hvornår, du behandler dine symptomer.

Studier har vist, at patienter oplever mærkbare forbedringer af deres pletpsoriasis symptomer, når de har behandlet med LED-lys et par uger. Og for nogle patienter forsvandt psoriasispletterne fuldstændigt.

Blåt LED-lys reducerer betændelsestilstande og hjælper din hud med at regenerere i normal hastighed 2,3


Ved en vurdering af hvor stor en procentdel af din hud der er dækket (alvorsgraden af din psoriasis), vil et område på størrelse med din håndflade svare til 1 %. Hvor stor en procentdel (hvor mange håndflader) af din hud er efter din vurdering dækket?


Det blå LED-lys fra Philips BlueControl Advance igangsætter naturlige lindringsprocesser i din hud, der hjælper med at reducere inflammation og for hurtig cellevækst fra pletpsoriasis. 2,3 BlueControl er klinisk testet på patienter, der lider af pletpsoriasis (psoriasis vulgaris) – men den er endnu ikke blevet testet i forbindelse med andre hudlidelser. 5

BlueControl anbefales til brug på ekstremiteter (arme, albuer, ben og knæ). Det er en bærbar enhed, som kan anvendes på kroppen vha. en tekstilstrop. Selvom den fleksible strop gør det muligt at anvende enheden på ryggen og/eller skuldrene, er behandlingen på disse områder ikke klinisk testet. Kontakt din læge, inden du anvender BlueControl, eller hvis du ønsker at anvende behandlingen på andre områder på kroppen end anbefalet. Enhedens størrelse og den anbefalede behandlingstid for hvert psoriasisområde gør den ideel til behandling af områder, der dækker mindre end 10 % af kroppen (mild til moderat pletpsoriasis). For yderligere oplysninger henvises der til brugervejledningen for Philips BlueControl eller til brugervejledningen for Philips BlueControl Advance og listen over kontraindikationer.

Psoriasis er en hudsygdom, som desværre er velkendt for mange. Undersøgelser viser, at 2-3% af den danske befolkning er ramt af sygdommen. Psoriasis behandling er derfor et meget omtalt emne, da det for mange er en sygdom med stor indflydelse i dagligdagen. Symptomerne består oftest af røde, flagede sår, som oftest kan klø eller svie. Sygdommen kan forekomme alle steder på kroppen, men de hyppigste er albuerne, knæene, hovedbunden og lænden. De fleste mennesker rammes heldigvis kun i små områder. Udbredelsen af sygdommen varierer meget fra person til person. For nogle, er der kun tale om en mild irritation, hvor andre kan være ramt med voldsommere symptomer, hvor det har stor indflydelse på deres livskvalitet.

Tilstanden kan opstå i enhver alder, men udvikler sig oftest inden man er fyldt 35 år. Fordelingen af mænd og kvinder ramt af sygdommen er fordelt ligeligt. Tilstanden er typisk en længerevarende kronisk sygdom, som involverer perioder med ingen eller svage symptomer, efterfulgt af perioder med stærke symptomer. Af den grund leverer ShytoBuy naturlige udvalg af psoriasis behandling, og på denne side kan du læse mere om sygdommen, samt hvilke behandlingsmetoder der eksisterer. Dertil får du også vores anbefalinger baseret på lægevidenskaben og autoriserede dermatologer.

Personer med denne hudsygdom har typisk en øget produktion af hudceller. Hudceller skal normalt udskiftes hver 3-4 uge, men hos personer med psoriasis tager denne proces typisk kun 3-7 dage. Dette gør, at hudcellerne ophobes og skaber de ændringer i hudoverfladen som associeres med psoriasis symptomer. Selvom denne proces ikke er forsket til bunds mener forskere, at denne tilstand relateres til problemer i immunsystemet. Immunsystemet er kroppens forsvar mod sygdomme og infektioner, men for personer med denne hudsygdom angriber immunforsvaret sunde hudceller ved en fejltagelse. Denne sygdom er ofte arvelig og der er stor sandsynlighed for at du vil få sygdommen, hvis andre i din familie har den. Det vides dog ikke helt præcist, hvilken rolle genetik spiller i at forårsage sygdommen, men den arvelige tendens er dokumenteret gennem diverse undersøgelser.

Mange personers psoriasis symptomer opstår eller forværres i forbindelse med en speciel hændelse kendt som en ”udløser”. Mulige udløsere af sygdommen kan inkludere en skade på huden, hals-infektioner og brug af visse former for medicin. Sygdommen er ikke smitsom, så den kan ikke spredes fra person til person. Af den grund bør du ikke være urolig for at blive smittet. Enten lider man af sygdommen, ellers gør man ikke. Er du bange for at du gør, så læs videre omkring hvordan man diagnosticerer tilstanden, samt hvilke muligheder der er for psoriasis behandling.

Din praktiserende læge kan ofte identificere hudsygdomme ud fra udseendet på din hud. Der er sjældent noget at tage fejl af, men er lægen usikker på sin sag, kan psoriasis behandling ikke finde sted førend du er 100% diagnosticeret. Dette sker ved en lille hudprøve, også kaldet en biopsi, som sendes til et laboratorium for eksamination under et mikroskop. Dette identificerer din eksakte hudsygdom, hvad end det drejer sig om psoriasis eller andre sygdomme. I svære tilfælde vil du blive henvist til en dermatolog, som er specialiseret i at identificere hudsygdomme. Dette er dog udelukkende, hvis din læge er usikker på diagnosen. Oplever du psoriasisrelaterede symptomer kan du dog uden risiko lindre med det naturlige udvalg af produkter fra ShytoBuy.

Det, at vide hvilken form for psoriasis du har, vil hjælpe dig og din læge til at udarbejde en konkret vurdering af din behandlingsplan og diagnose. De fleste mennesker har kun en type af sygdommen ad gangen, men i enkelte og sjældne tilfælde kan man have flere typer af psoriasis. Efter symptomerne er stoppet kan det hænde, at der opstår en ny type og på denne side kan du læse om, hvordan du kan genkende de 6 typer af psoriasis, som findes.

Dette er den mest almindelige type hudsygdommen. Omkring 8 ud af 10 personer med psoriasis, lider af plaque psoriasis. Din læge vil typisk kalde tilstanden ”psoriasis vulgaris”. Denne type af sygdommen viser sig i form af hævet, betændt hud, som ofte fremstår som værende dækket med et sølvfarvet skær eller hvide skæl. Disse områder klør og er brændende, og kan vise sig overalt på kroppen. Oftest dukker de op i følgende områder:

Denne type hudsygdom starter ofte hos børn eller unge voksne og forekommer hos mindre end 2% af tilfældene. Guttat psoriasis forårsager små, lyserøde pletter på huden, som oftest optræder i skridtet, på overarmene, lårene eller hovedbunden. Af kendte grunde til denne type psoriasis blusser op, findes luftvejsinfektioner såsom halsbetændelse, stress, hudbeskadigelse og visse lægemidler. Denne type psoriasis kan forsvinde i løbet af få uger, selv uden behandling. I visse tilfælde er udbruddet mere stædigt, og kræver derfor behandling. Det er en god idé altid at udføre psoriasis behandling med naturlige cremer eller sprays for at skåne huden på optimal vis.

Invers Psoriasis viser sig i form af områder, som er lyserøde, glatte og skinnende, men ikke har flager. Det er normalt at finde disse i armhulerne, lysken, under brysterne, samt i hudfolder omkring kønsdelene og bagdelen. Denne type kan forværres ved svedproduktion eller gnidning, hvilket skaber øget irritation.

Denne form for psoriasis er yderst usædvanlig og forekommer hovedsagligt hos voksne. Denne type af sygdommen forårsager blister, omgivet af rød hud. Disse kan se yderst inficerede ud, men er det oftest ikke. Pustoløs psoriasis kan dukke op på et område af din krop, såsom hænder og fødder. Nogle gange dækkes det meste af kroppen, hvilket kaldes en ”generaliseret pustuløs psoriasis”. Når dette sker, kan det være meget alvorligt, hvorfor du bør søge øjeblikkelig lægehjælp. Har du derimod fået pustuløs posriasis på hænderne eller fødderne, og ikke føler, at det er alvorligt, så kan du med fordel blot behandle det med cremer eller salver. Vi anbefaler cremer med emu-olie, da det har en naturligt helende effekt på huden, hvilket plejer i dybden og genopretter hudens hudcelleproduktion på normal, sikker og effektiv vis. Generaliseret pustuløs psoriasis kan forårsage følgende symptomer:

 • Feber
 • Kuldegysninger
 • Kvalme
 • Hurtig puls
 • Muskelsvaghed

Denne type af hudsygdommen er den absolut mindst almindelige, og på samme måde mest alvorlige. Den påvirker din krop ved, at du vil føle dig udbrændt, have rød og sviende hud, som vises brændt. Du kan også have svær kløe, brændende fornemmelser og afskalning af hud, en højere og hurtigere puls, samt store ændringer i kropstemperatur. Hvis du har disse symptomer, bør du omgående søge lægehjælp, da du skal behandles på et hospital.

Op til halvdelen af de personer, som lider af sygdommen oplever ligeledes negleforandringer. Dette er endnu mere almindeligt hos mennesker, som har psoriasisgigt, hvilket påvirker dine led dramatisk. Almindelige symptomer omfatter følgende:

 • Huller i dine negle
 • Ømme, smertefulde negle
 • Adskillelse af neglen fra roden
 • Farveskift

Den individuelles behandlingsmetode bestemmes ud fra typen og graden af psoriasis. Din læge vil forhåbentlig starte med en mild behandlingsmetode, såsom naturlige cremer, og senere gå hen mod stærkere behandlinger hvis nødvendigt.

Der er mange mulige behandlinger – hvorfor det sværeste er at vælge den rigtige løsning til dit problem. Behandlingerne falder typisk indenfor en af disse 3 kategorier:

køb biaxin